масово прибиране в Бг?

• 25 074
  • 329
  •   1
Отговори
# 120
Титина, аз съм учила, че по време на кризи, бедните и зависими страни страдат повече. По тази логика, не бих тръгнала да рискувам с връщане, защото тук на теория все ще намериш нещо да преживяваш.  Ако България се окаже оазис и там наистина нещата са сигурни и добре ще има завръщащи се, естествено. Не съм сигурна, обаче,че положението е толково розово. И там хората масово живеят на кредит и са роби на банките и работодателите.
Иначе за всеки ще е по-добре да си живее в собствената страна близо до роднини и близки. За това не искам изобщо да споря.

# 121
...дали там искам да се върна??...
Додот, това само Ти ще Си го решиш с помощта на 1/2. Ще гледаш и мислиш, и отново мислиш и гледаш, слушаш и консултираш с оглед на Своето бъдеще и бъдещето на детенцето. От колко време сте в Андалуся, може би Ти трябва малко по дълъг период за да се адаптираш към по- бавният темп на живота там?
Додот, използвам темата за да Ти честитя и празника в новият ден. Здраве, късмет, любов и намиране на търсените отговори Ти желая. 30- те години са годините на преоткриването на човека, пътя към него самият и по- доброто самопознаване, но същевременно са и едни от най- хубавите моменти, използвай ги, наслаждавай им се! Весел празник Ти желая!

# 122
Титина, аз съм учила, че по време на кризи, бедните и зависими страни страдат повече. По тази логика, не бих тръгнала да рискувам с връщане, защото тук на теория все ще намериш нещо да преживяваш.  Ако България се окаже оазис и там наистина нещата са сигурни и добре ще има завръщащи се, естествено. Не съм сигурна, обаче,че положението е толково розово. И там хората масово живеят на кредит и са роби на банките и работодателите.
Иначе за всеки ще е по-добре да си живее в собствената страна близо до роднини и близки. За това не искам изобщо да споря.

eagle  Права си, но някъде четох един икономически анализ, че т.к. 80% от жилищата в България са частна собственност и заради това кризата няма да удари така лошо страната. Права си, навсякъде ще се намери работа ,за да преживяваме, но нали повечето са заминали от България за да избягат точно от това преживяване. май са ме налегнали доста черни мисли напоследък.

# 123
Титина, аз за България не се притеснявам толкова за жилищата, колкото от това, че страната е силно зависима от чуждите инвестиции и енергийните ресурси. Ако тръгнат чуждите инвеститори да си намаляват производството и бизнеса, ще има безработни.
 Ние там имаме потенциал в селското стопанство, но пък парите от еврофондовете се окрадоха и този сектор така и не се разви. Това е лошо, защото все пак от там се вади хляба. То и затова все се оплакват колко скъпа била храната. Скъпа е, защото много от нещата се внасят и цените са малко спекулативни. А по време на криза, както знаем от недалечното минало, борбата е за залъка. САЩ например, имат много добре развито СС и модерни технологии.
И мен ме налягат такива мисли, защото нашето поколение все на кризи попада, но не съм сигурна, че ако се върна в България, кризата ще ми се размине. Поне на мен де, ако има такива, които там се чувстват по-сигурни и добре, трябва да се връщат. Всеки си преценява според положението.
Важното е да сме здрави, всичко друго се оправя.

# 124
Да, според аналистите в ФТ кризата би ударила силно България и Румъния, които имат  огромни външни дългове. Едно сравнение остана в съзнанието ми. Аналитист сравняваше ситуацията с Титаник, след като е ударен от айсберга. Тези на долните етажи потъват, а тия на палубата още не знаят за катастрофата, музиката свири, и партито тече. Говореха главно за Румъния, но казваха, че България е в същата позиция. 

Последна редакция: сб, 22 ное 2008, 04:15 от Pixie

# 125
МИНЕрВАта , какво имаш предвид с примера за семейството, на което 4500лв месечно не стигат? Че живеят нашироко, или че сумата не е достатъчна за четиричленно семейство в БГ?

Имах предвид, че те си живеят напълно нормално, ходят по един път месечно някъде за 2-3 дена на почивка,  и парите аха да им стигнат. Харесват живота си в Бг, такъв какъвто е и не им пука за нещата, които изброих в предишния си постинг и, с които аз не бих била способна да съжителствам занапред.
Явно като се "уредиш" в Б-я финансово е важно да сложиш розовите очила!
Все пак финансовите потребности са в най-ниската категория според пирамидата на Маслоу, оттам нататък е въпрос на гледна точка и възприятие.

