410 дни платено майчинство - мисията Е възможна

• 39 214
  • 627
  •   1
Отговори
# 240
  • СОФИЯ
Сега потърсих - да, за 2009 год е същия - 2000 лева. Но между 2008 и 2007 год имаше разлика от 400 лева. Което е много ако се взима дохода 12 месеца назад.

Моля,
правя статистика:
Начало-край. Всички необходими задължения към фиска ме интересуват;

# 241
Клеопатра, благодаря за точният отговор.

# 242
Дали някой може да изчисли колко данъци е източила държавата от бременните за последните 6 месеца, който са се осигурявали на по-високи доходи, напълно законно, защото това беше условието 6 МЕСЕЦА назад, не мисля че майките са крадли, напротив държавата подведе майките и Масларова им го наби!

# 243
Rolling Eyes
нищо не е източила, все още нищо не е решено
плюс това, тези осигуровки ще бъдат включени така или иначе в изчисление на обезщетението, те не са загубени

# 244
Здравейте, искам да ви попитам дали сте разбрали новия закон за прословутото майчинство, защото аз не разбрах .Моя пример е такъв, аз съм се осигурявала последните 6 месеца на по висока заплата /ясно е защо/ но преди това нямам осигуровки, родих октомври месец 2008г. дали ще получавам поне 9 месеца майчинство върху това което съм се осигурявала или от догодина съм на минималната заплата мисля си че би трябвало такива мами като мен да сме в заварено положение.

# 245
  • Монтана
 Аз към 1.1.2009 ще ползвам все още 3-тия болничен. Как ли ще ме третират като заварено положение или не ако евентуално  го приемат закона.

# 246
Здравейте. Сигурно вече ви е омръзнало от въпроси, но няма към кого да се обърна. Аз съм студентка и няма да имам 1 година трудов стаж,а само 6 месеца на 300 лв , поради простат причина ,че преди година не съм мислила за бебе, а за учене Simple Smile Та въпросът ми е , ако се приеме поправката колко време ще получавам минимално майчинство до навършване на 1 год. или на 2? Благодаря ви предварително.
Това което се знае за момента е че искат да променят периода въз основа на който се изчислява дохода, а не този който се изисква, за да имаш право да получаваш обезщетението  Peace
Или иначе казано, ако имаш само 6 месеца осигурителен стаж, трябва да имаш право на обезщетение, а дохода тъй като ще ти е само за 6 месеца, за предходните 6 в които не си работила ще ти сложат за база МРЗ, тоест ще си взимаш обезщетение за бременност и раждане равно на 260 средно (грубо сметнато)  Peace

Това звучи доста по добре! Значи обезщететние ще имат и тез които са започнали да се осигуряват след като са разбрали за бременноста си / много млади майчета/ . Който иска пък да си увеличи размера на обезщетението ще има възможност да го направи през оставащите месеци до отпуска за бременност и раждане , а който се осигурява на реалния доход ще си получава парите 1 г. и спокойно ще си гледа детенце!

Пак ви напомням, до преди 2 г. обезщетението беше 135 дни/ аз съм ползвала толкова с първите ми 2 деца / ! На фона на тях тези 410 дни са утрояване!!! И това е един период през който можеш да гледаш детето си като не си засегнат финансово  и да го повериш по спокойно на друг да го гледа а да се върнеш на работа!  Момичета, нали не раждаме децата си само и само за да получим обезщетение !

Последна редакция: нд, 07 дек 2008, 14:51 от veni-b

# 247
  • София
Здравейте и аз да се включа по темата.

Днес си мислих нещо. Миналата година максималния осигурителен доход беше 1600 лева. А през 2008 год. 2000 лева. Това си е разлика то 400 лева ако се взима заплатата 1 година назадДори и да са те осигурявали на реалната заплата, и тя е 2000 лева - за 2007 год ще взимат 1600 лева, тъй като това е осигурителния доход.

Какво се прави ако трябва да се вземат 6 месеца от 2008 и 6 месеца от 2007 год?
Въпроса ми е риторичен. Разликата е голяма и не е в полза на майката.

