ИЗРАЕЛ - 17 понички се пържат за Ханука :)

• 34 630
  • 294
  •   1
Отговори
# 90
  • T"A
Hand, така се радвам да те "видя"  Hug А украсихте ли вкъщи? Аз нали все си прося снимки на украса, но мисля, че е интересно как съчетаваме Коледната украса с Ханукия  Mr. Green

Krisy, така е наистина - съществуването му не се оспорва, а това, че е Месия, че е Божи син  Peace Днес е първа свещ, започва празникът  Party За съжаление, за евреите това не е толкова голям празник като Песах, Шавуот или Сукот напр., и е работен ден - Ментов е на работа, аз утре съм си стандартно на лекция  Confused

Миши, по принцип споменах дъщеричката на сестра ми, която ми изпраща от България, но отделно сега от семейството на мъжа ми едно момиченце ми рисува, той ми донесе рисунката от традиционната вечеря в петък вечер, на която аз този път не отидох  newsm56 Децата те обикват...  не правят разлика, че аз съм нова в това семейство... За малката като че ли винаги съм била част от него  Hug Стана ми много мило  Heart Eyes
Личи си, че пазаруването на подаръци ви е заредило с приятни емоции  Hug И аз много обичам, особено подаръци за деца - приятно ми е да разглеждам, избирам, купувам... С подаръците на възрастни ми е по-трудно  Confused

Невена, както Вики вече е споменала, макар че ашкеназите за били малцинство в общността, и са населявали най-вече северните градове (дошли са през Румъния от Централна Европа), такива е имало, дори в София е имало малка ашкеназка синагога. Семейството на баща ми са били имигранти в Бг от двайсетте години на миналия век, всъщност той и братята му са първите родени на бълг. земя, а аз - второ поколение Peace  Между другото сръбските и румънските евреи са ашкенази, а гръцките, турските и българските - шпаньоли, сефарадски евреи  Peace
Има логика, че коренът на думата Нацрат е н-ц-р, т.е. да се свързва с крило или пък издънката на растението, за която се използва този корен, или най-вече с думата потомък (нецер), а линцор като глагол наистина е пазя, заключвам...
Мила Невена, ами, щом майка ти идва при теб, това е почти равнозначно на моето посещение  Hug Смисълът е в това семейството да празнува заедно  Heart Eyes Тя не идва за първи път, нали?
Значи в Париж се е оправило времето, а тук се разваля - днес валя дъжд  Wear Umbrella Всъщност някой знае ли Петя кога се връща? Боряна пристига утре - толкова дълго чакано завръщане, а си идваш на лошо време  ooooh!

Sarrah, тази песен звучи като псалм, ще проверя по-късно за текста и, но на първо слушане не разпознах иврит в нея...

Тали, непременно трябва на някоя от следващите форумски срещи да дойдеш с Мадлен! Жалко, че няма деца на нейната възраст сред тези на съфорумки...

За възрастта наистина е така - 30 години е възраст, на която животът едва започва  Hug Но на 20 мислих по друг начин   Laughing На 40 пък тук масово започват с големи промени в живота, така че всяка възраст си има своето очарование... въпреки че аз определено си се страхувам от остаряването, но не го очаквам в скоро време  Mr. Green

# 91
  • T"A
Забравих да ви честитя зимния сезон  Hug Днес е зимното слънцестоене и първият ден на зимата  Flutter

Честита ви зима (и нека тя да отмине по-бързо  Mr. Green)

Казаха, че скоро ще има сняг на Хермон! Взесто поздрав от мен, една снимка от заснежен Ерусалим:

# 92
  • На дивана, под юргана
Ах, как искам по-скоро да ни честитиш лятото... Laughing

# 93
  • T"A
Три поста един след друг  newsm78 браво на мен  Mr. Green

Тигър-мигър, мър-мър, мяу, хър-мър-мър, хрррррррррр. Разбра ме, нали? Къде се губиш, с други думи казано  Grinning Няма лято на хоризонта, иначе и аз го чакам с трепет в сърцето Mr. Green

Криси, за свещта не разбрах какво не разбра  Thinking Палят се осем свещи, за да се пресъздаде осветяването на Храма от макабейците - традиция  Peace

