Въпроси и отговори за майчинството и новите промени - 9 част

• 26 060
  • 339
  •   1
Отговори
# 165
  • София
И от мен въпрос-Излизам в болничен поради раждане на второ дете.Работеща майка съм (получавам 110 лв. обезщетение за първо дете,ненавършило 2 години).Когато изляза в болничен за второто губя ли майчинството от първото. Четох противоречиви мнения.  Благодаря сърдечно   bouquet
Според мен като излезеш в болничен за бременност и раждане за второто дете, ще продължиш да получаваш 50% от обезщетението за първото.

# 166
поредната необмислена глупост на депутатите. Как е възможно да наричат бъдещите майки далавераджии?  Значи положението е следното:ако сте родили преди 01.01.2009г. и сте излезли в майчинство ще ви се удължи срока на вземане на детски от 9м на 12м. а ще ви се гледат осигуровките за 6м. назад. А ако ще родите след 01.01.2008г. ще ви се вземат 12м. осигурителен стаж назад.  СПОРЕД МЕН ПО ГОЛЯМА ГЛУПОСТ НЕ МОЖЕШЕ ДА БЪДЕ ИЗМИСЛЕНА. НА ЕДНИ ЩЕ СЕ ВЗЕМЕТ 6М. И ЩЕ ПОЛУЧАВАТ 12М. МАЙЧИНСТВО, А ДРУГИ  ЗАРАДИ 2 ДНИ ЩЕ СЕ ПРИМИРЯТ С 100ЛВ ОБЕЩЕТЕНИЕ НА МЕСЕЦ.  #Cussing out #Cussing out #Cussing out
А КАКВО ДА ПРАВЯТ МЛАДЙТЕ МАЙКИ КАТО МЕН КОЙТО СЕГА ЗА ЗВЪРШИЛИ ГИМНАЗИЯ И НЯМА КАК ДА НАПРАВЯТ 12М. ОСИГУРИТЕЛЕН СТАЖ, ЗАЩОТО Е ТРЯБВАЛО ДА УЧАТ, А И ПО ЗАКОН НЕ СА ИМАИ ВАЗМОЖНОСТ ДА РАБОТЯТ. НАПРАВО СЪМ ВЪЗМУТЕНА.
И ПРЕДЛАГАМ НА ВСИЧКИ МАЙКИ ДА НЕ СТОЙМ С СКРЪСТЕНИ РЪЦЕ И ДА ПОЗВОЛЯВАМЕ ДА НИ ТЪПЧАТ #2gunfire #2gunfire #2gunfire #2gunfire

# 167
Привет на всички, и ако позволите и аз да попитам нещо: дали осигурителния доход се третира като осигурилния стаж, т.е. преди време работех на 4 часов тр.договор и изкарах 8мес, но ми зачетоха 4мес трудов и осигурителен стаж. Въпросът ми е дали положението с осигурителния догод за втори тр.договор за 2 или 4 часа е същото, т.е дали ако втория ми трудов договор е за 6 мес, на 4 часа, за 500лв/мес ще ми се признаят 3мес, 250лв осигуителен доход. (оф дано го обясних добре)
 Предварително благодаря!   bouquet

# 168
Привет на всички, и ако позволите и аз да попитам нещо: дали осигурителния доход се третира като осигурилния стаж, т.е. преди време работех на 4 часов тр.договор и изкарах 8мес, но ми зачетоха 4мес трудов и осигурителен стаж. Въпросът ми е дали положението с осигурителния догод за втори тр.договор за 2 или 4 часа е същото, т.е дали ако втория ми трудов договор е за 6 мес, на 4 часа, за 500лв/мес ще ми се признаят 3мес, 250лв осигуителен доход. (оф дано го обясних добре)

След като имаш основен трудов договор на 8 часа,  вторият не ти го следят дали е на 2 или 4 часа. От него ще използват само сумата на която те осигуряват. Стажа по втори трудов договор не се признава за трудов стаж.

# 169

След като имаш основен трудов договор на 8 часа,  вторият не ти го следят дали е на 2 или 4 часа. От него ще използват само сумата на която те осигуряват. Стажа по втори трудов договор не се признава за трудов стаж.

от въпроса не става ясно в момента на какъв договор си,за да ти се отговори коректно.Ина4е това за "Стажа по втори трудов договор не се признава за трудов стаж" е така.Пи6е6 4е си била преди,а сега какво иска6 да направи6?Има6 постоянен и иска6 втори за вдигане на сумата или иска6 само 4-ри 4асов сега?Не е ясен въпроса.

# 170
# 171
Здравейте! Попаднах в казус, който никой не може да ми разясни. На 5.11.2007г бях назна4ена фективно на работа. Родих на 24.1.2008г и си полу4авах редовно болни4ни и май4инство. На 22.10.2008г изтекоха 315 -те дни и мисля, 4е ве4е имам право да запо4на работа. На 17.12.2008г прекратихме фективния ми договор по взаимно съгласие и на 5.1.2009 трябва да запо4на работа на ново място. Детето ми остава при майка ми вкъщи, но без да й прехвърлям май4инството.
Въпросът ми е каква е процедурата по полу4аване на 50% от май4инството към заплатата след като съм сменила местоработата? Трябва ли аз да попълвам и нося някъде документи и има ли изобщо пре4ка да полу4авам тези 50%?
Тази, която сега ме назна4ава изобщо не е наясно какво трябва да се прави! Говори за някакви молби, социални - смънка ми нещо неразбираемо...Могат ли да ми объркат нещата и да загубя май4инството( за ноември още не са ми превели нищо заради забавените док. от 315 дни насам) и да не полу4авам 50% май4инство.
Какво мога да направя аз и как да ги следя дали ще спазят необходимата процедура?
P.S. Сега като приеха закона за 12 месеца( а не сегашните 9м.) ще ни засегне ли  в заверото положение да не мога да полу4авам обезщетението...
Благодаря предварително, защото си ли4и колко съм объркана  bouquet

# 172
  • София
Здравейте! Попаднах в казус, който никой не може да ми разясни. На 5.11.2007г бях назна4ена фективно на работа. Родих на 24.1.2008г и си полу4авах редовно болни4ни и май4инство. На 22.10.2008г изтекоха 315 -те дни и мисля, 4е ве4е имам право да запо4на работа. На 17.12.2008г прекратихме фективния ми договор по взаимно съгласие и на 5.1.2009 трябва да запо4на работа на ново място. Детето ми остава при майка ми вкъщи, но без да й прехвърлям май4инството.
Въпросът ми е каква е процедурата по полу4аване на 50% от май4инството към заплатата след като съм сменила местоработата? Трябва ли аз да попълвам и нося някъде документи и има ли изобщо пре4ка да полу4авам тези 50%?
Тази, която сега ме назна4ава изобщо не е наясно какво трябва да се прави! Говори за някакви молби, социални - смънка ми нещо неразбираемо...Могат ли да ми объркат нещата и да загубя май4инството( за ноември още не са ми превели нищо заради забавените док. от 315 дни насам) и да не полу4авам 50% май4инство.
Какво мога да направя аз и как да ги следя дали ще спазят необходимата процедура?
P.S. Сега като приеха закона за 12 месеца( а не сегашните 9м.) ще ни засегне ли  в заверото положение да не мога да полу4авам обезщетението...
Благодаря предварително, защото си ли4и колко съм объркана  bouquet
С прекратяване на договора на 17.12.2008г съответно се прекратява и отпускът за гледане на дете. Това означава, че за периода 17.12.2008 г. - 04.01.2009 г. няма да ти се изплаща 50 % от обезщетението за гледане на дете.
По принцип когато започнеш работа на 5.01., за да получаваш 50 % от обезщетението трябва да попълниш Приложение 4 от Наредбата за изчисляване и изплащане на парични обезщетения и помощи от ДОО към което прилагаш заверено от работодателя копие от удостоверението за раждане на детето. Тези документи работодателя трябва да ги занесе в НОИ.
Обезщетенията се изплащат в срок 15 работни дни след представянето в НОИ на необходимите документи, а документите  се подават до 2 дни след изплащане на заплатите и след представяне на Декларация 1 в НАП от работодателя.
След промените не съм сигурна какво точно ще стане т.е дали за периода до изтичане на 410 - те ти дни ще имаш право на 50% от обезщетението за гледане на дете. Но до 5.01. предполагам, че нещата ще са ясни и ще мога да ти отговоря и на този въпрос.
Но при всички положения дори и да нямаш право на 50% от обезщетението за гледане на дете до изтичането на 410-те ти дни, след като изтекат и работиш ще имаш право на него. По датите, които си написала 410 дни изтичат края на януари, така, че при постъпването си подай документите. От НОИ дават входящ номер и опис на приетите документи, така че може да поискаш да ти покажат кога са внесени документите там.

