410 дни платено майчинство - мисията Е възможна

• 39 219
  • 627
  •   1
Отговори
# 360
  • София
Моето мнение за Масларова се базира на 3 години и нещо контакти с МТСП, включая с нея самата. По-големи глупости и говорене насам-натам, според това как й изнася в определен период, не съм чувала. А социална политика не е само "майчинството", нито само "пенсионерите". Социалната политика е свързана с добро управление на човешките ресурси, не случайно оперативна програма "Човешки ресурси" е в нейния ресор. И вместо да мисли разни минимални осигирителни прагове, да вземе да си стегне хората от "Инспекция по труда", както и адекватни законодателни промени да внесат. Ако един работодател го заплашва затвор за невнасяне на реални осигуровки, както е в някой от "белите" страни, ще си помисли дали да прави врътки с осигуровките. Явно само с глоби освен да се насърчи копурцията друго няма да стане.

# 361
  • До хладилника, който обичам
Не мисля,че имаш право така да обиждаш единствения социален министър направил наѝ-много за маѝките и пенсионерите! На запад не маѝчинството, а помощите за гледане на дете са за по-дълъг период и по-добре платени в сравнение с нашите. В Щатите платеното маѝчинство е само 3 седмици!!!
Мисля, че сегашната социална политика е наѝ-добрата до този момент!
Ти може да не мислиш, но аз не съм съгласна Simple Smile Не я обиждам... окачествявам я.
Позволи ми да съм проучила достатъчно как стои въпросът с майчинството и обезщетенията за гледане на малко дете в много страни по света, преди да говоря.

# 362
Здравейте,
мисля че все още има доста неизяснени въпроси.
Кога точно ще се състои второто разглеждане от бюджетната комисия и кога са планирали да гласуват промените в зала? Поне да има някакъв график на събитията за да не се тормозим излишни коментари.
Следя сайта на НС - http://www.parliament.bg/, и ми прави впечатление, че доста подробно публикуват заседанията.

# 363
Здравейте,
мисля че все още има доста неизяснени въпроси.
Кога точно ще се състои второто разглеждане от бюджетната комисия и кога са планирали да гласуват промените в зала? Поне да има някакъв график на събитията за да не се тормозим излишни коментари.
Следя сайта на НС - http://www.parliament.bg/, и ми прави впечатление, че доста подробно публикуват заседанията.

Второто заседание на комисията е днес. В пленарна зала за финално гласуване бюджетът влиза следващата седмица - 15 или 16-ти декември  Peace

Веднага след това ще качим на нашия сайт - www.snbm.org новите положения. Ще пишем и тук,де, но там ще има най-пълната информация.

# 364
  • София
Здвайте,

първо искам да благодаря на всички майки, който достойно се бориха за нас и нашите деца.
Искам също да кажа, че винаги ще има недоволни.Но  законите са за всички и майките, който не се осигуряват на реалните си заплати, а на минималната имат право да бъдат недоволни, но не трябва да се сърдят на масларова или на държавата , а на самите себе си, тъй като сключването на трудов договор е двустранен процес. Трябва да дадеш, за да получиш. И кометари от сорта какъв е смисъла да давам такива големи суми за данъци като мога да си ги сместявам са абсурдни.
Нека разгледаме как седи ? с майчинството в другите страни:
БЕЛГИЯ
Платеният отпуск може да започне най-рано 7 седмици преди датата на раждане, но задължително се взема поне последната седмица. След това се полага платено майчинство за 8 седмици. Ако майката не си е взела дните преди раждане, те се пазят и могат да се ползват след майчинството или при боледуване на детето например. През първите 30 дни жената получава 82% от заплатата си, а след това до края на отпуска - 60 или 75% от нея. Бащата също има право на 10 дни платен отпуск при раждането на дете.

ДАНИЯ
Платеният отпуск е 52 седмици, които се делят между майката и бащата. Отпускът за бременност е 4 седмици. След раждането майката има право на още 14 седмици платен отпуск. Отделно бащата също има 2 седмици платен отпуск за раждането на детето. След това родителите могат да си разделят още 32 седмици платен отпуск. През това време се полага обезщетение, което е 100% от заплатата, но до определена горна граница. Максимумът е 416 евро на седмица (3.203 датски крони).

