Новите промени в майчинството

• 33 415
  • 489
  •   1
Отговори
# 90
Добре де, искам да попитам майките оплакващи се, че са "прецакани" защо забременяват? Гледат сумата на майчинството и пресмятат как ще им е най-изгодно или защото са решили, че е настъпил момента да отглеждат и искат дете?
Държавата никога не била щедра към който и да е данъкоплатец. Толерират се... всички знаем.
Мисля, че е добра идея жените, които са плащали по-дълго време високи осигуровки, да се възползват от по-добре платено майчинство.

Честно казано го имаше фактора пари, защото години наред пих хапчета и чаках да изляза на позиции кариерно. Социалният закон беше една добра добавка към моята собствена отговорност да не надуя корема на студентската скамейка, щото ме е обхванал бебемозък.

Новият закон донякъде ми дърпа килимчето под краката.

Още повече, че прецаканите сме вече забременели, а нито може да се върне времето, нито да се удължи бременността.

# 91
Още не съм сигурна как ще ми се отрази, не съм напълно наясно със закона. Но смятам, че като цяло, новостите не са в полза на майките, а на държавата.
Не разбирам защо никой не се бори със сивата икономика, която е в основата на проблема с майчинските пари.

# 92
  • София
добре  де, а защо да не сте се осигурявали 1 година назад било то и на минимална, ако сте работели????
а ако не - то при нисък доход имате право на помощи....

С nana77 съм напълно съгласна....

# 93
  • Враца
е, нали точно като си плащаме съвестно всичко дължимо по закон към държавата, се борим с/у сивата икономика?
все отнякъде трябва да се тръгне.
както казах в др. тема, ако абсолютно всички декларираха реалните си доходи и плащаха в/у тях, осигурителната и данъчната ставка щяха да са далеч по-ниски. просто сега държавата си казва: трябват ми  Х лв. за др. година, за да ги събера от У хора които си плащат осигуровки ще им събирам по Z лв. ясно е че ако хората които плащат са повече, парите които ще се събират от тях са по-малко.

# 94
Абе то на всички ни е ясно това, ама реално, огромен процент от бизнеса прави каквото си иска, декларира доход какъвто си иска, а хората мълчат от страх, да не си загубят работата.
Институциите са адски корумпирани и само привидно отчитат дейност... Много може да се говори по въпроса за сивата икономика, ама от приказки файда никаква.  Rolling Eyes

# 95
добре  де, а защо да не сте се осигурявали 1 година назад било то и на минимална, ако сте работели????
Защото пак опираме до сивата икономика. Аз не съм с ниски доходи, финансовото ми състояние е повече от задоволително и внасяните ми осигуровки са реалните. Но! Това не значи, че не разбирам майките, които по време на бременността си се осигуряват на по-висока заплата. Защо да не го правят? Не е ли нормално една жена, която системата обикновено прецаква, заради толериране на бизнеса, да иска да се погрижи за месеците, в които няма да работи, а ще се грижи за бебето си? Много ли ще е набутана държавата за 1 година големи майчински? Нищо благотворителни не виждам в това, цял живот ще плащаме осигуровки, данъци и какво ли не! За една година майчинство и нищожна пенсия. И да се чувстваме виновни? Ми не, не мисля!  Wink

# 96
  • Враца
ЗАЩОТО Е НЕЗАКОННО!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

# 97
  • София
Защото пак опираме до сивата икономика. Аз не съм с ниски доходи, финансовото ми състояние е повече от задоволително и внасяните ми осигуровки са реалните. Но! Това не значи, че не разбирам майките, които по време на бременността си се осигуряват на по-висока заплата. Защо да не го правят? Не е ли нормално една жена, която системата обикновено прецаква, заради толериране на бизнеса, да иска да се погрижи за месеците, в които няма да работи, а ще се грижи за бебето си? Много ли ще е набутана държавата за 1 година големи майчински? Нищо благотворителни не виждам в това, цял живот ще плащаме осигуровки, данъци и какво ли не! За една година майчинство и нищожна пенсия. И да се чувстваме виновни? Ми не, не мисля!  Wink

Това все пак значи че 1 година се е осигурявала и ще й се осредни....НО аз до колкото чета се пита за жени осигурявали се САМО --- месеца....

като в този въпрос
А ако си се осигурявал по малко от година  - примерно 9 месеца - другите три месеца на минамалната ли ти ги изчисляват ил въобще нямаш право на 90%
Сори, ако ми е глупав въпроса

а за тези дето "хитреят" и почват да се осигуряват на високи доходи, след забременяването, да не е законно....и съм против....

# 98
Гласувах с положително. Работодателят ми е коректен, осигурява ме на реална заплата, която слава Богу е що-годе прилична. Така че 3 месеца повече пари за да се грижа адекватно за детето си няма как да бъдат в ущърб. Peace

# 99
Принципно, тези които въобще не са работили са все млади майчета, които тепърва ще дават на държавата. Така че и тях ги разбирам. С годините ще си върнат майчинските стократно.

Всъщност, по-скоро можеш да кажеш, че не е етично. И без толкова удивителни, моля.  Sunglasses

# 100
  • София
ще дават, но не са давали....
и за тях има помощи...е да, малки са...но колкото толкова...и за студентите се дават минимално майчинство нали...май точно под формата на соц. помощи....

аз също бях сравнително младо майче Simple Smile че и стаж имах, но понеже не бях на трудов, а на граждански договор, не ми даде и лев държавата....а съм си плащала и декларирала всеки лев, не е като да не съм....е миналата зима разбрах, че съм имала право на майчински...но след дъжд качулка...тогава всички счетки, казаха, че не можело.....
ми голяма работа...и без държавните пари си гледам детето и 3 години си седя в къщи да го дондуркам.....всичко е въпрос до нагласа...и да щом си решил да имаш дете - то трябва да можеш и самостоятелно да го издържаш....иначе кво...ако ти се забавят майчинските, загивате ли....
идеята ми е че и  без тях не е трагедия....пък допреди няколко години майченските бяха май 220лв...пък що бебета се отгледаха....не се втелясвайте толкова....държавата никога не е била щедра...няма и да стане....и да винаги ще си гледа първо нейните интереси, пък после на отделния индивид....

И да - да не се осигуряваш на  реална заплата си е незаконно...освен осигуровките, окриваш и данъци по този начин.....не е само до етика.....

# 101

Първо, не викай. Второ- да, законно е, в някои професии има начини. Има минимални осигурителни доходи, доста нисички, които са в полза на бизнеса.

Както казаха по-горе, законно е, но е неетично.

# 102
За съжаление отрицателно...

# 103
Angel_Dust, аз съм отгледала първото си дете на 120 лева майчински.  Laughing Нека не говорим сега за това, кой, колко е бил прецакван в миналото, няма смисъл. Който чака само на тези пари, до никъде няма да стигне, това е ясно. Колкото до това "ще дават, но не са давали'', еми дуги дават вместо тях. После пък те ще дават за тези, които ще вземат... И така.  Grinning На този принцип се гради цялата ни социална политика.  Peace
А за студентите, винаги съм смятала, че това е несправедливо, както и за близнаците.  Rolling Eyes

# 104
Аз смятам, че промяната е положителна, въпреки че на мен лично ще ми се отрази зле. Винаги са ме осигурявали върху висока заплата, но до август бях в отпуска по майчинство и съответно взимах МРЗ, така че изчислено за 12 месеца дохода ми ще спадне доста.
Но като цяло смятам че идеята е добра и не мога да не съм благодарна на всички, които се пребориха за промяната. Дори да загубя пари от промяната аз вече спечелих морално-защото виждам, че си струва да се борим, виждам, че има смисъл да не премълчаваме и навеждаме глава а да бъдем активни и да отстояваме мнението си!
А това е много по-важно от размера на парите, които ще получавам!

Общи условия

Активация на акаунт