Снежи, отдавна не си писала...  Confused Още ли си с уроците по кърмене? Как се отоплявате вие, нали живеете в къща? Ние в събота не сме изключвали климатика - още от петък, работил е нон стоп сигурно 30-40 часа  ooooh! И слънцето не е достатъчно, за да ни спорли водата, вече пускам ел. бойлер  Confused

Текста на песента, към която Сара пусна линк, е тук: http://www.lyricstime.com/shalom-jerusalem-shalom-jerusalem-lyrics.html
Който иска да си припява Listen... на английски е, за това не пускам превод  Peace

Хариет, как сте вие? Гложди ме да не съм те обидила с нещо  Confused

За Карол знам, че е заета с Коледните базари, но трябва да намине и да каже празнуват ли малките свещички и пумпалчета в градината на Хабад  Grinning

И, моля, не ми се смейте на украсата Blush, но щракнах няколко снимки: http://www.mentha.snimka.bg/album.php?album_id=320659&view=3. Голяма мешаница е, защото освен коледни и ханукални символи, има и останала украса от... Рош аШана (мдааа, точно така, от септември)  Joy Картофите са в тенджерата, понички ще купувам привечер от любимия Роладин  Heart Eyes След около час тук се стъмва, а с това започва и утрешния ден  Hands Clap
 Хаг Ханука Самеах!

# 94
  • T"A
Невена, неволно пропуснах въпроса ти  Peace Думата "гой" не ми харесва по няколко причини... Първо - разделението на евреи и други - гоим, "другите" си имат име, всяка група по отделно  Peace Зная, че в Гола=Диаспората това разделение е било функционално, но сега няма смисъл от него  Confused Другото е, че някои общности го използват с някаква надменност и това му придава негативен смисъл... И често се използва в контекст като гой за шабат - от тук пък някакъв слугински подтекст, който не харесвам  Rolling Eyes Ако някой иска да е толкова богоугоден и да спазва шабат със запетайките, може да се лиши от асансьор и готвене през този ден. В това е смисълът на шабат - да се отдели от делничните дни, да е по-различен, да се посветиш на други дейности, до които иначе в рутината на работните дни нямаш достъп... Това е, общо взето!

# 95
,

Сара, мерси за персийския бог, беше ми интересно. Мислиш ли, че факта, че Митра е част от троица богове е повлиял на християнската доктрина за светата Троица?

Невена,не мисля.Все пак  между трима богове и триединство има разлика.Вярно , в Библията не  намираме  никъде думата Триединство,но добите познава4и на Божието слово знаят ,4е Бог  представя  на хората Своя характер 4рез  три Ли4ности- Отец,Исус Христос и Св.Дух,Които са толкова единомислени ,4е са като едно цяло.И вси4ко,което вър6ат е плод на  голямата  им  любов към 4овека.А за тези измислени от хората ези4ески богове не мисля ,4е това важи.Това е мое мнение и не ангажирам никого с него.

# 96
  • Пловдив
Здравейтемомичета!
Пак ви изпуснах, но за малко този път. Но това беше една изпълнена със събития седмица и едва смогвах да чета новините и да следя ставащото. За сега има някаква надежда, че ще наредят нещата, но не е много сигурно още.
А вие гледам сериозно се приготвяте за празника. И чак името на темата сладко. Всичко живо готви и меси точи - чудо. Чак аз ще взема да се амбицирам да направя нещо сладко. Laughing

Последна редакция: нд, 21 дек 2008, 20:41 от Pesheck

# 97
Мента ти си души4ка бе..с какво да ме обидиш.. Hugняма такива неща.  Rolling Eyes

Ние сме добре ..по кафета, молове ,4е и за партита остава време  bowuuснощи добре си изкарахме с  приятелки..музика ,танци..А децата ..както Тали писа...нито домашни, нито стая за подреждане..само хойкане , подаръци и игра...

