Примерна схема на захранване (11)

• 50 705
  • 701
  •   1
Отговори
# 630
Косе Босе казваш,че не е добре да се дава 1 зеленчук повече от 4-5 пъти седмично ...
... пюрета със сметана ...
... не иска въобще водичка,дали си набавя достатъчно от кърмата? ...
... кога мога да започна с кашички и какви? ...

За зеленчуците
Не се притеснявай за зеленчуците – предлагай толкова често даден вид, колкото детето харесва. На теория се счита, че ако непрекъснато се дава една и съща храна в немалки количества, това може да предизвика натрупване на алергени и хранителна непоносимост, особено у един чувствителен и нестабилен организъм. Щом детето приема добре храната и не реагира - не се притеснявай излишно. С напредване на захранването ще се увеличи разнообразието на храните и вероятно ще се промени апетита.

За сметаната
На 8 м. най-рано.
Сметаната в готовите пюрета не е на основата на АМ. По-добре е кърмене или АМ в храната преди 8 м. 

За кашите
Един месец след началото на захранването е идеалният момент за въвеждане на 2-3 вида каши:
- внасят още важни калории в дневното меню
- добавят ценни витамини (от В-групата най-вече) и минерали (особено пълнозърнестите)
- комбинират се чудесно с плодовото пюре и се въвеждат по-лесно (може да се комбинират и със зеленчуците)
- някои зърна, въведени един път с кашите, могат да се дават на обедното хранене като заместител на ориза и картофите, за разнообразие

За начало са подходящи безглутеновите и лесносмилаемите каши – от бял ориз, кафяв ориз, елда; после царевица, просо. Не е задължително да се изредят тези всичките, зависи дали се захранва с готови или домашни храни и как е най-удобно да се предлагат даден вид зърна. В края на 6 м. или през 8 м. се въвеждат глутеновите каши - и двата подхода за възрастта се препоръчват.

За водата
Напълно нормално и често срещано е едно кърмаче да отказва вода. Някои 'пропиват' истински вода чак след годинката, обсъждали сме тези случаи и тук, и в други теми.
Така че за момента няма повод за притеснение – важното е да се предлага вода възможно най-често. Предлагай преди/след хранене, преди/след сън, когато се сетиш. Може да се оставя шише с вода в близост до детето, за да свикне с шишето и т.н. Може да отсееш инфо от тук:

Вода при захранване
Отказ на вода
Откога вода
Кога се предлага вода при захранване

# 631
Косе Босе, Кажи моля те за водата, в която съм сварила крушата, мога ли да я давам на бебчо? Той си пие течности, чай и водичка без проблем. И друго се замислих, когато въвеждам кашите, това че са оризови дали няма още повече да влоши запека newsm78 Нали ориза запича или бъркам  Rolling Eyes

# 632
Момичета и аз да помоля за съвет.Захранвам от 17 дни,като до сега съм дала оризова каша, тиква и картоф.Мисля да въведа морков,ябълка и круша.И така ще е минал месец от захранването.Голямата ми чуденка е с какво да продължа.??Дали пак с някаква каша или с месно пюре,или други зеленчуци?И още едно питане(малко тъпо може би)кафявия ориз трябва ли да го въвеждам като нова храна,и някой ще ме светне ли как да си приготвя сама каша от такъв ориз Embarassed?

# 633
Косе Босе,безценна си! smile3501  bouquetБлагодаря ти от сърце!

# 634
loni26, оризовата каша на Plasmon е любимата на сина ми. В общи линии от кашите той се мръщи само на Nestle. Аз гледам да има разнообразие и му купувам различни марки и видове, но тази много се "харчи" у нас.

Много ти благодаря Пухка !

Ние от вчера започнахме захранваме  с кашичка оризова на Плазмон ! Засега е плаха , но мисля , че днес й хареса !

# 635
Здравейте Simple Smile,
Искам да попитам следното: разполагам със замразено домашно пилешко, варя парчета и приготвям пюре за 2 дни. Проблема обаче е, че отнема твърде много време, а и вече имах една "авария" Embarassed
Дали е добре да сваря цялото пиле и после да разпределя във формички за лед?
Или подобно размразяване и повторно замразяване не е препоръчително?

