УВОЛНЕНИ БРЕМЕННИ

• 67 628
  • 342
  •   1
Отговори
# 225
  • Бургас
Веси, защо просто не излезеш в болничен?!

# 226
  • София
Здравейте,
Имам и аз подобен въпрос. Случаят ми е следният:
През януари си смених работата и съответно на новото място съм на 6-месечен изпитателен срок. Съвсем скоро разбрах, че съм бременна, а вече влизам в 4месец. Проблемът е, че съм убедена, че в момента, в който съобщя на работодателите ми, ще последва уволнение. Сигурна съм, тъй като е имало доста такива случаи. Така, че да им кажа и да се надявам да постъпят по различен начин не е вариант. Работата е там, че скоро ще започне да ми личи, да кажем, че до месец юни ще се прикривам по някакъв начин, а после мисля да започна да ползвам болнични до началото на август, когато  започват 45-те дни. Въпросът ми е: 100% ли е сигурно, че по време на болнични не могат да ме уволнят? Ясно ми е, че изпитателният срок се удължава с ползването на отпуск и болнични, но четох на други места, че има вариант да ме уволнят и докато съм в болничен. Знаете ли дали е истина? Предваритено благодаря.

# 227
При такъв договор като твоя не би трябвало да има такъв вариант - този вариант е при срочен договор. При договор със срок на изпитване, който е за неопределено време, т.е. сключен така, че става постоянен ако не се прекрати няма как да те уволнят по време на болничните, те ще ти ги представят в НОИ, както и всички други документи за майчинството, но при връщането ти на работа могат спокойно да ти прекратят договора.

# 228
  • София
Мерси много за бързия отговор. Договорът ми е малко по-различен. Срок на изпитване 6 месеца. След изтичане на изпитателния срок, в случай, че не е прекратен, се счита за окончателно сключен за срок от една година (на осн. чл. 68, ал.1.т.1 във връзка с чл. 68, ал. 4 и член 71, ал.2). Тоест срочен е. В такъв слуай как стоят нещата? Могат ли да ми го прекратят по време на болничен?

# 229
Мерси много за бързия отговор. Договорът ми е малко по-различен. Срок на изпитване 6 месеца. След изтичане на изпитателния срок, в случай, че не е прекратен, се счита за окончателно сключен за срок от една година (на осн. чл. 68, ал.1.т.1 във връзка с чл. 68, ал. 4 и член 71, ал.2). Тоест срочен е. В такъв слуай как стоят нещата? Могат ли да ми го прекратят по време на болничен?

Принципно в срок на изпитване не могат , защото срокът спира да тече по време на отпуска.

Дано се включи някой с конкретен опит.

Най-сигурно е да се пита в Инспекция по труда, че ако ти направят номер да си знаеш правата.

# 230
  • Русе

Ами аз съм малко на приятелски начала и не искам да влошавам отношенията, а бременността ми не беше много предвидена - трябваше да поработя още поне година. Та затова се чудя какво да правя. Ами ако остана без работа, после започна някъде  - осигурителния ми стаж ще се прекъсне - ще получавам ли пак майчинство?

# 231

Ами аз съм малко на приятелски начала и не искам да влошавам отношенията, а бременността ми не беше много предвидена - трябваше да поработя още поне година. Та затова се чудя какво да правя. Ами ако остана без работа, после започна някъде  - осигурителния ми стаж ще се прекъсне - ще получавам ли пак майчинство?

ако имаш общ осигурителен стаж 12 месеца ще можеш да получиш майчинство. Няма значение дали има прекъсвания.

За заплащането имат значение 18-те месеца непосредствено преди излизане в болничен 45 дни преди раждане.

# 232
  • Бургас

Бременността е нещо с което да се гордеем, а не да се страхуваме, така че смело напред и да не ти пука за приятелските отношения, защото ако те наистина са такива, няма да се засегнат от твоята бременност, а тя ще ги зарадва!   bouquet

# 233
  • СОФИЯ

Бременността е нещо с което да се гордеем, а не да се страхуваме, така че смело напред и да не ти пука за приятелските отношения, защото ако те наистина са такива, няма да се засегнат от твоята бременност, а тя ще ги зарадва!   bouquet

Peace Peace Peace Рядкост са подобни позитивни нагласи  newsm10

# 234

Ами аз съм малко на приятелски начала и не искам да влошавам отношенията, а бременността ми не беше много предвидена - трябваше да поработя още поне година. Та затова се чудя какво да правя. Ами ако остана без работа, после започна някъде  - осигурителния ми стаж ще се прекъсне - ще получавам ли пак майчинство?
Бременността е нещо с което да се гордеем, а не да се страхуваме, така че смело напред и да не ти пука за приятелските отношения, защото ако те наистина са такива, няма да се засегнат от твоята бременност, а тя ще ги зарадва!   bouquet
Абсолютно съм съгласна с това.Трябва да се гордеем с това че даряваме нов живот и мисля, че всички хора би трябвало да ни разбират и подкрепят.
И моят случай беше подобен. И аз имах приятелски отношения с вече бившия си работодател и мислех,че ще  приемат моята бременност с усмивка,но уви не се получи така.  Sad
Веси неискам да те  плаша, но при мен стана голям хаос, в момента в който разбраха че съм бременна се опитваха по всякакъв начин да ме уволнят и макар ч бях от 5 години в тази фирма и винаги съм била коректна с тях , отношенията ни бяха доста близки както споменах, но накрая се стигна до там, че за мен беше по-добре да напусна, започнах да се осигурявам към друга фирма и така сега получава майчински. А със стария си работодател сме в процес на дело. Дано при теб излязат хора и наистина са ти приятели началниците и да не те уволнят. Стискам ти палци и лека бременност.

# 235
  • Велико Търново
А знаете ли дали ако работя на срочен трудов договор трябва да представя документ на работодателя, че съм бременна? Знам, че на такъв договор нямам право на защита, но все пак? А доколкото знам, май като дойде време за 45 дневния  болничен и  го връча на работодател, май нямат право да ме съкратят?

# 236
  • Русе
Благодаря за подкрепата момичета! Ще видя как ще се справя с тази ситуация. Имам само още едно въпросче - ясно е че 12 месечния стаж може и да е прекъсван, а какво става ако е прекъсван 18 месечния - в моя случай - уволняват ме и аз чак след месец се закачам някъде на работа - 12 месеца общ осигурителен стаж отдавна имам - но ще се прекъснат 18-те месеца...

# 237
  • СОФИЯ
Благодаря за подкрепата момичета! Ще видя как ще се справя с тази ситуация. Имам само още едно въпросче - ясно е че 12 месечния стаж може и да е прекъсван, а какво става ако е прекъсван 18 месечния - в моя случай - уволняват ме и аз чак след месец се закачам някъде на работа - 12 месеца общ осигурителен стаж отдавна имам - но ще се прекъснат 18-те месеца...

Доколкото помня "празните" месеци се изчисляват на МРЗ, но нека и др ти потвърди, з сега нямам време да ровя.

# 238
  • Пловдив

Доколкото помня "празните" месеци се изчисляват на МРЗ, но нека и др ти потвърди, з сега нямам време да ровя.

да,точно така
месеците без работа или на борсата са на 240 лв и за бруто,и за нето

# 239
Веси и аз имах прекъсване- от единия до другия договор имах 4 месеца прекъсване, както казаха момичетата тези миесеци се изчисляват по МРЗ или 240 лв.към момента.

Общи условия

Активация на акаунт