***Обучение за доброволни консултанти по кърмене в София***

• 21 401
  • 430
  •   1
Отговори
# 225
Деси, писах на лични  Peace

# 226
момичета,за тези,които не успяхме да присъстваме,бихте ли казали кога е следващата среща?

# 227
# 228
  • София
Момичета, след последната лекция на 21.2. някой си забрави чифт ръкавици. Надлежно са прибрани и на следващата среща ще ги предам. Както и забравени баджове /най-хубаво надписаните  Mr. Green/

# 229
  • София/Варна
Както и забравени баджове /най-хубаво надписаните  Mr. Green/

Тук започват да ми се появяват някакви подозрения Wink

# 230
# 231
Момичета, помагайте!
Моя приятелка ме потърси за помощ. Става въпрос за бебето на нейна позната, което се роди преди около 10 дни - 3000г, 50 см. Не знам колко е тежало при изписването. Бебето е кърмено на поискване. Онзи ден педиатърката е ходила у тях и е казала, че бебето има вид на недохранено и плачело от глад. Rolling Eyes Детето не е мерено, не знам дали си е върнало теглото от раждането. Не знам какво означава "бебето има вид на недохранено". Самата аз нямам възможност да го видя как изглежда...
Какъв съвет да дам? Педиатърката е препоръчала АМ.
О, и нещо, което ми се струва твърде важно - бебето не било акало 2 дни.

# 232
  • sofia
Нелина, наистина има възможност бебето да има вид на недохранено-обострени черти например.  Confused
дано се включат и другите мами, но според мен е добър вариант да се види това бебе и как точно суче, а ако не може да стане това с виждането, да дава АМ или изцедена кърма с лъжичка и т.н. след като е сукало, разбира се. Може и да няма проблем в действителност-това с неакането може и да не е проблем, нищо, че бебето е толкова малко. На малката ми дъщеря и се случи точно това-около 10 ден имаше такова неакане от по ден два, но педиатърката, която я беше видяла каза, че видимо наддава да не се притеснявам, случвало се често, макар, че тя нямаше обяснение.
Аз лично без да съм видяла детето не бих се наела да давам съвети, особено пък така през трето лице!  Blush Blush Идеята ми е, че винаги има вероятност майката да не те разбере правилно, а ако приятелката ти предаде съветите неправилно  #Cussing out #Cussing out

# 233
Това, че бебето не е акало 2 дни, не е безобидно. Бебе до 40 дни трябва да ака всеки ден. Може наистина да има някакъв проблем. Дали е от недохранване, дали от друго, но нека се обърнат и към още някой лекар..Все пак педиатърката щом е преценила, че е недохранено може би наистина е така. Ако може час по-скоро да го заведе в родилното, да го премерят на същия онзи кантар от раждане/изписване.. Жълтеница има ли също?
Дано не съм написала нещо подвеждащо, но наистина мисля че е по-добре да се обърне внимание на въпроса. Щом майката също е питала за съвет, явно има нещо което я тревожи.

# 234
  • София
Nellina, писах ти на лс.
Момичета, интересно ми е да прочета вашите мисли по темата. За това изпратих лс на Нелина, вместо да го напиша тук.

# 235
Това с неакането и според мен е проблем  Rolling Eyes
След като бебчето не суче ефективно, не е ли по-добре майката да се изцежда и да дохранва с пипета или нещо подобно? Дори със шише? .. пак да си го слага на гърдата, ама после и да му "налива" в устата, като не може да се нахрани самичко..
Явно е слабичко още и му е трудно.. Дано се оправят нещата  Praynig
И я разпитай малко какво значи "на поискване"? Колко пъти е това? По колко време горе-долу суче? Чува ли го изобщо да гълта? Как си усеща гърдите?

# 236
  • София
Да допълня още един въпрос - как пишка бебето и колко напишкани памперси има за 24 ч.? И само кърма ли получава, или и вода/чай? И защо наистина майката не отиде да го премери - в родилния дом или при педиатърката (дори и при разлика в кантарите недохранване ще се отчете)?

# 237
Определено голите факти говорят за някакъв проблем - недохранено е явно, но въпросът е каква е причината - дали има жълтеница, въпреки че бебето е вече на около 15 дни и жълтеницата трябва да е отминала и е по-лениво и не суче често, дали не суче ефективно, и какво значи на поискване /хубаво е това да се уточни/ - с каква продължителност са паузите, които прави между храненията, дава ли му се вода или глюкоза, предлагано ли му е да яде от не
що, различно от гърда.
Определно неакането на толкова малко бебе е индикация за проблем, най-вероятно за недохранване. Според мен си трябва да се види на място и смятам, че докато се установи каква е ситуацията и не се премери, бебето трябва да приема АМ предвид това, което се твърди "бебето има вид на недохранено"  Shocked+ неакането. Иначе дургото, което бих посъветвала е да се поставя много често на гърда и инициативата да е от страна на майката - да го слага дори на час - час и половина, да следи дали само спи на гърдата или има и гълтане, да махне всякакви други течности различни от кърма/ АМ, ако дава, на всяка цена да му предлага и през нощта, за да не стават прекалено големи паузи и за да стимулира допълнително гърдите си, да следи дали след кърмене гърдите са изпразнени.

# 238
  • София
  Хайде да подбутна темичката, следващата ни среща тази събота ли е?
  Имам и едно предложение, искате ли да си направим чат по скайп например, където да обсъждаме различни неща свързани с обучението. На мен често ми се случва например да трябва да консултирам някоя близнашка мама и комуникацията и подкрепата на още някои винаги са ми от полза. Засега тормозя две, три приятелки по кюто  Simple Smile

# 239
  • София, Младост 2
Тази събота е, да - 21.03 от 10.30 както обикновено Hug
Този път не съм ви измислила нищо за рисуване Mr. Green, но ще имате пак нещо като тест (под друга форма) - така че си прегледайте внимателно нещата Laughing
Наистина ще е хубаво да си комуникирате и да си обсъждате разни работи и извън обучението - много е полезно, ще се опознаете, пък и ще се учите една от друга Hug

Общи условия

Активация на акаунт