УВОЛНЕНИ БРЕМЕННИ

• 67 696
  • 342
  •   1
Отговори
# 90
  • Пловдив
eforina радвам се ,че споделяш тази информация с нас.Пиши ни и какво е станало с делото срещу директора на НОИ

поздравявам те за упоритостта ти да си търсиш правата  bouquet

ако повечето българи бяхме такива,далече щяхме да стигнем ...............

# 91
eforina,
възхищавам се на упоритостта ти. Знам какво е да се сблъскаш с ужасната бюрократщина в България...

# 92
здравей те аз съм нова и това което прочетох за всички е ужасно.Аз също имам един въпрос.Ако забременееш в изпитателен срок и си пуснеш болнични договорът тогава не става ли автоматически постоянен и  тогава те нямат право да те уволнят или освободят по причини че не ставаш за тази работа или прочие.

# 93
  • В полите на Пирин планина
здравей те аз съм нова и това което прочетох за всички е ужасно.Аз също имам един въпрос.Ако забременееш в изпитателен срок и си пуснеш болнични договорът тогава не става ли автоматически постоянен и  тогава те нямат право да те уволнят или освободят по причини че не ставаш за тази работа или прочие.

Не става автоматично постоянен, а по време на болничният спира да тече изпитателния срок. При изпитателен договор, ако е сключен в полза на работодателя не става дума за уволнение или съкращаване, а просто за прекратяване на договора в рамките на срока на изпитване, защото работодателят е преценил, че не си подходящ за определената работа. Това, че си бременна не те предпазва от едно такова прекратяване на договора. Естествено по време на отпуск по болест няма как да ти прекратят договора.

# 94
много благодаря и успех на всички

# 95
Цитат
Естествено по време на отпуск по болест няма как да ти прекратят договора.

Какво трябва и какво става в България са различни неща. Аз бях в болнични за задържане, бременна в петия месец и ми прекратиха договора. Само заради това, че съм в болнични, Инспекцията по труда трябваше да отмени уволнението, но те отговориха, че не е в тяхната компетенция и трябва да заведа дело.

# 96
Цитат
Естествено по време на отпуск по болест няма как да ти прекратят договора.

Какво трябва и какво става в България са различни неща. Аз бях в болнични за задържане, бременна в петия месец и ми прекратиха договора. Само заради това, че съм в болнични, Инспекцията по труда трябваше да отмени уволнението, но те отговориха, че не е в тяхната компетенция и трябва да заведа дело.

Делата по трудово право са без съдебна такса и огромен брой от случаите се отсъжда в полза на работника.

# 97
Започнах работа на 05.10.2007 г. разбрах че съм бременна на 10.06.2009 година уведомих шефа си за това от 2 месеца ми се налага да излизам в болничен защото имам проблими с бременноста. Назначена съм на договор до завръщане на титуляра, който в момента е по маичинство но тя иска да се върне на работа един месец по- рано а на мен толкова няма да ми стигне да изляза в майчинство имат ли право да ме уволнят
 Cry

# 98
  • Пловдив
tedidesi ,твоят договор е по заместване и се прекратява,когато се върне титуляра.Това не е уволнение.Ако титуляра се върне по-рано,започни работа фиктивно във фирма на приятел и така ще закърпиш положението