То и аз това се питах, пък си мисля, че и с тази инфлация почти със сигурност за 1 година ти се увеличава заплатата, т.е. почти всички са прецакани.

Какъв е извода - да, ще увеличат майчинството, но ще намалят сумите, които дават на майките. Тоест хем вълка сит, хем агнето цяло Naughty. Държавата няма да даде повече пари за майките, а ще запуши устите на протестиращите. Аз, въпреки че съм осигурявана на реалната си заплата и година назад, ако ми изчислят майчинството на база 12 месеца, ще взимам около 200лв по-малко, но мои груби сметки (родих май 2008, а съм в майчинство от края на април). 

А не смятам, че майките, който са се осигурявали специално за майчинството са "прецакани", защото те прецакват нас останалите, като лъжат държавата.

Оставам да следя темата

# 248
Цитат от вестник "Стандарт" :
"Цяла година платено майчинство ще имат вече българките. Досега те получаваха пари само 9 месеца след раждането на бебе. От Нова година обаче те ще вземат 90% от заплатата си в продължение на 12 месеца. Това съобщи за "Стандарт" социалният министър Емилия Масларова след инфарктно заседание на тройната коалиция снощи. От привилегията ще се ползват само майките, които са се осигурявали 12 месеца преди раждането. 2 години след това те ще получават по една минимална заплата месечно плюс 35 лв. детски добавки.
Масларова поискала срокът за осигуровките да е 18 месеца, но я отрязали. БСП, НДСВ и ДПС си стиснаха ръцете за крайно пестелив бюджет през 2009 г."

Това как да го разбирам, да не би вече 3 години да е платено майчинството??? А на добавки детски кой има право??? Thinking

# 249
А тези, които са в заварено положение, като e4o_me4o  хваща ли ги?

# 250
  • хасково
Момичета на мен като ми изтичат 315-те дни на 15 декември,за 15 дни изпущам майчинството от една година,правилно ли съм рабрала.

# 251
Момичета на мен като ми изтичат 315-те дни на 15 декември,за 15 дни изпущам майчинството от една година,правилно ли съм рабрала.

Всички, които вече сме родили го изпускаме според информацията до сега.

# 252
Една мама от моята отчетна пусна ето това инфо от 6/12/2008: "Това предложение, когато бъде прието ще важи за майките, които родят след 1 януари догодина. Ако те обаче не са се осигурявали поне 12 месеца преди раждането, тогава няма да се възползват от промените" http://btv.bg/news/news_details.pcgi?cont_id=122599

Това как се разбира - ако майката се осигурява 6 месеца, взима 9; ако 12 месеца се е осигурявала, взима 12 месеца платено. Ако е така в този случай може и за завареното положение да бъде приложено  newsm78

Въпреки всичко (понеже чета много негативи тук), според мен СБНМ спомогна за бъдещето на децата на България  Hug Благодаря, момичета.

Последна редакция: нд, 07 дек 2008, 22:29 от Джоли

# 253
първо искам да поздравя всички момичета от сдружението, които са работили за това да се увеличи въпросният срок от 9 месеца на 1 година, дано стане факт от 1-ви януари  Hug А ако може и тази безумица за удължаване на срока,  на база на който се изчислява обезщетението на 1 година да не бъде приета, всичко ще е прекрасно  Peace

# 254
Гледах Масларова по Тази сутрин, но не спомена нищо за майчинството. Стана ми любопитно, какви ще са исканията на СБНМ от тук на татък и каква позиция ще заемете,момичета?

Струва ми се, че с това решение за майчинството се працакват основните хора, благодарение на които 1 година високоплатено майчинство стана възможно - настоящите и бъдещи(в буквалния смисъл - бременните) майки. А това именно са хората благодарение, на които петицията се подписваше и разгласяваше. Това е и причината може би недоволните в темата да са толкова много (макар, че в моята отчетна като че ли мамите са доволни от решението, но притеснени дали ще огрее и завареното положение Simple Smile )

Последна редакция: пн, 08 дек 2008, 09:34 от Джоли

Общи условия

Активация на акаунт