Новите промени в майчинството

• 33 415
  • 489
  •   1
Отговори
# 390
  • Пловдив
http://dnes.dir.bg/2008/12/12/news3730852.html

горещи новини по въпроса

# 391
  • Пловдив
И аз да Ви попитам -моята приятелка ще ражда юни месец.Но се осигурява от октомври месец , преди това беше на бюрото по труда и оттам е получавала някаква сума помощ.Сега се чудим как точно ще се изчисли размера на майчинството й newsm78 newsm78 ЩЕ съм ВИ благодарна, ако ни помогнете  bouquet

# 392
Добре бе трябва да има 1 година осигурителен стаж, последно как ще се изчислява пустото среднодневно, на база 6 или 12 месеца назад осигурителен доход

# 393
goldie, така е, трябваше да забременеем около година по-рано. Тогава - хем 6 мес. назад, хем 1 год майчинство - кеф! Какво да направя като НЕ СТАНА? Ще си карам на 240 лв и спестявания и това е.
много се завидливи значи.Вие искате вие да сте добре,а другия да се спасява.Да си се осигурявала мин. година  Crossing Arms

# 394
Нищо такова не съм писала. Напротив - честитих на всички, а те гракнаха срещу нас, че сме били източвачки, като че ли само ние го правим, то половин България вече така си роди децата, заради вратичката, която за нещастие променят точно сега. Е може да са щастливи сега и да са спокойни - ще караме с 240 лв, честита ви Коледа.

# 395
Написаното от теб е безумно! Сега пък си завидяхте едни на други и за майчинството ли?!  Rolling Eyes
Тези, които са сега в 9м умишлено стискат крака, за да ги хванат промените според теб!  Stop

# 396
Определено вече покрай това майчинство някой откачиха, кво да ви завиждам, щом закона го позволява аз нямам нищо против, а дори и с новито промени, нещата ще си останат подобни

# 397
преди години ме осигуряваха на 700-800лв.Разболях се и в болнични не ме пуснахаНапуснах.В следващата работа поисках на мин.заплата,сега ще взимам малко пари,но здраве да е.Искам живо и здраво бебе на финала.Няма да е обзаведено с най-скъпите неща и пак ще поминем  Wink Дупе знае и 2 и 200.

# 398
  • Пловдив
Парламентът удължи от 9 на 12 месеца срокът, в който майката ще получава обезщетение за отглеждане на малко дете в размер на 90 на сто от заплатата си. Условието е да има 12 месеца осигурителен стаж. Това решиха депутатите, които приеха на второ четене законопроекта за бюджета на държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2009 година.
Председателят на комисията по труда и социалната политика Хасан Адемов обясни пред журналисти, че майките в заварено положение, с по-малък от необходимия 12-месечен осигурителен стаж, след Нова година ще продължат да получават 90 на сто от заплата си до навършване на една година на детето. Той добави, че след това - до двегодишна възраст на детето, майката получава обезщетение в размер на минималната работна заплата, която догодина се предвижда да бъде 240 лева.
Ако майката няма необходимия осигурителен стаж, тя получава обезщетение по Закона за семейните помощи за деца, посочи Адемов. Той обясни, че неосигурената майка получава по 100 лева на месец, ако осигурителният доход на член от четиричленно семейство е под 350 лева.

От изречението в червено излиза,че който няма 12 м осигуровки и не е заварено положение,няма да получава 2 години майчинство  #Crazy

Така ли го разбирате и вие?

Последна редакция: пт, 12 дек 2008, 15:33 от Elfita

# 399
така,така,марш на социалните  Rolling Eyes

# 400
Да, така го разбирам.

# 401
На мен никой не ми отговори, но аз пак да си питам, ако някоя от вас знае.Върнала съм се на работа след 9 месец и сега ако реша да излеза отново по майчинство, като влезе закона след нова година за 1 месец , ще е възможно ли?
Ей как ме е яд , значи , че някои от вас почнаха вече и да си завиждат.Не ми се говори , че ми се плаче вече, като се сетя как всеки месец ми удържат по една камара пари за осигуровки и тем подобни .........

# 402
Според изречението в червено според мен излиза че:
Доходите се взимат за 12 месеца назад - това е ясно.
Ако майката е осигурявана само 6 месеца - за останалите 6 държавата дава за база 100лв.
Мисля че е така защото тук в Словения положението е сходно:
Например при мен: Работя от 7 месеца. За останалите 5 ми взимат някакви 280Е, които държавата дава понеже аз не съм била осигурявана.

# 403
  • София
Аз го разбирам , ако няма никакъв стаж преди това...както беше и до сега
Ама не разбрах, аз сега заварена или преварена съм hahaha

# 404
Преварена си май, ако устискаш до 1.01.09  baby_neutral
Освен, ако не си излязла в 45-те дни...ох, обърках се напълно!  Crazy

Общи условия

Активация на акаунт