Въпроси и отговори за майчинството и новите промени - 9 част

• 26 059
  • 339
  •   1
Отговори
# 285
Здравей,Anita_ta!Благодаря ти за изчерпателния отговор.Само да уточня дали съм разбрала правилно:Сега се сещам,че преди това имам 2м плащани осигуровки,но те са от мин.година.Освен това съм студентка,това има ли някакво значение?
Та значи след като изляза в болнични на 08.03,после трябва да продължа да плащам осигуровки още 7 или 5 м,ако ми се признаят старите,за да получавам после МРЗ до навършване на 2 г на детето,а докато нямам 12,ще получавам по 100лв.Правилно ли съм разбрала?

# 286
  • В Европа!!!
anii_ta Много ти благодаря за точните обяснения   bouquet  bouquet
Може ли да те помоля да ми покажеш колко биха ми изплащали ако продължа да работя и м.май(термина ми е на 10 юни) и се осигурявам върху 600 лв.-започнах на 06.01.09?Преди това предполагам че ще вземат под внимание стажът ми който не е непосредствено преди бременноста - 2000/2001/2002 год.
Защото сега ми предлагат да си доплащам разликата от мин.осиг. до тези върху заплатата ми и се чудя дали си струва да довнасям тези пари  Thinking.А счетоводителката на фирмата ни даже не знаеше за новия закон който коментираме от декември  ooooh!.
Радвам се че имаме тази възможност да обменяме информация тук и особено че има такива компетентни майки,които ни отговарят на запитванията   bouquet.

# 287
  • София
Здравей,Anita_ta!Благодаря ти за изчерпателния отговор.Само да уточня дали съм разбрала правилно:Сега се сещам,че преди това имам 2м плащани осигуровки,но те са от мин.година.Освен това съм студентка,това има ли някакво значение?
Та значи след като изляза в болнични на 08.03,после трябва да продължа да плащам осигуровки още 7 или 5 м,ако ми се признаят старите,за да получавам после МРЗ до навършване на 2 г на детето,а докато нямам 12,ще получавам по 100лв.Правилно ли съм разбрала?
Това че 2 месеца осигуровки са от минали години няма значение, защото изисквания 12 мес. осигурителен стаж не е необходимо да е точно преди излизане в болничен. След като излезеш в болничен на 08.03. от тази дата ти ще си в неплатен отпуск за бременност и раждане, за този период се дължи само здравна осигуровка. А после в базата за времето на този отпуск ще влезе МРЗ.
Ако доходът на член от семейство е по малък или равен на 350 лв., докато достигнеш 12 месечния осигурителен стаж можеш да получаваш месечна помощ за отглеждане на дете до 1 година. А за периода от 45 дни преди термин еднократна помощ за раждане.
За студените редовно обучение
Чл. 8в. (Нов - ДВ, бр. 110 от 2008 г., в сила от 01.01.2009 г.) На майките студентки редовно обучение, които нямат право на обезщетение по Кодекса за социално осигуряване, се изплаща месечна помощ в размер, определен със Закона за държавния бюджет на Република България за 2009 г.

# 288
Сетих се още нещо,понеже се ровя из форумите,прочетох,че преди да родя трябва да съм на трудов договор,а аз се осигурявам като съдружник в ДЗЗД,какво трябва да направя?Благодаря ти още веднъж Anita_ta,че ни помагаш. HugСега с тези промени много ни прцакаха и никои не ти дава инфо,аз се обайдах в НАП и ми казаха да чета държавен вестник  #Cussing outтази държава няма да се оправи скоро!!!Затова няма раждаемост и населението застарява,ще останат само пенсионери!!!То е смешно да се дават по 100лв на месец за отглеждане на дете и то само 1 год,и после какво,няма ясли,няма градини.Ужас!

# 289
princess11 и аз съм в подобно положение, но няма да постигнем нищо стоейки пред компютъра. Трябва да си отстояваме правата,  не седим и да мълчим.. и в Сомалия не гледат децата си с 100лв

# 290
  • София
Сетих се още нещо,понеже се ровя из форумите,прочетох,че преди да родя трябва да съм на трудов договор,а аз се осигурявам като съдружник в ДЗЗД,какво трябва да направя?Благодаря ти още веднъж Anita_ta,че ни помагаш. HugСега с тези промени много ни прцакаха и никои не ти дава инфо,аз се обайдах в НАП и ми казаха да чета държавен вестник  #Cussing outтази държава няма да се оправи скоро!!!Затова няма раждаемост и населението застарява,ще останат само пенсионери!!!То е смешно да се дават по 100лв на месец за отглеждане на дете и то само 1 год,и после какво,няма ясли,няма градини.Ужас!
Не съм много запозната осигуровките на съдружник в ДЗЗД, но за да получаваш обезщетение за бременност и раждане трябва да си осигурена за общо заболяване и майчинство. Ако е така значи ще имаш право майчинство.
За да имаш право на обезщетение за бременност и раждане трябва към момента на излизане в болничен да имаш 12 месеца осигурителен стаж и да се осигурена за общо заболяване и майчинство т.е. да работиш по ТД или като самоосигуряваща, свободна професия, земеделски производител.