ГЕРМАНИЯ
От 2007 г. германското правителство увеличава детските надбавки, тъй като това беше едно от предизборните обещания на канцлерката Ангела Меркел. По-високо платеното майчинство си остава 14 месеца, от които 6 месеца преди раждането и 8 месеца след това. Предвидено е родителят, който ще си остане вкъщи да се грижи за детето, да получава 67% от досегашния си нетен доход. Сумата е с таван от 1800 евро. Другият родител задължително трябва да ползва 2 месеца от отпуска. За жените без осигуровки обезщетението е около 200 евро на месец. След това има отпуск за възпитаване на дете, който може да се ползва от майката или от бащата. Той е до навършване на 2 г. на детето и е платен донякъде. Ако се вземе за 2 г., е 300 евро на месец, а ако се ползва само 1 г., е 450 евро на месец. Третата година е неплатена.

ГЪРЦИЯ
Осигурените жени имат право на 56 дни платено майчинство преди раждането и още 63 дни след това. Размерът на обезщетението зависи от осигуровките.

ИСПАНИЯ
Платеното майчинството е максимум 16 седмици. В този период майката получава 100% от заплатата си.

ФРАНЦИЯ
Майките имат право на платен отпуск в размер на 80% от заплатата 16 седмици - 6 преди раждането и 10 след това. При раждане на трето дете се полага отпуск от 26 седмици. 34 седмици пък се дават при раждане на близнаци. Бащите имат право на 2 седмици платен отпуск. След изтичане на 4-те месеца майчинство, което се плаща според заплатата, може да се вземе т.нар. "отпуск по родителство". То е до навършване на 3 г. на детето и се получават по 500 евро месечно.

ИРЛАНДИЯ
Платеното майчинство е 22 седмици, полагат се и още 12 неплатени седмици. 4 от платените седмици трябва да се вземат преди раждането, а останалите след това. Обезщетението е 80% от средната седмична заплата през съответната година, но не по-малко от 182.60 евро на седмица и не повече от 265.60 евро.

ИСЛАНДИЯ
Майката и бащата имат всеки по 3 месеца отпуск, като жената може да започне своя месец преди раждането. Родителите могат да разделят полагащото им се време, да го ползват по едно и също време или да го прехвърлят на единия. Отпускът трябва да се ползва до навършване на 18 месеца на детето. През този период родителите получават 80% от средната заплата, сметната на базата на последните 12 месеца.

ИТАЛИЯ
Италианките имат право общо на 11 месеца отпуск, като 1 или 2 от тях са преди раждането. Само за първите 5 от майчинството обаче жените получават 80% от заплатата си. След това майката има право на още 6 месеца, но за тях получава само 30% от възнаграждението си. Този отпуск може да бъде прехвърлен на бащата.

ЛИХТЕНЩАЙН
Платеното майчинство е 20 седмици, от които поне 16 седмици трябва да са след раждането. През целия период се плаща 80% от заплатата.

ЛЮКСЕМБУРГ
Майката получава 100% от заплатата си 8 седмици преди раждането и 8 седмици след това. В случай на преждевременно раждане са дават допълнително 4 седмици.

ХОЛАНДИЯ
Платеният отпуск по майчинство е 16 седмици. Плаща се като болничен, който е 100% от дневната заплата. Задължително е преди раждането да се ползват 4 или 6 седмици. Майките и бащите имат право на още 13 седмици, но неплатен отпуск. Той се ползва до 8-ата годишнина на детето. Докато детето навърши 2 г., майката може да работи на половин работен ден.

НОРВЕГИЯ
И двамата родители имат право на платен отпуск за отглеждане на дете. Обезщетението е същото като за болест - 100% от заплатата. Максималният платен период е 42 седмици (тогава се получава пълното обезщетение) или 52 седмици, но сумата е 80% от обезщетението. 4 седмици се ползват от бащата, без право на прехвърляне. До 2-годишнината на детето родителският отпуск може да бъде разпределен в различни комбинации - например за почасова работа. Родителите имат право и на още 1 г. неплатен отпуск.

АВСТРИЯ
Платеното майчинство там е 8 седмици преди и 8 след раждането. През този период се плаща пълната заплата, която се изчислява според дохода от последните 3 месеца. След това до навършване на 2.5 години на детето се плаща по 435 евро на месец.

ПОРТУГАЛИЯ
Отпускът по майчинство е 120 дни. В случай че се родят близнаци, се дават допълнително по 30 дни за дете. Обезщетението за майчинство е 100% от заплатата, но за отпуска преди раждането се плаща 65%.

ФИНЛАНДИЯ
Бременните, които работят при вредни условия, имат право на допълнителен платен отпуск 105 дни (без неделите) преди раждането. Задължително е 30-50 дни да се вземат преди раждането. В този период бащата може да получи максимум 18 дни платен отпуск. След раждането майката или бащата могат да ползват 158 дни (без неделите) платен отпуск. Получават 70% от заплатата.

ШВЕЦИЯ
Платеният отпуск за бременност е максимум 50 дни. След раждането родителите имат право общо на 480 дни платен отпуск. 390 дни от тях се плащат като болничен, който е 80% от доходите. През оставащите 90 дни се плаща еднаква сума за всички, която е по-ниска. Родителският отпуск може да се дели между двамата родители поравно или да се вземе само от единия. Всеки от родителите обаче е задължен да ползва поне 60 дни отпуск. Бащите пък ползват отделно 10-дневен платен отпуск при раждането на детето. Дните от платеното майчинство могат да се вземат като цял ден, половин, четвърт или 1/8 ден - докато детето навърши 8 г.

ВЕЛИКОБРИТАНИЯ
Жените имат право на 6 месеца платено майчинство. 6 седмици от отпуска майката получава 90% от седмичния си доход. Останалите 20 седмици всички майки получават по 106 паунда седмично. Жената може да излезе в отпуск най-рано 11 седмици преди раждането. Още 6 месеца допълнителен отпуск има за жените, които са били при един и същ работодател през последните 40 седмици преди раждането. Той обаче е неплатен, освен ако в договора изрично не е записано друго.

# 365
Ето какво съм събрала аз като информация за майчинство и еквивалента му в другите страни.
Мисля, че няма да сгреша, ако кажа, че информацията ми е актуална.

Канада
Работещите майки получават едногодишен отпуск за майчинство след раждането на бебето и получават 55 процента от заплатата си през тази година. Това е държавна издръжка и жените имат право на същата работна позиция или равностойна такава след края на отпуска им. Много компании добавят към държавната издръжка допълнителни суми по време на майчинството. Бащите също имат право на 37 седмици родителски отпуск, но много все още не се възползват от тази облага.

Австрия
Бременните жени получават по осем седмици отпуск преди и след раждането на бебето и получават пълна работна заплата. Майката и бащата могат да поделят отпуска за гледане на дете. След изтичане на осемте седмици платен отпуск определена сума се изплаща до 2,5 години.

Англия
Платеното майчинство е 26 седмици. Първите 6 седмици се заплащат 90% от заплатата, следващите 20 седмици по 100 лири на седмица. Отпускът по майчинство тече до навършване на една година; след изтичане на 26-те седмици е неплатен, а работодателят е длъжен да пази работното място. По време на платеното майчинство текат пенсионните осигуровки, полагаемата годишна почивка се трупа, получава се фиксирана сума детски надбавки, а гледането на дете под 10 години се зачита като трудов стаж за минималната пенсия в страната.

Куба
Майките получават шест месеца отпуск по майчинство и получават цяла заплата.

Франция
Майките ползват платено майчинство 6 седмици преди и 10 седмици след раждането. Изплащат се 84% от заплатата (на база последните 3 месеца преди излизане в майчинство) + две допълнителни седмици, ако майката кърми или е изморена. Бащите имат право на 2 седмици платен отпуск по бащинство. След изтичане на 4-те месеца платено майчинство може да се вземе т.нар. ‘отпуск по родителство’ до навършване на 3 години на детето, като майката получава определена месечна сума. По желание работещата майка може да подаде молба за намалено работно време за кърмене на бебето.

Исландия
Платеното майчинство е 9 месеца. Обезщетението за майчинство е 80% от заплатата за последните 2 години и не може да бъде под минималната работна заплата за страната. Родителите могат да разпределят отпуска за гледане на дете помежду си и/или да работят на половин работен ден и така да удължат двойно отпускът за гледане на детето. При раждането на детето бащата получава еднократна помощ в размер на 300 евро от работническия профсъюз

Чехия
Платена отпуска по майчинство - 6 седмици преди термина за раждане и 6 месеца след раждането се изплаща пълният размер на заплатата. След изтичане на 6-месечния срок държавата подпомага майчинство до навършване на 3-годишна възраст на детето (до 4 години по желание на майката), с определена месечна сума, с възможност за почасов и надомен труд на майката (повечето майки избират да не се върнат на работа след изтичане на 6-те месеца, а да гледат децата до 3г.)

Израел
Майката ползва платено майчинство за 12 седмици за едно дете и 13 - за близнаци. Изплаща се пълният размер на заплатата (на база последните 3 месеца). Платената отпуска и размерът на парите може да нарасне, ако работодателят има такава политика, допълваща държавната. След изтичане на 12-те седмици до шестия месец на бебето майката може да ползва неплатен отпуск, като работодателят е длъжен да пази работното й място. След раждане на детето единият родител започва да ползва данъчни облекчения и получава детски надбавки.

Индия
Законът изисква работодателите да осигуряват отпуск по майчинство, но много наричат този закон ‘беззъб тигър’. Той не се прилага – когато работодателят на жената разбере, че е бременна, въпреки че няма да отиде и директно да поиска да напусне, тя често учтиво бива отстранена и накарана да се почувства нежелана. Жените в международни корпорации често се справят много по-добре, получават до 90 дена платен отпуск, в зависимост от компанията.

Съединени щати
Тази страна силно изостава, когато стане дума за отпуск по майчинство. Законът за семеен отпуск и отпуск по болест (Family and Medical Leave Act (FMLA), прокаран през 1993, гарантира три месеца запазване на работния пост, неплатен отпуск по майчинство, но само за тези, които работят в държавни или големи компании. В няколко щата има или се обмисля платено осигуряване за майчинство.

Германия
Майката ползва платено майчинство 6 седмици преди раждане и 8 седмици след раждане и й се изплаща пълната сума на заплатата. Обща отпуска по майчинство може да се ползва до навършване на 2 години на детето, като отпускът е платен, а след този срок до навършване на 3 е неплатен. И двата вида отпуска (платен и неплатен) могат да се разделят между майката и бащата (и да се ползват даже от бабата, например.) До навършване на 1 година на детето работодателят е задължен да отпуска две паузи по 30 минути или една от един час за кърмене; при работно време, надвишаващо 8 часа на ден - 2 паузи от по 45 минути или 1 от 90 минути (могат да се ползват и за цедене, като работодателят е длъжен да осигури подходящи условия за изцеждане на майката.) Определена месечна сума се отпуска за детски надбавки, а трудовият стаж тече по време на майчинство – платено или неплатено.

Швеция
Родителите получават над година отпуск и други облаги, и могат да си поделят времето за отпуск, като всеки родител вземе по половина от времето, за да бъде с детето. Ако всеки родител иска да работи на половин работен ден, могат да удължат облагите дори по-дълго. Политиката за семеен отпуск за гледане на дете в Швеция е чудесна за родителите и за децата.

