Финска коледна 9-та тема!

• 25 632
  • 289
  •   1
Отговори
# 270
Дънди, явно говорим за едно и също нещо... Hug За езика ми стана ясно - ти в самото начало каза, че на островите се говори предимно шведски и е нормално да учиш него.
При мен е същото учебно време - от 9, но до 14.30 (защото имаме само 30 мин. почивка на обед) и отсъствието без уважителна причина е просто немислимо - веднага изпращат писмо в Бюрото по труда, а от там - в Кела и ти спират парите и това не е единствения проблем.... Та, в майка Финландия е същото положението с две думи - няма "безплатен обяд". А като ти плащат, искат от теб да положиш усилия и да се постараеш. Wink Сумите, които плащат са същите, но това е без данъка...И затова се учудих, след като гледах интервюто на този младеж, че някой може да живее с около 600 евро, де...Ноооо, всеки си знае как се справя.

За тази традиция - тъй като дойдох в края на януари (миналата година) и не съм имала възможноста да видя дали я има и тука, по-добре ще е Пчели или някое от другите момичета, дето са от повече време, да се изкажат...

# 271
Ми Марги питай някой друг,е Рали да ти каже  с 600 ? даже и наем в Хелзинки не можеш да платиш..Извън Хелсинки е друго..Айде да не вада тук цифри,че ми става лошо..И без да пазаруваме нон стоп от "Стокман"пак 4000 ? на месец разход ги правим/аз и пестя на всичкото отгоре/ Naughty

# 272
Здравейте момичета!!!Този път не е Силви,а съпругът и,или с други думи - онзи човечец дето си плаща данъци,и който не е от ВЕЛИКИТЕ българи,бродещи по тази земя....
Преди всичко искам да се извиня за две неща - първо,че пиша от акаунта на съпругата си, и второ - че не съм толкова ГОЛЯМ,и с толкова стаж,за да бъда сниман в такова предаване!!!
Bee,няколко неща към теб - не съм чел и не съм чувал за такива правила,колко известен и успял трябва да е човек,за да може да се покаже по телевизията.Да,за твое съжаление аз не съм нито лекар,нито интериорен дизаинер,нито икономист,не съм ЖЕНЕН за финландка,и нямам висше образование.Това са неща,които са без значение за мен.Аз съм един ОБИКНОВЕН човеЧЕЦ,дошъл тук,за да работи честно,и да търси по-добър живот за децата си. Да,плащам данъци и това ме прави горд,защото в тази страна се вижда къде точно отиват данъците,и РАЗБИРА СЕ ,че когато плащаш данъци,всичко е ОК,някой пробвал ли е да НЕ плаща?!?!?Мисля,че не си схванала точната концепция на предаването - тук никой не говори за някакви общности,в които според теб имат право да попадат българи от ВИСОК ранг и с голям стаж....Може и на някой да му е трудно да разбере,но това е предаване,за БЪЛГАРИТЕ по света,и аз съм един от тях - дори и обикновен.
Тук засягам и един вековен български проблем - а именно класовото разделение - щом не е богат и известен,той няма право на това и онова...От тази болест мислех,че съм избягал като напусках родината си,но уви,виждам че и тук я има...
Съжалявам ако съм много рязък,но казвам това в моя защита,и в защита на всички,които не са богоизбрани!
И не забравяй,че ЧОВЕК НЕ СЕ ИЗМЕРВА ОТ КРАКАТА ДО ГЛАВАТА,А ОТ ГЛАВАТА ДО НЕБЕТО !!!Ако разбираш за какво говоря....
Още веднъж се извинявам на другите момичета,че си позволих да пиша от акаунта на Силвия...Няма да се повтори.Бъдете здрави.
В.Д.

# 273
Пчеличко, е това имах предвид и аз!
Първо ме хвърлиха в размисъл тези "мусове" - за почти година, нито веднъж не съм чула някой тука да казва така на хирвитата...
После - излъчването и приказките на този младеж. И хич не ми се искаше изобщо да обръщам внимание на всичко това, но останах удивена от безочието на някои хора! За това казах, че другия мъж (Васил) се държа много по-достойно и говореше като умен човек, за разлика от този кела-герой, който адски ме дразнеше с измисления си акцент и празните заучени приказки! На моменти имах чувството, че си чете текста от листче, толкова нагласено звучеше!
И за това попитах - толкова ли нямаше наистина сериозни хора, които да представят Финландия в това предаване?!

