Примерна схема на захранване (11)

• 50 490
  • 701
  •   1
Отговори
# 525
amarinova, мерси. И аз засега давам всичко по 5 дена, но ние сме започнали по-късно и си мисля, че ако давам кашите по 10 дена, ще изостана много после с въвеждането на месото, глутена и млечните, затова се чудя още как да процедирам по-нататък  newsm78

*Pukanka*, най-вероятно е слаб алерген, защото май е сред първите плодови пюрета, които се дават  Rolling Eyes, но нека някой по-запознат също да каже.

# 526
  • ул. "Мечтание"
kupa, какво изоставане?! Бързаш ли за някъде?
Всички тия срокове за въвеждане на различните неща са препоръчителни. Всяка майка може да си прецени как да процедира конкретно за детенцето си и вариациите могат да са в много широки граници!
Независимо колко е голямо детенцето поне през първия месец на захранването е хубаво да се процедира бавно и внимателно. Не разбирам, защо смяташ, че си започнала късно? Съвсем нормално си си започнала.

# 527
По-дълго се дава кашата, която давате първо като храна от този тип. Примерно аз почнах захранване с оризова каша, която давах 20дни, след това от пълнозърнест ориз 10дни и вече следващите ги въвеждам за по 6-7дни. Дните за въвеждане означават, че през това време само тя е нов продукт. Wink

Мами, имам въпросче. Пюрето от сини сливи ниско алергенно ли е?
Мисля, че да.

Косе Босе, моля за малко разяснение, че започвам много да се чудя относно по-рано дискутираната елда и рожкови. Това не са типични за БГ продукти. С какво са полезни, за да ги давам на детето? И в един момент ще й спра кашите (за сега съм на готови). Какви са еквивалентите на елдата и рожковите от БГ продуктите  newsm78
Само да ти кажа, че елда отдавна има на бг пазара(известна е още като гречка)  Wink Това, че ти не си я използвала не значи, че е от скоро Simple Smile
От един друг сайт:

Елда (без глутен)
Елдата не е истинско зърнено растение, защото не е член на тревистото семейство, а в действителност е свързано с киселеца и лапада. Ако се загледате от близо в лапада ще видите, че семената макар, че са малки имат същата отличителна триъгълна форма. Елдата по произход е от Азия, сега се отглежда в Европа, Северна Америка и в страните от бившия СССР. 100 грама елда съдържат 11.7 г. белтъци, 3.9 мг. желязо и са много богати на калций -114 мг. за 100 грама. Суровите и семена са зелено-розови, а печените тъмно червено-кафеникави. Може да се сготви (1:2 части вода за 6 минути и да престои още 6 минути) и да се сервира като ориз или да я добавяте към варени и печени ястия. Брашното от елда може да се добавя в сладкиши, кексове, палачинки и другаде, където се използва брашно. Проверете и за спагети от елда.

# 528
Косе Босе, може ли да дадеш някакви насоки какви принципи  на разделното хранене е хубаво да се спазват при децата и изобщо хубаво ли е да се спазва при тях?
Ако друг също има информия, ще се радвам да се включи.
Мисля, че някъде назад беше обсъждано. Върти ми се в главата, че не е много добре да се спазва разделно хранене при децата newsm78 Потърси в предните теми.

# 529
Jeni B, благодаря за информацията за елдата. Ще потърся рецепти за нея.

Какво ще кажеш за рожковите?

# 530
Момичета,искам да питам как въведохте ръж и ечемик?Понеже гледам,че в готовите мултизърнени каши ги има но не съм срещала само ръж или само ечемик newsm78Може би трябва да правя домашни от зърна?!

# 531
Момичета,искам да питам как въведохте ръж и ечемик?Понеже гледам,че в готовите мултизърнени каши ги има но не съм срещала само ръж или само ечемик newsm78Може би трябва да правя домашни от зърна?!
Да,няма ги като отделни  готови каши.Можеш да си купиш от био зърна,но на мен ми се струва много подходящо ечемика да се въведе с бисквитките на плазмон.В този случай можеш да пропуснеш ръжта,а е и подходящ начин да се стимулира и детенцето да дъвче.

# 532
Аз въведох ръж и ечемик с кашата "7 зърна" на Милупа.
Притеснявах се,че въвеждам 2 нови продукта заедно,но всичко беше наред.

# 533
дали мога  да ползвам царевично брашно ,вместо нишесте за приготвянето на кисел (...)
от каква възраст детето може да консумира сухи плодове (...)

Царевично брашно или грис: след 7-8 м.
Не са леки за стомахчето.
Нишестето е по-лесносмилаемо и по-щадящо.

Сушени плодове (цели, без накисване): 3-4 год.
Сушени плодове (накиснати и пасирани, сварени и пасирани, смлени и т.н.): преди/след 1 год.
Има схеми на захранване, в които се въвеждат между 7 и 9 м.

Сушени плодове
- Късно въвеждане: препоръчват се след 3-4 год. поради опасност от задавяне.
- Ранно въвеждане: допустими са преди 1 год., ако има безопасен начин за включването им в храната.
- Преди/след 1 год.: смлени, смесени с храна, ситно нарязани и т.н.
- Слаб алерген: кайсии, праскови, грозде, сливи, ябълки и т.н.
- Разрушително въздействие върху зъбите: лесно полепват върху тях и оставят доста ‘захарни’ следи; препоръчва се предлагане на вода след консумацията им или миене на зъбките при по-големите деца.
- Ползи в детското хранене: концентрация на витамини и минерали, висока калоричност, естествени подсладители
- Вредни съставки: стафидите и някои други сушени плодове се обработват със сяра, но не винаги. Ако не се знае дали са естествено изсушени или с помощта на естествени добавки, тогава се предлагат само от време на време или се избягват.

