Тенджери, тигани, тави... Препоръчайте ми!

• 252 366
  • 657
  •   1
Отговори
# 300
  • град-държава
Преглеждала съм темата,но аз съм просто художник,знанията ми едва ли могат да бъдат някакъв авторитет по темата,тъй като те засягат работата ми...колко бои съм изяла,надишала с химикали, не е за разправяне  Laughing да не говорим,че и ще правя стъпка именно в изпичането на стъкла и керамики собственоръчно... ако трябва да говорим наистина за вредата от боите, то синьото дадох за пример,като най-отровен цвят като състав и начин на добиване,а аз съм луда по кобалтовите порцелани  Mr. Green...
Няма начин да се предпазим напълно,можем просто да изберем качественото и да му се доверим,аз съм на този принцип иначе трябва да се затворим масово в био камери и така... Laughing Hug

# 301
  • София
Да споделя от другата тема. За йенските стъкла - Пирекс и Симакс са без олово. Даже са си го написали на етикета най-отгоре Simple Smile Такива, които не са написали изрично или при запитване не дават конкретен отговор, може да смятате, че са с олово до доказване на противното Simple Smile
  Добре, но другите ако имат олово, аз пак да попитам нали всъщност при температурите на които готвим не може да е проблем?

# 302
  • град-държава
За да има оловни изпарения,трябва материала в случая стъклото да е в течно състояние...какво да ви кажа,колегите отварят пещите и работят направо с течното стъкло... Laughing

# 303
Взехме скоро тефлонов тиган.И на първото миене се появи драскотина.А с мекото на гъбата го измих.Вие как си почиствате тиганите? Confused
Някои казват само с вряла вода обливам и с хартия се подсушава.Да но ако е мазен,няма махане само с вряла вода.

# 304
  • София
В Силит бъркам с метал, но за да не залепне трябва да сложиш малко мазнина или вода.

Жени, а надраскан ли ти е Силита? Моята тенджера е на месец и вече има 1-2 резки.
Сега да я хвърлям ли?

# 305
Някой беше попитал в магазина на Силит и му казали, че ако има резка, ще си я вземат обратно. Направи ми впечатление, защото при мен след бъркане с лъжица се понадраска. Интересеното е, че много месеци по-късно надрасканото изчезна. Обяснението (не помня вече в коя тема) беше, че може да се е боядисало покритието, едва ли не, че лъжицата е пуснала  Grinning но сега определено не забелязвам драскотинката. Пък и то не беше нещо дълбоко, само колкото да ме притесни. С две думи - не я изхвърляй! Или ако я изхвърляш, прати я на мен, аз ще си платя транспорта  Wink
Апропо те имаха мисля 24 месеца гаранция...

# 306
  • град-държава
Само 2 години гаранция?  Shocked

# 307
Казах "мисля" Simple Smile демек не съм сигурна. Но така или иначе, не е за изхвърляне, още повече, ако е на месец.

# 308
Не можем всичко да избегнем, съгласна съм Simple Smile Но когато има варианти е по-добре да изберем по-безвредното.

Силит е с 10 години гаранция. Аз бях питала в магазина и ми казаха, че ще сменят без проблем тенджерата, ако някой твърди, че покритието е надраскано. Като ги взимах иначе, специално исках един нож да драсна вътре Simple Smile Момчето каза, че може да остане от лъжицата или там с каквото се бърка. От там си взехме и металните бъркалки и казаха, че няма проблем да си бъркам с тях. Аз също имам  драскотини, но то си личи, че са отгоре някакси, ами не са в самото покритие. Едни такива назъбени и накъсани, сивкави черти са, а не прави.  ЕйМиМи такива ли са при теб? Гледам в книжката с инструкциите, че има и някакви препарати за чистене, но не знам дали ги продават в БГ.

# 309
Да допълня нещо много важно - говоря за Силарган на Силит. Същото важи мисля и за е30.

# 310
ahasver, ако искаш се включи и в другата тема - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=316168.0. Ще си полезна със знания Wink
Да наистина Hug.Ще бъде добре да споделиш опита си и там.Няума значение, че не си химик.Доста неща знаеш за самата технология на приготвяне на съдовете което пак е полезно Peace

# 311
  • София
Моята е точно Силарган на Силит.  Резката ми е права, точно като издраскано с молив.
Мен ме притеснява че може да е опасно за здравето, иначе не се забелязва от самолет.
Бъркам само с дървени лъжици, не смея с други.

Може и да се разходя до магазина, но не ми се вярва да я заменят.

# 312
слушайте сега : Силаргана е сплав от керамика и метал ,получена при много висока температура -мисля като в леярна пещ - в този ред на мисли ако ви се надраскат съдовете от Силарган ,няма нищо страшно -все една са се надрали  очилата ви ,но ако го изпуснете и се отчупи покритието -върнете съда в магазина -имат гаранция 100% покрита от производителя ! Аз имам тиган от Силит - от материала Силитан -това е техния Тефлон все едно -мисля че беше с някакво тип диамантено покритие  ,бъркам вътре с метална лъжица ,само не режа с ножа/въпреки че може и да се реже / и не е "мръднал" вече 5 години ,вярно тежък е и много скъп -над 200лв беше 24 см диаметър ,но си струват !

# 313
ами аз..не мога да реша SKK или силит (за тиган говоря)..гледах и единте и другите и съм много затруднена..парите ги имам, а идея си нямам кое ще е правилното. помагайте моля вииии  Hug

# 314
За сведение на желаещите да си купят тиган на Силит. Специално купих най-малкото тиганче за да пробвам как се пържи в него. Загаря и залепва. Не успях да опържа яйца без да залепнат. Иначе покритието е свръхтвърдо. Oпитах да го надраскам с върха на нож но не успях.

Извод - тиганите на Силит не са подходящи за пържене. Който вече е пържил в тиган с незалепващо покритие ще се изнерви. Тенжерите са разкошни.

Общи условия

Активация на акаунт