Майчинството - счетоводно - 13

• 72 382
  • 1 074
  •   1
Отговори
# 690
Искам да попитам нещо
може ли майка ми да влезе в програмата и да гледа детето ми, което е на 1г. и 4м. и да получава пари?
аз не съм получавала майчинство, а от 03.11.2008 работя
  bouquet

newsm78 Какво ще рече, че не си получавала майчинство? Моля за пояснение ...
когато забременях бях безработна 2005 до края на август работех.Забременях 2006, плащала съм си само здравните осигуровки

# 691
  • В полите на Пирин планина
Искам да попитам нещо
може ли майка ми да влезе в програмата и да гледа детето ми, което е на 1г. и 4м. и да получава пари?
аз не съм получавала майчинство, а от 03.11.2008 работя
  bouquet

newsm78 Какво ще рече, че не си получавала майчинство? Моля за пояснение ...
когато забременях бях безработна 2005 до края на август работех.Забременях 2006, плащала съм си само здравните осигуровки

По-долу отговора ми важи, защото щом сега работиш на трудов договор имаш право и на отпуск за отглеждане на дете. Можеш да го прехвърлиш на член от семейството или да се вкл. в Програмата в Подкрепа на майчинството.

# 692
Много благодаря за бързите отговори   bouquet
.
Днеска явно съм попаднала на поредния "корифей на мисълта" и ми казаха, че щом не съм се осигурявала по време на бременноста нямам право майка ми да я включат в каквато и да е програма.Утре отивам в социалните и явно пак ще ходя в НОИ и направо  #Cussing out
Аман от невежи.
Благодаря

# 693
Моля за помощ! От средата на  месец Ноември започнах нова работа. Счетоводителката на фирмата ми каза, че всички осигуровки включително и здравните са ми изчислени съобразно изработените дни през месеца. Преди започването си на работа бях безработна и си плащах здравните осигуровки сама. Въпросът ми е как да изчисля каква сума трябва да внеса за здравни осигуровки по банков път на НОИ за дните, които  съм била безработна през м. Ноември. Предварително ви благодаря! Grinning

# 694
  • В полите на Пирин планина
Моля за помощ! От средата на  месец Ноември започнах нова работа. Счетоводителката на фирмата ми каза, че всички осигуровки включително и здравните са ми изчислени съобразно изработените дни през месеца. Преди започването си на работа бях безработна и си плащах здравните осигуровки сама. Въпросът ми е как да изчисля каква сума трябва да внеса за здравни осигуровки по банков път на НОИ за дните, които  съм била безработна през м. Ноември. Предварително ви благодаря! Grinning

Няма нужда да го правиш, защото дори и един ден да имаш здравна осигуровка за съответния месец се водиш осигурено лице.  Peace

# 695
Благодаря ти Mrs. Incandescent! Все пак да попитам сигурна ли си, че е така, защото съм бременна и никак няма да бъде приятно ако ми прекъснат здравното осигуряване?

# 696
За да не си създавате излишни проблеми можете да поговорите с жената да ви пусне уведомление че сега детето и тръгнало на ясла и да не получава вече обезщетение

Тоест тя да ни информира и ние после да декларираме в НОИ, така ли? А няма ли да е проблем като видят, че тя вече от два месеца получава заплата и й внасяме всички осигуровки?
И последно, в КСО ли да прочета за тези декларации от наша страна или в някоя от наредбите на сайта на НОИ Embarassed?
Благодаря!  bouquet

Искаш да кажеш, че мамата е на работа и получава 220лв. месечно обезщетение?
Има някаква грешка в ситуацията.

Докато ако жената е на работа и съответно получава обезщетение 110лв. тогава всичко е наред - няма нужда да уведомявате НОИ, че детето е на ясла.

# 697
Здравейте,
на 26.12. ми изтичат 315-те дни, в които получавам 90% от заплатата си. Трябва ли в НОИ да се подадат някакви приложения и документи, необходими за преминаването на обикновеното майчинство? Подала съм при нашата счетоводителка, всичко което ми е поискала, вкл- приложенията 2 и 3.
Но тя много ме забави с внасянето на приложение  2 и ми бавиха майчинството три месеца по нейна вина.
Сега искам да знам какво е редно, за да настоявам пред нея да си свърши работата своевременно.
Благодаря!   bouquet   bouquet   bouquet

# 698
Тъй като болнични трудно ще ми дадът!Благодаря ви  bouquet

И откога не дават болнични за гледане на болно дете?!

# 699
Много благодаря за бързите отговори   bouquet
.
Днеска явно съм попаднала на поредния "корифей на мисълта" и ми казаха, че щом не съм се осигурявала по време на бременноста нямам право майка ми да я включат в каквато и да е програма.Утре отивам в социалните и явно пак ще ходя в НОИ и направо 

А в темата на форума за тази Програма, консултира ли се?

# 700
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
ДейзиГ, би ли ми казала какви документи и къде се подават за преминаване от майчинство(315-те дни) към отпуска за отглеждане на дете до 2 годишна възраст(220 лв.)? Или това става по подразбиране?

Благодаря  bouquet

Приложение 3 - МОЛБА – ДЕКЛАРАЦИЯ за изплащане на парично обезщетение за отглеждане на малко дете на основание чл. 53 от КСО

за получаване на 50% от обезщетението - Приложение 4 - МОЛБА – ДЕКЛАРАЦИЯ за изплащане на парично обезщетение за отглеждане на малко дете на основание чл. 54 от КСО

# 701
Благодаря ти Mrs. Incandescent! Все пак да попитам сигурна ли си, че е така, защото съм бременна и никак няма да бъде приятно ако ми прекъснат здравното осигуряване?

Taka e. Не се притеснявай!

# 702
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Здравейте,
на 26.12. ми изтичат 315-те дни, в които получавам 90% от заплатата си. Трябва ли в НОИ да се подадат някакви приложения и документи, необходими за преминаването на обикновеното майчинство? Подала съм при нашата счетоводителка, всичко което ми е поискала, вкл- приложенията 2 и 3.
Но тя много ме забави с внасянето на приложение  2 и ми бавиха майчинството три месеца по нейна вина.
Сега искам да знам какво е редно, за да настоявам пред нея да си свърши работата своевременно.
Благодаря!   bouquet   bouquet   bouquet

След като сте попълнили приложение 3, ще го подадат след като изтече месеца и преведат осигуровките

# 703
Интересувам се какво е най-добре да се направи в следния случай. Бременна на трудов договор и се налага да излезе в болнични по препоръка на лекаря. Работодателят иска тя да премине на граждански договор, и  ако тя не е съгласна- закрива фирмата и тя отива на трудовата  борса. Ако отиде на борсата, обезщетението което ще получава ще участва ли в определяне на бъдещето майчинство.

# 704
Здравейте!Искам да попитам понеже на 7.01.09 ми свършва платеното майчинство и ще пратя детето на ясла,ще се върна на работа,но ако то боледува ще ми се полага ли някаква отпуска(а аз имам останала от годините) и по закона за майчинството полага ли ми се някаква!Тъй като болнични трудно ще ми дадът!Благодаря ви  bouquet

Полага ти се платен отпуск по КТ, който е минимум 20 работни дни за календарна година.
Полага ти се, отново по КТ неплатен отпуск за отглеждане на дете до навършване на 8 годишната му възраст - 6 месеца за теб и още толкова за бащата на детето. Този отпуск се ползва на цяло или на части, поне 5 дни последователно, като се пуска молба до работодателя предварително поне 7 дни.
СЪРДЕЧНО ТИ БЛАГОДАРЯ ЗА БЪРЗИЯ ОТГОВОР  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт