Тенджери, тигани, тави... Препоръчайте ми!

  • 252 363
  • 657
  •   1
Отговори
# 285
  • Düsseldorf
  • Мнения: 504
А има ли някой, който използва чугунен тиган, за да даде отзиви? Харесала съм си този. Не ме притеснява теглото му Simple Smile

Не  е отговор на въпроса ти, но този тиган е твърде евтин, да е чугунен, според мен... и според това, което аз съм намерила до сега като цени и предлагане...  newsm78

# 286
  • Мнения: 174
Не  е отговор на въпроса ти, но този тиган е твърде евтин, да е чугунен, според мен... и според това, което аз съм намерила до сега като цени и предлагане...  newsm78
Точно това и мен ме притеснява.

# 287
  • София
  • Мнения: 3 773
Следя темата, но не си спомням какво ви беше мнението за керамичните съдове. Вижте на какво попаднах - рекламират ги като здравословни:
http://www.-spam112-/magazin/emile-henry.html

А тук са и самите съдове:
http://www.-spam112-/magazin/sudove-za-gotvene/index.html
Май не са безбожно скъпи, човек може да си ги позволи, но дали си заслужават  newsm78

Всъщност май коментирахте, че не са много добър вариант откъм здравословно готвене, но в сайта пък друго казват  Thinking

# 288
  • Мнения: 2 132
И аз искам да си взимам керамична или глинена тава. Само знам от една друга тема, че не трябва да е с ярка глазура, защото може да има олово в нея. Белите май са ок. Друго какво не им е наред?

# 289
  • Мнения: 2 132
Разрових се за тези съдове на Emile Henry. На сайта им пише това - There is no lead or cadmium in our products, all of the glazes meet California Prop 65, and all of the products are 100% food safe. Offered in a large variety of colors, the glazes will not craze, discolor or fade over time. Т.е. нямат олово и кадии в глазурата, което е добре.

# 290
  • Мнения: 366
И аз да попитам, тиганите SKK имат ли капаци? Гледах ги в един сайт, но там имат само тиганите и се чудих как ще става задушаването newsm78

# 291
  • Мнения: 1 153
И аз да попитам, тиганите SKK имат ли капаци? Гледах ги в един сайт, но там имат само тиганите и се чудих как ще става задушаването newsm78
Имат, но се продават отделно.

# 292
  • Мнения: 4 358
Много са интересни тези съдове на Emile Henry, но дали всичко е така както го рекрамират.Тази шарения в цветовете newsm78 малко ме съмнява.
И друго да питам:
1.Съдовете на Бека са от стомана 18 / 10 така ли newsm78 - това ли е материала от който са произведени
2.Медните съдове не са ли вредни newsm78 аз досега ги избягвах.
От не помня колко време се опитвам да си сменя цялата посуда, но.....понеже коментирате максимално безвредни и Еко съдове досега като такива за себе си съм се ориентирала към емайлирани и съответно грознички тенжери, но те са най безопасни, йена глас на Пирекс без олово и това е.
Страшно ограничен избор за нещата които съм свикнала да готвя ooooh!
И един тефлонов тиган за палачинки ми остана на който съм хвърлила мерника за кофата, но не съм му открила алтернатива.

# 293
  • град-държава
  • Мнения: 5 863
Медните ми съдове са със стоманен пласт отвътре,храната няма директен контакт с медта... Peace

п.с.
за да се отделят оловни изпарения от глазурите,темепературата трябва да е над 600 градуса или в зависимост от характеристиката на самата глазура,тъй като за всяка си има определени темеператури на топене...

# 294
  • Мнения: 2 132
Хъни - Бъни предполагам няма да напишат на първа стараница на сайта си това,  което съм компнала по-надолу, ако имаше олово в глазурата.
ahasver ами, ако се цепне отвън и има олово в глазурата, не става ли опасно и при по-ниски температури?

# 295
  • град-държава
  • Мнения: 5 863
Винаги при изпичане на стъкло(а глзурите са именно това) има оловни изпарения,разбира се има и безоловни стъкла/глазури и т.н.,но това повече засяга хората,които работят с тях по време на обработката им ,но при всички положения глазурата трябва да е в течно състояние,на по-малко от 300 градуса за отделяне на олово е смешно да се говори просто  Simple Smile ,има глазури,които се изпичат и  на над 1000 градуса,зависи от характеристиката на самата глазура.
В случая говорим за процес,който е абсурден в домашни условия...

И аз съм параноичка,ама гледам да не прекалявам  Mr. Green Peace

# 296
  • София
  • Мнения: 12 884
И аз да попитам, тиганите SKK имат ли капаци? Гледах ги в един сайт, но там имат само тиганите и се чудих как ще става задушаването newsm78
Имат, но се продават отделно.
  Аз имам голям дълбок тиган с капак. Капака е като на тенджерите. Стъклен с дръжка. Три пъти го изпусках доста от високо на полчките и оцеля. Струваше към 20-тина лева поне мисля.
  ahasver  какво ти е мнението от гледна точка безопазност за продуктите на СКК, но не тези чиста стомана, а с покритието. Защото на тигана ми леко в центъра е почнало да се маха покритието и се притеснявам малко..

# 297
  • Мнения: 2 132
Аз не съм параноичка(много съм неглиже) Simple Smile Просто от другата тема, в която се коментираше нашироко безопастността на съдовете за готвене (Някой  изследвал ли е детето си за олово?), съм запомнила, че трябва да се избягват бои, съдове и т.н. с олово.
А щом под 300 не може да се отдели, как попада в организма? В темата се бяха включили майки, чиито деца са били със завишени норми и в къщите им пристига екип, който почва да тества стени, съдове и т.н.  Отделно се продават и лепенки, с които сам можеш да тестваш.

# 298
  • град-държава
  • Мнения: 5 863
Aila ,разглеждала съм ги в Технополис...но нямам мнение,единствено може би,че нямам доверие на покрития,гаранцията също много говори за продукта...но пък имам доверие в немското производство,предвид през какви мерки,тестове и сертификати,които трябва да получи даден продукт преди да бъде допуснат до потребителя...сигурно са добри,но ако покритието трява да се пази или започне да се руши,не виждам какво му е доброто  newsm78

Исках само да допълня,че няма значение цвета при керамиката,тъй като последното изпичане е именно на крайната глазура,която е прозрачна и всички рисунки и т.н. са под нея...има значение качеството и това,което предлага производителя...аз пека в порцеланова тава,убедена съм,че няма начин  да ми навреди,предвид мястото откъдето излиза и най-вече,че познавам самия процес при изработването...
Аз не готвя в йенска глас,но виждам,че ги спрягате за безвредни...силно се съмнявам,че се произвеждат от безоловно стъкло,ако съдим по ценовата вариация,тъй като аз самата работя с ръчнопечени стъкла,всеки лист стъкло си има документ с пълна характеристика и т.н. и знам какви са цените на суровия материал при безоловните стъкла и глазури... Peace

п.с.
JeniB,не твърдя,че си параноичка, извинявай ако съм те обидила   bouquet ...


п.с.2
една обикновена акварелна боя в син цвят(примерно) също съдържа олово.

Последна редакция: пн, 15 мар 2010, 10:18 от ahasver

# 299
  • Мнения: 2 132
Не си Simple Smile Аз на живо трудно се връзвам, пък от форума още по-малко.. Просто беше написала '' И аз.. " Simple Smile

Да споделя от другата тема. За йенските стъкла - Пирекс и Симакс са без олово. Даже са си го написали на етикета най-отгоре Simple Smile Такива, които не са написали изрично или при запитване не дават конкретен отговор, може да смятате, че са с олово до доказване на противното Simple Smile

За тези СКК, момичетата от другата тема писаха запитване до производителя относно покритието, но не помня какво точно им отговориха. В другата тема, който има време може да прочете.
За цвета, не помня точно какво беше, но съм запомнила, че червено боядисаните са най- вероятни да съдържат олово и за това заключихме, че за керамика най-добре да е бяла. Simple Smile
ahasver, ако искаш се включи и в другата тема - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=316168.0. Ще си полезна със знания Wink

Общи условия

Активация на акаунт