Анкилозиращ спондилит (болест на Бехтерев)

• 228 622
  • 779
  •   1
Отговори
# 765
VanessaDE, благодаря. И аз се разболявам изключително рядко, още по-рядко вдигам температура, за антибиотици да не говоря, и то при положение че съм и с Хашимото. Абе отвсякъде бъгната работа 😀

И друго да питам - какво работите, с ТЕЛК ли сте? Аз съм счетоводител, почти цял ден стоя седнала и се чудя, ако изобщо подам документи за ТЕЛК, дали няма да ми наложат накакви ограничения за сегашната ми работа., предвид дългото стоене седнала.

# 766
Работя на летище, постоянно съм в движение.Това доста ме улеснява,когато се застоя на едно място или седнала,става проблем.
Не съм минавала на ТЕЛК,точно поради същата причина,която и теб притеснява

# 767
Докато бях само с Бехтерев, не подавах за ТЕЛК. Бях учителка, не ми пречеше непоносимо. Отключих обаче скоро след това друго автоимунно- с гадна диагноза и се пенсионирах. Сега работя вкъщи на граждански договор, почасово. Ако диагнозите са повече и все хронични и значими, телк- ът се налага сам. Не бих си причинявала упражнението явяване на ТЕЛК, ако не се налагаше. Догодина ми е последно явяване слава богу!

# 768
Здравейте.
Къде си намирате упражнения за разтягане и укрепване на мускулите? Правя няколко неша вкъщи, но ми се струва недостатъчно и кратко. Отделно се чудя за уред - кростренажор или бягаща пътека (само за ходене), когато нямам възможност да изляза навън на разходка. Ще се радвам на всяко споделено мнение. Благодаря.

# 769
  • Пловдив
Не знам и аз кво да предприема и как да помогна на мъжа ми Head Band Търпи, мълчи и не казва, ама усещам че си има болки.
Пи преди 10 дни противовъзпалително и нищо.
Записах седмица по КП на санаториум за януари, Велинград....мизерно или не ще пробваме, дано има облекчение. Водата уж я дават подходяща.
Някой ходил?

# 770
Освен противовъзпалителни друго лечение не прилага ли? Ако не е проблем да спиделите - кой му е лекуващ лекар?

# 771
  • Пловдив
Има протокол за Ринв@к, но стоят кутии у дома...на някой, ако не му достига да ми пише да пратя.
Пи ги известно време и пак файда няма...заряза и тях, то само вреда. Преди това беше на Хумир@...същата работа.
В Каспела, д-р Пламен Димитров.

# 772
Здравейте.
Къде си намирате упражнения за разтягане и укрепване на мускулите? Правя няколко неша вкъщи, но ми се струва недостатъчно и кратко. Отделно се чудя за уред - кростренажор или бягаща пътека (само за ходене), когато нямам възможност да изляза навън на разходка. Ще се радвам на всяко споделено мнение. Благодаря.
Все се каня да се срещна с кинезитерапевт, но още не съм стигнала...
Упражнения тук:
https://www.portalnapacienta.bg/home/therapeutic-areas/rheumatol … 0%b5%d1%80%d0%b5/

# 773
Здравейте. Нова съм в форума. На 33години съм.  Баща ми и брат ми са с болест на Бехтерев. Личната ми лекарка смята че няма нужда да си правя изследването на б27, защото при жените по рядко се срещало. На своя игра го направих кръвното изследване и излезе положителен.
Тази година бях с ужасни болки в кръста които лекувах с мазила,но ефекта беше нула за съжаление. Докато септември ми блокира левия крак. Отидох на невролог и направо ми изписаха дексаметазон и мелбек инжекции за седем дни.А капак След последните инжекции стомаха ми беше много зле с ужасно парене на хранопровода и болки. Пратиха ме после на физиотерапия. От нея имах облекчение само в крака.
Другото е че съм с предстояща инвитро процедура,направих хиперстимулацията и от преднизолона по схемата усетих облекчение. След като приключих със схемата всичко се завърна. Сложих си свещички волтарен на своя глава. От тях наистина имах облекчение. В момента съм в болница неврологично отделение,имАх консултация с ревматолог,рентгена не е показал нищо. На скенера ми го обясни че съм в начален стадий на спондили. Било хубаво тъй като в нов случай ми предстои инвитро да започна с биологично лечение с инжекции цимциа,нямало да навреди. Мисля и за второ мнение за ревматолог. Ако някой е бил като в  моята ситуация моля да ми пише. Благодаря за което

# 774
На мен до последно доктора сякаш не искаше да слага диагнозата, но аз съм Хла б27 отрицателна. Моето е чисто авто-възпалитено, автоимунно да го кажа, имам двустранен сакроилеит 2 степен на рентген, а на ЯМР е трета с активност. Чак след ЯМР доктора потвърди диагнозата.
До колкото четох самият позитивен ген не означава, че има АС, въпреки че има и нерадиографски - тогава няма нищо на рентген, за ЯМР не помня, но главно са симптомите без други изменения.

Последна редакция: чт, 20 ное 2025, 21:28 от Frozenn

# 775
  • Пловдив
М да...при ММ е отрицателен.

# 776
HlaB27 е показател за генетична предразположеност , но нито гарантира , нито отхвърля заболяването . Върви си стандартно изследване за диагностиката , а реално не носи никаква важна информация .

# 777
Ринвок има ли някакво доплащане? Намирам противоречива информация в НЗОК. Благодаря предварително.

# 778
  • Пловдив
Ринвок има ли някакво доплащане? Намирам противоречива информация в НЗОК. Благодаря предварително.
не, няма...ако ти трябва мога да пратя.

# 779
Благодаря. Ако се наложи ще пиша. В момента подготвяме документи за комисия.

Общи условия

Активация на акаунт