# 99
  • Пловдив
мале кви работодатели има.Нямат ли капка съвест #2gunfire

# 100
Здравейте, да се включа и аз. Започнах работа на 14.08.2006 г в един магазин. Забременях ноември 2007 г, бременността ми е констатирана от лекар на 06.12.2007г, и естествено казах и на работодателите си. Какво последва: на 15.12.2007 в 21. 00 часа бях уведомена от работодателката си, че трябва да се подпиша на едни документи т.е на заповед за уволнението ми или да си подам молба за напускане по взаимно съгласие, естествено аз нищо не подписах и се прибрах в къщи. На 17.12. 2008 год отидох в Инспекция по труда, където две адвокатки ме "посъветваха да си намеря друга работа....."И така преди Коледа и Нова година, аз бременна в 7 седмица се скиторех по студените и мрачни улици, прехвърлях се от една институция в друга и така нищо. Аз по принцип лесно не се предавам и така с много ходене и питане, стигнах до Изпълнителна Агенция Главна инспекция по труда-София, откъдето ми съдействаха да мога да подам сигнал за проверка относно моето уволнение,  с мотив че съм бременна  в Инспекция по труда-Русе.Получих отговор на сигнала че уволнението е неправомерно, има наличие на трудов конфликт и че имам право да съдя работодателя си.Аз наемам адвокат и така започвам дело за неправомерно съкращаване, да вече уволнението ми е станало и съкращаване по чл 328,ал1.,т.2....т.е съкратена съм на 21.12.2007, а аз не съм на работа от 15.12.2007, в този магазин, и не съм нито подписвала, нито съм уведомявана дори и по пощата за тези съкращения и уволнения. Днес е 10.10.2009, как стоят нещата: имам си дъщеричка на 1.2 месеца, загубих делото и трябва аз да плащам за това че съм уволнена,  на Районен съд спечелих делото, на Окръжен съд делото взема друг обрат на нещата и аз губя делото. на ВКС делото ми не е допуснато да се разглежда, и така аз вместо да съм обвинител, станах обвинена. Това е на бързо разказана историята на моето уволнение-съкращение поради БРЕМЕННОСТ. Моето мнение е че каквото и да пише в Кодекса на труда, относно защита при уволнение на бременна, попаднеш ли на работодател, който смята бременността за болест, няма как да се спасиш. Немисля че е редно,  за да те защити нещо от някого да тръбиш на ляво и дясно, да показваш документи, и т.н и дори и това да направиш пак няма да се спасиш..

# 101
  • Пловдив
haita-77 ,за да възползваш от защита не е достатъчно да уведомиш устно,а трябва документ от лекар,който да се заведе в деловодството с входящ номер.Така е по закон

какъв е мотива,за да загубиш делото?

# 102
haita-77 ,за да възползваш от защита не е достатъчно да уведомиш устно,а трябва документ от лекар,който да се заведе в деловодството с входящ номер.Така е по закон

какъв е мотива,за да загубиш делото?

И на мен ми е интересно на какво основание си загубила делото  Thinking

# 103
 А  какво става ако работодателя не приеме документа и не го архивира?Трябва да и търсиш свидетели, че евентуално си го представила документа , работодателя не го е приел?!Как се доказват такива неща....и кой ще ти стане свидетел?Закона може и да е написан , но в реалността стоят по друг начин нещата....Аз лично се убедих, че не съм единствената пострадала...Аз си задвижих нещата, така че да си получавам майчинство- платено 2 год., и се заинатих да доказвам правотата си  в съда, с надеждата за справедливост ,между другото  делото щеше да ми донесе само морално удовлетворение и толкова, но се извъртяха нещата и от моя полза , станаха в моя вреда....Става въпрос,че фирмата в която съм работела е ДЗЗД-дружество и според правото това дружество не може да бъде субект на правото и естествено аз нямам право на никакви претенций....и от там губя делото , а ВКС ми отхвърли делото позовавайки се на чл 280, ал 1,т.3  ГПК . Доста набързо и схематично описвам всичко, в мен са всякакви копия, от решения, определения, пощенски разписки, молби, нотариални покани и прочие, и много нерви  на вятъра.

# 104
ЗДРАВЕЙТЕ,бременна съм като съм казала на работодателя разбира се за това,имам си 1г.трудов стаж.Проблема е, че той нарочно започна да ме тормози психически и да ме кара да върша неща който не ми влизат в трудовите задължения,В случай,че откажа някаква недова лична работа да върша той може ли да ме уволни примерно,имам ли защита в този случай.Какво мога да предприема аз и до къде могат да стигнат нещата.Благодаря предварително

Общи условия

Активация на акаунт