Майки, раждали в Болница - Приятел на Бебето

• 12 292
  • 96
  •   1
Отговори
# 60
За Плевен:

Раждах през 2006 и 2009г.,помощ при кърмене НЕ съм получавала.2009г. имаше специално подарен стол на Авент за родилките да кърмят ,но го ползваха акушерките да гледат турски сериали седнали на него.
Детето не беше при мен 10 дни/по здравословни причини/ ,заварвах го с празно шише с биберон в уста,за да не реве,което знам,че е и опасно.
Въпреки всичко се радвам,че още кърмя.
Много съвети получих от ДеЩоВиди  и Ani Dani за което   bouquet Hug,много ми помогнаха.

# 61
УМБАЛ - Плевен:
2006 - не получих нито съвети, нито помощ, т.е недоволна;
2009 - получих съвети от лекаря,който бях ангажирала.
 Бяха объркали номера на моето и съседното бебе-аз имах коластра, съответно и кърма, моето сучеше, съседното не. Донесоха ми АМ, да го дохранвам  Shocked, 3 пъти отказвах, на 4-я дадох, при което той го повърна.Накрая разбраха,че са се объркали.Даже чух коментар от една по-възрастна акушерка,че Свилен е по-умен от персонала (това щото повърнал АМ  Mr. Green)

# 62
Майчин Дом - Варна

1. Да имат писмени насоки за поощряване на кърменето, с които редовно да се запознава целият персонал на зеведението.
Не видях, сигурно имат, не съм гледала целенасочено !

2. Всички сътрудници да бъдат обучени теоретически и практически, за да могат да изпълняват основните насоки за поощряване на кърменето.
Сигурно са обучени, определено поощряваха кърменето   Grinning!

3. Всички бременни жени да бъдат информирани за предимствата и практическото осъществяване на кърменето.
При разговор с акушерката водеща ми ЖК, споделих , че съм кърмила успешно дъщеря си 9 месеца, повече не сме повдигали въпроса. Нямала съм въпроси и нужда от подобни разговори !

4. Да се дава възможност на майките да слагат детето на гърдата още в първите минути след раждането.
Закърмих успешно два часа след раждането, беше секцио, нямаше как да е по - рано !

5. Персоналът да обяснява конкретно на майките как да слагат бебето на гърдата и как да запазят и стимулират производството на мляко дори при раздяла с детето си.
Видяха, че се справям чудесно и нямам нужда от разяснения. На момичето в моята стая и помагаха доста, и със съвети и с практика ! За стимулиране и апазване на лактацията при радяла с бебето не е говорено, може би защото не сме били изправени пред този проблем !

6. На новородените да не се дават нито течности, нито други храни като добавка към майчиното мляко, ако това не се препоръчва по здравословни причини.
Не са ми предлагали нито вода, нито добавка !

7. Майките и децата трябва да бъдат настанявани заедно и да не бъдат разделяни.
От момента, в който ми донесоха бебето, на втория час, сме неразделни  Grinning !

8. Персоналът да окуражава майките да кърмят бебетата според потребностите им.
Кога и колко да бъде кърмено бебето, бе решение на майката, поне в нашата стая !

9. На кърмачетата да не се дават гумени биберони или залъгалки.
Не се дават, аз си поисках на втория ден !

10. Да се поощрява създаването на групи за кърмене и да се осигурява контакт за майките с тези групи при изписването от болницата или родилния дом.
Не съм разбрала за съществуването на такава група !

Последна редакция: сб, 27 фев 2010, 22:36 от star

# 63
  • Кърджали
Раждах в МБАЛ "Д-Р АТ. ДАФОВСКИ" в  Кърджали. Имам и добри отзиви и леко критики.Родих секцио, взех дъщеричката си при мен слад като ме раздвижиха, и то защото аз си я поисках/иначе май щяха да почакат още ден, че аз бях с кръвоизлив и лекаря, който ме беше оперирал беше искал да лежа повече преди да ме раздвижат, ама нещо не го чуха/.Имаше някакви вяли съвети как да кърмя, ама помощ - тц...То и съветите едни...Иначе имаше на стената малко постерче с препоръките на СЗО. Не се поощряваше даването на вода на бебетата, даже персонала обясняваше, че няма нужда.Дохранването с АМ също не се толерираше много много и се извършване в много редки случаи.Екипа обясняваше че залъгалките не са необходими, но и не спираха ако някой беше решил да предложи на бебето си. Също така тъй като в началото не се справях добре с кърменето бях решила да се изцеждам и така да давам на дъщеричката, но лекарката ми обясни да не започвам така, защото бебето ще се научи да яде от шише и няма да иска да суче. Естествено бебка беше с мен, взимаха ги само за смяна на памперси  и за сутришна баня и теглики.
Така че общо взето съм доволна от болницата, наистина съветваха за кърмене на поискване без дохранване.Не мога да кажа същото и за педиатрите.Поне нашата от самото начало ми преепоръчваше да дохранвам, ама реших да нея слушам. Но товас педиатрите е ясно.
Съвет и помощ относно кърменето след като излезнах от болницата нямаше от кдъде да получа. И да е имало такав група незнам, но пък от тук натаък смятам че поне на приятелки съвети мога да давам.Поискани разбира се

# 64
Раждах в МБАЛ - гр. Добрич, въпреки че бях говорила с шефката на неонатологичното отделение, че дават бебето на втория час, се оказа не съвсем така. Добре че бях нахална та ми позволиха да го кърмя, но при тях, дадоха ми го в стаята на другия ден. Получих уж помощ за засукването и се озовах с ужасно разкървени и разранени зърна, поне два месеца не се оправиха. За помощ за лечение на рагади почти никакви, освен: "Ох, знам какво е и аз бях така". Но мисля, че това беше така, защото шефката беше в отпуска и всички си правеха каквото знаят от преди 20 год. Hug

# 65
Споделям мнението на майките от Плевен. Толкова неприятни спомени имам и с двете раждания, че не искам да споменавам, а да забравя...
 Peace за д-р Йонов и някои отделни акушерки, които са по-скоро изключение, отколкото правило.

# 66
Peace за д-р Йонов и някои отделни акушерки, които са по-скоро изключение, отколкото правило.
Точно за него и отделните акушерки беше и моята мисъл. Страхотен лекар  Peace

# 67
Родих във Втора МБАЛ София Юни 2009

1. Да имат писмени насоки за поощряване на кърменето, с които редовно да се запознава целият персонал на зеведението.
Имаще постери, но не във всички стаи.

2. Всички сътрудници да бъдат обучени теоретически и практически, за да могат да изпълняват основните насоки за поощряване на кърменето.
Предполага, че са обучени, веднага щом излязох от интензивното ми донесоха бебето, акушерката ми показа как да поставя на гърдата си и да кърмя легнала. Когато след два дни гърдите ми се напрегнаха до болка ми показха как ефективно да се цедя.

3. Всички бременни жени да бъдат информирани за предимствата и практическото осъществяване на кърменето.
Не, цялата информация за кърменето-предимства и недостатъци съм получила благодарение на Айла и КайРен, тук във форума. Благодарение на които кърмя успешно вече 9 месеца.

4. Да се дава възможност на майките да слагат детето на гърдата още в първите минути след раждането.
Закърмих бебето си на следващия ден, бях с пълна упойка и в деня на аждането не бях на себе си.

5. Персоналът да обяснява конкретно на майките как да слагат бебето на гърдата и как да запазят и стимулират производството на мляко дори при раздяла с детето си.
За слагането ми обясниха, но за стимулиране на производството не.

6. На новородените да не се дават нито течности, нито други храни като добавка към майчиното мляко, ако това не се препоръчва по здравословни причини.
Във всяко креватче имаше глюкоза, а иначе ако майката не може да кърми дават АМ.

Бебетата бяха при нас и само ако майката пожелае може да остави бебето при акушерките

Не особено, всяка майка сам аси преценяваше.

