Примерна схема на захранване (11)

• 50 661
  • 701
  •   2
Отговори
# 105
Здравейте, мили мами сигурно по моя въпрос има писано много, но нямам време да се ровя, затова моля да ме извините. Дъщеря ми навърши 5 месеца миналия месец въведохме зеленчуковото пюре и този месец едното хранене ще заместим ,каша ,но от доста места чух , че ако ядем каша всеки ден ще напълнее много, това така ли е и с какво друго мога да заместя кашата.Другото за което се чудя е дали може да яде каши с глутен, педиатърката каза че може, но мен това ме притеснява.Благодаря , ако ми отговорите baby_neutral

Аз засега практикувам така - заместила съм само обедното хранене. И редувам през ден каша, през ден зеленчуково пюре. Като към кашата прибавям някакво плодово пюре /каквото съм въвела/, така всеки път си е различна. Иначе след обяд м/у храненията им давам пак половин плодово бурканче за десерт. Наистина има деца, които много наддават от кашата и засега внимавам и гледам как ще им се отрази. Пък и мисля, че на тази възраст - 6 месеца - едно заместено хранене си е достатъчно.

# 106
Косе Босе благодаря    bouquet Ще опитам отново с морковче.

# 107
  • ул. "Мечтание"
Здравейте, мили мами сигурно по моя въпрос има писано много, но нямам време да се ровя, затова моля да ме извините. Дъщеря ми навърши 5 месеца миналия месец въведохме зеленчуковото пюре и този месец едното хранене ще заместим ,каша ,но от доста места чух , че ако ядем каша всеки ден ще напълнее много, това така ли е и с какво друго мога да заместя кашата.Другото за което се чудя е дали може да яде каши с глутен, педиатърката каза че може, но мен това ме притеснява.Благодаря , ако ми отговорите baby_neutral

През почти целия първи месец от захранването на сина ми беше основно на каши. Сега почти всеки ден също яде каши (млечни). Не съм забелязала по някакъв по-особена начин да се отразяват на теглото му. Наддава си нормално. Като се има предвид, че първия месец от захранването може детето да наддаде малко повече от обикновено, но не е задължително (това ми го каза моята педиатърка).

# 108
праз или кромид лук в пюрето ...
от каква възраст може да се добавя като подправка в пюретата?

копър и магданоз се добавят като подправки в 8 месец ...
нали на кърмачетата им се дава да пият чай от копър за коликите?

Лук, праз, чесън (8 м.)
- лук, праз, чесън (в много схеми не се прави разграничение между видовете лук)
- задължително термично обработени
- в символично количество
- трудносмилаеми, тежки за стомахчето
- но пък слаб алерген
- целта на въвеждането преди 10-12 м. е овкусяване (в по-голямо количество след 1 год. поради хранителната им ценност)
- праз може и около 7 м.

Магданоз, копър (8 м.)
- първоначално се въвеждат обработени в лека степен
- после в свеж вид
- зелените подправки се водят алерген (но алергията често не е от типа на хранителната): при липсва на алергично предразположение може около 8м.

Чаят от копър е запарка от семената.
Самите зелени подправки:
* дразнят нежното стомахче - това е главното основание
* считат за алергизиращи в пресен вид - най-вече в ранна възраст или в началото на захранването
* детето няма нужда от овкусяване на храната преди 8 м.
* като хранителна ценност (витамини) също нямат значение заради минималното количество

# 109
Здравейте момичета,
Захранваме се от 20-тина дни и съм въвела няколко зеленчука и от плодовете ябълка и круша.
Чела съм, че не е желателно да се смесват плод и зеленчук в пюрето, заради различната смилаемост, но понеже моя бебо има проблеми с изхождането и се старая да му давам по-разхлабващи плодове и зеленчуци или комбинация запичащ+разхлабващ...
Та, исках да питам Simple Smile - мога ли да съчетая тиква с ябълка примерно и изобщо тиквата с някои плодове - дюля, круша...
Понеже нали тиквата е в групата на зеленчуците.
Благодаря Grinning

# 110
  • Къде ли не
Здравейте !
Предстои ни да отпразнуваме първата годинка на дребчо и понеже много искам да има торта , която да яде той и приятелчетата му , се мъча да измисля нещо сама. Въпроса ми е може ли деца около годинката да ядат кокосови стърготини  и желатин ( това са част от съставките на тортата ). Едно от децата е с АБКМ.

# 111
  • София
Та, исках да питам Simple Smile - мога ли да съчетая тиква с ябълка примерно и изобщо тиквата с някои плодове - дюля, круша...
Има пюре на ХИП тиква и ябълка. 54% тиква, 24% ябълка, вода, оризов грис, оризова скорбяла, вит. С. Това пише на етикета на пюрето, което аз съм купила. Не съм го давала на малчо все още.
И ти можеш да ги смесиш.

# 112
Имам и аз един въпрос. Харесах една каша, но пише, че има 1.5% портокал в нея. Може ли да я давам или е за след 1 година?

И аз съм с подобно питане: купила съм плодово пюре на Хип "плодов десерт" (след 4ти месец), което съдържа и портокалов сок от концентрат на портокалов сок. Не пише колко процента. Да го давам ли? 

# 113
Няма да напълнее, ако яде шака всеки ден..
Но за глутен определено сте малки..
За заместване на хранене също..

# 114
Харесах една каша, но пише, че има 1.5% портокал в нея. Може ли да я давам или е за след 1 година?
Може.
Портокалът е обработен – не съдържа киселина в натурален вид, която може да предизвика обриви (не алергия).

В пресните портокали и лимони под формата на сок или парченца за директна консумация проблемите са два:
- киселината е в пресен, чист вид т.е. често е неусвоима за един нежен организъм под 1 год.
- количеството на киселината е голямо т.е. това има значение, когато става въпрос за хранителна чувствителност, не за алергия

По същата причина преди 1 год. могат да се дават каши с ягоди например.

Има ли проблем, ако като пресен плод давам круша. Тя вече е въведена като пюре ...
зеленчуковото пюре наобяд го давам към 70-80г и после суче ... следобедното пак ли толкова трябва да давам или на половина?

Сурова круша е подходяща за тази възраст – слабоалергизиращ и нискокиселинен плод.
Въпреки че е въведена от пюре, добре е да се предвидят поне 3 дни за въвеждане в пресен вид – суровите плодове са по-силен алерген и по-тежки за храносмилането заради по-високото съдържание на фибри и пектин. 

Следи за колики, крушата невинаги е безобидна в пресен вид. Комбинирай с неутрално или по-запичащо пюре на обед. За количеството – може да пробваш по същата схема като обедното пюре, но детето ще ти подскаже най-добре колко грама са нужни, за да не изместят млякото.

от доста места чух , че ако ядем каша всеки ден ще напълнее много
дали може да яде каши с глутен
Мненията на повечето майки тук са точно обратните – от кашите не се пълнее. Нито през първите месеци от захранването, нито до годинката.

Ако те притеснява, че кашите са прекалено калорични, можеш да даваш 50% каша + 50% плод или зеленчук. Това се равнява на предлагане на пълна доза каша през ден в рамките на седмицата.

Кашите са много важни до 1 год., тъй като внасят важни витамини (най-вече от Б-групата), важни минерали (вкл. желязо) и важни калории (организма расте с много ускорени темпове). Затова във всички схеми на захранване се препоръчва всеки ден прием на нещо зърнено – без значение дали детето е на 6 м. или на 12 м.

Глутен - официални подходи за възрастта:
1) края на 6 м. според повечето европейски схеми
2) около 8 м. според други схеми

# 115
мога ли да съчетая тиква с ябълка примерно и изобщо тиквата с някои плодове - дюля, круша...

Тиквата е и зеленчук, и плод.
Зависи от гледната точка (готварска или ботаническа) и от местните представи (в някои страни е плод, в други е зеленчук).

От гледна точка на детското хранене е по-удачно да се комбинира именно с плодове, защото съдържа доста плодова захар, подобно на плодовете и за разлика от типичните зеленчуци. Няма проблем да се съчетава с всякакви плодове.

Една любопитна класификация (не че има значение за захранването):
* тиква (наситено оранжева, кръгла) = плод
* тиква (оранжево-бяла, продълговата, сладка) = зеленчук
* тиква (зелена/бяла, кръгла, с твърда кора, зимно-есенен сорт) = зеленчук

# 116

След като прочетох за елдата имам и още въпроси - може ли да направя домашна каша от елда от брашно от елда за шестмесечно бебе. На готовите каши от елда на Хип прочетох, че съдържат обезмаслено мляко на прах, което ме притесни. Това не е АМ нали - ами си е краве мляко, така ли е?
Хип имат и безмлечна каша само от елда.

Тя пък има захар в нея, изобщо всички каши на Хип с елда май са със захар. Нали уж не трябва да даваме захар до годинката!?
Я покажи за коя точно каша говориш, защото в моята няма нито захар , нито АМ. Има само елда и калции +витамини.

Косе Босе мерси   bouquet

# 117
Благодаря момичета - Kia, Косе Босе Hug

# 118
Благодаря за отговорите момичета.

# 119
Косе Босе, страхотна си! Hug  Благодаря!   bouquet

Аз пак имам въпрос  Blush  Какво е дневното количество каша, което трябва да яде бебето на ден?

И кога мога да дам суров плод - банан, ябълка ( естествено първо ще го въведа като пюре ) ?

Последна редакция: пн, 29 дек 2008, 14:45 от julielm

Общи условия

Активация на акаунт