# 636
Здравейте Simple Smile,
Искам да попитам следното: разполагам със замразено домашно пилешко, варя парчета и приготвям пюре за 2 дни. Проблема обаче е, че отнема твърде много време, а и вече имах една "авария" Embarassed

И аз бях задала същият въпрос преди време, но никой не ми отговори  Rolling Eyes

# 637
Здравейте Simple Smile,

Не мога да го намеря в момента, но бях чела тук из темите, че е ок да се свари всичкото месо, да се пасира с бульончето и да се замрази във формички за лед, после да си вадиш необходимото количество за деня. Доколкото разбрах не е същото като да замразяваш 2 пъти сурово месо  Peace

Аз искам да попитам, откога може  да се смесват повече от 2 зеленчука, нали в началото не е добре, за да не се товари стомахчето?
И още нещо - досега съм въвела картоф, морков, тиква, тиквичка и зел. чушка. Искам да въведа още един зеленчук, за да имам възможност за повече комбинации, понеже после смятам да въвеждам плодове, каши и месо, но не знам какъв да е той, някой може ли да ме посъветва  newsm78. Исках пъщърнак, но тук не намирам нито суров (понеже засега аз си приготвям пюретата), нито пък има готови пюрета чист (не знам за смесените). Другото, което мислех е броколи или спанак, но информацията ми за подходящата възраст за тях е много противоречива и сега се чудя какъв да е  Thinking 

# 638
Там пюрета на HIPP няма ли, че неможеш да намериш чист пащърнак?  newsm78 В София има пресен на всеки пазар  Simple Smile

Карфиол?

# 639
купа, мерси Grinning, радвам се Simple Smile.
За твоето питане - праз, зелен боб, броколи са подходящи за седми месец (от записките ми от Косе Босе), карфиол също може, но по-скоро към края на седми месец или осми и по-добре да не е основна съставка на пюрето. Аз лично съм ги въвела точно в този ред Laughing
А спанака е за по-късен етап - най-рано след навършване на 8 месеца. Мисля, че по-скоро 9-10-ти месец беше препоръката.
А относно смесването не съм много сигурна какво се препоръчва, но мога да споделя опит Simple Smile - още при въвеждането на втория зеленчук смесих с първия (картоф и тиква) и не сме имали проблем, дори много се хареса тази комбинация. Сещам се, че май несмесването е и с цел запознаване с чистия вкус на продуктите.

# 640
Момичета и аз да помоля за съвет.Захранвам от 17 дни,като до сега съм дала оризова каша, тиква и картоф.Мисля да въведа морков,ябълка и круша.И така ще е минал месец от захранването.Голямата ми чуденка е с какво да продължа.??Дали пак с някаква каша или с месно пюре,или други зеленчуци?И още едно питане(малко тъпо може би)кафявия ориз трябва ли да го въвеждам като нова храна,и някой ще ме светне ли как да си приготвя сама каша от такъв ориз Embarassed?
За кафявия ориз - мисля, че не е нужно да се въвежда отделно. Може би някой по-компетентен също ще се включи Simple Smile.
Месото се въвежда месец или два след началото на захранването (така съм чела тук във форума Simple Smile.
В началото на тази тема има полезни линкове към стари теми или други теми по темата захранване  Grinning - има инфо за кафевия ориз, за това как се прави брашно и каша и т.н. може да ги прегледаш Simple Smile
За това с какво да продължиш - предполагам, че всичко, което си изброила е подходящо, мисля, че е важно само да се спазва правилото храните да се въвеждат по групи - 2-3 плода, зеленчука или каши... Simple Smile

# 641

Здравейте Simple Smile,

[/quote]Варя,пасирам и замразявам във формички за лед Peace

# 642
n. ko а ти какво инфо имаш - размразяването на месото и после замразяването на кубчета и последващо размразяване за хапване от бебето ок ли е?

# 643
Косе Босе,  Hug благодаря ти много ! Наистина си страхотна ( в положителния смисъл) Успокои ме Simple Smile

Добре, започвам да давам различни видове ядки за закуска: овесени (както до сега), пшенични и ръжени. Друг вид има ли? Накисвам ги от вечерта, варя ги 5 мин и след това ги давам на детето без пасиране. Виждат ми се малко големички обаче. Лео няма проблем с яденето на по груба храна. Не знам обаче коремчето как щеги понесе.

Как мога да позная ако му идват тежички.

Дадох на Лео една лъжичка пасиран зрял боб - много го боля коремчето миличкия. няма по вече. Peace

# 644

Не мога да го намеря в момента, но бях чела тук из темите, че е ок да се свари всичкото месо, да се пасира с бульончето и да се замрази във формички за лед, после да си вадиш необходимото количество за деня. Доколкото разбрах не е същото като да замразяваш 2 пъти сурово месо  Peace

Аз искам да попитам, откога може  да се смесват повече от 2 зеленчука, нали в началото не е добре, за да не се товари стомахчето?
 Другото, което мислех е броколи или спанак, но информацията ми за подходящата възраст за тях е много противоречива и сега се чудя какъв да е  Thinking 
Извинявам се за двата поста :oops:Kupa,защо не опиташ със зелен фасул(даже жълтият е по-добре),ако има откъде да купиш де.Около 30 дни от началото на захранването смесвах по 3 зеленчука. Peace

Общи условия

Активация на акаунт