масово прибиране в Бг?

• 25 088
  • 329
  •   1
Отговори
# 135
Не следя бг новините, не знам, докъде са стигнали  с настъпващата криза, но сестра ми  работи в цех на гръцка фирма и не са получавали заплати повече от 2 месеца. В Гърция вече е затегнато отпускането на оборотни кредити.
Само че, докато средностатистическия американец, може да поизцеди системата с малко кредитни карти, които пари да не върне след това, но да живее месец-два, докато намери работа, то какво да прави средностатистическия българин в малкия град...

# 136
10cent's, и аз не кроя черни планове, нито за България, нито за тук. Ако става на въпрос даже, изобщо не ми се иска в БГ да се влошават нещата, защото все пак там са ми родителите, близките и приятелите.
Голяма част от засиленото потребление през последните години в България се дължеше на охотното раздаване на кредити от банките. Не случайно, още преди 2-3 години, се заговори, че това влошава търговския баланс на страната. Причината - хората масово си накупиха с кредитни карти,  ел.уреди, разни техники и джи ес еми, внесени от Азия.
Банковото кредитиране също спомогна и за развитието на имотния пазар. Там има доста заети.
Нещо много важно, което АG е посочила са трансферите на пари от българи в чужбина. Предполагам, че повечето от пишещите тук са в чужбина със семействата с намерения за дългосрочно установяване. Има една много голям част българи, които работеха/работят в чужбина с единствена цел да пращат пари на семейства в България т.е. те потребяват много малко от дохода си в чуждата страна, а спечеленото се харчи предимно в България. За провинцията тази тенденция беше масова.
За текстилната индустрия, не мога да говоря със сигурност, но според мен тя е развита предимно от чужди инвестиции и представлява поръчки на ишлеме. Шие се за износ. Няма лошо, но мен ме притеснява това, че след като намалее потреблението от страните, където се изнасят тези облекла, ишлемето ще се закрие.
Друго, което се възроди последните години - туризъм. Тук не знам дали няма да има спад, защото според мен групите, които пълнеха хотелите по морето ще са по-малко.
За селското стопанство не мога да се съглася, че е развито и е традиционен отрасъл. Било е, но преди. СС в страната има потенциал, но изобщо не е развит.
Енергийните източници са много важни. Не е за подценяване факта, че България е една от страните, които ги плащат на много висока цена. Това е и един от най-важните разходни пера за СС.
Не знам защо смятате, че зъболекарските услуги в България са много евтини. Не само, че не са евтини, но за съжаление недостъпни за много от хората. Масово ще видите хора след 40 год. възраст без няколко зъба и с много лошо състояние на другите. Ако 50 лева е една пломба, това е доста скъпо за голяма част от хората. За пенсионери и студенти да не говорим. Децата също мисля не ги водят така, както нас навремето ни водеха всяка година под строй и задължително на зъболекар.
За фризьорски услуги също не са от най-евтините - преди две години в България ми взеха 45 лв. за подстригване, измиване и сешоар. Тук миналия месец - 65 долара - подстригване, боя и сешоар. Има и по-евтини. Моят съпруг ходи да се подстригва на един салон за 15 долара с бакшиша Simple Smile А даже и от време на време му пращат купони за 8 долара.
За стандарта тук и този в България - за съжаление все още хората тук, които не са стигнали и средната класа имат стандарт на висока средна класа в България. Наблюденията са ми от два щата, където съм живяла. Средна класа тук се равнява на най-богатите в България, ако изобщо може да се сравняват така нещата.
Друго, което бих казала на всички българи в чужбина. Ако искате да се върнете го правете и изобщо да не ви пука от изказвания от рода - не си успял тук, не си се реализирал там. Мен тези неща изобщо не биха ме притеснявали, както и не ме интересува еди кой си за какво си тръгва или идва.

# 137
eagle, с повечето неща, които казваш аз всъщност съм съгласна, не мога да разбера защо се държим на конфронтация. Оставам с впечатлението, че или аз не се изказвам правилно, или не четете какво пиша. Никъде например не съм казвала, че има развита текстилна промишленост или селско стопанство. Всмисъл...,  Grinning аз не казвам неща, които не мисля и затова ми е трудно да аргументирам сега срещу нещо, което не съм казала и очевидно не съм разбрана.
Темата е много голяма и с чопнати мисли от тук от там , покрепени с малки примерчета няма да стигне далеч. Затова й не виждам смисъла й. Иначе, аз съм позната тук с това, че умирам да споря за спорта. Но в този случай наистина не виждам смисъл даже да започвам. Позициите са предварително бетонирани.

# 138
10cent's, аз изобщо не усещам да има конфронтация. Казваме си мнението, като не претендирам да съм макроикономист и да разбирам нещата. Аз така ги виждам, нямам нищо против да се напишат и другите гледни точки. Може и да не съм те разбрала, но всеки случай не целя тук да те оборвам или споря персонално с теб.

# 139
Винаги в такива теми, чакам да се включи някой, дори и от наскоро завърналите се. Последната подобна тема, ако не бъркам, беше на little giants. Ще ми се тя да разкаже. Както и други, които все още четат тук, нищо че са в България вече.

Иначе, малкия пример, който аз дадох, е просто началото, за което в България все още се дърпат, че няма да настъпи. Спирането на оборотни кредитни линии, докарва до масови фалити и безработица в малкия бизнес.

