http://www.borbabg.com/7.htm
стана въпрос преди време за тази инициатива,а съвсем наскоро чух,че много повече деца от институции биха могли да прекарват празниците в семейна срерда,ако бюрокрацията не убиваше ентусиазма на желаещите семейства.може би ДБМ трябва да подпомогне именно популяризирането на тази инициатива,защото дрешките и играчките,които събираме за децата от домовете не биха могли да направят Коледата така чудесна,колкото шанса да я прекарат в семейна среда

И аз така си мисля, че децата трябва да имат предварително някаква връзка с даденото семейство. Иначе едно взимане по Коледа и после връщането на детето в дом би навредило на детската психика.
Деси, Коледата ще е чудесна, но след това? Когато върнеш детето в дома то няма ли да се почувства още по-изоставено и недостойно за семейната топлина , която сте му показали,че съществува, а то не може да я има...
има деца,които са по-малки,имат семейства,но те не ги търсят или им идват на свиждане много рядко.това са здрави дечица,които по стечение на обстоятелствата са попаднали в дома.тях никой не ги взима за уикенда или празниците.и тук идва ролята на всички семейства,които желаят да поемат ангажимент към тези деца.
аз лично работя в системата на алтернативните социални услуги за деца и семейства.по времето,когато излезнах в майчинство,екипът ми започна да се занимава с обучението на кандидатите за приемни семейства.целта на тези услуги е точно превенцията на институционалното отглеждане на деца.така че говоря от опит,а не от добронамерен идеализъм