Не се дават, но аз си носих (не че съм го ползвала)

10. Да се поощрява създаването на групи за кърмене и да се осигурява контакт за майките с тези групи при изписването от болницата или родилния дом.
Нямаше такива групи.

# 68
  • Варна
Раждах в Майчин дом Варна началото на тази година. Дъщеря ми се роди с операция. Останах много доволна от болницата. Впечатленията ми са следните:

1. Да имат писмени насоки за поощряване на кърменето, с които редовно да се запознава целият персонал на заведението.
В стаята имаше постер на стената, за начина на поставяне на бебето на гърда. Основните стъпки и правила. Аз бях запозната предварително, но си ги припомних нагледно...

Определено всички помагаха и предполагам са обучени. Получих внимание от всички които помолих за помощ.

не са ми разяснявали предимствата, аз си ги знаех

4. Да се дава възможност на майките да слагат детето на гърдата още в първите минути след раждането. - на втория час след операцията ми я сложиха на гърдата, тъй като не бях раздвижена още след операцията.

За слагането ми обясниха, даваха ми съвети за засукването, за разранени зърна, за стимулиране на производството аз питах дали мога някакви чайчета да пия, но ми отговориха, че е най добре бебето да стимулира, чрез често слагане на гърда.

Това беше така, но по съвет на педиатъра ми донесоха вода и гликоза защото беше мн. жълта, но тя така и не пиеше.

Бебетата бяха при нас, само по желание ги взимаха за през нощта.

Не са ме окуражавали.

9. На кърмачетата да не се дават гумени биберони или залъгалки. - това беше така

10. Да се поощрява създаването на групи за кърмене и да се осигурява контакт за майките с тези групи при изписването от болницата или родилния дом.- нямаше такова нещо.

# 69
Родих във МБАЛ Добрич Септември 2008

Не съм видяла никъде такива. Бях във "ВИП" стая, дори и в нея нямаше.

Може и да са обучавани теоретично, но не и практически. Обучението не е било ефективно.

Не.

Не.

Не.

Във всяко креватче задължително имаше глюкоза, и караха майките да я дават; ако майката не може да кърми дават АМ.

Бебетата бяха при нас и само ако майката пожелае може да остави бебето при акушерките

Може да се каже.

Не.

Няма такива групи.

Родих по "естествен път", но с усложнения за детето - хематом и асфикция. Беше в кувьоз - щеше да е там 7 дни. Аз знаех, че трябва да се цедя, и да му нося коластра - товаго знаех от ФОРУМА тук, получих помощ за цеденето на ръка от персонала (всеки се изреди да помогне, оценявам го). Първата ми коластра бе 6-7 мл, но една "компетентна" сестра ме накара да я изхвърля - нямало смисъл, щом е под 10 мл  #2gunfire Sick Cry Cry Cry Cry Cry След час-два се осъзнах, вдигнах скандал, постави се "случая" на дневен ред, и се обърнаха нещата - имаше масичка, на която да поставям коластрата, с номерчето на бебето (не беше давана винаги!), но и доста замина в мивката  Confused Нямаше възможност за "кенгуру грижа" - тогава не знаех, че трябва да си я искам. При бебето си можех да вляза, като се моля и "крия"  Shocked По думите на завеждащата неонатология "спасих" детето си с това, че се цедих и му дадох коластрата си - извадиха го от кувьоза на 4-я ден, и на 8-я си бяхме вече вкъщи. Първия ден с мен не ми дадоха да го кърмя - щял да се "измори". Уважих това, и изчаках да ми разрешат - сукателния му рефлекс беше изключително силен. Имах въпроси, но не получих отговори. На помощ тогава ми се притече АСЕНЦЕТО от форума. И така - вече 1,6 год. кърмя сина си на поискване 24/7, и това ще продължи още дълго време  Peace

# 70
  • София
Родих във Втора МБАЛ София преди месец.

Нямам идея.
Предполагам, че са минали някакво обучение.
Като бременна на съм попадала там.
Не ми се даде такава възможност. Родик нормално и бях в съзнание.
ставиха ми детето и никои не се появи до сутринта.
На легото имашв шише с вода. Обясни ми се да му давам 1 час след хранене водата.
Това беше така.
След моето кърмене на поискване първия ден ми обясниха,че е прехранено и да се храни по 10 минути на 3 часа.
Персонала не е давал.
Не знам за такова нещо.

