Деца с увреден слух - 6

• 44 121
  • 481
  •   1
Отговори
# 195
  • Враца
margi .vr   имам един въпрос  към  теб.   Когато те  помолих да ме насочиш към сурдопедагог , ти написа че има, и нищо повече .  Защо.

Много Ви моля да прекратите с това. Ако искате да си говорите лично с Марги, регистрирайте се и й задайте въпросите си в лично съобщение. Темата е за децата ни, а не за разправии между родителите.  Peace
Лони, ще ме извините за нашите провинциални недоразумения..давам публично телефона на поничката когато идвате във Враца обадете се ..ще ми е приятно да се запознаем...няма смисъл да се заяждаме..трябва да извлечем най-доброто за децата ни.А за суродопедагога не ти написах защото аз исках само един..а той беше зает да работи с нови деца...нямаше възможност..и кълбото ни завъртя ..ние освем КИ имаме и астма и ДЦП..тъй че разбираш на мен на главата са ми много проблеми...лежим по 5 пъти в болницата на година заради астмата и т.н..ходя и на смени ..тежка работа и много рядко сядам на компа..Ето телефона ,защото не си се регистрирала..0889317175 но моля ти обади се 2-3 дни предварително за да се чуем..и уговорим..ходя и на работа и не винаги съм си в къщи..ще се радвам да се запознаем..
Четейки за Тина се замислих ..минал ли е срока за обжалване..нали има 14 дни.И доколкото зная за пълна глухота като при нас и другите се дава 80%
А какво ли правят и Рафи,Яни на Петя...Дианка също не е писала скоро...Мира също не е писала как е Веси и всички други.. нещо тази зима ни действа тягостно май...ние пак имаме проблем този път с зъбките но да не се повтарям във седмичната писах..май ще трябва със приспиване да го правим в София..Абе тез гадости като че ли все по нашите деца ходят.
Лони скоро не си пускала рисунки или клипчета на Йоанчо....А как е Тома..надявам се да е все така кротък..  Peace

# 196
Здравейте, момичета,
Какви страсти са се развихрили?! И аз призовавам за по-спокоен тон!
Поничка, ако са оперирали сина ти във ВМА, може би теб видях сеп. месец там. Едно слабичко восоко момченце, много будно и буйно. Мая му взе количката и ти се притесняваше той да не я удари. Но "срещата" им мина много добре, "без сблъсъци".
Поничка, ако някой не ти е отговорил, то това не означава че те е пренебрегнал. Винаги можеш да питаш и отново и отново, дори можеш да намериш тел. номер на Марги и да я питаш по телефона това което те интересува. Ежедневието на някои хора е много натоварено. Тук в темата за деца с увреждания и хронични заболявания съм сигурна че всички искат да помогнат, но понякога не смогват! Едва ли някой пишещ тук търси сензация!
Много прегръдки на всички!
Имам въпрос!
Някой познава ли хора-20 год., имплантирани като деца? Как са се справяли в у-ще, говорят ли чужди езици? Как се справят в университета? Не искам да мисля че за нашите деца ученето е мъка нечовешка. Не искам да вярвам че правилния път за тях са техникумите с професионална насоченост-не знам дали така се казват. От рано ли трябва да си хващат "хляба в ръцете" за да не се мъчат с нещо, което така или иначе не им се отдава-ученето. Наисина ли им липсва слуховата памет за цял живот?!

# 197
Мая, няма как да познаваме такива хора тук. Имплантациите в България се правят от средата на 90-те някъде. Ако тогава децата са били към 2-3 годишни (защото толкова големи са ги имплантирали), сега да са някъде най-много на 15. От друга страна, и без кохлеарна имплантация има глухи хора, които успяват да учат и работят наравно с всички останали. Аз много добре разбирам теразнията ти, но ми се ще да вярвам, че за себе си съм ги преодоляла, поне в някаква степен. Лично аз не съм амбициозен родител и вече единственото, което искам за детето си, е да е щастливо дете, да се научи да общува с нас и околните, а това какво ще работи, как ще се развива... мисля да оставя на Господ. Мисли, като тези, които те измъчват, не ми даваха мира дълго време. Надявам се, че вече ми е минало. Пък и в крайна сметка познавам достатъчно нереализирани чуващи хора, така че... Божа работа.

# 198
Моя син е опериран  5 септември  в ИСУЛ ,  бяхме заедно с Марти от Добрич с няколко дни разлика  оперирани сме от професор  Кунев .   Сигурно ни бъркаш с някои друг.