# 274
Ето виждаш ли,на Силвито мъжът реагира Hug,благодаря господине за реакцията,но смятам,че не АЗ,а ВИЕ просто не сте разбрали за какво иде реч..Прав сте ..всичко казано от вас е точно така и пак повтарям,че между вас и господин Борислав разликата е от тук до небето..
Моите почитания reverance

# 275
Васил, сега аз ще се извиня, че ще отговоря на поста ти, който е отправен към Пчеличката, но тъй като и аз си позволих да изкажа възмущение от предаването, мисля, че имам право да го направя.
И в двата си поста, в които съм цитирала твоето изказване съм писала, че поведението ти и това, което каза е достойно за уважение!
Ние със съпруга ми също сме се вдигнали от България, да дойдем на майната си, за да се опитаме да осигурим по-добър шанс за живот на сина си и когато гледах твоето интервю - плаках, защото знам какво е детето ти да е далече и да знаеш, че нямаш избор и това го правиш за него! Определено, дума не може да става за разделение на "велики и обикновенни хора"! Всички, които по една или друга причина живеем в чужда страна, ще си останем винаги емигранти в тази страна. Важното в случая е, като какви искаме да живеем в тази страна - като гастарбайтери, които само чакат "удобния момент", за да я напуснат или като нормални хора, които искат да се интегрират в обществото на тази страна. Да не говорим, че по принцип съм против подобни определения - кой определя колко интелигентен, значим, известен, велик и т.н. е един човек?!
Моят дядо (лека му пръст) казваше - простака и 10 висши образования да има, си остава простак!

Накрая - искам да се извиня на теб и на Силви, ако по някакъв начин с думите си съм ви обидила! Раздразних се от другият младеж и от самото предаване и може би, си позволих да коментирам по-рязко нещата, за което съжалявам - всъщност, никой няма право да съди хората за това, което са!
Искрено се надявам, че със Силви ще продължите да се включвате тука!

Последна редакция: пн, 05 яну 2009, 21:21 от margihr

# 276
Пчели, ама то е естествено да реагира човека - всъщност, косвено (а и не само...) го засегнахме и него с тези дебати.

# 277
А относно разходите - колко мислиш, че ни е на нас наема на месец?! Цифром и словом - 506 евро за наема, а за останалото да не казвам....Та и при нас разходите не са малки, да не кажем направо - 600 евро са не недостатъчни, а направо....не знам! Crazy

# 278
Май аз съм виновна, че ви разказах за предаването.
Васил, Силви - извинявайте, ако съм ви обидила   bouquet.
И другите също  Embarassed

# 279
Верно Марги,права си Peace
Забравих да кажа,че наем не плащаме,но въпреки това парите си вървят:Ток,вода,телефони,застраховки на 2 коли,Тв такси,интернет,бензини,храна,дрехи,курсове и една камара други дето не ми идват на акъла сега,но ето ако има друг от Хелсинки да каже.. newsm78

Последна редакция: пн, 05 яну 2009, 22:32 от Bee.

# 280
Честита Нова Година!

Аз се върнах от Финландия, но кроим планове с моето финландско гадже да се преместя при него.

Искам да ви питам: дали мога да живея за постоянно във Финландия без да имам първоначално осигурена работа, без да съм омъжена и без да съм записала някакво училище? Предполагам някой от вас може да е минавал по същия път?
Както и друг въпрос - за колко време може да се научи финландски език? Като гледам как се образуват изреченията и ми се стъжнява.

# 281
Еовинче,повече да не съм те чула да се извиняваш!Каква винаимаш ти дете,че старата пчела не и "уйдисал "тоя или оня.. Peace
Това е форум.Във всеки форум хората могат да изказват свободно мненията си.Това неминуемо води до противоречия,недоразумения и сблъсъци ooooh!Винаги някой е обиден,огорчен,ядосан...ами така е,пиле,то няма угодия за всеки.. Thinking
И даже ако искате да знаете,ние сме най..културните тук в нашата си тема.... bowuu