# 71
Родих секцио на 25.01.2010 в АГ Варна на "VIP" етажа и мога да кажа, че не беше точно "болница приятел на бебето" по отношение на кърменето. Още в самото начало ми беше пояснено, че детето ще ми бъде дадено на третия ден. За кърмене никой не ми е говорил, никой не ме е поощрявал... На третия ден донесоха детето заедно с шишенце глюкоза и шишенце адаптирано мляко. Понеже им казах, че не знам как ми показаха как да го сложа на гърда и за голям мой късмет детето засука от раз. Казаха ми да го оставя да суче 15 минути, след което да му дам да изпие АМ и така да чакам на всеки три часа да ми носят АМ и тогава процедурата се повтаря - 15 минути сукане и дозата АМ. Детето беше лакомо и след сукането си изпиваше и АМ. На следващата сутрин настоях да измерим какво изсуква, за да спра да давам АМ, което се оказа най-правилното нещо защото излезе, че изсуква предостатъчно и спрях да му давам добавката, която те продължиха да носят. Също така независимо, че педиатъра каза, че малкия има много лека жълтеница настояваха да давам цялата доза глюкоза. На 4-тия ден сутринта рано гърдите ми стяха да се пръснат и се започна едно неуморно цедене по техен съвет, до обяд вече целия етаж ми обръщаше внимание, че ще вдигна температура и че това било по-страшно и от раждането. През това време аз използвах всякакви съвети, купихме няколко скъпи и прехвалени помпи, с които стоях по час под душа и нямаше особен резултат, гърдите ми ставаха все по-твърди и към 14ч една от дежурните акушерки ме хвана да ме цеди на ръка, няма такава болка, цедеше от едната, после от другата, почивка и пак. Вечерта вече бях изтощена физически и психически и казах стига. Нямах сили вече. На 5 ден сутринта, когато доктора, който ме изражда ме попита как сме с юнака и аз му споделих проблема той просто ми каза да сляза на долния етаж на болницата и да ми направят за 10 минути физиотерапия и всичко ще се оправи, така и стана. След физиотерапията каналите се отпушиха и се изцедих за няколко минути, получих облекчение и всичко се промени, изписаха ни, прибрахме се вкъщи и прочетох във форума как да се справя с проблема, спрях постепенно да се цедя и до ден днешен се кърмим успешно без капка АМ. Искам само да поясня, че въпросната физиотерапия е напълно безплатна и достъпна, на всяка родилка се полага, но уви акушерките ме мъчиха два дни  и дори не споменаха този изход...

# 72
Аз раждах във Втора градска, тук, в София. Като цяло съм доволна от персонала, но за кърмене никой нищо не ми е обяснявал. Добре, че беше форума, та да науча какво трябва да правя. Да не говорим, че повече се грижеха за мен, отколкото за бебето. Понеже родих със секцио и първите дни въобще не ми даваха бебето, скъсах се да рева, а те все ми обясняваха колко съм слаба и как въобще няма да се справя с кърменето. И като за капак ме "успокоиха", че не са ми оставили детето гладно, дават му да си пие АМ. Така съжалих, че първото нещо в живота, което е опитала дъщеря ми е АМ, а не кърмата ми. Не знам, ама дано се променят нещата в българските болници и да насърчават майките да кърмят възможно най-скоро след раждането.

# 73
Странно защо не са ви давали бебетата толкова дълго време. След секциото във Втора градска - София ми донесоха бебето на следващата сутрин и като видяха, че мога да го кърмя, никой не поиска да ми го вземе, докато сама не помолих да го вземат за през нощта.

# 74

Общи условия

Активация на акаунт