Примерна схема на захранване (11)

• 50 715
  • 701
  •   1
Отговори
# 615
На мен пък педиатърката ми препоръча да приготвям аз пюретата и рядко, само ако пътувам да речем, да давам готовите. Довода и беше, цитирам: " Все едно ти да ядеш постоянно консерви".

# 616
Да, по- скоро може да доведе спад в продажбите на готовите пюренца.  Wink Естествено, че така ще кажат/пишат. Не могат да ме убедят, че някой си там готви по- вкусно, качествено и полезно от мен за моето дете.

Laughing и мъж ми така рече!

# 617
Косе Босе казваш,че не е добре да се дава 1 зеленчук повече от 4-5 пъти седмично и аз много се притесних,защото моята дъщеричка не иска да яде нищо освен морков с картоф и тиква с картоф,а за да я накарм да хапне нещо друго(карфиол например) винаги го смесвам с гореспоменатите Sad Все още не съм и давала пюрета със сметана(захранвам от 1 месец),от кога евентуално мога да започна с тях ,за да и разнообразя менюто?Следобед давам и плодово пюренце(круша,ябълка),което изяжда с голям апетит,но проблемът е със зеленчуковите
другият проблем е,че не иска въобще водичка,дали си набавя достатъчно от кърмата?
и последният ми въпрос е кога мога да започна с кашички и какви?

Благодаря ти предварително за времето,което ми отделяш   bouquet

# 618
Косе Босе, благодаря! smile3525

# 619
Косе Босе,възможно ли е детето да има непоносимост към зелена чушка?Давам я от 3 дни и забелязвам по гушката и по дупето няколко ситни пъпчици.Мисля,че не са от претопляне,но пък няма други признаци за алергия. ThinkingИ още един въпрос:Искам да заменя 1 хранене(обедното),обаче бебчо не мисли така.Притеснява ме това,че изяжда 200гр. пюре и после цока така,все едно,че не е ял въобще.Какво да правя? Hug

Последна редакция: нд, 01 фев 2009, 15:16 от n.ko

# 620
Извинявам се за оф-а, вижте какво прочетох  Rolling Eyes
СЗО препоръчва храненето предимно с индустриално приготвените захранващи храни "при условие, че майката има средства да ги закупува". Основание за тази препоръка са многобройните изследвания, които доказват недостатъците на "домашно приготвените храни". Системният им прием може да доведе до дефицит  на цинг, желязо, витамини А, Е и група Б.Косе Босе, ще се радвам да се включиш с мнение  Hug
А това къде го прочете? Интересно ми е да видя цялата статия.

# 621
То не беше статия, а е написано в книжката "Хранене на детето от раждането до 1 година" на Бон Апети, на 46 стр., може да я намериш във всяко Фантастико.

Оф, егати рекламата направих  newsm78

# 622
Момичета имам ново питане
От 17 януари се захранваме и досега съм дала  тиква  и картоф.  Харесва ги, но и от двете се запича /то и от млякото ми се е запичал понякога /, затова рещих да дам круша като следваща храна  и му направих пюренце.  Зачудих се обаче дали мога да му дам да изпие водичката, в която съм сварила крушата  newsm78 принципно смятам да въведа соковете след няколко месеца, но това е по скоро  нещо като сока от компот Thinking...... или да не давам още. Какво ще кажете.

# 623
  • Варна
Беба, ако искаш да се разхлабва, може би е по-добре да даваш сини сливи и тиква. Крушата поне нас също ни запича.

# 624
Тиквата го запече повече от картфа даже Rolling Eyes Педито каза круша и аз взех че забърках Ми ще пробвам сега няколко дена и ако няма ефект ще дам сливатрябва да купя  готово пюренце а не ми се ще искам аз да си му ги приготвям  Heart Eyes

# 625
  • София
Пюре от круша на ХИП действа разхлабващо. Успех! В това от синя слива има и оризов грис, та при нас много-много не върши работа.

# 626
Тиквата го запече повече от картфа даже Rolling Eyes Педито каза круша и аз взех че забърках Ми ще пробвам сега няколко дена и ако няма ефект ще дам сливатрябва да купя  готово пюренце а не ми се ще искам аз да си му ги приготвям  Heart Eyes

И при нас се получи така с тиквата и с картофа и то точно тогава, когато го бях направило по-гъстичко - просто забърквай с кърма и ги прави по-редички (аз правя домашни), веднага се коригирах и всичко е наред.  Whistling Или пък му давай да суче непосредствено преди или след ядене.