# 282
Ехе..какви страсти са се развихрили Wink
Ео, ти пък най-малко имаш вина за нещо..
Всеки е свободен да казва мнението си..все пак е форум.
Всички хора са различни, едни са директни, други..заобиколни.
Всеки от нас е направил своя избор да напусне България- кой заради любим мъж, кой за по-добър живот на децата си..да търси своето щастие.
специално за  Васил- не съм те гледала, но от сърце ви пожелавам да си вземете дечицата скоро!
Марги, тук са малко по-различни правилата им..и аз имам интеграционен план, но нямам право на никакви социални пари (даже обратното..мъжо е 'заложил' в банка 8 000 евро). И да- имам срок 3 години да науча датски..отделно подписвах 1 куп декларации, че ще направя всичко възможно да се интегрирам и тн..и тн..
Курсовете обаче може да ги караш през деня или вечерни (ако ходиш на работа..или като мен- да гледам дребното в нас).
Както и да е..600 евро вече и в София са недостатъчни да си наемеш жилище и да живееш нормално, особено ако имаш семейство.
Ей, Винце..Честита и на теб! Да си все така жизнена и с младежки дух. Кога ще пътувате?Grinning
Дънди..има ли сняг при вас?
ей..Пупи, къде изчезна? Или захвана гоблените..и ни забрави Hug.
Ние днес такова скитане с дребното направихме..обиколих квартала..но беше едно слънчице Laughing.
А..да ви се похваля, от гостите вчера имам един огромен букет- към 50 лалета и сега сме ги сложили в няколко вази и ми е толкова пролетно и хубаво Виртуално ви пращам и на вас newsm51 newsm51 newsm51
Мили снежинки, лека нощ и сладки сънища! newsm46
И много ползотворен ден!

# 283
Валенце, миличко, ако знаеш колко обичам лалета....Благодаря ти, че ги сподели с нас! Hug
Явно социалната политика в страните ни е различно, ама това е нормално - всяка страна да определя различни условия и да има различни изисквания...Важно е, да ни дават шанс да учим, нали? Wink

Аз също не получавам "социални" като безработна, защото мъжа ми работи. Плащат ми дневни само за времето, в което уча, през останалото време - нъц, няма! Joy

Еовинче, ама ти пък защо се извиняваш?! Хубаво е да сме информирани, а и аз разбрах за предаването от мои близки и приятели във България, които са го гледали и ми се обадиха да ме питат дали са истина някои неща и да споделят какво е тяхното мнение.

Пчеличко, ама това наистина е факт - наистина се опитваме да запазваме добър тон (е, не винаги се получва, ама както си го казала - това е форум, все пак). На всеки се случва да реагира по-бурно. А пък мен, както са ме раздрусали нервите от известно време и се паля като незнам какво от глупости на моменти, ама като много мразя да ме лъжат и да ме правят на луда! Знам, че гнева е лош съветник, но за съжаление понякога му се поддавам и без да искам в такъв момент мога да засегна човек без да имам желание за това!  Rolling Eyes И после ми е едно гадно на душата....

Пупи, къде, си душка? Какво правят прасьонките, растат ли?

Щастливче, тебе също никаква те няма....Явно още релаксираш от почивката в България?!

Мимота, на всички тези въпроси най-добре може да ти отговори твоя приятел - все пак той е финландец и би трябвало да знае какво може и какво - не в страната му. За езика - ами, много е относително... зависи от човека, от времето, което отделя за учене, от мотивацията и т.н. А образуването на изреченията е най-малкия проблем според мен във финландския.... Wink

# 284

Както и да е..600 евро вече и в София са недостатъчни да си наемеш жилище и да живееш нормално, особено ако имаш семейство.

Мдааа, не са. Ако сте двама, поне 1000 евро отиват. Не че е много де. Това е сравнително спокойно за нас двамата. Има и такива, дето не им стигат  Mr. Green
Квартирката ни - 200 евро, малко тесничка, де, ама става. Имайте предвид, че това обаче не е нормалната цена за София, по-скъпо е. На нас от 1 година не ни е вдиган наемът, а и сме на село - в Симеоново. В нормалните квартали по-соленичко излиза двустайна като нашата.
Колата - 100 евро заем, 100 евро бензин
Тоци, телефони, интернети - общо около 50 евро
 и другото остава за ядене.
Баси колко много ядем  Shocked Тва щото излизаме често и поръчваме пици по телефона.
Би могло да ни остане и някой лев за спестяване, но той все си измисля да си купува някакви щуротии за колата.
А аз много книги купувам.
Абе тъй като се чета, никак не сме зле Thinking Laughing

Общи условия

Активация на акаунт