Последна редакция: сб, 22 ное 2008, 18:49 от Кейси

# 140
Не следя бг новините, не знам, докъде са стигнали  с настъпващата криза, но сестра ми  работи в цех на гръцка фирма и не са получавали заплати повече от 2 месеца. В Гърция вече е затегнато отпускането на оборотни кредити.
Само че, докато средностатистическия американец, може да поизцеди системата с малко кредитни карти, които пари да не върне след това, но да живее месец-два, докато намери работа, то какво да прави средностатистическия българин в малкия град...

Кейси, не знам положението на сестра ти и как понася липсата на заплата, но аз писах, че кризата се отразява по различен начин, в зависимост от страната на живеене. Нас навремето като ни удари кризата, хората буквално се чудеха какво да сложат на масата, как да се топлят зимата и от къде да им остане да си купят едни обувки. Има и много бедни американци, но за много от тях кризата е, че няма да могат да си сменят колата всяка година, по-точно колите, защото тук нали всеки си има собствена. Също така, не знам дали ви прави впечатление, но аз в България не съм виждала баня със 6 крушки. Тук това е масово. И също така, в жилището има средно по две бани. Та само 12 крушки за баните.  Друго което ми прави впечатление, дву или три членно семейство живее в 4-5 бедруум. Да не говорим, че има и много самотници, които обитават жилища с по 3-4 спални. Да не говорим колко храна се пилее и хвърля.  А, сетих се и още нещо - да вземеш 7 подаръка за детето си на Коледа, че само един, много лошо....Това свръхпотребление и пилеене няма как да продължи. Просто ресурсите са изчерпаеми. Имат накъде да се свиват американците.

# 141
а на моите въпроси още няма отговори
и аз нямам и не чакам Mr. Green

# 142
eagle, знам за какво говориш, дори подаръците трябва да са поне 10... Simple Smile Ето, днес, в Saks Fifth avenu имаше опашка от аплайващи за кредитната им карта, по която, ако изхарчиш $2000, ще бъдат интерест фри за 12 мес. Повече от половината просто затъват с поредните $2000, коитослед година ще се множат... (Съседката ни е с баланс по карта на Мейсис над $7000, тия дни ми се похвали, че се е споразумяла с колекторите за $2200...)
Хубавото е, че много хора вече се осъзнават и променят начина си на мислене, харчене и т.н. Или поне го забелязвам  в тези, с които контактувам.
Наистина, донякъде е добре че кредитната система в БГ не е толкова добре развита. Но пък, мнозинството няма да може да посреща елементарни нужди например. И преди съм го споделяла, от кварталния хранителен магазин в нашия град,  се пазарува на вересия. Майка ми се надява, това да не секне скоро...

Последна редакция: сб, 22 ное 2008, 20:01 от Кейси

# 143
А някоя от американките може ли да ми каже, тез тарикати като мъкнат толкоз бяла техника в контейнери, как ще я подкарат в България? Трансформатори за всеки уред ли ще слагат? ooooh! hahaha
Цигания, Боже, цигания!
Да не забравяме, че България е във валутен борд и няма да могат безконтролно да вдигат цените.
Но покрай затварянето на Кремиковци, нещата изглеждат доста трагично.

# 144
А някоя от американките може ли да ми каже, тез тарикати като мъкнат толкоз бяла техника в контейнери, как ще я подкарат в България? Трансформатори за всеки уред ли ще слагат? ooooh! hahaha
Цигания, Боже, цигания!
аааааааа Вечи мога да ти кажа, че си намират начин... да знаеш, нали знаеш , че българина нещомъкнал ли е все намира как да го Употребява Mr. Green

# 145
...да вземеш 7 подаръка за детето си на Коледа, че само един, много лошо...
Орел- ке, честно да Ти кажа то свръхпотреблението не е само в Америката, и в БГ се чудя как може да го правят/ говоря за конкретният пример за подаръците/ хора и сем- ва които се оплакват от недостиг, но същевременно при всяко излизане се връщат с "нещичко" за детенце. Според мен свръхпотреблението не е само амер. болест.
...Трансформатори за всеки уред ли ще слагат? ooooh! hahaha...
Вечернице, въпреки присмехулните Ти емотикони, аз мога да Ти кажа, да- с трансформатори ги пускат/ личен опит, макар и от преди доста години/. И на мен ми беше странно, но клиента като дойде се интересува от цената, дай му хубава цена и техниката Ти е вървежна.
Звездице, не се отказвай толкоз лесно от въпросите Си, все някъде отговора ще изникне.

# 146
Винаги в такива теми, чакам да се включи някой, дори и от наскоро завърналите се. Последната подобна тема, ако не бъркам, беше на little giants. Ще ми се тя да разкаже. Както и други, които все още четат тук, нищо че са в България вече.

И аз от доста отдавна апелирам за подобно включване, ама неейсе. И за ДиДка се сещам, бая се изписа около нейното заминаване също.

# 147
Звездице, не се отказвай толкоз лесно от въпросите Си, все някъде отговора ще изникне.

Kalida

Hug разписа ли се в седмичната по едно време доста те споменавахме  Hug

аз не търся отговори...  за себе си,  отдавна съм си намерила Wink

# 148

И аз от доста отдавна апелирам за подобно включване, ама неейсе. И за ДиДка се сещам, бая се изписа около нейното заминаване също.

Срещах я из форума,работи в някаква фирма с чужденци.Хванала си е хляба.Друго не спомена жената,нито пък прави сравнения.Може би и е рано още.И аз искам да каже как и се струва .

# 149
Подобна ще е темата на Сблъсък след малко. Започна с любимия ми анонс, " аз съм от тези, които се върнаха в България, вместо да мия чинии там, тук издавам списание...." Опонентка на издателката ще е Милена Славова.

Общи условия

Активация на акаунт