Дядо Коледа пристига с подаръци за Януарските дечица

• 12 251
  • 289
  •   1
Отговори
# 90
  • Пловдив
Духче , мерси за инфото за елдата. Знаех си аз, че има някакъв номер при тези зърна Simple Smile
А и мъжът ми реагира подобно, щом видя, че съм купила просо  Laughing Каза - Да нямаме вече канарче в къщата  Laughing
Nikitali, много е сладка Никол Simple Smile Усмихнато дете  Heart Eyes Номера с езика и ние го можем  Laughing
А Сиянка как се събужда видяхте ли  Heart Eyes Heart Eyes Heart Eyes Бонбон  Hug

Хммм ... за спането - Възможно е, защото ние нали сме от най-малките в отбора - още да не ни е дошло времето да спим дълго и продължително  Rolling Eyes
Аз ако трябва да снимам как Миша се събужда от сън  Joy би се получило следното - отваря за секунда очи и тръгва да пълзи и да се изправя. Бърза за някъде. Мнооого рядко и то само сутрин съм я видяла да се протяга и излежава в леглото.

# 91
Ах, туй гърне Simple Smile
Аз махнах късно памперса, на 2г и малко, но пък бързо и безпроблемно.
Не ми се случи това, от което се страхувах, и заради което отлагах-да бърша локви и да пера гащи до откат.
Предстоящото лято ще пробвам с Дарена.

# 92
  • Пловдив
Хайде пак за гърнето  Joy
Да питам мамите с опит - Някоя приучавала ли е детето направо на тоалетната чиния?

На една позната бавачката на детето го научи да ходи в тоалетната като давала пример  Laughing т.е. детето влизало с нея в тоалетната и първо гледало какво се прави там - как се свалят гащи, как се пишка, как се пуска водата и т.н.
Дали е разумен вариант за пораснали деца, които могат да проумеят за какво става въпрос?
Защото все пак никоя майка не сяда да пишка в гърне  Simple Smile
Аз седнах като показвах на Миша, ама не събух гащи  Laughing

# 93
  • София
Ханна, може пък просото да не е било досварено. Трябва да се вари поне 20 мин. Аз даже го оставям и по половин час на слаб огън. Правя го с ябълка, круша или друг плод. Наистина вкуса и на просото и на елдата е специфичен. И консистенцията им е малко по-зърнеста. Но се свиква. В началото и Ивана им се мръщеше, но сега си ги хапва.
За гърнето - слагам я от 7-месечна и почти винаги върши нещо. През лятото я слагах по-често, а сега в студеното време не съм много редовна. Но задължително винаги след сън. Да си знае детето ритуала. Стои максимум 10 минути или ако поиска по-рано да стане, не я карам насила. Не придавам особено значение на гърнето засега. Следващото лято вече ще се опитам да махна памперса, но без да се вманиачавам много.
Ane, относно кариерата и гледането на детето, моя мъж тъкмо обратното. Готов е веднага той да излезе в бащинство, ако аз реша да се върна на работа. Обаче има един проблем - все още се кърмим целодневно. Та няма шанс да ми вземе сегашната "работа".

# 94
Хайде и аз по нощите да се включа Laughing
Момичета, голямо писане му удряте, ей Crazy
Честит рожден ден на Васко! Много здраве и щастливо детство!

За спането - Нели спи 2 пъти, буди се към 8, издържа около 2 -2 1/2 часа и пак заспива, но за не повече от 30 минутки и после към 14.30-15.00 запсива и откарва два часа. Това ме устройва идеално за сега. Вечер ляга към 20.30.
За храненето - сутрин в 6-кърма, в 9.00 - закуска, 14.00- обяд от ДК, 18.00 - кремчето от кухнята, 20.30 - кърма. Плод давам по всяко време, когато се сетя. На обед обикновено и давам банан, след като си изяде манджата. Вечер преди лягане си хапва от няколко дни мандарина. Много и харесва, само като види, че почвам да беля и полудява Crazy Като чета вашите деца , колко много ядат и се плаша, че аз държа моето гладно Thinking А пък си наддава нормално - на 10 месеца беше 9 500/+400/ newsm78. До сега само два пъти е успяла да си изяде цялото готвене от кухнята. А вечер твърдо откава да яде манджи Naughty
За гърнето - не съм я пробвала, а и не мисля скоро да го правя. Решила съм към година и половина, тъкмо и времето ще е топло, та като стават аварии, да няма проблем Laughing
Ами сега това се сещам...
Лека нощ на всички!

