Ноемврийчетата наши слагат коледни украси - 23 тема

• 17 460
  • 308
  •   1
Отговори
# 240
А какво да ви кажа гледа ми се с бебето ходя по задачи и добре че таткото ни е тук че не мога да изляза иначе.
Баткото ни е 1 група в градината и общо взето 2 седмици на градина и 2 седмици в къщи болен.
Скукааааааааааа.

# 241
Ето ме и днес,

Тити, Деян май е голям любител на морските дарове. Simple Smile Разбира се е и много красив.
Градината все още не сме взели решение дали да я сменяме. Пси-то все още не се е изказало по въпроса, макар, че аз започвам да си мисля, че своенравният характер на Поло не допада на учителките. С достатъчно деца се видя и игра в Бг, за да установя, че по нищо ама по нищо не се различава от другите. Все пак в сряда е на сеанс при пси-то и ще остават насаме Thinking Имало вероятност да има лека глухота, но така и не сме минали все още през УНГ, за да проверим. От това може би било изоставането на говора, макар, че той в последно време много навакса и при нашите чак установих, че знае песни от градината и пее Crazy Въпреки, че доста му се говореше на български, с никого не поиска да отрони и една думичка на бг. Единствено тази чест имаше детето на приятелката ми от Ямбол, което беше с година и половина по-голямо от Поло. Установих също, че Поло има известен афинитет към българските деца и като че ли ги предпочита пред френските си връстници newsm78 С всички деца, с които се срещна падна голяма игра, а и те също много го харесаха.
След малко отивам да го прибера от градината.
Ние добре си починахме в Ямбол, утре ще нося на работата халва Laughing Съвет от мъжа ми, който незнайно защо все още не я беше опитвал, та сега е хит у нас Wink
Еххо е в готварския форум, даже си копнах от нея една рецепта за сладки, пък какви красоти видях и там Whistling
ох аз ще изчезвам, че при най-малкото закъснение онези кукута в детската мрънкат Twisted Evil
Приятна вечер на всички:hug:

# 242
Pollia  не се притеснявай за говоренето ние пък въобще не разговаряме с учителките и с деца иначе в къщи бръщолеви и възпитава сестраси.

# 243
  • Пловдив
Привет!
Поля, драго ми е, 1е се появи Simple Smile
Тити, много ми хареса Деян!
Майче, и при нас в спалнята е голям студ, горе сме на калкан и до една обща част - килер на кооперацията, та повече от 14-15 градуса не мога да вдигна, но Росен се чувства добре - спи с ватирана пижама, спален чувал на ТСМ и одеялце .

Мъчно ми е, че росен започна да се държи доста дръпнато - не иска да ходи при нашите, не иска да говори с тях, защото му били стари, така е и вкъщи; отдвам го на детската градина - влезе последен, одста го изолират децата, но учителките казват, че бил общителен и нямал проблеми. В същото време днес ставам свидетел на следното: засичам един баща да си взема щерката, която е доста буйна и започва да говори за учителките, че били "тъпи селянки" Shocked, на което бащата казва" еее тате така не се говори тука, само вкъщи" Shocked, щях да падна
просто не знам как да подействам на росен, не е бил такъв, не го учим на такива неща и ми става болно нашите като ме гледат укорително Confused

Просто имам нужда да споделя.

Хубава вечер!

# 244
уф, това с чутото за тъпите селянки не е лесно. Как си викаш, моето дете няма да допусна така да говори или да се държи, и в един момент околната среда надделява и борбата е трудна.

Поля, много интересно ми стана, защото ние все така имаме сериозни проблеми с проговарянето, изчетох всичко из нета и акъл не намерих. Според логопедката ни той няма проблеми с изоставане или някакъв физически дефект/понеже дори за частична глухота се замислих/, но отказва да повтаря думите, особено правилно, словоредът му е отвратителен - всички думи са разместени - и изобщо имам чувството, че уча бавноразвиващ се чужденец - на български език. Толкова трудно. Направо ми е обидно вече. Затова пък чувайки английска реч, машинално и без замисляне, на игра повтаря думата. Не че я запомня, но и това ще стане. Веднъж се бях ядосала много и го карах насила да повтаря едно изречение, той блокира и установих, че в такива моменти не му е възможно да ме гледа в очите - това което беше споменала за Поло. А как протичат сеансите при психоложката? На мен ми е абсурдно да приема някакви проблеми или изоставания......

# 245
ма как да ти проговори детето, тити, като чува основно арабска реч и английски около себе си. кат го метнете във френско училище и съвсем ще му объркате понятията. ще чатне, ама бавно ще е. имаше някаква зависимост, май, че децата, които бавно проговарят, впоследствие ставали много добри техничари. ще следим дали е така с деян.
поля, а ти с поло на какъв език говориш? ако е бг, то и при вас частично става ясно защо детето се обърква.
имаме едно познато семейство с близнаци. тя австрийка, той - българин, а у тях говорят на английски. е, децата на 3 години не бяха обелили нито дума на нито един от 2те езика. и те обикаляха по пси-та, и на тях им казваха, че не е нормално подобно мълчание. предполагам, че при техните момчета е било въпрос и на солидарност към другия. е, децата вече са на х 5 години и си плещят свободно /въпреки объркването/ и 3те езика. дайте им време и ще вляза в правия път. тит, предполагам, че на теб ти е особено трудно с тая ти професия...
ма така е - аз като съм казвала, че пред децата е нужно смирение, не съм си правила вятър на устата  Wink

за ДГ и лошите думи - от нашата ДГ съм супер доволна. единственото лошо нещо, което пипа е научила, е да казва 'к'ъв' вместо 'какъв'. и до там. нито една друга лоша или паразитна думичка. не знам защо съм убедена, че ако учеше в квартална градина положението нямаше да е същото. всъщност, я да не генерализирам. ако се включи деситка, тя ще потвърди или не подозренията ми  Peace
освен това, пипа знае веч еоколо 20тина думи на английски - костенурка, слон, маймуна, лъв, плъх, риба, голям, малък, момче, момиче, бисквитка, брои до 5-6, влак, кола, самолет и т.н. интересното е, че 'мече' е 'теди беър'  Mr. Green хвалят я, че заеднос една калина /която впрочем е от двуезично семейство/ се справяли най-добре. фръц   Laughing
тит - сети' се, че до миналата година по това време обявявах пипа за безкрайно загубена, глупава и бавно-схващаща - нит говореше, нито нещо извънредно правеше. ето ти на, че сега детето е с нормално, че даже клонящо към бързо-схващащо. не се отчайвайте, току-виж се окаже, че на есен поло и деян изненадващо съчинят симфония или нещо равно на това.

ивелина - а в ДГ не мрънкат ли, че детето е с памперс? аз лично вече не се дивя на нищо. помня че се чудих как 2-годишно дете може да ходи с биберон - ми така, може - ей на - камен ще стане на 2 и още е неразделен с неговия биберон. щом така се чувства комфорно детето и щом тинямаш нерви да се занимавашс тая задача точно сега, да си седи с памперс. рано или късно ще го махне. и тогава разходът ви за 'гащи' също ще падне  Mr. Green

лягам, че от час се каня да го направя и вече точки от запетаи не различавам на монитора.
пп - някой друг да е луднал покрай ла редутските намаления освен мен, мики и деситка? срещаме се из темата там, та се чудя има ли друг потайник тук.

а еххо да земе да се врътне и тук да даде някоя свежа рецепта, моля!
това ако чете тук Simple Smile

# 246
Ами предишния път само събираше информация за него. Ние бяхме тримата. Поло рисуваше и беше седнал между нас/макар че той знае да рисува само ухилени човешки глави Laughing/. Зададе ми въпроси от това как ми е протекла бременността с него, та  досега. Понеже той и дума не обели пред нея, тя реши, че доста изоставал с говора, но според мен не можа да го предразположи. Днес питах едната учителка, Поло в сравнение с другите деца назад ли е с говора, а тя не можа да ми отговори. Не знаел някои елементарни думи, но пък понякога такива неща и говорел, че и тя не можела да прецени.
Тити, според мен нищо му няма на Поло и вече започвам да се ядосвам, че им се вързах.
А Деян съвсем скоро ще произнася думите добре. Повярвай ми - и Поло в началото като му кажех "канапе" повтаряше "панаке", или пък "гъба" - "бъга".  Няколко дни по-късно си казваше правилно думата. Майка ми обясни/тя е психолог и логопед/, че това бил лош фонетичен слух - за да ми го обясни по-добре го сравни със случая, в който едни хора имат добър музикален слух, а други - не. Но това съвсем не е някакъв говорен дефект или болест. Така, че ще видиш, че в най-скоро време ще си говори всичко както трябва. Според мен детската градина беше катализаторът за Поло. Страшно много прогресира, като се има предвид, че на 2 години и думичка не произнасяше. А това, че не говори не означава, че не разбира. Доколкото съм ти чела постингите Деян си е много умно и интелигентно дете.

# 247
  • Карлово
Я да се разпиша, докато чакам Редута да благоволят да ми вземат паричките Mr. Green
Аз като не ходя на работа, реших да се захвана с нещо все пак, макар и не доходоносно. Започнах акредитация за ЛаЛечеЛига лидер. Голямото ми притеснение беше, че задължителната литература, който трябва да се изчете е на англ, а малко сме на вие с него. Оказа се, обаче, че го знам повече, отколокото съм си мислила, засега бавно, но се справям с четенето. Да видим как ще е с писането по-нататък. Та затова и зачезвам от темата, но се опитвам поне да ви чета, да съм в час горе-долу.
Моите и двамата се оказа, че кашлят от мухъла в къщи. Банята, въпреки, че е с прозорец, е през седмица мухлясала. Пръскам с някакъв препата и после отново се появява.
Сега съм и в предрожденна треска, обикалям и мисля подаръци за първия РД на Ачо, обмислям вариантите на партита и гости, че е вторник и роднините от Първомай ще дойдат през уикенда и така.

# 248
да, Деян със сигурност си е техничарче, вече не му се опира нищо, свързано с гайки и отвертки, но изпадаме в смешната ситуация децата край него да научават български думи, защото нашият не научава техните. А за това ,че слушал три езика, не мога да го приема, защото първо сме отскоро тук, второ с араби не общуваме към момента - всичко е на английски. Ама той и толкова слуша английски, по цял ден е с нас. Просто не ще, не се старае и толкоз. И си има само нас  Crossing Arms и знае, че няма да остане гладен и жаден.
Фонетичен слух, да, може би да....но, няколко дин след това Поло си е повтарял правилно думата, а Деян цяла година вече упорства да повтаря грешно.

# 249
На моя митак може да не говори но мн му харесва в детската градина. Сутрин става в 7 часа и ми вика мама айде. Но там неще да говори.

# 250
Относно рецептите направих страхотен луизиански буламач стана мн вкусен. От книга на рийдърсдайджест.
Пиша така както съм го правила естествено в книгата има и мн подправки излишни са според мен:
2 супени лъжици олио или зехтин аз готвя с олио
1глава лук
1 зелена пиперка
1 буркан консервирани и нарязани гъби
3 пресовани скилидки чесън
250 гр дългозърнест бял ориз
400 гр консервирани домати
2 бр зеленчукови бульона
половин чаена лъжичка сол и толкова черен пипер
250 гр замразен или консервиран грах
450 гр червен или бял боб
250 гр спанак или лапад

И Загрява се сехтина в тенджера лука пиперката гъбите и чесъна се запържват около 5 мин. След това се слага ориза доматите бульо разтворен в половин литър вода посолява се и се слага и черния пипер и така 20 мин на тих огън. След това се добавя спанака и така 5-10 мин.
Става страхотно ястие. Вярно мн продукти но като се има предвид че може боба и ориза да се сварят в поголеми количества и след това да се замразят за др ястие.

# 251
звучи вкусно. филкови старшимного обичаме боб - хеле пък стефан. в перу се смахна от ядене на огромен боб с големината на орех, сготвен по различни начини. обаче малките филковчета са на бобова диета и зарад това забравяме за боб в домашни условия. ще дойде и нашият час.

тит - добре, тогава да включа успокояването с примера на айнщайн - до 4 или 5 години изобщо не говорел  Wink
и друго си мисля - не знам дали има зависимост между говоренето на родителите и на децата. чакай, че объркано се изразих. забелязала съм, че бъбривите майки имат като цялобъбриви деца. може би ситуацията около нас е случайност, но наистина околомен има все прикалзиви жени и децата им, съответно, също бая плямпат. доколкото те знам, ти не си падаш по празните приказки. възможно е и детето просто също да няма нужда да говори излишъци  Peace

# 252
Хи хи хи благодаря за успокоението и от мое име. Спрях да се притеснявам все някога ще проговори и ще се откаже от памперса. Но в групата му има и др като него.

# 253
 Joy ама той говори не малко. Но говори като едногодишно и това го задоволява. Много е странно, не знам дали се разбира. Ето сега рита зад мен и обяснява "има ти", е трябва да огледам, за да ми се изясни, че има три мухи на прозореца. В същото време прави сложна релсова конструкция за влака си и си говори "тоя моть кук, тея колоуи кук".....
та стига за него. еххо на телефона не отговаря ли?

# 254
Еххо, е тук. Вчера и писах на лични. Каза, че са добре и се е запиляла по други теми във форума. Има много работа и някой ден ще драсне нещо и при нас.
Тити и Поля, не се притеснявайте за говора. Тити, може би може да говори, но се инати. Остави го за известно време и ще видиш. Кити, беше така, но за по - кратко време де.

Общи условия

Активация на акаунт