# 126
  • UK
аз съм в БГ по причини нямащи нищо общо с икономическата криза и т.н.
моето впечатление е (базира се на това,което виждам в компанията,в която работя и при клиенти), че се връщат много хора, предимно току що завършили студенти или такива с малък стаж. За тях е важно да работят и да трупат опит,а в момента възможностите за това в Англия например не са големи (пазарът не е отворен за българи, малко са фирмите, които разглеждат СВ-та на хора без право да работят). Има и доста хора на мениджърски позиции като при повечето от тях причините са лични.
Дали правят добър избор или не те ще си отговорят след време  Wink
Аз от моят съм доволна, въпреки,че до година-две пак ще стягам куфарите,вероятно защото в пирамидата на Маслоу съм достигнала нивото, което не ти позволява да си седнеш на задника  Laughing

# 127
  • България
откъде тръгна тази тема, накъде се завъртя

а на моите въпроси още няма отговори

норе, съжалявам за кризата, която изживяваш
дано намериш бързо решение
но не вярвам да го намериш в Бг след толкова много години отсъствие
но, кураж и късмет  Hug
аз пък съм доволна от моите скандинавци
манталитетът им много ... на БГ го избива  Mr. Green

[
Мисля,4е в България ще съм щастлива,това казва сърцето ми Simple Smile,провокирала съм себе си  много пъти ,но отговорът е един и същ:искам да се върна.Само за това ме4тая,пропуснах толкова много години извън България,сега искам да си ги върна Peace.
Проблемът е ,4е имам сериозни спънки.Не можем да разделим детето с моя скандинавец Mr. Green,а той в България няма да дойде да живее.

Маимунка,интересна статия  Peace.

# 128
Титина, аз съм учила, че по време на кризи, бедните и зависими страни страдат повече.

Ще се опитам да обясня защо е точно обратното от моята логика, която е базирана на това, което чета  от началото на тази криза, въпреки, че тези теми ги обсъждаме и в специална тема  и се разводняваме.
И моля, държа да подчертая, специално за теб, че не виждам розови нещата, а по-скоро не толкова черни.

Първо, т.нар инвестиции в България за които толкова страдате, са предимно в строителството и много голям дял е със спекулативна цел. Другата голяма инвестиция е навлизането на големи търговски вериги. Наличието на огромен сив сектор държи определен кеш вътре в страната, който не зависи от банкова и данъчна с-ма, което парадоксално май ще окаже позитивен ефект. Трето, производствата у нас са тип  'традиционни',  подбно на тези в Италия - хранителни продукти, текстилна промишленост, агрикултура. Тук минисътрът на икономиката ни обясни, че страни, като Италия, които имат традиционни производства няма да са така тежко засегнати. Разбирам страни, които не изнасят технологии. За това как оперират самите банки се изписаха тонове неща и тук. Пето, през България минават едни много важни тръби, което също трябва да се включат в сметката, защото да, ние сме енергийно зависими, но не от чичо Сам, а за никой не е тайна, че в момента Русия и Китай са местата, в които е кеш-а. Шесто, страната е във валутен борд и с тенденция да се присъедини и към евро зоната, като в това време е пълноправен член на ЕС , което също е позитивен фактор. Седмо, средният българин е несравнимо по-малко обвързан със заеми от средния американец или европеец, и при това пломбите ги плаща по 50 лева, а не като мен по 400 евро ( с коренолечение), а в болницата каквото и да е , няма да те върнат.  Абсолютна истина е, че България през последните години " стои и се наслаждава на гледката", т.е отбелязва растеж заради 'инвестиции',като тези в строителството, а не заради реална продуктивност. Което състояние приключи. Тоест, да, ще пострадат ( започнаха) производства, но те никога не са били кой знае какъв дял от мистерията "икономика на БГ".  И последно, страната е в такава криза вече 30 години. Според мен важи , че там, накъдето са тръгнали, ние се връщаме.

