УВОЛНЕНИ БРЕМЕННИ

• 67 607
  • 342
  •   1
Отговори
# 240
(Извинявам се, че не е по темата, но не можах да намеря друга.)
Здравейте, в отпуск по майчинство съм от април 2010, но тъй като работодателят ми не ми е внасял осигуровките, не съм получавала майчинство от февруари 2011. Тъй като работодателят ми няма намерение да внася осигуровки, а от НАП ми казаха че няма да ми преведат майчинство до като не се внесат осигуровките, мога ли да изляза по майчинство от друга фирма и как може да се случи това?

# 241
  • София
Мисля, че е по-добре ти да си внесеш осигуровки.
Елфита да каже, дали е така?

# 242
  • Пловдив
тя сама няма как да ги внесе

може да даде пари на работодателя и той да ги внесе-но да внесе само на нея,а на другите работници не-едва ли ще се съгласи

Jasmin88 ,отг ти в другата

# 243
Здравейте,
може ли да обясните какви биха могли да бъдат мотивите на работодател да съкрати бременна жена при положение, че по време на майчинството парите се плащат от държавата и работодателя няма разходи.
Може би нещо ми убягва.
Благодаря предварително.

# 244
  • Пловдив
мотивите може да са

да не плаща здравната двете години
не може да си назначи човек на постоянен договор,защото трябва да й пази мястото
като се върне майката се предполага,че често ще излиза в болнични

# 245
Тези мотиви ще минат пред инспекцията?

# 246
мотивите може да са

да не плаща здравната двете години
не може да си назначи човек на постоянен договор,защото трябва да й пази мястото
като се върне майката се предполага,че често ще излиза в болнични

Благодаря Elfita - напълно резонно - дори сега се сещам, че май имаше изискване титулярката да се възстанови с възнаграждение не по-малко от това, което е получавалa преди отсъствието си. /Макар, че това не знам каква роля би изиграло ако поради инфлацията сумата вече не е адекватна./

# 247
  • Пловдив
Тези мотиви ще минат пред инспекцията?

не

говорим за лични мотиви на работодателят да не искат бременни
не всички обаче мислят по този начин

# 248
Предполагам точно по посочените по-горе причини бях принудена да напусна работата си, която много харесвах, когато бях бременна в 6-я месец. Освен това в отдела бяхме 3 бременни с термини през 2-3 месеца (от общо 15 души). И понеже бях заека там - работих от година и половина само, решиха да ме смачкат, за да напусна сама...така и направих. Сега много ме е яд, че не излязох в болнични, но сигурно така е било писано. Беше много тежък момент за мен. Още си сънувам, че съм на работа  Sad

# 249
Здравейте приятелката ми е бременна от 2 месеца работи на 4 часов трудов договор .Вчера каза на шефовете си за това за да е коректна към тях с надеждата, че ще измислят най-добрия вариянт и за двете страни. Предложихме да им плащаме осигуровките които те трябва да дават по време на майчинство. Те се консултираха със счетоводителката си и и казаха, че най-добрия вариянт е да я освободят по взаимно съгласие като искат да се разпише на едномесечно предизвестие със задна дата и че нямало смисъл да я съкращават защото така или иначе не и се полагало обезщетение от бюрото по труда тъй като била на 4 часа. Моля за съвет какво да направим тъй като тя е в 3-ти месец на бременност. Да отиде на лекар и  да си вземе болнични, но може ли да бъде в болнични докато не роди и могат ли работодателите да я уволнят през това време или да не се занимава и да им подпише предизвестието. Другия вариянт да настоява да я съкратят от това има ли смисъл?

# 250
  • Бургас
Не съм чувала по-абсурдно обяснение на това да се изгавриш с бременна!
Наката, кажи на приятелката си да си взима болничен и да бяга оттам! Аз поне незнам да отпада закрилата при 4 часов трудов договор, освен ако не е на срочен договор, но и така да е не би трябвало да могат да я махнат преди да се върне на работа поне за 1 работен час. Т.е. когато не е на работа тя не може да си получи предизвестието, освен по други по-брутални начини /по пощата или по куриер/.
При мен началника почна да се държи с мен много зле, за да се махна и да си докара жената на моето място и аз излязох в болничен в 4 месец, а съм на трудов договор със срок на изпитване. Сега всички са доволни и щастливи, не са ми искали да се отказвам от работното ми място.
В никакъв случай да не напуска, още повече по взаимно съгласие! Даже и жалба може да си подаде, ако продължават да я натискат!

# 251
Анито, бъди сигурна че ако се върнеш и за ден ще те махнат ако искат, защото с отпуска се удължава срока на изпитване и на практика нямаш закрила.

nakata232, намерете фирма, в която да започне работа и после да си излиза в болнични и майчинство. ... лошо е когато някой се държи некоректно с бременна жена, но реалността в нашата родина е такава  Confused

Преди обаче да направите каквото и да било можете да се обърнете към Инспекция по труда за консултация и да ви обяснят на какво имате право и как да процедирате.

# 252
  • Бургас
Zl-76,  сигурна съм че и за 5 мин да се върна, пак ще ме чака предизвестието, но идеята е да се случи след като е минало майчинството и да си го оползотвриш. Незнам, за мен не е добро решение да си търси фирма тепърва, още повече с тези проверки за фиктивно назначени бременни жени, за които чуваме по новините...
Болничния на който има право е 180 дни, а след комисия и ТЕЛК може и продължение, така че не е нужно да се връща на работа.

# 253
Анито, в твоят случай не не необходимо предизвестие дори, но ти си гледай по-важното в момента, а по отношение на другият случай - според мен е по-добре в такъв момент да се излезе болничен и после майчинство, но си зависи от самия договор ... и на 4 часа не знам доколко си струва усилията да се спори с такива работодатели ... преди да се вземе решение обаче трябва да е направи консултация.

# 254
Здравейте приятелката ми е бременна от 2 месеца работи на 4 часов трудов договор .Вчера каза на шефовете си за това за да е коректна към тях с надеждата, че ще измислят най-добрия вариянт и за двете страни. Предложихме да им плащаме осигуровките които те трябва да дават по време на майчинство. Те се консултираха със счетоводителката си и и казаха, че най-добрия вариянт е да я освободят по взаимно съгласие като искат да се разпише на едномесечно предизвестие със задна дата и че нямало смисъл да я съкращават защото така или иначе не и се полагало обезщетение от бюрото по труда тъй като била на 4 часа. Моля за съвет какво да направим тъй като тя е в 3-ти месец на бременност. Да отиде на лекар и  да си вземе болнични, но може ли да бъде в болнични докато не роди и могат ли работодателите да я уволнят през това време или да не се занимава и да им подпише предизвестието. Другия вариянт да настоява да я съкратят от това има ли смисъл?
Мен ме сполетя подобна участ преди година.
Само че аз работех на постоянен трудов договор и бях в тази фирма от 5 години. И както бяхме в много добри, бих казала близки отношения с работодателя ми, така точно когато разбра че съм бременна се опита да ме накара да напусна.Аз естесвено не си оставих магарето в калта и се започна война!Аз не се съласих да напусна, но и той направи всичко възможно за да ме уволни и  чесно казано според мен не разчитай нито на Инспекцията по труда, НОИ или която и да е държавна институция защото няма да ти помогнат. Най добре потърсете веднага друга работа на приятелката ти на 8 часов работен ден на  ппостоянен трудов договор за да и текат усигуровки и после да получава майчинство.
Просто нямам повече думи за да кажа колко съм потресена от безхаберието и бездействието на нашите държавни управници! И после как искат да има раждаемост в страната?!

Общи условия

Активация на акаунт