Не „хипотенуза”, братчед... Хипотеза! - IV

• 39 631
  • 831
  •   1
Отговори
# 285
...Ми те, делфините де, първо са имали ръце и крака... е, или поне лапи...

Сетих се, но не се върнах да редактирам, щото и без това "анализът" е на уж.

Май само у един представител при тях има все още останали закърнели задни крайници.

# 286
... Просто начина на предаване на информацията е известен - електростатичен - и (поне на мен) не ми е известно да има различни по вид сигнали...

... електромагнитен и химичен  Laughing.

Всъщност, сложността не идва от идентифицирането и установяването произхода на сигналите, а от случващото се след това - обработката на цялата тази информация в определените за това центрове на мозъка и получаване на готовия продукт - "мисълта" (в образ и звук). Механизмът за възприемане на всичко заобикалящо ни - това е голямата загадка и не знам как ще я разкрият. Защото... моделът не е елементарен. Както каза самата ти - много и сложни нелинейни системи от уравнения ще трябва да решават. И по-лошото  - с още повече неизвестни константи.
Ако от биологична (биохимична) страна организацията на системите в човешкото тяло е ясна, тогава по' ще могат да скалъпят някое просто демо, но и там още имат да се учат.

Та, Булевата алгебра хич не върши работа в случая.

Последна редакция: ср, 09 сеп 2009, 23:28 от Силви_

# 287
Не знам какво ви е толкова сложно, аз си го представям  Laughing

Най-вече сънищата, мислите в образи за някого и за нещо, спомените...

# 288
Ама, как Холо, как точно...?

И аз си представям - като на прожекция в киното. Но това е повече поезия. А истината е толкова прозаична.

Последна редакция: ср, 09 сеп 2009, 23:14 от Силви_

# 289
  • София
... Просто начина на предаване на информацията е известен - електростатичен - и (поне на мен) не ми е известно да има различни по вид сигнали...

... електромагнитен и химичен  Laughing.

Всъщност, сложността не идва от идентифицирането и установяването произхода на сигналите, а от случващото се след това - обработката на цялата тази информация в определените за това центрове на мозъка и получаване на готовия продукт - "мисълта" (в образ и звук). Механизмът за възприемане на всичко заобикалящо ни - това е голямата загадка и не знам как ще я разкрият. Защото... моделът не е елементарен. Както каза самата ти - много и сложни нелинейни системи от уравнения ще трябва да решават. И по-лошото  - с още повече неизвестни константи.
Ако от биологична (биохимична) страна организацията на системите в човешкото тяло е ясна, тогава по' ще могат да скалъпят някое просто демо, но и там още имат да се учат.

Та, Булевата алгебра хич не върши работа в случая.

По принцип е известно... и действа точно по този начин... само че мозъкът представлява доста сложен, в голяма степен свързан граф. Физически, не логически свързан. Не може да се скалъпи... "истинско" демо, понеже липсва каквото и да било, което дори принципно да се доближава като хардуер. Когато правиш самообучаваща се програма, накрая, в аски, ще имаш инструкции, които - в дадени ситуации - ще искат съдържанието на някаква клетка... в мозъка мястото, където се съхранява информацията и процесорът, който ги обработва, са физически едно и също нещо. И процесът, в основата си, пак си е Булева алгебра... но по някакъв начин многомерна. Т.е. не борави с многомерни обекти, а самите операции са многомерни. Това в момента си го измислям, понеже ми липсват... понятия, за да обясня какво се опитвам да кажа - а е 1.25 през нощта и сигурно не звучи особено смислено, камо ли стройно, но... ами, до някъде напомня на паралелното програмиране - ама мнооого бегло - т.е. паралелното програмиране би се доближавало до обработката на информация в жив мозък колкото вируса - до човека.

ПП
Освен дето ще се борави с неизвестни константи, самите уравнения ще са неустойчиви... т.е. решенията - ще са твърде чувствителни към малки промени в изходните условия.
Които пък не са само "на входа".. т.е живият организъм, живият мозък, се променя с промените в околната среда. Не е в затворена система - което още по- трудно може да се моделира...

