УВОЛНЕНИ БРЕМЕННИ

• 67 664
  • 342
  •   1
Отговори
# 75
Започнах работа на 02/02/2009 г . на изпитателен срок от 6 месеца в полза на работодателя. Забременях около 10 февруари. Казах на шефката ми към края на март, като си мислех, че го казвам за добро - да не мислят че съм крила нещо с умисъл, а и да имат време по-нататък евентуално да си търсят нов човек. А тя взе, че ме уволни най-брутално - каза, че не им трябва бременна жена /това посочи като единствена причина/ и ме изхвърлиха за 2 дни. В заповедта ми писаха по взаимно съгласие, поради постъпила от мен молба, а такава няма. Аз веднага се писах на трудов договор във фирмата на мъжа ми, за да ми продължат осигуровките. Имаха ли право да ме махнат и ако ги съдя би трябвало да ми платят за времето , в което съм останала без работа, а такова напрактика няма, защото има друг трудов договор /макар и фиктивен/. Въпроса ми е - дали като съм била на изпитателен срок ме защитава закона след като съм бременна и имам документи за това. Заповедта знам, че мога да я оспорвам, защото няма писмена молба от мен, както пише там. Това дава ли ми право на някакви обезщетения? Благодаря!

# 76
  • В полите на Пирин планина
Започнах работа на 02/02/2009 г . на изпитателен срок от 6 месеца в полза на работодателя. Забременях около 10 февруари. Казах на шефката ми към края на март, като си мислех, че го казвам за добро - да не мислят че съм крила нещо с умисъл, а и да имат време по-нататък евентуално да си търсят нов човек. А тя взе, че ме уволни най-брутално - каза, че не им трябва бременна жена /това посочи като единствена причина/ и ме изхвърлиха за 2 дни. В заповедта ми писаха по взаимно съгласие, поради постъпила от мен молба, а такава няма. Аз веднага се писах на трудов договор във фирмата на мъжа ми, за да ми продължат осигуровките. Имаха ли право да ме махнат и ако ги съдя би трябвало да ми платят за времето , в което съм останала без работа, а такова напрактика няма, защото има друг трудов договор /макар и фиктивен/. Въпроса ми е - дали като съм била на изпитателен срок ме защитава закона след като съм бременна и имам документи за това. Заповедта знам, че мога да я оспорвам, защото няма писмена молба от мен, както пише там. Това дава ли ми право на някакви обезщетения? Благодаря!

При договор на изпитателен срок в полза на работодателя той може да те освободи по всяко време, ако прецени, че не си подходяща за длъжността. Не виждам изобщо смисъл в това да подправят молба за напускане от твоя страна и озвобождаване по взаимно съгласие newsm78 Това, че си бременна не те защитава по време на изпитателния срок на договора.

# 77
  Дълбоко съм възмутена,че има такива "работодатели",които са способни уволнят една бременна жена...
   Вярно е че върлува финансова криза,но дали ще им се затрапи бизнеса с или без едно работно место.Онзи отгоре,които вижда всичко да ги съди  bishop

# 78
По време на изпитателен срок работодателя може да те освободи на осн. чл. 71, а по взаимно съгласие - не, при положение, че не си подавала молба. Ако речеш да ги съдиш, ще ги осъдиш - за неправомерно уволнение. Наскоро една позната осъди работодателя, че при изпитателен срок я беше освободил на осн. чл. 325, т. 3.  Peace

# 79
Благодаря Ви за отговорите, мили дами. Аз реших да не се занимавам с нищо, защото само ще си "тровя" бебето с излишни нерви. И аз вярвам във възмездието. Нека Господ ги съди. Аз му благодаря от сърце, че ми даде това щастие да стана майка:) По-добре с бебе и без работа, отколкото обратното. Щастлива съм. Жалко само, че в тази нашата скапана държава в такъв момент те карат да се чувстваш ненужна и некадърна, че нямаме никакви права......В  целия свят това е най-важното нещо за обществото - да осигури нормално износване и отглеждане на децата - те са богатството на света!

# 80
Повдигнатите въпроси ме интересуват и се записвам да следя темата.

Само имам един принципен въпрос - има ли начин още при подписване на трудов договор с изпитателен срок, да се направи защитна клауза за бременната жена?

# 81

Само имам един принципен въпрос - има ли начин още при подписване на трудов договор с изпитателен срок, да се направи защитна клауза за бременната жена?

newsm78 Едва ли работодателят ще е много навит на такова нещо.

# 82

newsm78 Едва ли работодателят ще е много навит на такова нещо.

О, със сигурност няма да е навит, ако знае за какво иде реч. Но има такива завоалирани клаузи, които могат да се тълкуват в широк диапазон. Срещала съм ги в нотариални актове. От там се сетих - дали няма нещо такова и в КТ?

