Финска коледна 9-та тема!

• 25 987
  • 289
  •   1
Отговори
# 90

КОЛЕДНАТА ТРАПЕЗА ВЪВ ФИНЛАНДИЯ
Вижте тук:http://www.joulu.info/jouluruoat/
Joulukinkku и
Kinkun kastike;
Rosolli;
Porkkanalaatikko;
Lanttulaatikko;
imelletty perunalaatikko;
Piparkakut;
Lipeäkala
Sinappisilakat ;
Joulupuuro;
Kevyt punajuurisalaatti;
Graavilohi;
Joulutorttu;
Glögi
Разбира се има и много други,които са характерни за определените райони,но тези присъстват  почти на всяка Коледна трапеза.  chef

http://www.suomalainenjoulu.fi/service.cntum?pageId=134133&P … gory=QWxrdXJ1b2th

# 91
Снежинчета...току щу качих клипчето от нашето Коледно парти вчера!  Blush

# 92
Винце ама туй ти ли си??? Shocked Shocked ShockedЛелеее,ми много бойно маце си,глей каква си кръшна мома,пу,пу ,да не са ти уроки..и доста българи покрай тебе бе...ааа много хубаво.Ех,при нас не е така както при вас за жалост.. Sad

# 93
Винце ама туй ти ли си??? Shocked Shocked ShockedЛелеее,ми много бойно маце си,глей каква си кръшна мома,пу,пу ,да не са ти уроки..и доста българи покрай тебе бе...ааа много хубаво.Ех,при нас не е така както при вас за жалост.. Sad
Пчеличке... да не мислиш, че първото девойче дето води хорото съм  съм аз... Shocked Не, не съм  бе ...  Joy това е Ивето.  Laughing  Аз се появявам" в кадър" малко по-късно, във втората част, и то  само само за 3 секунди... като се включвам и аз  в хорото, ама едва ли си ме познала коя съм  Thinking  Blush  Sunglasses

Наистина сме много българи.. Peace жалко че при вас няма така... Rolling Eyes

Последна редакция: пн, 22 дек 2008, 01:08 от ЧервеноВинце

# 94
Ма глей ква съм загубена начиии smile3555Сега се сетих за камината бе,оо,познах те.. Shockedо,а ма ти с роклА Shocked и си много висока бе тук Shockedнещо сиво..черно/дантела ли е?/нацелих ли тА,а? newsm10

# 95
Малеее Винце голям купон при вас!!! Аз не съм чувала и не съм присъствала на подобни събирания в нашето посолство. Браво нас вас!!!

Валенце аз май от презорването се поразболях, но не е нещо страшно и до Коледа ще съм ок  Mr. Green

Пчели има ти доверие мъжа ти и затова не те чака. Е, сигурна съм, че си го заслужила   Peace

Лека нощ момичета!

# 96
Ма глей ква съм загубена начиии smile3555Сега се сетих за камината бе,оо,познах те.. Shockedо,а ма ти с роклА Shocked и си много висока бе тук Shockedнещо сиво..черно/дантела ли е?/нацелих ли тА,а? newsm10

Леле, позна ме от раз... Shocked Браво на тебе ... Joy  Hug

Ама не съм висока "само тук"  ... Joy  ДълЪг човек  съм си по принцип...  Mr. Green  ееех, ако межех да се смаля малко... Blush  Rolling Eyes

Аааа , Рали..да оздарвяваш до Коледа... Naughty Ок..  Hug

# 97
Винцеее, ама и аз веднага те познах! Че го гледах клипчето от компютъра на курса и като ми стана едно такова..........и като се разревах! Да ми се чуди на акъла човек, ама като чух музиката и особенно като те видях и тебе и ми стана едно мило - все едно видях близки хора! Благодаря ти, че сподели с нас хубавото преживяване! Heart Eyes

# 98
Пчели ,както винаги - след тебе човек няма какво да допълни! Страшна си - къде успя да намериш всички тези снимки?! Ако кажеш, че и ти си ги приготвяла и документирала..... Crazy
Само за протокола - аз за незнам кой път сложих нова "порция" от филето от сьомга - днес купих норвежко Wink , да видим какво ще стане! На всяко ядене получаваш поздрави от двама ни с мъжо  Hug, направо сме се пристрастили към тая риба!

# 99
Винцеее, ама и аз веднага те познах! Че го гледах клипчето от компютъра на курса и като ми стана едно такова..........и като се разревах! Да ми се чуди на акъла човек, ама като чух музиката и особенно като те видях и тебе и ми стана едно мило - все едно видях близки хора! Благодаря ти, че сподели с нас хубавото преживяване! Heart Eyes

Маргинце мила...много те гушкам!  Hug Оох, и аз някой път като слушам народна музика, и особено  ако е тъжна песен..си поплаквам от умиление...  Rolling Eyes
А по едно врееме кадъра минава към  вляво и на масата  един пич със синя риза говори с една девойка с черна коса..това е моя син Ники...и той беше с нас!   Blush

А за сьомгата...ох, любима ми е!  smile3521  И норвежката е наистина хубава... newsm10

# 100
Здравейте момичета Hug!
Ех, Пчеличке, как си се постарала със снимките. Все едно съм била на финландска Коледа.
Винце..оф,.и мен, не знам защо ме разрева това клипче.. Много сте хубави..а ти си направо супер с рокля.. Laughing. Поздравления.  Wink.
Ралиии, оправяй се, че идват празници.. Hug. Да помагаме, ако трябва.
Ние сега сме сами с бебока в полу-празната къща и е малко..странно.
Мноого целувки и весела предпразнична вечер на всички Hug

# 101

HUOMENTAAA!!!
Народе,утре е Коледа/Jouluaatto
На този ден тук обикновено се украсява коледната елха,ходи се на гробищата,започва се с коледната трапеза,ходи се на църква,раздават се вечерта  подаръците и се ходи на задължителната Коледна сауна. В много семейства има традиция не само да се слуша Коледна музика,но и да се пеят Коледни песни.При по религиозните семейства се рецитира" Enkeli taivaan ",а също се четат и пеят коледни псалми.

Joulupukki обикновено посещава семействата,където има деца,раздава подаръци/при някои подаръците се поставят под украсената елха/ joulukuusi/ за разлика от доста англосаксонски традиции,в които подаръците се отварят чак на 25.12  на самата Коледа .

Във Финландия Joulurauhaoбикновено се обявява в 12 ч/на обяд/в Турку.
Обявяването на Joulurauha е официално и се отразява както от Тв,така и по радиоканалите и Интернет.Joulurauha означава спокойствие,мир,тишина.  по това време тук няма никъде да чуете силна музика или пък гърмежи и фойерверки.Това първо е неписан закон за поданиците на тая северна държава,който те стриктно спазват, и после /официално е забранено вдигането на всякакъв вид силен шум/..

# 102
ENKELI TAIVAAN

Melody: German folktune from the 1500s
Lyrics: Martin Luther
Finnish translation: Julius Krohn

Enkeli taivaan lausui näin: Miks hämmästyitte
säikähtäin? Mä suuren ilon ilmoitan maan kansoille
nyt tulevan.
Herramme Kristus teille nyt on tänään tänne
syntynyt, ja tää on teille merkiksi: seimessä lapsi
makaapi.
Jo riennä, katso, sieluni, ken seimessä nyt makaapi:
Hän on sun Herras, Kristukses, Jumalan poika,
Jeesukses.

# 103
Винце, още първия път като гледах клипчето и си помислих, че този младеж много прилича на тебе, ама реших, че е невъзможно  сина ти да е толкова голям! Crazy  Браво - страхотно изглеждаща мама и супер син!
И аз те гушкам много и ти пожелавам да съхраниш положителното си излъчване! Hug

# 104
Снежинчета милички, пожелавам ви много хубави и топли коледни празници, за вас и семействата ви! Без значение дали ще ги празнувате по "финландски", "норвежки", "датски" или "български"!

Пожелавам ви много здраве, защото това е най-важното, много късмет, за да постигнете всичко, което сте си пожелали през Новата година и много обич - от всички, които обичате!

И разбира се - много подаръци и сняг, за да бъде истинска Коледата! Wink 

Общи условия

Активация на акаунт