90-дневна диета - рецепти

  • 1 228 126
  • 501
  •   1
Отговори
# 255
  • Мнения: 0
Пиле с доматен сос и канела

1 глава лук
500г пилешко филе, нарязано, както ви харесва
1 ч.л. канела
3 домата, обелени (може и от консерва) и нарязани на ситно
по желание могат да се добавят моркови, чушки, тиквички


Лукът (и евентуално морковите, чушките, тиквичките) се нарязва на ситно и се запържва в 1ч.л. зехтин. След като стане златист (а останалите зеленчуци са омекнали), се слага пилешкото филе. Когато и то започне да придобива златист цвят, се поръсва с канелата. Разбърква се хубаво и се добавят доматите. Оставя се да покъкри малко и се слагат сол и черен пипер на вкус Simple Smile

# 256
  • пак там
  • Мнения: 2 892


Втори ден - варива

Сарми със спанак и ориз

25 бр. листа от спанак
1 пресен лук
1 пресен чесън
1 ч.ч. ориз
2 с.л. зехтин
магданоз
черен пипер
сол

Ситно нарязаният лук и чесън се задушава в 2 с.л. зехтин. Прибавя се оризът и леко се запържва. Сместа се залива с 2 ч.ч гореща вода (зеленчуков бульон) и щом оризът я попие, се прибавят сол, черен пипер и ситно нарязан магданоз. Снема се от огъня и се оставя да изстине.
Спаначените листа се потапят за секунда във вряща вода. Отцеждат се и в тях се завиват сармичките с плънката. Нареждат се в тенджера, притискат се отгоре (аз използвам обърната надолу чиния и върху нея паничка), варят се на слаб огън.

# 257
  • Мнения: 135
Бутерки с чесън

Бутер тесто
чесън
червен пипер
една лъжица олио
Чесъна се нарязва и се задушава в една лъжица олио и около вода на око колкото да се изпари при задушаването.Слада се и чаена лъжица червен пипер и шипка сол.Оформят се банички с тази плънка.Пече се на умерена,предварително нагрята фурна.Става страхотно Simple Smile

# 258
  • София
  • Мнения: 1 478
Спагети с чесън и зехтин

Продукти:
сол
500 гр спагети
5 с. л. зехтин екстра върджин
10 скилидки чесън, нарязани на филийки
½ ч. л. счукан лют червен пипер
1 ч. ч. нарязан пресен магданоз

Приготвяне:
Сипете пастата във вряща подсолена вода и варете докато омекне, но е все още леко твърда, около 6 минути.
Междувременно, загрейте 3 с. л. зехтин в голям тиган на средна температура. Добавете чесъна. Пържете го докато стане леко златист, около 2 минути. Махнете тигана от котлона и добавете червения пипер.
Сипете в тигана около 1 ½ ч. ч. от водата, в която е вряла пастата. Добавете магданоза и останалия зехтин. Посолете на вкус.
Отцедете спагетите и ги сипете при соса. Върнете тигана на котлона. Оставете всичко да заври, като разбърквате, за да покриете пастата със сос, около минута.
Сервирайте веднага в затоплени чинии.

 

# 259
  • Мнения: 1 263
Салата

Мой вариант на една от салатите в пицария Годзила във Варна.

1 голямо парче прясно зеле настъргано на ренде
1 домат нарязан на малки парчета
1 малка краставичка (по желание) настъргана или на малки кубчета
100-150гр. гъсто кисело мляко
чесън на прах
настърган кашкавал
сол
зехтин
оцет или лимонов сок

Разбърква се зелето със солта и оцета , след това се прибавят останалите зеленчуци, млякото, в което е разбъркан чесън на прах и накрая кашкавала.


