Примерна схема на захранване (11)

• 50 740
  • 701
  •   1
Отговори
# 600
  • София
Относно количеството месо съм си записала следното:
- започва се с 10 или 15 г
- всеки месец се увеличава с 5 или 10 г
- на 1 год. се достига количество между 30 и 80 г

# 601
Yoanna, и в нашето семейство много обичаме колбаси, но за съжаление мисля че няма безвреден колбас - за всички използват са оцветители, е-та, да не говорим за качеството на месото. Вече купуваме много рядко а на детето никога не съм давала и не смятам да давам скоро. Тази седмица мъжът ми купи някакъв БИО салам "Бургас" -  по-добре е от обикновените, но и от него не бих дала на Калина на този етап.

За пръв път чувам, че има такъв. Ти от къде го купуваш? Сигурно от био-магазин, какъвто във Варна още няма май:(

Мъжо е завършил стокознание и според него единствените колбаси, които стават за ядене са пушените колбаси и луканките. В другите не се знае дали изобщо има месо Rolling Eyes. Но аз на дребната не бих дала колбас Peace.

Ох Гали, аз пък гледах по тв някакво предаване точно за пушеното месо, казаха че да, месо е, но обработено с ужасни химикали... няма да обяснявам подробно че е гадно, наистина.

# 602
Извод: Яжте само луканка!  Mr. Green
извинете за спама

# 603
... колко пъти в седмицата например мога да му давам морков или тиквички в комбинация например с картоф?
... плодовото пюре с каша, но така не е ли по трудно смилаемо за стомахчето?

Даден зеленчук се предлага не повече от 4-5 пъти седмично – заради натрупването на алергени и вероятността за хранителна непоносимост.

Плодовото пюре може да се смеси с каша. Не е задължително, но има следните предимства:
- кашата е по-малко калорична, може да се дава 1-2 пъти дневно всеки ден
- когато пюрето бъде заменено с пресни плодове, витамин С от плодовете подпомага усвояването на някои минерали в пълнозърнестите каши
- плодовото пюре или пресните плодове регулират стомахчето, особено ако кашата не е регулираща

Има схеми на захранване, в които не се препоръчва смесването на зърнени храни с плодове, защото става тежка комбинация. В момента се сещам по памет за испанските схеми. Но това се отнася по-скоро за началото на захранването, след повече от 2 месеца захранване стомахчето би трябвало да възприеме добре различни комбинации (все пак смесването на прекалено много храни не е желателно).

как трябва да се захрани с олио
може ли да е алерген?
Растителните масла са слаб алерген.
Причината – много малко или почти никакви алергените преминават в маслото при извличането му от различните ядки и семена.

Един пример – соята е силен алерген, но соевото масло се препоръчва доста по-рано.

Не е нужно да се въвежда постепенно. Но все пак да се има предвид, че мазнините разхлабват и е възможно да има някакво временно отражение при първоначалното въвеждане.

# 604
Косе Босе искам да те попитам, овесените, ръжените, ечемичените ядки от каква възраст е подходящо да се дават само накиснати без да са варени
... елдата да се консумира без варене ...

Ядки без варене, само с накисване: най-рано на 1-1.5 год.
Не съм срещала достоверни източници за детската възраст за накиснати ядки.

Без варене е по-хранителният вариант, но зависи от детето - накиснатите ядки могат да бъдат силно газообразуващи. Елдата е добре да се задуши възможно най-кратко време – все пак тя е ценна заради минералите, а те не се разрушават толкова активно от топлинната обработка, за разлика от някои витамини примерно.

Въпросът ми е: нали триците са тежки за деца под 1 година, а елдата си има обвивка, която до колкото разбирам съставлява триците... та след като обвивката не се премахва, тя остава в брашното. Не е ли проблем за 8-месечно дете?

При елдата е различно:
- самото зърно е по-лесносмилаемо от житните зърна, а протеините й са по-лесноусвоими
- обвивката на елдата не е точно като триците, тя е по-скоро люспа – при житните зърна триците се получават от най-външните слоеве на зърното и по БДС съдържат основно семенната обвивка плюс малко от другите части на зърното

# 605
с кое месо е най добре да се zапочне и примерно след колко време от началото на zахранването?
Месото се въвежда преди плодовите пюрета, нали?

