Не „хипотенуза”, братчед... Хипотеза! - IV

• 39 925
  • 831
  •   1
Отговори
# 165
  • София
А има ли ги някъде отделните картинки на балерината? Много би ми било интересно да ги разгледам...

# 166
  • Стара Загора
Ето ги, Кати.
Днес и аз го разкостих гиф-а. Стандартна оптична измама, но... още се чудя защо мъжа ми не може да я "завърти" наобратно Rolling Eyes

# 167
A, взирали ли сте се в стереограми?

Ето ви една лесна. Трябва да видите 3D картинката с две делфинчета.

http://www.eyetricks.com/3dstereo28.htm

... но... още се чудя защо мъжа ми не може да я "завърти" наобратно Rolling Eyes

Със скрола я нагласете така, че на екрана да виждате само краката й.  Така ще я "завърти".

# 168
  • Стара Загора
A, взирали ли сте се в стереограми?

Ето ви една лесна.Трябва да видите 3D картинката с две делфинчета.

http://www.eyetricks.com/3dstereo28.htm
Имам 2 книги "Магическо око" вкъщи. Хич не ме бива в това. Embarassed
Изисква съсредоточаване, което рядко ми се отдава. Постояно се "разфокусирам"...

# 169
Не знам защо му викат "магическо око", като си е една оптическа илюзия.

За да ги видиш - допри си нослето до екрана. Разфокусирай погледа. После, започни бавно да се отдалечаваш, като се опитваш да не различаваш конкретните рисунки. Нещо като да кръстосаш погледа.  Crazy Все едно гледаш през аквариум.

В началото, докато схванеш как става е по-трудно, после свикваш. 

# 170
  • Стара Загора
Така си се казват книгите. Те са старички. Още през студентските ми години са купувани, а това беше ехеееййй, да не казвам кога.
Знам каква е тактиката и повечето изображения ги виждам, но много бързо ги губя.
Аз и не съм много наред с очите, имам астигматизъм. Може и това да е част от причината, но по-вероятно да е на мозъчно ниво, защото губя картината веднага след като съм я видяла... някаква защитна реакция верятно, знам ли?
Дали има хипотеза за това? Grinning

Между другото не са оптическа илюзия, а по-скоро имат нещо общо с поляризацията, както при 3д киното, само, че вместо да позлваш очила си разфокусираш сам зрението.

Последна редакция: нд, 26 апр 2009, 23:26 от Jade

# 171
... Дали има хипотеза за това? Grinning
...
Аз нямам Simple Smile.
Но, ще помисля.

# 172
Ето ги, Кати.
Днес и аз го разкостих гиф-а. Стандартна оптична измама, но... още се чудя защо мъжа ми не може да я "завърти" наобратно Rolling Eyes
И защо може да се контролира дори бързината на задвижване на балерината?

Има една тема за това, но ще ти я пусна на ЛС, че пак ще излезе, че съм от поетесите.  Mr. Green

# 173
  • София
Балерината кадър по кадър я виждам и в двете посоки. Но ... делфинчета не виждам.

# 174
Развълнувах се сега.
Кое не му е читавото на Айнщайн? Моля, за разяснение.
Нищо му няма на Айнщайн, много си е читав даже... за времето си.
Просто времето му изтича... заедно с пространството Wink

Jade   Peace + астигматизма  Peace  Laughing
До Ричард Бах все още не съм стигнала... Имам чувството, че в последните две години и една книга не успях да прочета Whistling

Холограма , извинявай! Много ми е интересно тук, но онзиден случайно се озовах на тази "спирка по желание" и нямах никакво време да прочета това, което сте писали и да разбера, че вече детайлно сте огледали палците на балерината Grinning Но не е проблем, нали "повторението е майка на знанието"! Laughing

Няма да занимавам вече с поезия, само да поясня:

Цитат
Инструментът, с който се опитваш да оценяваш мозъка си, е самият ти мозък, тъй че не знам на кого противоречиш като спориш с него за него 

Опитах се да обясня, че любимата ми теория е да не се мисли с мозъка, а да се усеща. Аз си наблюдавам мозъка и игрите на егото и, повярвай, много е забавно!  Grinning Но приключвам с поемата. Mr. Green Може за наказание в следващия ми живот да стана служител на БАН, а не ми се иска

На всички  Hug

# 175
...че вече детайлно сте огледали палците на балерината...

А, не.
Трябва да я гледаш в дупето (таза), за да можеш да я въртиш пожелание.

