Коледа и Нова година - сладки изкушения !

  • 321 028
  • 2 129
  •   1
Отговори
# 1 065
  • Мнения: 1 313
Имам въпрос към тези от вас, които са правили щолена по рецептата на Джемма. Можете ли да ми кажете в каква форма като размер ги пекохте и от какво количество продукти. Нямам форма за щолен, но имам една 30 см. дълга и не съм сигурна колко точно широка. Чудя се 1/2 или 1/3 от продуктите по рецептата да забъркам.

Поздравления за всички, успях да разгледам снимките ви, няколко дни нямах време, много красиви неща сте направили.

# 1 066
  • Czech Republic
  • Мнения: 2 791
Здравейте момичета!

Прекрасни са сладките и щолените ви!

Радвам се, че ви е харесала рецептата за кравайчетата - както съм писала, тя е стара семейна рецепта - стотици пъти изпробвана. Оригиналната рецепта е малко по-различна - няма в нея нишесте, а само брашно. На мен лично тези най-много ми харесват!

За меденките: Не знам защо не са ви харесали, може би сте очаквали нещо друго. При меденките вкуса идва от подправките, които сте сложили - може само канела, или само джинджифил или някаква комбинирана подправка. За мен е важно, че веднага са меки, че нямат ядки (много харесвам и меденки с ядки, но слагам ядки в доста от сладките, та мисля, че няма нужда и в меденките - така си спестявам и чупене и мелене на ядки), много са ни вкусни (поне на нас де - ня мен си ми напомнят купени български меденки) и стават бързо. Всички рецепти, които имат повече мед предполагат, че меденките ще станат твърди, защото меда втвърдява. НО разбира се - хора всякакви, вкусове много! Hug

ПС. Тези дни не съм правила нищо, защото ме е налегнал някакъв разтройствен грип с ужасен главобол и не мога да правя нищо...

Последна редакция: чт, 04 дек 2008, 13:37 от natalyna

# 1 067
  • Мнения: 386
Дрезденски щолен

След правене на щолен няколко поредни години искам само да споделя, че когато в тестото има яйца, щолена става на конци, по- мек и по- хубав на цвят . Тази година за пръв път  изпробвах рецепта без яйца, доволна съм от резултата, но определено яйцата правят сладкиша по- специален Wink[/color][/i]

Понеже в рецептата няма яйца, би ли казала колко яйца слагаш?

И да споделя за меденките. Направих ги по рецептата на Наталина, страхотни са Peace, от вчера до днес доста намаляха. Тъй като никой не изказа мнение за питането ми относно гланцирането, рискувах и ги гланцирах с вода, мед и какао. Аз лично съм доволна от резултата. Малко по късно ще пусна снимки.

# 1 068
  • 5 етаж в ляво
  • Мнения: 1 410
MamaChrisi ,и аз искам да знам колко яйца се слагат по принцип,и дали в случай ,че сложа яйца трайността се променя? Thinking
gretacvetina,доколкото си спомням Мешел+ каза,че използва за къщичката тестото за меденки на Джемма,има го написано на предната или по предната страница Peace

# 1 069
  • Мнения: 186
Имам въпрос към мамите, които вече са направили къщичката и може би към Мишел + :Коя рецепта за меденки използвахте и една доза достатъчна ли е ?
Благодаря предварително.

gretacvetina , аз ползвам тази рецепта на Джемма:

Къщичка

За слепване:
вариант 1 -  този вариант ползвам за украсата
1 белтък
1 ч.л. лимонтузу
пудра захар (доста)
Забърква се до консистенция на лепило.
вариант 2
Карамелизиран захар с малко вода и 1 ч.л. лимонтузу - този вариант ползвам за слепване

Тестото е :
1 яйце
1ч.олио
1/2 ч. мед
1 ч. захар
1 ч.л.канела
брашно за твърдо тесто

# 1 070
  • Мнения: 2 142
И аз ползвам рецептата на Джема. За къщичката съм ползвала около половин доза

# 1 071
  • Мнения: 386
Ето ги моите меденки:
http://www.snimka.bg/photo.php?photo_id=9220075
http://www.snimka.bg/photo.php?photo_id=9220077
http://www.snimka.bg/photo.php?photo_id=9220078
http://www.snimka.bg/photo.php?photo_id=9220076
 
Довечера съм се наканила на рохличките, а за другата седмица да остане щолена.

# 1 072
  • Мнения: 1 541
irenanu, може ли да помоля за точно обяснение на технологията с карамелизираната захар? Аз съм много смотана в работата с карамел. Когато се опитам да правя нещо такова захарта ми за секунда се втвърдява до камък в съда и едвам измивам след това тенджерата.

# 1 073
  • София
  • Мнения: 6 603
irenanu, може ли да помоля за точно обяснение на технологията с карамелизираната захар? Аз съм много смотана в работата с карамел. Когато се опитам да правя нещо такова захарта ми за секунда се втвърдява до камък в съда и едвам измивам след това тенджерата.



Позволявам си да споделя моя опит - слагам захарта в съд и на котлона, като почне да се разтопява започвам да я бъркам и така, докато се стопи цялата, последния път сложих малко масло за опит, после карамела стана една идея по мек от другия. За лепенето оабче трябва да се действа бързо, защото като махнеш от котлона захарта и тя изтива бързо. Аз оставих котлона на 1 (най-слабото) и като започва да се втвърдява, слагам пак на котлона за малко и така. Таак мисля да действам с къщичката, но ще я правя няколко дена преди Коледа.

