масово прибиране в Бг?

• 25 038
  • 329
  •   1
Отговори
# 45
Biskara, моля те да си оправиш цитата, че ми слагаш чужди думи в устата  Mr. Green

аз пак казвам - емоционалната страна на въпроса е ясна и аз лично не смятам да я обсъждам

интересува ме икономическия стимул от гледна точка на развитие в кариерата, а не на дохода
ето това аз не го виждам, поне засега

# 46
  • в сърцето на един мъж...
Ами няма такова нещо като развитие в кариерата, поне за определени отрасли. Котират се хора, които са били навън и са се върнали, но и при тях е трудно.

# 47
Зависи къде си живял и как си живял в чужбина.
Ако живеех в колиба в Свазиленд и трябваше да
се подмивам в леген, що пък да не се върна в БГ.
Водата поне не я спират постоянно, а и комарите,
и нощите не са толкова опасни за здравето.

# 48

интересува ме икономическия стимул от гледна точка на развитие в кариерата, а не на дохода
ето това аз не го виждам, поне засега

да де, но говориш за някакви макро - неща, които пък няма нищо общо с мен защото аз работя в неправителствен сектор. там заплащането в добра организация е много добро,  годишния растеж процентно е двуцифрен. Не говоря за възможностите за допълнителни доходи, които в тази сфера има много. какво друго да кажа -   брат ми ( завърнал се 'емигрант") е инженер, работи във фармацевтичния бизнес,  много интересна работа, доволен е, трето дете чакат. повечето ми приятели работят в рекламен бизнес, ИТ бизнес , застрахователен и получават абсолютно нормални европейски заплати, само че с много по-бърз растеж ( не само като заплащане, а и като скорост на изкачване ),годишни бонуси и разни други неща в пакета, като служебна кола, неограничени лимити за телефони и бензин, допълнително здравно осигуряване за семействата в частни клиники и т.н. тоест, трудно ми е да кажа на бялото - черно в случая , защото говоря от личен опит и наблюдения. за мен  има смисъл да се стремя към мостове с българия, аз виждам смисъл.  друг може да не вижда, това е негово право, както каза Бискара, зависи много и от социалния статус.

# 49
10 цента, за съжаление това, което описваш...не е повече от 5 процента от работещите дори в София, според мен.

# 50
ми, пет- пет. няма да се правим сега, че ги няма. аз съм голям оптимист :–))))
пътят не е постлан с рози никъде, в това смятам всички сме се убедили.
мен това, което ме притеснява в бг изобщо  не е,  че няма да изкарвам добри пари, а че самата среда е много несигурна и ще ме дразнят разни работи много, а нерви и здраве никой не плаща.

# 51
а че самата среда е много несигурна и ще ме дразнят разни работи много, а нерви и здраве никой не плаща.
Да, за това те разбирам. Peace Наложи ми се да го открия преди 2 дни. Rolling Eyes

# 52
мен това, което ме притеснява в бг изобщо  не е,  че няма да изкарвам добри пари, а че самата среда е много несигурна и ще ме дразнят разни работи много, а нерви и здраве никой не плаща.

И аз съм на същото мнение. Защото пари могат да се изкарат, но спокойствие не.

Бискара чета и немски и Бг новини и доколкото съм забелязала Бг са пълни с това кой кого наръгал, колко са умрели на пътя, колко са се изпозастреляли. Аз нямах предвид че само за детето си ще се притеснявам, а за всички мой роднини. И как тук никой не ми открадна ч път портмонето, а в Бг на 10тия час ни дигнаха цяла кола. Е мерси много за сигурността. Ти като се чувстваш толкова сигурна там, никой не те е спрял да си връщаш. Мен това ми тежи.

Съжалявам за спама

# 53
Mma Ramotswe, кариера опредлено може да се прави в България и то много по добра отколкото в Западна Европа (zа други места не zнам). Не искам да давам конкретни примери сред мои блиzки, приятели и поzнати zащото никой не ме е уполномощил да му раzкаzвам живота в Интернет, но ще ти кажа, че теzи които останаха в БГ направиха много по добри кариери от теzи които иzлеzнаха в чужбина. В БГ в един момент се появи голям глад zа специалисти и професионално се иzраства много по бърzо. Каквито случаи на кариери са ми иzвестни в БГ на хора под 30 години и беz връzки, не поzнавам никъде в чужбина.

Услугите са супер, качествени и евтини. Не zнам какво им е обраzованието, но и капачките на обувките ми сменят по добре отколкото тук и то беz да ми вzемат 20?. Със 100 лв zа фриzьор, тук не мога да направя много, но често ходя по необходимост и тук на фриzьор и имам доста баzа zа сравнение. Иzобщо когато опре до услуги си нося много неща в БГ zащото съм сигурна в качеството.

Проиzводство няма, така е, права си.

В аутсорсването не виждам абсолютно нищо лошо. То може да иzисква много квалифициран труд и да се плаща добре. И в крайна сметка то си е вид проиzводство. Аz самата аутсорсвам в момента zащото нямам на раzположение достатъчно квалифицирани колеги които да поемат огромното количество работа. И аутсорсвам в Щатите, ха сега да обявим американците zа миzерници някакви.  Mr. Green

Така или иначе с проиzводство или беz, в момента средният българин може да си поzволи материално много повече неща отколкото можеше преди 10, 15 години. Това е факт и ако някой го оспори, zначи нещо му иzневерява паметта.

Дали си щастлив там където живееш обаче не zависи само от материалната страна. Като цяло обаче трудно можеш да си много щастлив ако постоянно тънеш в миzерия. За всичко останало, всеки трябва да си прецени сам zащото е много субективно.