# 95
  • Пловдив
Мирка 76 , варих, опитвах, варих, опитвах .. ужас .. все хруска  Rolling Eyes
Възможно е да съм и го дала недосварено, но нерви да го чакам половин час - нямам  Crossing Arms  Simple Smile

Днес и аз съм спамърче ама ... немога да не отбележа още едно нещо -

Честит Рожден Ден, mari_rus!!!       bouquet
Бъди все така чаровна и красива! Силна любов с половинчо и много усмивки на лицето на Даная  Hug

# 96
  • Пловдив
Честит рожден ден на mari_rus !
Пожелавам ти  много здраве и усмивки !   

Досега гледах клипчета на дечицата . Много сладки и Никол и Сиянка. Как сладко се протяга  Simple Smile .Ива първо скача и тръгва , след това отваря очи. Simple Smile

А ето с какво си играем ние през деня http://qnuarki.multiply.com/video/item/18/MVI_0368.AVI

# 97
                                                                Честит Рожден Ден, Мари !!!
                               Да си жива и здрава и все така усмихната !!!
                 Желая ти дълги години здраве и семейно щастие !!!

# 98
Честит рожден ден mari_rus. Бъди все така красива, усмихната и лъчезарна, много любов и щастливи дни   newsm59 bdbaloni bdbaloni baloni baloni

За спането... През деня доскоро спеше по 2 пъти за по час и половина - към 11.00 и към 16.00, но от 4-5 дни спи веднъж на ден (към 15.00 заспива) по два-три часа. Обаче вечер си ляга най-рано 23.00-24.00. А тази вечер в 00.30  #Crazy Незнам как да му променя режима. Сутрин си доспиваме до 10 с него, но мъжа ми едва издържа  Shocked
През ноща се буди по 1-2 пъти, като задължително в 4.00 се кърмим.
7.30 суче в просъница и си доспива.
10.30-11.00 - попара. Кус-кус категорично отказва. Мисля да пробвам с макарони  newsm78
14.30-15.00 - нещо му готвя (още не са ни включили в кухнята - няма места).
18.30-19.00 - грис с плод (много обича с банан) или само плод
22.30 кърма
Но когато спи по веднъж на ден си пропуска обяда в 15.00 и яде чак като се събуди към 18.00. Тогава към 20.00 му давам плод - ябълка, банан или мандарина.
Момичета, да си призная  Embarassed аз съм много несериозна по отношение на жълтъка  Embarassed направо ме е срам - я се сетя веднъж на 2 седмици, я не - ужас. Кажете ми много ли е лошо да не се дава? Стреснете ме, за да се стегна.

mond78: и Иван много обича мандарина - изяжда по една цяла, дори и повече. Но и той отказва да пие сок. В какво ли не пробвах - не иска. Надявам се с времето да се научи.
Вит.Д не съм давала от месец май, но онзи ден педи на прегледа каза пак да го почвам и то с по 2 капки (а преди това ми беше казала по 1).
На гърне: слагам го по 1-2 пъти на ден веднага след сън и пишка. Друго не сме вършили в гърнето, но и не бързам.
Отивам да лягам - дойде и моето време за сън  smile3524

# 99
  • Карлово
Мари, честито столетнице!  hahaha От здраве да не се отървеш и повече от сто години да живееш! Бъде все такава готина и весела мацка! /за неразбралите, в скайпа рождената година е 1908/

Ханна, давах просо още някъде на 6-7 месеца, бях тотално отсвирена и повече не съм пробвала. Но аз много си го хапвам, овкусявам обаче и със захарчица, че си падам по сладичкото /пък после що не отслабвам Mr. Green/. Явно е въпрос на вкус.