# 291
Така е laysi,ама невиждам какво можем да направим и кой ще но обарне внимание.
Anita_ta,ako ima6 skayp me dobavi tania852,i ako ne e problem da te pitam ne6to i sa6to iskam da mi dade6 adres ili tri imena,za da ti izpratq ne6to v znak na blagodarnost,4e se otzovava6 na na6ite neprekasnati pitaniq!

# 292
princess11 не е така, не трябва да мълчим. на 14 януари има протест пред НС. различни организации са подали че ще участват в него, важно е такива като теб и мен а и още много да организираме сдружение, да кажем какво ни мъчи и да ходим и ние там 

# 293
Ако обичате се преместете в съответната тема....  http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=356598.0 

# 294
  • София
anii_ta Много ти благодаря за точните обяснения   bouquet  bouquet
Може ли да те помоля да ми покажеш колко биха ми изплащали ако продължа да работя и м.май(термина ми е на 10 юни) и се осигурявам върху 600 лв.-започнах на 06.01.09?Преди това предполагам че ще вземат под внимание стажът ми който не е непосредствено преди бременноста - 2000/2001/2002 год.
Защото сега ми предлагат да си доплащам разликата от мин.осиг. до тези върху заплатата ми и се чудя дали си струва да довнасям тези пари  Thinking.А счетоводителката на фирмата ни даже не знаеше за новия закон който коментираме от декември  ooooh!.
Радвам се че имаме тази възможност да обменяме информация тук и особено че има такива компетентни майки,които ни отговарят на запитванията   bouquet.
След като имаш необходимия 12 месечен осигурителен стаж, независимо че е от преди години, за база в периода от тези 12 месеца, в който не си била осигурена ще се вземе МРЗ. т.е ако излезеш в болничен на 01.06. базата ще ти бъде юни 08 - май 09 и ще имаш 5 месеца с осигурителен доход 600 лв. и 7 месеца с осигурителен доход МРЗ. Според мен има смисъл да се осигуряваш макар и 5 месеца на по - висок осигурителен доход. Всеки месец с по - висок осигурителен доход повишава обезщетението за бременност и раждане.
P.S. По - късно ще се пробваm да изчисля обезщетението.

# 295
Здравейте! Извинявам се предварително, че може би ще задам въпрос, на който вече е отговаряно, но нямам много време да изчета цялата тема! Въпросът ми е: Снощи чух, че новия срок от 410 дена високо платено майчинство важи и за майките, които в момента са в отпуск за отглеждане на дете до 2год. Детето ми навърши 1год. в края на декември 2008г (т.е. 315-те дни вече са минали) и вече получавам не 90те%, а 220лв. Имам ли право на доплащане за времето до 410 дена.
Благодаря!

# 296
Здравейте,мами имама следния въпрос.Малкия е роден март 2007, имам ли право на остатъка от болничния до 410 дни,и ако да какви документи трябва да подам и къде.
Благодаря предварително.

# 297
  • София
Здравейте! Извинявам се предварително, че може би ще задам въпрос, на който вече е отговаряно, но нямам много време да изчета цялата тема! Въпросът ми е: Снощи чух, че новия срок от 410 дена високо платено майчинство важи и за майките, които в момента са в отпуск за отглеждане на дете до 2год. Детето ми навърши 1год. в края на декември 2008г (т.е. 315-те дни вече са минали) и вече получавам не 90те%, а 220лв. Имам ли право на доплащане за времето до 410 дена.
Благодаря!
Ще имаш право на обезщетение за бременност и раждане за остатъка до 410 календарни дни, ако към 01.01.2009 г. 315 дни са ти изтекли, но не са изтекли 410 дни от първия ти болничен 45 дни преди термин. Не се доплаща, а се плаща само за дните от 01.01.09 г. до изтичане на 410 дни.

# 298
  • София
Здравейте,мами имама следния въпрос.Малкия е роден март 2007, имам ли право на остатъка от болничния до 410 дни,и ако да какви документи трябва да подам и къде.
Благодаря предварително.

Нямаш право.
Майките, за които срокът на обезщетението за бременност и раждане е изтекъл до 1 януари 2009 г.т.е. /315 дни/, но от започването му не са изтекли 410 календарни дни /т.е от първия болничен 45 дни преди термин не трябва да са изтекли 410 дни/, имат право на обезщетение за бременност и раждане за остатъка до края на този период.

# 299
Благодаря ти, anii ta! Ако се броят само работните дни, имам шанс! Но ако в тези 410 дена се включват и почивните - Sad ...

Общи условия

Активация на акаунт