# 199
Здравейте,
Ние днес се върнахме от София.Бяхме на настройки.Ще се явявяме на ТЕЛК в началото на февруари.
Сега сме уморени и затова не ми се пише.Набързо изчетох това,което съм изпуснала.

# 200
Видях една девойка, на 22 год, оперирана преди 20 години, дъщеря е на рехабилитатор. Всъщност майката не е била рехабилитатор по време на операцията и първите години, просто жената се е преквалифицирала. Момичето учи в университет, говори без проблемнно, включително и 1 чужд език. Само че...става дума за чужбина и не съм убедена какви преференции е получила заради импланта. Все пак и в Бг има много неща, например предимство в университета.
Все още ползва поставения първоначално имплант.  Колкото до процесора, не си спомням дали ползва оригиналния модел или някои от следващите но подходящ за импланта й.

# 201
  • Враца
Боби..даваш ни надежда..!  Hug

# 202
Страхотна си Боби ,просто нямам думи за тебе  newsm10.Ти си като ангел който вдъхва вяра за по -нататъчно развитие на нашите деца и човек който си обича работата -супер специалист за мене.  Hug

# 203
  • Плевен/София
ученето е мъка нечовешка.. ... с нещо, което така или иначе не им се отдава-ученето.
     Иринка, защо да не им се удава ученето?
     Аз лично избягвам да сравнявам моя син с други деца на неговата възраст. Дори и тук не споделям много-много, защото винаги има риск да натъжа някоя майка, чието детенце е в началото. Правя това, което си мисля, че трябва да правя, и до там. Нямам впечатление, че ученето му е, или ще му бъде, трудно...Дори тайно си живея с мисълта, че съм майката на новия Александър Македонски.

# 204
Здравейте ! Нашият компютър беше развален малко , но сега успях набързо а попрочета.Не винаги имам възможност а пиша ,тъй като големия  ни батко е пети клас и да не ви казвам.....Емката доста напредва ,опитва се да участва в разговори и почти му се разбира какво казва.(до скоро се налагаше да му превежам) Той тази гоина ще стане на шест и трабва да е предучилищна група незнам дали а го отлагам догодина .Лони Йоанчо е по голям нали? Веи какво ще правите?

# 205
Йоан е в предучилищна в момента. Той е там с придружител, тъй като е доста зле с говора и общуването. С писането и останалите задачи се справя много добре и дори е много по-бърз от всички останали, та и това се оказа проблем... Но какво ще правим догодина, още не зная. Не правя дългосрочни планове. Ако ни разрешат, бих искала да остане в предучилищната още една година, но просто не знам как ще се развият нещата. За училище катгорично не е готов и не мисля, че ще е готов скоро. Това ще го мисля по-нататък. Мисля, че ти като родител знаеш най-добре какво да правиш - дали да изчакаш или да действаш.

# 206
Ieppe,придружителят на Йоан някакъв специалист ли е т.е. логопед ,ресурсен или рехибилитатор.

# 207
nikifrova megi,моето момиче също ще навърши 6 години м.април, но не мисля да я записвам в предучилищна ,тя си посещава градина и смятам още тази година да я оставя там тъй като си имат подготвителна група в градината.Не че не може да прави вече прости изречения даже бих казала че много добре се справя с говора ,пък и какво толкова ако не тръгне с наборите си на училище newsm78.Това е моето мнение  Stop

# 208
Ieppe,придружителят на Йоан някакъв специалист ли е т.е. логопед ,ресурсен или рехибилитатор.

Студентка по специална педагогика, в момента кара магистратура. Сурдопедагог е. Не е ресурсен учител, ние й плащаме.
Да уточня, че Йоан е предучилищна в детската градина също. В подготвителна група е. Програмата си е същата, както и на предучилищната в училище.

# 209
Силвана, ресурсните учители подпомагат дейността на детето в групата , в същото време улесняват работата на учителите.Те влизат на занятие и стоят до него , като му разясняват какво трябва да прави , по този начин детето не се чувства изолирано . Не съм много наясно с работата им в училище , но от това коетознам ресурсните взимат детето от часовете по музика, физическо .... и работят с него по български език ,математика и т.н .Това според мен допълнително натоварва децата , а и нашите деца имат голяма нужда от тези часове , от които ги лишават.(мнението ми е относно работата на ресурсните в малките градове). Дано да нее така навсякъде.

Общи условия

Активация на акаунт