# 534
Ако друг също има информия, ще се радвам да се включи.
Виви, аз започнах да прилагам някои принципи на разделното хранене, когато Маги беше на 1.5год. Не защото съм чакала да достигне някаква възраст, а защото тогава почнах да чета. Та примерно: плодове винаги и само самостоятелно; месо не давам с картофи и ориз; домати не готвя; хляб не ядем с картофи, ориз и бобови; бих казала даже, че хляб не ядем, когато има нещо сготвено, а ядем, когато има нещо за мазане или правя сандвич. И прясно мляко не се пие у нас, не купувам. Маги пие в градината. Това не мисля, че има общо с разделното, но да си кажа. Всъщност сега като погледанх в тая тема:

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=364007.0

май май не го тачат много.

Аз не виждам нищо лошо да се създадат хранителни навици от малки. На първо време може да се почне с яденето на плодове самостоятелно. Не виждам какво му е неподходящото.

# 535
Косе Босе имам следния въпрос. Решила съм да въвеждам храните по групи(доколкото мога). Започнах с зеленчуците - картоф, морков, тиква, тиквичка. След това плодове - ябълка, круша, банан. Сега съм на кашите. Въведох оризова и сега въвеждам елда. Въпросът ми е какво следва нататък. В предвид, че съм започнала захранване преди месец и половина, дали да започна да въвеждам месо или да продължа с някой зеленук/плод.

Вариант 1: месо
- Възрастта и етапът на захранване са подходящи за месо.
- Актуалната тенденция е да не се изчаква прекалено дълго с въвеждането на месо.
- Храненето е вече достатъчно разнообразно – може да се включи месо, после няма значение с какво се продължава.

Вариант 2: зеленчуци
- Може още един-два вида зеленчуци за разнообразие.
- Може още един-два вида зеленчуци, ако се дават готови пюрета и това би улеснило въвеждането на месо и други нови съставки.
- Някои зеленчуци като броколи например са много полезни за възрастта и могат само да бъдат от полза, особено ако впоследствие се комбинират с месо.

Плодовете са ценни, ако са пресни. На тази възраст и предвид сезона разнообразието на плодове не е приоритет. Може още 1-2 плода (авокадо, пюре от сливи), няма значение дали е преди или след месото.

След 7-8 м. не е нужно да се следва стриктното въвеждане на групи храни, а само идеята. Храните от дадена група се въвеждат на подходящата възраст (напр. глутенови зърнени на 7 м. или млечни на 9 м.), но между тях се дават други продукти за разнообразие на храненето.

Косе Босе,  а може ли примерно докато се дава някоя каша, да се въвежда междувременно и още нещо - плод или зеленчук?
... след първите 5 дена, когато давам следобяд пълна порция каша, да кажем на обяд да въвеждам някакъв зеленчук през останалите 5 дена

В случая въвеждаш кашата 5 дни, другата храна – също 5 дни.
Но ако даваш една и съща каша 10 дни, плюс нов зеленчук от 5-тия ден, това би улеснило възприемането й от стомахчето.
От друга страна, ако детето е захранено от 1.5-2 месеца, стомахчето вече е доста тренирано, така че 6-7 дни за една каша също са добре.

Каша може да се въвежда 5-6 дни, може 10 дни – зависи от етапа на захранване и индивидуалното възприемане от детето.

# 536
Може ли някой, който прави кашите от зърна, да ми каже по колко лъжици зърно слага за една пълна доза?
2 с.л. сурови зърна от елда = 100-120 г сварени зърна

И в един момент ще й спра кашите (за сега съм на готови). Какви са еквивалентите на елдата и рожковите от БГ продуктите 
Всякакви зърна и пълнозърнести ядки, във всякакви комбинации според възрастта.
Елдата е много полезна, има я примерно във френските схеми, въпреки че не е типична храна и не се ползва толкова често.
Не е задължително да се дава, както и другите неместни зърнени като киноа, амарант и др.
Но ако се разнообразява с тях от време на време, могат да бъдат само от полза.

Примерно киноата се счита са супер-зърно по няколко показателя. Но въпреки това стандартът в детското хранене е пшеницата и сходните зърнени, те остават основна част от менюто. Това последното е препоръка специално за детското хранене, ще прегледам при възможност материала за повече полезни подробности.

елдата печеш ли я, преди да я киснеш? (по аналогия с брашната...)
Зърна за варене = без сушене.
Зърна за брашно = сушат се.
Смлените зърна, особено пълнозърнестите, се окисляват по-лесно и могат да влошат хранителните си качества. Другата причина е по-бързото приготвяне на кашата.

# 537
  • в страната на чудесата
елдата (гречка) не се ли продава печена. някъде четох, че печените зърна са червеникаво кафяви, точно такива са тези в пакета... аз все пак ги суша във фурната, не се променят значимо. после в кафемелачката. таз елда е супер. аз също хапвам. регулира червата, абе супер е.
еее момичета много работи научих от вас. благодаря.

# 538
Благодаря ти, Косе Босе  Hug Ще ми бъде интересно. Ако материалът е на английски може да ми го изпратиш на ЛС. Бих могла да го преведа, ако нямаш време Simple Smile

# 539
Косе Босе, хиляди благодарности Hug

Общи условия

Активация на акаунт