# 129
норе, детето ви ще има големи проблеми с образователната система
още повече, че е на възраст точно преди гимназия
ако беше макс 2-3 клас, не
но сега просто ще му разбиеш учението
не можеш ли да изчакаш да завърши гимназия и тогава да предприемаш такава стъпка

по темата - има още аргументи
напр пенсиите и обезщетенията за безработни
остана ли без работа, предпочитам да е тук, отколкото в БГ от тази гледна точка

за зъболекарските услуги - 10cent's, какъв ти е проблемът да си ходиш на зъболекарски туризъм не разбирам  newsm78
нали си плащаш и без това
тукашните ходят в Полша напр

аз продължавам да твърдя, че д-ва без грам индустриално развитие е обречена - по-рано или по-късно
всички т. нар. "инвеститори" са от вида "бързо бягащи"
няма никакви сериозни дългосрочни инвестиции
ето това е страшното
инвестициите са предимно от сферата на услугите
а те са мобилни

# 130
Всъщност, зъболекарските услуги ги споменах по-скоро, като метафора.
Мен не ме изважда от петолинието разход 400 евро за коренолечение, докато на средния италианец това му е голяма част от заема или наема и сериозно трябва да се замисли откъде точно да ги вземе, след като трябва да покрие освен това и изплащането на колата и телевизора ( като минимум). Предполагам, че ще отложи лечението за по-добри времена. Или ще се запише на екскурзия до Хърватска.
Именно ниската цена на услугите в БГ отбелязвам, като позитивно за хората там в момента, които трябва да изплащат разни работи. По-ниска цена означава по-широка достъпност.
Но аз съм много далеч от високата икономическа  грамотност, пак казвам, че това са мои разсъждения " защо не е толкова черно", а не ' о, колко е розово" и  не държа на меродавност. Peace

# 131

Ще се опитам да обясня защо е точно обратното от моята логика, която е базирана на това, което чета  от началото на тази криза, въпреки, че тези теми ги обсъждаме и в специална тема  и се разводняваме.
И моля, държа да подчертая, специално за теб, че не виждам розови нещата, а по-скоро не толкова черни.

Първо, т.нар инвестиции в България за които толкова страдате, са предимно в строителството и много голям дял е със спекулативна цел. Другата голяма инвестиция е навлизането на големи търговски вериги. Наличието на огромен сив сектор държи определен кеш вътре в страната, който не зависи от банкова и данъчна с-ма, което парадоксално май ще окаже позитивен ефект. Трето, производствата у нас са тип  'традиционни',  подбно на тези в Италия - хранителни продукти, текстилна промишленост, агрикултура. Тук минисътрът на икономиката ни обясни, че страни, като Италия, които имат традиционни производства няма да са така тежко засегнати. Разбирам страни, които не изнасят технологии. За това как оперират самите банки се изписаха тонове неща и тук. Пето, през България минават едни много важни тръби, което също трябва да се включат в сметката, защото да, ние сме енергийно зависими, но не от чичо Сам, а за никой не е тайна, че в момента Русия и Китай са местата, в които е кеш-а. Шесто, страната е във валутен борд и с тенденция да се присъедини и към евро зоната, като в това време е пълноправен член на ЕС , което също е позитивен фактор. Седмо, средният българин е несравнимо по-малко обвързан със заеми от средния американец или европеец, и при това пломбите ги плаща по 50 лева, а не като мен по 400 евро ( с коренолечение), а в болницата каквото и да е , няма да те върнат.  Абсолютна истина е, че България през последните години " стои и се наслаждава на гледката", т.е отбелязва растеж заради 'инвестиции',като тези в строителството, а не заради реална продуктивност. Което състояние приключи. Тоест, да, ще пострадат ( започнаха) производства, но те никога не са били кой знае какъв дял от мистерията "икономика на БГ".  И последно, страната е в такава криза вече 30 години. Според мен важи , че там, накъдето са тръгнали, ние се връщаме.