Фигурки от този род - силуети - трябва да се гледат там, където има припокриване на една част от тялото с друга. Там, където биха минали вътрешните контури, за да очертаят частите и да разбереш кое е отпред и кое - отзад.
При нашата балерина това е мястото, където вдигнатият крак се припокрива с другия (може да се гледат и ръцете, и косата - скривана или припокриваща частично тила или лицето и т.н.)

Та като погледнеш на такова място, пускаш мислен контур по желание.
Напр. гледаш там, където вдигнатият крак покрива правия - тогава контурът би очертал именно вдигнатия крак и в този случай именно той ще е от страната към теб. Ако на това място си пуснеш мислен контур, който да очертава правия крак, то точно правият би бил от страната към теб. И така...

...Опитах се да обясня, че любимата ми теория е да не се мисли с мозъка, а да се усеща...

Разбрах те. Но усещанията се контролират единствено от мозъка.

# 176
...
Има една тема за това, но ще ти я пусна на ЛС, че пак ще излезе, че съм от поетесите.  Mr. Green

"Третото око" ли го спрягат там?
Ех... знаех си  Laughing

Обаче, не.
Свързано е с фокусирането. Снощи малко ме наболяваха очите след заигравките със стереограмите.

Ето я хипотезата, която споделям:
http://www.psy-help.org/forum/viewtopic.php?p=5359&sid=87047 … 74018cf44bf4a48b9

Развълнувах се сега.
Кое не му е читавото на Айнщайн? Моля, за разяснение.
Нищо му няма на Айнщайн, много си е читав даже... за времето си.
Просто времето му изтича... заедно с пространството Wink

Jade   Peace + астигматизма  Peace  Laughing
...

tonimar, нищо не разбрах.

# 177
Холограма, благодаря!  Hug Малко по-късно ще опитам да я разгледам по описания от теб начин! Виж съм взела, че съм я обърнала тая балерина!
Вярно е, че чувствата се контролират от мозъка, но аз не искам да ги контролирам, а да ги изживявам - такива, каквито излизат от сърцето, от душата Grinning

Смехурко, третото ми око често се обажда напоследък и е много интересно! Но спада към поезията и няма доказателства! Grinning

Я ми кажете вие, след като харесвате научно доказани неща - използвате ли ги поне? newsm78 Например е научно доказано и многократно изпитано, че растенията растат по-бързо и с по-богато съдържание на минерали и витамини, когато ежедневно е насочена към тях човешка енергия. Та се чудя дали някоя в градинката си или към стайното си цвете е опитала да проведе тази полезна истина...

# 178
...ще опитам да я разгледам по описания от теб начин! Виж съм взела, че съм я обърнала тая балерина!...

Малко ми трепереха ръцете, ама драснах по дупето на балерината, за да те ориентирам.  Laughing

Горните две картинки са абсолютно един и същ силует. Белите чертички са мислените вътрешни контури, които би могла да си представиш, когато си поискаш.
Първата картинка е като си представяш гръб. Тогава вдигнатият крак е десен. Можеш да си го представиш както сякаш е вдигнат напред, така и сякаш е вдигнат назад.

Втората картинка е като си представяш силуета във фас. Тогава вдигнат е левият крак. Можеш да си го представяш вдигнат назад, както и вдигнат напред.
Пак повтарям - това е една и съща картинка на един и същ силует, само белите линийки (мислените вътрешни контури) са очертани по различен начин.

Долу пак е един и същ силует, но на първата картинка върху него са очертани мислени вътрешни контури така, че да изглежда вдигнат десният крак. На втората - левият. При силует в абсолютен профил както в случая аз виждам само два варианта на положение на тялото.
Останалите гифове от анимацията (картинките с останалите силуети) могат да се възприемат поне в четири варианта на положение на тялото.

# 179
Холограма, страхотна си!  Hug Благодаря ти за положения труд! С тези бели очертания и астигматизма ми не може да ме оправдае! Grinning Но ще опитам да обърна балерината утре - на прясна глава, в противен случай егото ми ще се оправдае с умората Mr. Green
Ще пиша резултатите!

Общи условия

Активация на акаунт