Официални препоръки при захранване на възраст след 5-6 м.:

Месо = 6 м. (или в края на 1-ия месец от захранването)
Месо = 8 м. (или около 2 месеца след захранването)

* Възрастта за месо е (беше) една от основните разлики между повечето европейски и американските схеми.
* Отложеното въвеждане на месо е доста критикуван подход през последните години. Факт е, че вече са налице промени.
* По-късното въвеждане на месо също има логика.
* Зависи като цяло от реда на въвеждане на другите храни, както и от количеството и честотата на предлагане на месо.

Може да се даде месо след зеленчуците и преди плодовите пюрета и кашите - това са най-актуалните промени в някои схеми на захранване. Вече има и пюрета за такъв тип захранване.

Какво месо за начало, дни и ред на въвеждане
Въвеждане на месо (обобщение)
Колко месо според възрастта

# 606
Ох Гали, аз пък гледах по тв някакво предаване точно за пушеното месо, казаха че да, месо е, но обработено с ужасни химикали... няма да обяснявам подробно че е гадно, наистина.

Аз точно затова не вярвам, че може да има БИО колбас Thinking

# 607
Здравейте момичета,

Какви храни богати на vit C мога да предлагам?

Последно съм въвела каша от елда, давам я вече 7 дни. Понеже елдата е богата на желязо и доколкото знам за усвояването е необходим и vit С. А аз не съм сигурна, че приема достатъчно. Не съм предлагала пресни плодове (освен банан) и сокове досега. Основно е на кърма.

# 608
  • София
JeniB , мерси.

# 609
Момичета, при положение че на обяд давам зел. пюре а след обяд каша. С какво мога да редувам кашата след обяд, докато започна да и правя кисели. Всеки ден каша не ми се вижда много рационално, в предвид че детето е доста пълничко(почти 10 кг). Мога ли примерно един ден да давам каша(оризова или елда), а на другия ден да давам плодово пюре Thinking Следобедната каша е около 120-130 мл. Това означава ли че трябва да давам и толкова пюре?

# 610
Мога ли примерно един ден да давам каша(оризова или елда), а на другия ден да давам плодово пюре Thinking Следобедната каша е около 120-130 мл. Това означава ли че трябва да давам и толкова пюре?
Аз така правех. За количеството: до годинка твърдата храна винаги е била 100-120гр. Другото е било отделно АМ.

# 611
Момичета, при положение че на обяд давам зел. пюре а след обяд каша. С какво мога да редувам кашата след обяд, докато започна да и правя кисели. Всеки ден каша не ми се вижда много рационално, в предвид че детето е доста пълничко(почти 10 кг). Мога ли примерно един ден да давам каша(оризова или елда), а на другия ден да давам плодово пюре Thinking Следобедната каша е около 120-130 мл. Това означава ли че трябва да давам и толкова пюре?
То плодовото не е много калорично. Освен това аз не съм забелязала да се отразява това, че ядем по 2 пъти на ден каша на килограмите Wink А и като го смесваш с пюре даваш 1/2 от порцията каша.

# 612
Косе Босе благодаря ти много   bouquet Притесних се да не сбъркам нещо - тук ми каzаха да въвеждам месо още в края на първия месец от zахранването, а като чета иz форума ми се стори, че дават доста по-късно.

# 613
Извинявам се за оф-а, вижте какво прочетох  Rolling Eyes

СЗО препоръчва храненето предимно с индустриално приготвените захранващи храни "при условие, че майката има средства да ги закупува". Основание за тази препоръка са многобройните изследвания, които доказват недостатъците на "домашно приготвените храни". Системният им прием може да доведе до дефицит  на цинг, желязо, витамини А, Е и група Б.

Косе Босе, ще се радвам да се включиш с мнение  Hug

# 614
Да, по- скоро може да доведе спад в продажбите на готовите пюренца.  Wink Естествено, че така ще кажат/пишат. Не могат да ме убедят, че някой си там готви по- вкусно, качествено и полезно от мен за моето дете.

Общи условия

Активация на акаунт