Сара моята библийка никой не я пипа ,незнам що така с твоята.. Simple Smile Песента беше много хубава, мерси.  bouquet

# 98
Здравейте сладурки , сега ще ви изчета  Wink
Само искам да кажа на , че ПРЕЗИДЕНТА ГЕОРГИ ПЪРВАНОВ  беше ОФИЦИАЛЕН гост по повод началото на ХАНУКА ! И беше с шапчица !  Wink

# 99
http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=315273
http://bulgaria.actualno.com/news_209005.html
Ето линк , ама сега го видях по новините  Crazy
А  евреите от своя страна благодариха ,че в България  българите им позволяват да си изповядват спокойно религията !

# 100
  • Sofia - TelAviv
Здравейте момичета! Честит празник! Дано светлините продължават да светят в душите ни не 8, а 365 дни в годината   bouquet

Нямам време да ви изчета за съжаление  Crazy Blush даже не бях разбрала че има 17та тема  Embarassed  Виждам вече, че инфото за Президента е изтекло вече. Биле в синагогата и е запалил първата свещ. Той и предишни години е идвал да пали първата свещ.

Утре в хотел Радиссон(бившия София), който е срещу парламента ще празнуваме Ханука с градината и център Хабад. Малките ще пеят няколко песни и ще се пали Ханукия пред самия хотел.  Отделно ще има церемония по стригането на синовете на двамата равини в Хабад. И двамата се казват Шнеор и двамата стават на 3, единия утре, другия стана преди 2 седмици. Та май затова се прави в хотела цялото събитие. Надявам се други ден да имам повече време и да ви разкажа.
При нас иначе текат едни безкрайни коледни тържества, кръчми и детски партита. Започнаха се мъкненията на подаръци и пълненето на и без това утеснелия ни двустаен панел  Joy Свеки е при нас и сега стаята в която спи все повече заприличва на детска градина  Crazy  bigdance2

# 101

Хаг Ханука Самеах!!!

# 102
# 103
Ето ме и мен!

Ментуш,мерси,че питаш за мен Simple Smile

Ние се хванахме на поредица събития тук и хич не ми остава време да вляза да ви проверя Simple Smile
Мъж ми си рани десния показалец на работа и тази седмица си беше вкъщи- така имах не 2 а 3 деца  ooooh! Simple Smileнооооооооо както и да е,днес е на работа!
Още помагам на жената ама ,май я усещам как е а кръстопът и май ще се откаже или ще мине на цедене и даване в шише/просто не е готова да отдели толкова време за този начин на хранене,но в края на краищата това е нейното дете и тя избира как да го храни и ....../аз направих каквото можах bowuu

Да ви се похваля,след като не спахме 3 нощи, снощи проби 1-вото зъбче на Рим!!! И не само товаааа, вече казва та- та и ка- ке еееее направо си умрях от кеф.Да не ви разправям пък свеки как се зарадва като я чу/ тата/араб/= баба/бг/
ееее каза,че по случая ще и подари златно колие и пръстен!!!  Whistling Викам на мъж и "сега трябва ад я научим да казва  "баба" та да може и от другата нещо да "намаже" Mr. Green

Мента отопляваме се с климатик и ние,но за сега само в стаята ,в която спим го пускам,В другите помещения не е студено,пък и често фурната работи....
Поне за сега не се е налагало да отоплявам,иначе имаме и печки.

Да не забравя да ви честитя празника!Много,много светлина в живота на всички вас!

Хард -  Peace

На всички за сега от мен толкова!Весело посрещане на празниците на всички!!!

Латея радвам се ,че те виждам тук!по често ни посещавай.Как са нещата около теб?

# 104
  • София-България, Израел - където си поискам
Хаг Ханука Самеах!
Вчера синагогата беше препълнена, няма начин да не похваля децата от 134 у-ще, които изпяха три песни за Ханука (нали моето гардже е сред тях).
Здравейте сладурки , сега ще ви изчета  Wink
Само искам да кажа на , че ПРЕЗИДЕНТА ГЕОРГИ ПЪРВАНОВ  беше ОФИЦИАЛЕН гост по повод началото на ХАНУКА ! И беше с шапчица !  Wink
беше с много красива червена кипа.
Ханд, радвам се,че сте добре  bouquet
Снеже, честито първо зъбче на Рим, да са и белички и здравички Peace

Общи условия

Активация на акаунт