# 83
Джема поне аз не се сещам за нещо, което би свършило работа. Изпитателния срок е точно такава опция, която в общия случай е с цел работодателят да прецени дали един работник отговаря на изискванията му за дадената длъжност и една евентуална или реална бременност в никакъв случай не е причина за прекратяване на договора, но в практиката става точно така.

# 84
А защо стана така да ти издават вместо за 45 дни,за 15 дни болничен преди раждане.Заради проблемите с работата ли?
  точно така заради работата. От вчера съм възстановена на работа, а от днес ми текат оставащите 15 дена болничен. Между другото съм възстановена от датата на уволнението от 01.12.2008
момичета имам един въпрос. Ще може ли някой да ми каже за тия 30 дена болничен за раждане дето ги губя по кой член, точка или нещо си там са. Уж се рових, че преди съм чела някъде но не открих. И понеже от работата твърдят че не ги губя искам да докажа. Аз от 15 дена съм в болничен, а терминът ми е утре 01.05. Те твърдят че 410 дни почват да текат от 15.04 от когато ми е болничния. А аз понеже нямам болн. за 45  и нали се водя като "отказала се" да ползвам целия болничен. Май стана малко объркано за мен, надявам се че съм успяла да обясня

# 85
  • София
Наредба за медицинската експертиза на работоспособността
Чл. 30. (1) В случай, при който бременната не се е явила своевременно за оформяне на отпуска си по бременност, но има определен термин на раждане, болничният лист се издава, както следва:
1. ако до явяването й при лекаря е работила - само за времето от датата на прекратяване на работата до термина на раждането;
2. ако до явяването й при лекаря не е работила - за целия период от 45 дни, предхождащ термина на раждането.
(2) Когато осигурената е родила, без да е имала определен термин и без оформен отпуск по бременност, временната неработоспособност се оформя, както следва:
1. за целия период от 45 дни преди раждането, ако не е работила, болничният лист се антидатира и се издава за целия период до датата на раждането от лекаря, водил раждането, или от личния лекар, ако раждането е станало без медицинско наблюдение;
2. ако е работила част от периода 45 дни, предхождащ раждането, а през останалия период не е работила, болничният лист се издава за времето от прекратяването на работата й до датата на раждането;
3. ако до раждането бременната е работила, болничен лист за бременност не се издава.
(3) В случаите, при които бременната се явява по-късно за оформяне на отпуска си по бременност, тя представя на здравните органи документ от предприятието за датата, до която е работила. Документът се съхранява в ЛАК заедно с картона на бременната.

# 86
много благодаря, добре че сте вие да се осведомяваме навреме

# 87
Моля, може ли някой да ми каже при постъпване на работа колко дни трябва да има отработени, за да се излезе в платен болничен? И как се плаща той, в случай, че все още не е получавана заплата?

# 88
Моля, може ли някой да ми каже при постъпване на работа колко дни трябва да има отработени, за да се излезе в платен болничен? И как се плаща той, в случай, че все още не е получавана заплата?

Няма такъв срок - трябва да имаш поне един отработен ден, за да влезе трудовият договор  в сила и след това можеш да излизаш в болничен. Базата е 6-те месеца преди излизане в болничен и осигурителните доходи за този период.

# 89
Отдавна не съм писала по тази тема, но аз не съм се отказала. След като спечелих 3 дела за незаконно уволнение по време на бременност, бях възстановена на работа след три години съдене. Започнах да си вадя болнични със задна дата за раждане и бременност. Представих ги пред НОИ, но категорично ми бе отказано, с мотивите че при възстановяване на работа работодателят дължи вноски със задна дата само за пенсии, но не и за фонд общо заболяване и майчинство. Поради което нямам внесени вноски и няма начин и да се внесат такива и не би следвало да ми се изплатят болничните. Но тъй като уволнението ми бе през 2005 година важат и разпоредбите на закона към възникване на обстоятелството. А там изискването е да имаш натрупан стаж, но не непременно към възникване на първия болничен преди раждане.
Сега заведох дело в Административния съд и жаля отказа на директора на НОИ. На 09.09.2009 г. е насрочено разглеждане на делото.

Пиша ви това, защото излиза, че ако бях сключила с някой фиктивен трудов договор, след като ме уволниха щях  да си получа майчинството. Но понеже аз тръгнах да търся правото си по законен ред след 4 години още не съм взела 1 лев. И все пак няма да се откажа докато не изчерпя всички възможни начини. Предполагам, че ако спечеля на първа инстанция пред Адм.съд, НОИ ще жали пред Върховния адм. съд и така още 1 годинка ще изтече. Отдавна съм отписала тези пари за майчинството, но ако имаше в Бургас и други уволнени бременни, които да си търсят правата, щеше да има някаква практика и нямаше така лесно да се издава отказ от НОИ.

Общи условия

Активация на акаунт