# 290
Кати, има поне!!! две мнения:)). Аз специализирах математическа логика, моето мнение е различно от вашето, бройте го за второ:)).

Холограма, определено компютрите още не приличат на вас. Не си представям да платя за компютър с убеждения:)).

Аз пак ще питам, как противниците на еволюцията обясняват това, че ембриона минава през всички етапи, риба, земноводно и понякога хората имат атавистични белези. Наистина ми е интересно.

# 291
...Холограма, определено компютрите още не приличат на вас. Не си представям да платя за компютър с убеждения:))...

Това е, защото всяка машина бива - базов модел и модел с екстри  Laughing

ПП Аз нямам предвид само компютрите. Компютрите са измислени да заместват и мозъка и са добър пример. Но има машини, които са измислени да заместват само тялото. Я виж един прост багер - с храносмилателна система, с отделителна, с органи за вътрешна и външна секреция, производство на ток, циркулация и метаболизъм в него...

# 292
...Аз пак ще питам, как противниците на еволюцията обясняват това, че ембриона минава през всички етапи, риба, земноводно и понякога хората имат атавистични белези. Наистина ми е интересно.

А привържениците на еволюцията как го обясняват?

Аз лично в един ембрион виждам поведението на една система, която се самоизгражда от елементарната своя градивна частица до завършения си вид по предварително зададена интелигентна програма.
Все едно, че ме питаш как да си обясня разархивирането на един архивиран файл посредством разархивираща програма (нали няма да ме приемеш пак буквално, сигурно ще се сетя и за пример който е по-точна аналогия, ако се замисля).

Колкото до това, че в природата съществуват едновременно организми, за които различните етапи в човешкия ембрион са последна фаза на индивидуалното им развитие, винаги ми е приличало на изтървана върху пода на лабораторията петриева паничка. Или направо на зарязана лаборатория с освободени мостри на системи от изпитанията на отделните фази. Може и напълно съзнателно, както го пише в една дебела книга.

# 293
... Не си представям да платя за компютър с убеждения:))...

А представяш ли си го със свободна воля?Simple Smile))

# 294

Е, той би могъл да е програмиран да е убеден, че е със свободна воля...

# 295

Е, той би могъл да е програмиран да е убеден, че е със свободна воля...

Би могъл, да Simple Smile

Важното е да си вярва. И да си го доказва.
Още по-важно е какви са мотивите на програмиста.

# 296
  • София
Кати, има поне!!! две мнения:)). Аз специализирах математическа логика, моето мнение е различно от вашето, бройте го за второ:)).

Холограма, определено компютрите още не приличат на вас. Не си представям да платя за компютър с убеждения:)).

Аз пак ще питам, как противниците на еволюцията обясняват това, че ембриона минава през всички етапи, риба, земноводно и понякога хората имат атавистични белези. Наистина ми е интересно.

Е, да, ама биолозите са убедени, че импулсите в мозъка се предават само по един начин. Може ли да има двоична логика, различна от Булевата? Не съм изучавала особено формална логика, може и да има нещо друго, дето да не го знам изобщо... все пак.
Но пък ако има ще ми е много интересно да науча. Без друго съм затворник, скоро речникът ми ще достигне до този на 2 годишно... и така, какво изпускам? На каква друга логика могат да се подчиняват многомерни, евентуално припокриващи се, но двоични импулси?

# 297

Ще го напиша по възможно най-простия начин, въпреки че не си го обяснявам само с това.

Когато различни творение, са създадени от един и същ творец, нормално е той да оставя един и същ подпис навсякъде.

Като говорим за еволюция ето още малко "странности".

http://www.club.bg/news/index/nid/193649/

Признавам, че на мен някой ми идват в повече.
Цитат
Кожата ще стане по-груба - "слонска", за да се избегнат изгарянията от химическите замърсители в атмосферата и да предпазва от прекалено активното слънце. Усилването на шумовото замърсяване на околната среда ще доведе до образуване на гънки на ушите, което ще ги направи подобни на тези на кучетата. При това човекът ще може да ги вдига, за да се вслуша по-добре, и да ги спуска, за да намали постъпващия шум.

Бъбреците ще се сдобият с нова функция - те ще извличат вода от урината и ще я съхраняват в организма, тъй като с водните запаси на планетата също ще има проблеми. Вместо течности, човек ще отделя кашица, състояща се от пикочна киселина и токсични вещества.

По отношение на носа американските учени отиват в другата крайност. Според тях той няма да изчезне и да се превърне в две дупки за дишане, а точно обратното - размерът му видимо ще нарасне. В него ще се появи сложна система от "отсеци" и "пещери", за да може по-добре да се пречиства замърсения въздух.

Много антрополози са убедени, че главата не само ще бъде кръгла, но и много по-голяма от сега, тъй като ще се увеличи черепната кутия, където е мозъкът. Напълно е възможно това да позволи да бъдат използвани някои "спящи" части на мозъка (смята се, че сега се използват само няколко процента от него), хората а се научат да общуват на ментално равнище.

Нека вметна, че главата на неандерталеца съвсем не е с толкова малка черепна кутия, колкото някой си представят и не се различава по обем от тази на съвременния човек, а по-скоро по форма и дори е с по-големи средни стойности.

А мненията са като в оная приказка за един баща дето имал две деца и едното казвало, че ще вали, а другото не и все някое от тях познавало.

Според мен обаче, процента на познати факти в случая ще е по-малък. Казвал съм и преди, че за 40 хил години хомо сапиенса трябваше отдавна да се е разделил не на "няколко раси", а поне на десетина подвида предвид предполагаемите темпове на еволюция.

В "еволюционанта теория" да се говори с такива догатки и предположения, които всъщност са  напълно противоречиви съждения е традиция и след време такива статии дори няма да бъдат смешни, а ще са част от общата маса "научна литература" въпреки, че са отречени от действителноста. Като се броят "плюсовете" им - увеличен брой на тъмнокожите в света...

Нека кажа, че не отричам мутациите, но не приемам тяхната "творческа" изобретателност.

Последна редакция: пт, 11 сеп 2009, 11:32 от БориСе

# 298
Знаете ли какво си причиних вчера?
Върнах се четири серии назад в темичката и я попрегледах.
Много ми се хареса.
Обаче повече ми се хареса в ранния й период.

Покрай закачката на Силви за патронния празник на Хипотезата по линия на Е Съ - 25 септември, споменаван в източниците като "Нощ на учения" (представляващ сам по себе си не само професионален учЕн, но и намекващ за такъв - сиреч нАуката да му е магия, респ. хоби), помислих за план-програма на честванията на местО.

1. Изготвяне на списък с някои участници в темата през годините, които да уважим с поздравителни адреси

2. Учредяване на почетна награда "Хипотенуза на годината", респ. "Хипотеза на годината", която да раздаваме при нужда

3. Учредяване на групово отличие за поддържаща роля в темата, която да си връчим на нас

4. Прожекция на 82-ра минута,56-а секунда на филма "Двойникът" с култовата фраза на това място

5. Разни

Списъкът по първа точка е налице; втора точка се самоизпълни по силата на наличието си в програмата; трета точка - аналогично на втора; за четвърта точка имам отпратка тук; пета точка е за предложения.

Споделям сега, да не стане после "Датата ни изненада"...

ПП Само не сверих датата, но това са формалности. Цяла нощ не спах, за да не ви изпусна, когато се събуждате  Laughing

Последна редакция: сб, 12 сеп 2009, 09:07 от Холограма

# 299
Добро утро, Холограма!   Hug

Добро утро и на всички в темичката! 

НАуката е магия за мен, наистина, но истинското вълшебство е да общувам с вас, тук. Имам си собствена хипотеза по случая, даже мога нАучно да я обоснова. Макар, че в такива случаи по-подходящи биха били други похвати.  Laughing

Чудесна план-програма!
Можем също да помислим и за конкретните теми, които сме обсъждали - да класираме най-често спряганите, най-абсурдните, най-спорните и други най-...
Също е добре за направим списък с отпратките, които сме давали - наша налична библиотека. Иска много време, обаче. Може аз да се хвана с тази задачка.

Общи условия

Активация на акаунт