# 54
Ами, Вяра, за аутсорсването специално - чувствам се мизерница, да, щото в Дъблин за това взимат 1800 евро (за моя пост мисля около 2000), а ние взимаме 500 евро... Rolling Eyes Но както и да е, аз ненавиждам работата си, така че където и да съм, все ще се оплаквам, ако трябва да я работя  Laughing
За възможността за развитие си права, обаче  Peace
За това какво си позволявам, не знам, не помня какво е било преди 15 години.
Но аз не съм средният българин в отношение на потреблението и без това.

Така като се замисля, всъщност най-много ме дразни качеството на образованието.
Т.е. на хора с деца, на които им предстои да учат или са вече в училище...По-добре да си стоят в чужбина. Тука е ад Sad

# 55
моля, обяснете ми ( да си призная, че съм и домакиня, без амбиции за професионално развитие, ако има някакво значение де Tired) какво значение има професионалното развитие, огромните заплати и тн, ако учителката в час бие детето ми, а то я псува, понеже така е модерно....
 какво значение има образованието, ако всеки ден настъпвам кучешко ла*на по пътя за детската площадка или се псувам с  "колегата шофьор", че съм закъсняла да тръгна с 1/2 секунда на зелено или че не съм спряла две дължини навътре в кръстовището Tired

обяснете ми , моля, какво значение има дали ще живея в чистота и подреденост, "фрашкана с пари", ако  в главата ми са само мама и тати и дружките от детинство?
 и тн итн

всяко едно  движение в или извън БГ.. е субективно... както и решението дали да се закотви човек някъде.. колкото и листи да се изпишат със "за" и "против" винаги ще има две страни и...моля пак да ми се обясни каква е разликата между тази тема и онези дето още се влачат " защо се връщат хората в БГ" или там както беше и прочие

днес в новините споменаха, че БГ няма да я подмине  световната финансова криза, което преведено на български език означава -  цените се вдигат... заплатите си остават същите Peace

и да вметна за професионалното развитие, което всички така добре спрягате -  добре за някои 30 годишни да речем( с образование и стаж) бъдеще има... а какво да кажат 50 годишните, чийто заплати стоят почти без промяна... годините за пенсии се увеличават и тн Thinking

# 56
Ами, Вяра, за аутсорсването специално - чувствам се мизерница, да, щото в Дъблин за това взимат 1800 евро (за моя пост мисля около 2000), а ние взимаме 500 евро... Rolling Eyes Но както и да е, аз ненавиждам работата си, така че където и да съм, все ще се оплаквам, ако трябва да я работя  Laughing

Поzволи ми само да ти напомня че колегата ти в Дъблин има zначително по високи раzходи от твоите, така че не е zа zавиждане. И не гледай цената на яйцата, а на наемите zащото там е където отиват нашите пари. Освен това zависи силно от дейността която се аутсорсва, някои дейности в БГ са платени не много по zле отколкото по света, а съобраzно местния стандарт, направо са си добре платени.

# 57
Vjara , напълно споделям мнението ти. Peace

Моя приятелка завърши преди година тук магистър телекомуникации, а приятелят и беше завършил същото година преди това и вече работеше по специалността. Още тогава говорехме за прибиране в БГ и те двамата, като нас, искаха да се прибират. Но приятелката ми тогава каза, че първо ще си намери  работа тук, ще поработи 1-2 години и тогава ще се прибере, защото ако се върне веднага, всички щели да си помислят, че не е успяла в ДЕ, че никой не я искал на работа и т.н. Тогава изказването и ми се стори смешно, чудех и се на акъла, но сега като ви чета вас и коментарите под статията в сегабг, разбирам колко е била права.  Tired
Даже започвам да се замислям за нашето прибиране, сигурно и за нас ще кажат, че сме неуспели и неинтегрирани, че едва ли не живеем в пълна мизерия и затова искаме да се върнем в БГ.  Thinking
Не знам от къде идва това мислене. Аз мисля обратното, че точно хората, които работят по заведения, строежи и прочие, ще предпочетат да останат в чужбина, понеже в БГ не биха могли да "вържат двата края" с такава работа. Както вече писах, познатите ни българи са все завършили/завършващи висшисти и почти всички мислят за връщане в БГ. Само съпругът ми не е с висше (прекъснал е навремето), но заплащането му е дори по-добро и тук и в България.
И да, колкото и странно да звучи за някои, искаме детето ни (дай, Боже, и второ) да отрасне в БГ!   Heart Eyes

# 58
Всяка генерализация е грешна. Дори и тази.  Wink

Има хора, които са отишли да си опитат късмета на гурбет, и които никога не са имали намерение трайно да се заселват в другата страна. Логично е, ако икономическата ситуация в приемната страна се влоши и те си загубят работата, да кажем, те да се върнат откъдето са дошли. Аз не виждам нищо лошо. Може и малко пари да са направили, нещо да са научили и да са попили нещо добро от новото място: все неща, които ще „занесат’ в страната..

Хората рядко взимат рационални решения, така или иначе. Ето например тука мернах сравнения на фризьоркси услуги като критерий за избор къде да живее човек. (Агентите на Красива Мама и тука са се промъкнали явно.)

# 59
Идеята ми, Вяра, беше, че не е честно да търсят също толкова квалифицирана работна ръка, да я подлагат на същия стрес, за много по-малко пари, просто не е честно и морално. И като видят, че и Бг не им изнася, да отидат примерно в Татарстан и да им плащат по 100 евро за квалифицирани специалисти. Тоя бизнес е гнусен. Не знам дали ще разбереш какво точно имам предвид.

Иначе и аз давам половината си заплата за наем, не живея под моста.

Общи условия

Активация на акаунт