# 173
  • София
Може ли някой да расясни моята ситуация?Месец май спрях да ходя на работа .Шефът не ми прекъсна договора,като до сега сама си плащам осигуровките,но ме водят на 4ч.бременна съм в 9г.с мога ли да получавам болнични ?
След като си осигурена за риска общо заболяване и майчинство и работиш имаш право на болнични. Имай предвид обаче, че след като си на на 4-часов работен ден и си работила примерно 12 месеца, осигурителният ти стаж ще е 6 месеца. След 01.01. 2009 г. за да получаваш обезщетение за бременност  и раждане трябва да имаш 12 месеца осигурителен стаж. За болнични за временна неработоспособност изискването е 6 месеца осигурителен стаж.

Последна редакция: пн, 22 дек 2008, 17:10 от anii_ta

# 174
  • София/Люлин
Здравейте. Моя позната има следния казус. Тя е от 1 месец на работа като продавач, назначена по програма за майка с деца до 5 г. от Бюрото по труда към частна фирма, като срока на договора и е 2 години. Наскоро е разбрала, че е бременна / на 1 месец някъде/и смята да работи още 2-3 месеца. В този случай има ли право на болничен, отпуска/платена, неплатена/ и колко дни и се полагат. А в магазина където работи как ще се плаща на заместничката и. Извинете за дългия пост, но е спешно.

# 175
  • София
Здравейте. Моя позната има следния казус. Тя е от 1 месец на работа като продавач, назначена по програма за майка с деца до 5 г. от Бюрото по труда към частна фирма, като срока на договора и е 2 години. Наскоро е разбрала, че е бременна / на 1 месец някъде/и смята да работи още 2-3 месеца. В този случай има ли право на болничен, отпуска/платена, неплатена/ и колко дни и се полагат. А в магазина където работи как ще се плаща на заместничката и. Извинете за дългия пост, но е спешно.
Каква е тази програма? По принцип те са по КТ, но понякога имат и някой по специфични условия в тях.
Отговарям ти как е по КСО и КТ.
За да ползва болничен за временна неработоспособност по време на бременността трябва да има 6 месеца осигурителен стаж. Ако няма необходимия стаж този период ще и се води като неплатен отпуски в момента в който направи изисквания 6 месечен стаж ще започнат да и плащат. ЛКК разрешават непрекъснат отпуск за временна неработоспособност до 180 календарни дни и не повече от 30 дни еднократно.  Като в тези дни влиза и първия болничен от личния лекар, който е за 7 дни.
Има право на платен годишен отпуск не по малко от 20 работни дни за една година, или пропорционално на времето, което е отработила, ако има 8 месеца трудов стаж.
Има право на неплатен отпуск, ако работодателят разреши.
Има право на обезщетение за бременност и раждане, ако има 12 месеца осигурителен стаж. Ако няма необходимия осигурителен стаж от тези 12 месеца, но работи няма да има право на обезщетение, но има право на неплатен отпуск поради бременност и раждане, който се зачита за осигурителен стаж и от датата, на която придобитият преди отпуска и по време на отпуска осигурителен стаж стане 12 месеца, ще започне изплащане на обезщетението до края на ползване на отпуска.

# 176
Имам следният въпрос:
Назначена съм на трудов договор на 10 май 2008 г., ще трябва да изляза в полагащия ми се болничен 45 дни преди термин на 08 май 2009 г.  Т.е. ще имам по-малко от една година трудов стаж. Иначе общо стажът ми е близо 2 години, имам 7 месеца  натрупани през 2003 г. Та конкретно въпросът ми: ще получавам 90% от сегашното си възнаграждение в продължение  една година?

# 177
anii_ta, много ти благодаря!
може ли да помоля за пояснения?
"документите  се подават до 2 дни след изплащане на заплатите и след представяне на Декларация 1 в НАП от работодателя."
-при положение, 4е ще ми се изплати(вероятно) 1-ва заплата края на февруари - тогава ли се подават тези док.?
-Декларация 1 в НАП за какво се отнася и пак ли в този период става
- да разбирам ли,4е трябва да си работя 2 месеца и 4ак тогава тепърва да се задвижват тези док.?
"за периода 17.12.2008 г. - 04.01.2009 г. няма да ти се изплаща 50 % от обезщетението за гледане на дете."  - това ми е ясно, но дали през този период НОИ ще си ми изплати дължимото за периода 22.10 - 17.12., защото сега разбрах, 4е с4етоводителката ми още не е подала молбата за продължаване на отпуска след 315-те дни(което трябваше да да е станало на 22.10)
От обясненията ти разбирам, 4е нищо не трябва да правя аз и да ходя ли4но по институции, а само да се надявам, 4е завися от компетентни хора. За всеки слу4ай си записах и ще се опитам да следя нещата. За тези 410 дни също ще следя какво ще ме засегне.
БЛАГОДАРЯ!

# 178
  • София
Имам следният въпрос:
Назначена съм на трудов договор на 10 май 2008 г., ще трябва да изляза в полагащия ми се болничен 45 дни преди термин на 08 май 2009 г.  Т.е. ще имам по-малко от една година трудов стаж. Иначе общо стажът ми е близо 2 години, имам 7 месеца  натрупани през 2003 г. Та конкретно въпросът ми: ще получавам 90% от сегашното си възнаграждение в продължение  една година?
Ще имаш право на обезщетение за бременност и раждане, тъй не е задължително този 12 месечен осигурителен стаж да е точно преди излизането в болничен. След като излизаш в болничен за бременност и раждане на 8.05.2009 г. базата ще ти бъде май 2008 - април 2009 г. За дните, който не ти достигат в месец май 2008 в базата ще се вземе пропорционалната част от МРЗ, за останалите месеци в базата си влиза осигурителният ти доход.
Обезщетението, което се получава е 90% от среднодневното брутно трудово възнаграждение за 12 месеца предхождащи месеца на излизане в болничен, полученото се сравнява със среднодневното нетно за същия период и се изплаща по малкото от двете.

# 179
Искам и аз за пореден път да попитам нещичко.То май въпроса ми е малко тъпичък ,но все пак ми е неясно.Та началото на тези 410 дни платено майчинство започва да тече от излизането в 45-дневния болничен за бременност и раждане ,нали така? От тогава ли започват да изплащат вече т.н.майчинство т.е 90% от заплатата или от раждането на бебето се изплащат тези 90% , а в 45-дневния боличен се изчислява база ,както до момента ми изплащат болничните ,в които съм от около 5 месеца?

Общи условия

Активация на акаунт