# 366
  • Бургас
Запозната съм конкретно с Англия!Всяко дете получава седмична добавка от 20паунда.

# 367
А колко е, или ще бъде минималната заплата ? Защото май някъде бях чула или чела че е/ще е 240лв. Ако е така аз ще стискам палци да не ме хване. Детето ми навършва 9 месеца на 19 декември и предполагам тогава ми изтича и болницния за отгл. И ако мин. заплата е 240 лв. ще взимам с 20лв. повече. Може да са малко но за мен са нещо. Някой може да каже защо не съм се осигурявала на пълната си заплата която не е била кой знае колко, но при о/о 300лв. заплата ако започна да си плащам осигуровките, какво ще папаме, за това съм се примирила да ме осигуряват на мин.  

# 368
  • Варна
Мисля, че трябва да престанем с това противопоставяне на майки, които са се осигурявали на пълна заплата, и такива, които са били принудени сами да си доплащат осигуровките. Всеки си има своите причини и не бива да съдим другите, а да гледаме интересите на максимална част от майките да са защитени. Поздравления за добрите новини от вчера, успех в каузата за близнаците и дано се постигне компромисно решение за намаляване на базата от 12 мес.!

# 369
  • София
Здравейте,

аз излизам в болничен пред раждане на 20 или 24.12. (в зависимост от това как ми определят термина).

Според това хващат ли ме новите промени или съм заварено положение (предпочитам да ми изчислят обезщетението 6 месеца назад, въпреки че съм осигурявана непрекъснато)???

Благодаря и успешно раждане на всички бременни!   bouquet

# 370
  • Монтана
Съгласна че в другите държави майчинството е по-малко като време, но техните мъже какви заплати получават след като мин. заплата в Люксенбург е 1620 евро.Тъй че ако съпруга ми получаваше 2000лв дори чисто аз и без майчинство ще мога да живея що годе нормално.

# 371
Съгласна че в другите държави майчинството е по-малко като време, но техните мъже какви заплати получават след като мин. заплата в Люксенбург е 1620 евро.Тъй че ако съпруга ми получаваше 2000лв дори чисто аз и без майчинство ще мога да живея що годе нормално.

Какви други държави? Защо трябва да се избират произволни държави със социална политика, която няма нищо общо с нашата, дори?!

Хайде, дайте да се мерим с Румъния. Толкова години опъваме наравно и все с Румъния се сразняваме... Ние в ЕС това, а Румъния в ЕС онова...

Ето какво се случва в Румъния:
Майките в Румъния ще получават 85% от заплатата си до двегодишна възраст на децата. Това влиза в сила от 2009 година. Майките в Румъния ще получават за период от две години 85 на сто от средния си доход, който са взимали за последните 12 месеца преди раждането на детето. Сумата не може да бъде по-малка от 600 леи (163 евро), колкото в момента е помощта за първите две години от майчинство.

# 372
Аз пак като неразбралите.. Бебо навършва 9м на 25ти декември. Сега значи ли че до 25март ще си взимам 90% от заплатата?

Абе хора, я стига с това какво е направила Масларова, какво е направило правителството. Колкото и да е тъжно ни управляват комунисти, все пак. С великата си социална пропаганда ти хвърлят прах в очите,а са ни докарали до просешка тояга.

Нормално ли е, например, да си запиша детето на частна детска кухня, защото в държавните ще има, хм, места през септември 2009?

# 373
Аз пак като неразбралите.. Бебо навършва 9м на 25ти декември. Сега значи ли че до 25март ще си взимам 90% от заплатата?

Абе хора, я стига с това какво е направила Масларова, какво е направило правителството. Колкото и да е тъжно ни управляват комунисти, все пак. С великата си социална пропаганда ти хвърлят прах в очите,а са ни докарали до просешка тояга.

Нормално ли е, например, да си запиша детето на частна детска кухня, защото в държавните ще има, хм, места през септември 2009?
Би трябвало да значи.И да взимаш 90% до изтичане на 410 дни.

# 374
Аз пък искам да добавя, че доколкото подочух, правителството е одобрило 1-та година, защото от НДСВ са се запънали. Майките, които са преговаряли, вярно ли е това?

И аз благодаря!   bouquet  Мен ме хваща. Но си мисля за младите майки, които са осигурявани примерно 7 месеца - как ще им се изчислява майчинството? ще се включат ли тези 7 месеца?

Общи условия

Активация на акаунт