(В оригиналната рецепта вместо мляко се прибавя майонеза)
Невероятно вкусно и засищащо е. Peace

 

# 260
  • Мнения: 38
Кюфтета от тиквички - Белтъчен ден

1 кг. тиквички
150-200 гр. Сирене
2 яйца
лук
черен пипер, копър, магданоз, сол

Тиквичките се настъргват, посоляват се и се оставят да се изцедят за около ½ - 1 час (аз понеже нямах време да чакам ги посолих и ги изцедих на ръка колкото можах). След това се слагат нарязаните на ситно лук, копър и магданоз, натрошеното сирене и двете яйца. Всичко се омесва добре. Оформят се кюфтенца и се нареждат в намазнена тавичка. Пекат се на 180-200ºC, като се изпекат от едната страна се обръщат. Аз ги правих в тефлонова тавичка, с цел да сложа по-малко мазнина и да няма опасност от залепване.


p.s. Става и в намаслени формички за мъфини да се сложи сместа за кюфтета и стават чуднии, вадят се без проблем след това. Simple Smile

Последна редакция: ср, 08 юни 2011, 13:54 от Brittany

# 261
  • София
  • Мнения: 69
ПАЙ С ГОРСКИ ПЛОДОВЕ

500 гр. - брашно
125 мл. - олио
1 буркан сладко - горски плодове, боровинки ...(каквото ви се хапва)
щипка сол
Брашното се сипва в по-голям съд, оформя се кладенче и се налива олиото.Разбърква се до получаване на хомогенна смес.В отделен съд се наливат 300 мл. вода и се поръсва с щипка сол. Водата се прибавя към брашното и се омесва меко тесто.Отделя се 1/4 от тестото, оформя се на топка и се слага в хладилник.Останалото тесто се разстила на кора, прехвърля се в предварително намаслена и набрашнена тава и се оформя ръб.Излишното тесто се изрязва.Слага се сладкото и се разпределя равномерно по повърхността.Охладеното тесто се разточва и се реже на лентички.Подреждат се върху сладкото под формата на решетка.Тестото се затваря отстрани.Пече се на 190 градуса за 40-45 минути.

# 262
  • София
  • Мнения: 1 478
Вкусни сочни пилешки дробчета

500 гр.пилешки дробчета
2-3 печени червени чушки
2-3 малки кисели краставички
1/2 буркан нарязани мариновани гъбки/може и пресни/
3 глави лук
1ч.чаша доматен сок или 1 с.л доматено пюре
3-4 с. л олио Бисер

Запържваме пилешките дробчета в олиото.След това добавяме нарязания на полумесеци лук и оставяме да се позапържи и тогава прибавяме гъбите,печените нарязани пиперки,киселите краставички и доматите.Овкусяваме със сол и черен пипер.
Хубаво като се сложат останалите зеленчуци да се затвори съда с капак за да се задушат малко.


Пълнен патладжан с ядки и синьо сирене
Продукти
2 средни на големина патладжана
1 глава стар лук
1 ч.л. суха мащерка
150 гр. микс от ядки по избор
100 гр. синьо сирене
сол и черен пипер на вкус
3-4 с.л. олио
Приготвяне
* Измийте патладжаните и без да ги белите отрежете капачета по дължината им. Издълбайте ги внимателно с малка лъжичка. Посолете ги отвътре , както и издълбаната вътрешност. Оставете ги да престоят 15 мин , след това ги изплакнете със студена вода и подсушете с кухненска салфетка.
* Намажете с малко олио отвътре и отвън издълбаните патладжани и ги запечете във фурната за 20 мин , докато омекнат.

* Нарежете лукът на полумесеци и заедно с вътрешността на патладжаните го задушете в останалото олио. Подправете с мащерка , сол и черен пипер.
* Начукайте на едро ядките и нарежете сиренето на кубчета. Смесете ги със задушеният лук. Напълнете със сместа патладжаните. Преди сервиране запечете за няколко мин. в силна фурна.



Ветрило от патладжан
Необходими продукти за 4 порции:
2 средно големи патладжана
200гр. сирене
4 домата
1 глава чесън
мащерка или магданоз
100мл. олио

малко кашкавал

* Патладжаните  се режат напречно на филии, които НЕ СЕ СРЯЗВАТ ДО КРАЯ -  оставя се цяла част около 1см.
* Изкисват се в солена вода за около час
* Изцеждат се от водата и се измиват
* Във всеки разрез се нарежда парче сирене, скилидка чесън и парче домат, като самия патладжан леко се извива.
* Поръсва се с мащерката / може и без нея, но придава хубав аромат/.
* Залива се с олиото и 100мл. вода
* Пече се в тавичка с капак или фолио около 1ч. на 200*.



Доматено ветрило със сирене и чесън
Продуктите са на око
домати
твърдо сирене (тип Кашкавал, Гауда, Едам, Чедър и т.н)
чесън
сол
смлян черен пипер

• Доматите се нарязват тип ветрило.
• Сиренето се настъргва.
• Чесънът се почиства и се пресова.
• В купа се разбърква сиренето с чесъна.
• Доматите се посоляват между всеки разрез и се пълнят с малко от сместа.
• Така приготвените домати се нареждат в огнеупорна тава.
• Пекат се в предварително загрята фурна на 200-220 С за 10-15 минути (зависи от мекотата на доматите и топенето на сиренето).

Последна редакция: сб, 11 юни 2011, 20:09 от Петяя

# 263
  • Мнения: 149
Здравейте момичета от вчера съм на диета и днес в деня на варивата си направих боб на фурна, който много харесах в една братовчедка.
Боб на фурна.
Боба се накисва предварително и се сварява до полуготово състояние с малко олио, една глава лук, една червена или зелена чушка, кой каквото обича.
В тавата в която ще се пече сипвам олио няколко лъжици и я слагам във фурната да се загрее, като загрее добре слагам  една лъжичка червен пипер, разбърквам и прибавям изцеденият боб, добавям сол, чубрица, риган, джоджен и от бульона на око колкото да има да не е сух. Запичам го за 30 мин. във фурната да остане почти на мазнинка и става много  вкусно.

# 264
  • Мнения: X
За ден ВАРИВА

Яхния от тиквички с ориз  по рецепта и снимка на Ева Тонева



# 265
  • Испания и Стара Загора
  • Мнения: 1 036
Черна македонска халва (Црна алва)



1 кг захар
20 г ванилена захар
250 мл вода
200 г нарязани орехи
100 г лешници
350 г брашно
1/3 ч.ч. олио
5 с.л. какао

В тенжера слагаме 100 г захар и я карамелизираме, наливаме водата при карамела и бъркаме докато се разтопи, слагаме останалата захар и ванилията, продължаваме да бъркаме докато сместа заври. Сваляме от котлона. В съд разбъркваме брашното и какаото и от тази смес добавяме лъжица по лъжица в горещия сироп, като постоянно бъркаме. След като се поеме брашняната смес добавяме олиото, лешниците и част от нарязаните орехови ядки. В подходяща форма или тавичка слагаме на дъното останалата част от орехите и изсипваме халвата. Оставяме да се охлади и я слагаме в хладилника да стегне за известно време. Готовата халва режем на парчета и поднасяме.
(източник "Веселият Готвач")

Последна редакция: вт, 21 юни 2011, 13:03 от anita29

# 266
  • Испания и Стара Загора
  • Мнения: 1 036
Питка с маслини и горчица



500-600гр брашно
350мл топла вода(или 200мл вода и 150мл прясно мляко)
1 кубче мая
сол,зехтин

Разтваряме маята в топлата вода и с всички продукти омесваме меко тесто.Разделяме на 2.Всяка част разточваме на правоъгълна тъна кора.Мажем с маргарин,слагаме 1с.л. кетчуп,1с.л. горчица и маслини,нарязани на ситно.Навиваме кората на руло и слагаме в тава.По същия начин првим другата половина от тестото.По желание намазваме с жълтък.Пече се на 180º  за около 30 минути.

# 267
  • Мнения: X
за ден БЕЛТЪЧЕН

В този пост ще добавям периодично предложения,които включват в рецептата си до 2 белтъка.Много дами,вкл. и аз, допускат да консумират до два белтъка на едно хранене.Дори в началото на темата има посочени такива примерни менюта.
За тези,които желаят да спазват стриктно диетата, със звездичка ще отбелязвам кой продукт да отпадне,за да се запази идеята на ястието,но все пак да е режимно:

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ЯЙЦА СЪС СИРЕНЕ И КАРАМЕЛИЗИРАН ЛУК

* за да бъде рецептата напълно режимна не добавяйте сирене ,направете я по тази рецепта на Аелис



----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ШИШЧЕТА С КОЛБАСИ И КАШКАВАЛ

* за да бъде рецептата напълно режимна кубчето кашкавал заменете с кубче шунка или парче кренвирш




----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------







Последна редакция: ср, 29 юни 2011, 17:13 от Анонимен

# 268
# 269

Общи условия

Активация на акаунт