Според мен си следвай схемата, такива хаотични даваници  Rolling Eyes незнам дали ще са добър вариант - май запекът е нещо типично при захранване  newsm78

# 627
  • в страната на чудесата

като подваря/задуша крушата пасирам заедно с водата, замразявам във формички и така. ако стане много водно слагам една чаена лъжичка оризов грис или царевична каша (но малко).
аз не изхвърлям водата и от зеленчуковите пюрета...
то моя човек каша не иска и затова му добавям в пюретата по малко. може да се запече и ако не приема достатъчно течности, независимо какъв плод ще дадеш.

най-добре домашно...

# 628
Извинявам се на всички, че отговарям със закъснение.

Косе Босе,възможно ли е детето да има непоносимост към зелена чушка? ...
Притеснява ме това,че изяжда 200гр. пюре и после цока ...

Зелената чушка едва ли е проблем.
Зелената чушка невинаги е лека за стомахчето, но е слаб алерген.
Ако е алергия, пъпчиците стоят като сливащи се петна, не като точици.

За храната - следвай детето.
Сега е така, след месец може да е съвсем различно.
Ако прецениш, може да предлагаш по-калорично пюре – с повече ориз, картофи и т.н.

Причините за добрия апетит може да са най-различни – скок в растежа, любопитство към храната и храненето, успокоение чрез кърменето и т.н. Вероятността да се разшири стомахчето няма смисъл да се обсъжда – не става въпрос за системно прехранване, освен това на тази възраст храната се усвоява сравнително бързо от организма.

Косе Босе още не съм дала банан, защото едното близначе е с атопичен дерматит и се притеснявам. В тази връзка кога мога да започна да го давам.
Връзката между банана и АД е доста спорна.
Не би било отговорно да те съветвам в случая, наблюдаващият лекар ще прецени най-добре. Само ще добавя, че вероятността бананът да обостри АД е много по-малка от другите причини.

Режимът е много хубав за дете над 1 год. Млякото изглежда достатъчно – 220 мл АМ, кърмене и 40-50 г сирене, плюс киселото мляко когато се дава, би трябвало да покриват нуждите от 500 мл мляко. Количеството храна е подходящо за възрастта, а щом детенцето се чувства добре и е в норма с килограмите, няма нужда от промени в храненето и притеснение.

Закуската може да се разнообрази като се редуват различни зърна и различни млечни продукти, а за вечеря да се предлагат зеленчуци – пюрета, готвени, като супа, пресни (каквото е подходящо и удобно за вашия режим на хранене). Така постепенно храненето ще се приближи до това на по-голямо дете, а към зеленчуците могат да се добавят повече или по-малко въглехидратни храни (картофи, ориз, хляб, макаронени изделия и т.н.), за да се бъде яденето повече или по-малко калорично. В един от двата интервала от 5 часа между закуската/обеда/вечерята може да се дава самостоятелно пресен плод.

Добавям линка за авокадото:
Авокадо
Може да се дава 4-5 пъти седмично, дори по-често.
Слаб алерген, не би създало проблеми. Но не е леко за храносмилането, особено ако се комбинира с пълномаслени храни храни като сиренето.

Последна редакция: пн, 02 фев 2009, 04:37 от Косе Босе

# 629
Косе Босе, моля да ме консултираш  ...

Чудесно хранене за възрастта - количеството храна, вида на храната и кърменето.

Може да пробваш варианта с плодове следобед и каша привечер, плюс кърмене към двете хранения. На тази възраст плодовото пюре може да се брои и като самостоятелно хранене, и като междинно хранене – важното е детето да се чувства добре и да приеме спокойно този начин на хранене. Ако не е готово да приема твърда храна повече от 2 пъти дневно, може да останете на сегашния режим.

А на обед пробвала ли си първо кърмене, после хранене? Не е задължително да се наяжда с кърма и да отказва твърда храна – зависи от детето. Напр. дъщеря ми ядеше впечатляващи количества пюре след хубаво кърмене на тази възраст горе-долу, а винаги и досега е била много фина. Другият фактор е любопитството към околния свят – доста силно и осъзнато на тази възраст. Но щом на останалите дневни хранения кърменето не е проблем, по-скоро е период на адаптация към режима на хранене.

С килограмите се движите напълно в норма предвид рожденото тегло. Около 6-7 м. децата стават подчертано активни – детето балансира чудесно приема и разхода на калории, не се притеснявай излишно. Важното е да наддава нормално (200-400 г на месец са ок за тази възраст) – нито прекалено, нито да задържа теглото.

Общи условия

Активация на акаунт