Ще почерпя опит и от irenanu . Лимонтузуто за какво се слага?

# 1 074
  • Мнения: 276
Понеже в рецептата няма яйца, би ли казала колко яйца слагаш?
MamaChrisi ,и аз искам да знам колко яйца се слагат по принцип,и дали в случай ,че сложа яйца трайността се променя? Thinking


На това количество продукти 6-7 жълтъка (без белтъците) са достатъчни. Мислех , че съм го написала след рецептата, но може и да съм пропуснала. Ако сложите яйца, нямам представа колко ще му е трайността. Миналата година ги направих 2 седмици преди Коледа и ги ядохме до средата на януари (бях направила прекалено много) и не се развалиха, напротив сякаш последните бяха най-вкусни, ароматите се бяха смесили най-добре. Мисля си , че ще издържат поне месец без проблем Peace

# 1 075
  • Мнения: 3 770
Момичета , аз цял ден се разправям с щолените , а вие сте писали , писали ......  ooooh!

Благодаря на всички за хубавите думи   bouquet , те ме карат да се вихря още по-старателно в кухнята ! И да снимам !
  Wink

Сега за щолените - станаха две големи "прасета" и едно малко !  Mr. Green Малко ги попрекох отдолу , но отгоре са ОК. Само , че станаха с доста неравна повърхност , при втасването тестото се пораздърпа , там където има плодове , а те са доста / спазила съм грамажа / . Нямах отделни форми и въпреки , че завих според указанията , като ги сложих в плоската тава , която е към фурната и доста се поразляха.Сега са намазани  напудрени върху решетката.Малко с притесних за формата им , но потърсих в нета снимки на щолени и намерих същите - значи не са съвсем изпаднали моите !  Mr. Green Това не е моят щолен , но и двата са точно с тази форма :




Малкият го сложих във формичка за кекс и ще бъде по-прибран, него ще го снимам.

Сложих  жълтъка и марципана.Но него не можах да го докарам като тесто , защото като го опитах беше доста сладък и ако бях продължила да му добавям пудра захар , направо нямаше да се яде.Стана като гъста паста , която разпределих равномерно отгоре преди да навия щолена.Може би на малкия , като го разрежа ще се види , но не съм много сигурна , защото е доста тънък пласт.Видях снимки в нета на разрязан щолен с марципан , но някакъв друг вид и беше сложен на едно място.При разреза се виждаше ясно и май е течен , като крем ?! Ето на тази снимка се вижда марципана в дясната част на щолена - http://storage3.album.bg/9ea/se-marzipan-stollen_0b79e_9321010.jpg

# 1 076
  • ГОре на черешата...
  • Мнения: 11 511
Сега сравних рецептата за меденки на Джема с тази, по която от много години си правим негърчета - една и съща е, само в моята са 2 ч.л. сода.
Решено е - ще правя меденките по нея, може и къщичката.

Нат, извинявай  bouquet, но и на нас миналата година не се харесаха - станаха ужасно твърди и явно тези подправки не са за нашия вкус. Но пък за украсата - шапка ти свалям, надали някога ще се доближа до теб...

# 1 077
  • Мнения: 952
Момичета, страхотни сте. Колко хубаво ухае тук, уви аз тези дни нямам много време за кулинарни изяви. За съжаление и идните два уикенда също ще са ми плътно заети  Sad А така ми се иска и аз да започна с приготвянето на сладките.
Решила съм тази година да правя повече сладки, в двойни дози и да ги подарявам в кошнички.
 Praynig Дано само ми стигне времето.

Иначе успях да направя една проба на меки курабийки с тиква на Танита, които поръсих с тиквени семки.

 

Мисля да направя отново другата седмица, като половината ще поръся със семки, а другите ще украся с цветна глазура.

# 1 078
  • 7800
  • Мнения: 243
Аз отново с тъп въпрос:

По принцип не съм фен на тиквите, ама от това "Коледно тиквено предложение от Доня Коприва" ми се активира слюноотделянето. Може би, ако имам възможност, ще включа и пълнената тиква в дългия списък.

Та тъпият му въпрос е: как, аджеба, ще се консумира тая тиква?

# 1 079
  • Мнения: 186
irenanu, може ли да помоля за точно обяснение на технологията с карамелизираната захар? Аз съм много смотана в работата с карамел. Когато се опитам да правя нещо такова захарта ми за секунда се втвърдява до камък в съда и едвам измивам след това тенджерата.



MILADY, caty_m е дала добро обяснение само ще вмъкна че: за да не се получава твоя ефект просто слагаш вода колкото да се натопи цялата захар в тенджерката или чинията....котлона е на 1-ца и бъркаш постоянно докато не се получи гъста светло жълта смес и започваш да лепиш. Но трябва наистина да бързо да се работи. Когато истине сместа може пак да я притоплиш и пак да лепиш. Когато стане кафява тогава вече започва да нагорчава!

caty_m, лимонтузото не знам зъщо се слага, така съм видяла рецептата някъде....но и да не се сложи няма проблеми.

Общи условия

Активация на акаунт