По темите:
за спането-Ангел сега преминава от три на две спанета, едва ли скоро ще е с едно. Едното е около два часа, от 10 до 12 и една следобедна дрямка около 16 часа да половин час.
За храненето-сутрин почти не закусва, но пък в сънено състояние от 5 до 6 ми виси на циците, така че е разбираемо. Обяд, следобедна закуска и вечеря-давам от кухнята. Плюс безброй кърмения. Около деветия месец някои се отбиват, той се пристрасти. Тъкмо в началото си мислех, че няма да е като Мартина, но уви.
За гърнето-моята цел е не просто да го науча на гърне, а да махна памперса, т.е. да се научи да стиска и да си казва. С Мартина стана доста бързо и безпроблемно, за едни месец махнах изцяло памперса, после зимата се наложи да върнем нощния, но за около два месеца и него махнах окончателно. Нито опити съм правила с Ангел, нито гърне съм купила. Евентуално лятото. Мартина, напр., в началото ходеше по голяма нужда на тоалетната чиния, тя е наричаше "голямата тоалетна" и сама си искаше там. С това отговарям и на въпроса на Ханна. Още в началото я слагах и на гърне, и на чиния, важното беше за мен да си каже, че й се пишка, а не къде ще свърши работата. Една майка от отчетната на Мартина и двете си деца още от началото научи на чиния, въобще гърне не купи. Удобството с гърнето е като стане по-голямо детето, ето сега напр. Мартина си го взима, сяда, свършва си работата и ни вика само да я забършем, а ако е на чиния трябва да й се помага да се качи. Е, има и едни стълбички, ама са почти 100лв.

Ане, референтните стойности за деца от 6м до 2 г са 106-145 за хемоглобина. Онзи ден устанох, че всъщност и лекарите са доста наясно с факта, че за децата долната граница не е 120, но все гледат да се презестраховат.

Последна редакция: чт, 11 дек 2008, 08:09 от микки

# 100
Добрутру! Simple Smile

Ханна, аз също смятам, че просото е гадно на вкус, но го давам на Емо (със сирене и масло) и той го яде. е, не с такъв кеф като овесените ядки, но все пак яде Simple Smile аз за закуска му давам всякакви видове ядки (овесени, ръжени, пшеничени, ечемичени) с масло и сирене. по този повод се интересувах за ядките и Косе Босе беше писала, че всички ядки, включително просото и елдата трябва да се накиснат преди варене за 8-12 часа поне, а най-добре за 24 часа. после се варят съвсем малко. водата, в която са били накиснати може да се изхвърли, може и да се сварят в нея, има различни теории, аз я изхвърлям. накисването не се прави заради вкуса, а така се подобряват хранителните качества и се повишава степента на усвояване на полезните вещества от ядките. (да уточня, това е преразказ, не е точен цитат).
в книгата, която имам, "Какво те чака през първата година на детето", пише, че е добре у детето да се възпитава вкус към пълнозърнестите продукти още от съвсем малко и да се избягват т. нар. "бели отрови" - бяло брашно, бяла захар. рафинираните захар, брашно, ориз нямат и наполовина от полезните съставки на пълнозърнестите брашна/ядки и нерафинирания ориз (примерно). това общо взето отговаря и на моите разбирания, затова не давам на Емо попара и кус-кус, а му правя различни видове ядки и пълнозърнеста юфка.
олеее, много съм обяснителна, мерси ако някой ме е изчел Simple Smile

цитруси давам вече всякакви, ми то няма голям избор сега, а и Емо мноооого ги обича, като ме види да беля мандарина или киви и почва да вика, да се протяга, вече гледам да се крия докато ги беля. и манго съм давала в пюре на семпер, и него много го обича.

за спането - Емо по едно време беше минал на еднократно през деня, около обяд, ама напоследък пак спи по два пъти. това е щото почна да става много рано - към 6.30-7 (преди ставаше към 8 ). спанетата са му от по около час.

# 101
  • Карлово
Пипи, моля, изчетох те Grinning

# 102
накисването не се прави заради вкуса, а така се подобряват хранителните качества
Пипи, аз също ги кисна заради фитатите, но просто забелязах,че така се променя и вкуса. Аз моето момче също не го храня с попара на закуска , а с различни ядки, но предимно с настъргани плодове, по рядко със сиренце. Много му харесват с череши и круши.
Честит рожден ден на Мари! Пожелавам ти с много любов да те обгражда твоето семейство, да сте здрави и да си имате още такива чаровни слънчица като Даная.....и една незабравимо преживяване в Тунис да покажеш снимки после

Моето момче днес става на 11 месеца, последната месечинка преди годинката. Затова черпя  Laughing

Последна редакция: чт, 11 дек 2008, 09:26 от Духче

# 103
  • София
Пипи от къде може да се купи пълнозърнеста юфка?

# 104
Слънчи, аз я взимам от един диетичен магазин на нашия пазар. сигурно и в други диетични има. пише домашна юфка от грахамово брашно.

МиккиHug

Духче, какви череши? замразени или от компот? аз череши не съм давала

ЧРД, Мари! Много здраве и щастие на теб и цялото ти семейство, което да се разширява!

Честита месечинка на Боян!

Общи условия

Активация на акаунт