Не съм съгласна почти с нищо от написаното!
Спекулативно или не, строителството е отворило много работни места с добри заплати. Големите търговски вериги също, макар че заплатите там едва ли са наполовина от тези в строителството например!
В сивият сектор нещата са така (за единици), но и не така - ако говорим за този "сив сектор", в който се подписват на по-ниска заплата, защото нищожната разлика там е вложена, още преди да се получи. За масата говоря, не за прословутите 5%.
Това, дето си написала за производството у нас, го учехме в у-ще, ама преди повече от 20 години, и тогава наистина си беше така.
Какво се произвежда сега у нас? Едно време в заводите имаще по 1500 човека и нагоре, а сега в останалите дали има и по 200. в такива със дългогодишно производство се съкращават много хора.
Като изключа строителните обекти, шивашките цехове и бабите по пазара аз производство не видях БГ.
Виж с прекупвачи се е заринало!
И какво правят всичките тези останали без работа, дето вече са си накупили жилища, коли и т.н на кредит?
Българина няма и представа от ръководене на кредити и съм сигурна, че затъналите в БГ ще са много повече процентно, отколкото в щатите, в момента в която БГ я тресне яко кризата (щото там тя тепърва ще започва).
Виж форумите (нищо, е не са представителна извадка), колко народ е навзимал заеми за жилище, за почивки, обзавеждане и т.н.
Тръбите и енергийната ни зависимост от кого е,  нямат нищо общо с кризата, щото кризата не е за горива - поне на този етап!
Валутният борд също не виждам с какво би помогнал? Като няма производство, потребление ако ще и за луната да сме вързани все тая.
А и още нещо, тези от връщащите се от Испания, Италия дето досега са бачкали и пращали пари да се харчат в БГ? Другите дето са помагали отново с пари на близки, и които сега засегнати от кризата ще ги намалят или спрат? Май с това трябваше да започнем, а не с инвестициите в строителството.
50 лева е в БГ, но коко е средната заплата, 400 евро някъде, където средната е колко?
Като пишеш, че в болницата няма да те върнат, предполагам имаш предвид Спешна помощ, защото иначе ще те върнат.
Та мисля си, че и при теб розовото е в повече.
Ще ну удари по-зле отколкото в Щатите ( или която и да е развита страна), щото хем сме бедни, хем некадърни ни управляват.
....
няма да се чета за грешки, извинвам се ако има

# 132
Всъщност, зъболекарските услуги ги споменах по-скоро, като метафора.
Мен не ме изважда от петолинието разход 400 евро за коренолечение, докато на средния италианец това му е голяма част от заема или наема и сериозно трябва да се замисли откъде точно да ги вземе, след като трябва да покрие освен това и изплащането на колата и телевизора ( като минимум). Предполагам, че ще отложи лечението за по-добри времена. Или ще се запише на екскурзия до Хърватска.
Именно ниската цена на услугите в БГ отбелязвам, като позитивно за хората там в момента, които трябва да изплащат разни работи. По-ниска цена означава по-широка достъпност.
Но аз съм много далеч от високата икономическа  грамотност, пак казвам, че това са мои разсъждения " защо не е толкова черно", а не ' о, колко е розово" и  не държа на меродавност. Peace

Аз съм останала с впечатлението, че в италия стандарта на живот не е като в БГ, но като те чета явно не се различават,

# 133
АГ, има какво да кажа, но ще замълча, да не правим сто страници цитати и оборвания Simple Smile)) Ще приключа участие с това което ни е общо в мненията - че в БГ няма  производство и че ( разбира се) ще бъде засегната от кризата.
А това дали Старбъкс или Икеа сега ще се дръпне от 'инвестиране" в България с което няма да създадат 300 ( или 3000) работни места съм уверена, че няма да повлияе на макро картината. В България вчера по линковете мернах, че има към 200 хиляди безработни, което си е вече сериозна криза ( с 30г. давност), но не мисля, че ще нарастнат много ( изключваме строителството, щото ние авомобилостроене нямаме, хихи), щото не можеш да си съкратен производство, дето го няма. Тъй мисля.

В Италия не знам как е, да си призная и не ме интересува,щото страната е много цветна,   но стандартът на много хора около мен е  по-нисък от средата ми в СФ,  тъй като стандартът не отразява абсолютната стойност на парите ( Вяра го обяснява това преди няколко постинга). Животът за мен в чужбина е предпочитаем не по причини на доход.
Решението  'защо се връщаш" или 'защо заминаваш" предполага обмисляне на повече от един фактор.

Последна редакция: сб, 22 ное 2008, 14:34 от 10cent's

# 134
бягаш от темата Simple Smile
Старбъкс или Икеа да не ги броим, щото реално не са у нас ( поне лятото не бяха). Аз новини много рядко чета, защото се ядосвам след това Simple Smile, та това е ново за мен (цифрата на безработните в БГ) - сигурно са доста повече от обявените.
Здраве да е само, и тази криза ще преживеем.
Колкото за заминаването, независимо от посоката, всеки си определя приоритетите.

...
ще отивам да си доспивам аз Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт