Френска празнична тема - 18

• 26 231
  • 298
  •   1
Отговори
# 150
 Привет дами,
Тони и Тото ,мерси за успокоителните думи Simple Smile
  Въоръжила с търпение относно документацията и проверявам по няколко пъти , след като в София  сгрешиха 2 пъти последователно при издаването на дубликат на акта ми за раждане - първо беше името на майка ми - 2 букви разлика , след това  грешка с рождената дата на баща ми - 4 години по-млад го бяха написали... в общината също грешка с името на бъдещият ми съпруг при изписването на кирилица  - лично, бащино и фамилно, а  след превод и легализиацията установихме .. о ужас ..той милият ми  е само с 2 имена записан и документите невалидни !
 Жалана , аз се обадих до посолството в Париж  за един документ и подробности относно промяната на името след брака. Обясниха ми изчерпателно следното : Всяка жена сключила брак тук има правото да приеме да ползва името на съпруга си  , като то се добавя към нейните  имена, както са изписани по акт за раждане.  При самото издаване на документа за сключен брак е важно да се изиска вписване, че съпругата приема да ползва фамилията на съпруга си.  Тук нямат право да пропускат или променят имената ти освен да добавят- по съпруг “......................"- това е " le nome d'usage ". След това имаш възможност да се  запишеш в новите документи както искаш, фамилията с едно или 2 фамилни имена . Ако са пропуснали да те попитат за Le nom d'usage или нещо не са изписали имената ти коректно , сега е момента да провериш дали може да се коригира, защото от администрацията в София- горчив опит.  От посолството в Париж са много отзивчиви относно документите . Успех !

# 151
Здравейте момичета,
Аз съм Доротея сестрата на Патенце тя ви писа много за мен преди време и за болестта ми. Благодаря на всички вас които се включихте с полезна информация и добри пожелания най вече на Мариякара и Мари. Вече съм в къщи, ходя на химио единпът седмично което ми идва малко множко, защото след това се чувствам 3-4 дни много зле. Малко информация за мен - на 38 г. съм имам две момчета на 11г. и на 4г., мъжът ми е българин, тук сме от септември, живеем в Gennevilliers. Надявам се да ме приемете сред вас и скоро да се запознаем лично.  Grinning 

# 152
Doroteya, миличка добре дошла сред нас   bouquet
Пожелавам ти много сили и кураж да се пребориш, ние сме тук и с каквото можем ще помагаме. Включвай се при нас  Hug

Мари Рус, от два дена съм на курса като обикалям на нулево ниво и на първо. Първо доста сложно ми дойде днес хем уж поназняйвам думички. Щу правила и глаголи изписахме  Shocked Лошото е, че има девойки с много добър френски и такива като мен, които нищо не чаткат и става малко конфузно. Но пак е по -добре от нищо.

Летизиа, ами то аз съм си виновна не трябваше да оставям мъжо сам да се оправя, сега май си нося моето си име  #Cussing out. Никой не ме е питал нищо.

Ще се обадя в посолството ни във Франция да видим дали могат да направят нещо, въпреки че много се съмнявам  ConfusedИ ако имаме детенце какво, то ще носи фамилията на баща си, а аз с различно име ли ще бъда  #2gunfire #Cussing out

Последна редакция: вт, 20 яну 2009, 23:39 от jalana

# 153
Здравей Доротея! Добре дошла сред нас!  Стискам палци и ти желая много кураж и търпение в изпитанието, което преживяваш! Надявам се скоро всичко това да е зад гърба ти Hug

Мари-рус, препоръчителните ваксини можеш изобщо да не ги правиш, никой нищо не може да ти каже. Тези , които си изредила са задължителни. За отказване на задължителните не знам каква е процедурата, но можеш спокойно да ги отложиш във времето-или да се разбереш с педито или , ако не ти се разправя, да се правиш на чукната Wink(аз примерно Гогата не съм го водила на педиатър от март миналата година-или го водя при Джи-Пи -то , който не  се интересува или го самолекувам.... Не се давам за пример за подражание, да не ме разберете погрешно Wink

И ....тук задължителното училище е от 6 години, детската не е, макар, че всички деца ходят Wink

# 154
  • пак на Рив Гош
Доротея, добре дошла! От сега нататък само хубави неща да ви се случват!   bouquet
Ще се радвам да се запознаем някой ден на някоя парижка среща!

Добре дошла и на Letizia!

Мистик, не честитя, само питам - каква е работата, ако не е тайна?  Laughing  Ако е тайна - пак ще питам, ама на лични Wink.

Тони и Тото, честито прохождане на малкия! Много са сладки на аватара ти Simple Smile

Jabata_dll, моят опит с дипломите е от времето преди България да влезе в Европа  Simple Smile. Oбщо взето зависи от работодателя дали ще ти признае дипломата и на какво ниво и за каква професия (поне така пишеше в официалното писмо, което получих, след като поисках еквивалент на моите тапии пред регионалната ми Академия). По принцип юридически еквивалент на чуждестранни дипломи във Франция няма (т.е. 5тте ми години в СУ не отговарят на френски мастър Simple Smile). Има една организация ENIC-NAIRC, която се занимава именно с академичното и професионално признаване на чуждестранни дипломи във Франция и и френски в чужбина, там може да се види за повече подробности. Но, честно казано, не знам дали работодателят би имал проблем, ако служителят му няма официален еквивалент на нивото на образование (изададен от регионалната Академия).

Malenna, към края на седмицата дават леко спиране на дъжда и повишение на температурите - 10-11 °С. Приятно изкарване в Париж (под чадъра и дъждобрана)  Grinning.

Ние миналия уикенд бяхме там, и да ви кажа, ако спечелим от тотото 10-15 милиона, веднага си купувам апартамент и се връшатм да живея там. И квартала съм си харесала, и квадратурата, и изгледа към Тура на Ефел... сега остава и фишове да почнa на пускам  Laughing

Мариякара, къде в Испания ще ходите? Ние през април ще пътуваме с Камбанката до София - между тукашния и тамошния Великден - avis aux amateurs Wink

Да ви кажа последно - както се чудeхме къде ще ходим на почивка лятото, взехме та получихме покана за сватба .... в Индия Grinning Сега правим усилени финасови разчети как да натамъним доходите, та да не надвишат разходите по случая  Laughing

# 155
Момичета, благодаря ви за отговорите.
jalana, като чета разбирам, че не съм единствената, на която френския не е много добър. Все се оправдавам, че нямам време да започна да го уча, но може би е крайно време да стартирам. Желая ти успех и бързо усвояване.

# 156
Малиии, Роца, сериозна работа си е Индия! Wink кой е този индиец, дето ви е поканил? Laughing
Ние ще ходим близо до Барселона. Ще връщаме гостито на приятелите, дето бяха у нас по Коледа.

# 157
Момичета, благодаря ви за отговорите.
jalana, като чета разбирам, че не съм единствената, на която френския не е много добър. Все се оправдавам, че нямам време да започна да го уча, но може би е крайно време да стартирам. Желая ти успех и бързо усвояване.

хич не си единствената, досега само се оправдавах и аз, че нямам време от сватба, от свекъри, от ходене до БГ, абе знам аз че си търся извинения, но истината е, че тоз откачен език имам чувство че няма научаване. Нищо не ми влиза в тиквичката, все едно дупка имам в мозъка и само пропусквателна информация допускам  JoyНо е факт, че малко напреднах, но само на думи не и на граматика  Confused

Хаха, Мариакара и аз така викам малииииииии, ама и аз такава любопитна като теб, трябва да се разнищи случая откъде Роца има познати в Индия  Mr. Green Ма Роца и ти много интернационални визити шъ паите..

# 158
  • пак на Рив Гош
Малиии, Роца, сериозна работа си е Индия! Wink кой е този индиец, дето ви е поканил? Laughing
Ние ще ходим близо до Барселона. Ще връщаме гостито на приятелите, дето бяха у нас по Коледа.

Хехехехе, индиецът е французин Wink. За любопитните - преди време, когато бях млада и зелена, дойдох да правя част от дисертацията си в Париж. Tукашният ми научен ръководител на дисертацията е индиец, та в лабораторията винаги имаше няколко индийци, дошли на пост-док. Имаше и един пост-док, французин, който стана по-късно научен сътрудник в същата лаборатория. Редовно ходехме на индийки ресторант, устройвахме си разни събирания (ех, блажни години, рокендролът беше млад Grinning). Така успях да поопoзная тяхната култура, музика, бит, храна. И установих, че мнoго ми харесва (и на мъжа ми също). Аз приключих с научната кариера, но продължих да поддържам връзка. Та въпросният французин си намери гадже индийка и вчера получихме по меила покана за тяхната свтаба през август, в Индия. A след сватбата организират една 5-дневна обиколка за всички гости от Франция из провинцията. Много ни се ходи, ех... Tъй или иначе, Индия е сред страните, които искахме да посетим, та ще се опитаме да отидем...

# 159
Доротея, много се радвам, че си сред нас, ако щеш ми вярвай, но онзи ден си мислех за патенцето и сестра и и се питах какво е станало...

Роц, нищо особено не е работата, няма да ти кажа, понеже малко ме е срам. Всмисъл, че не съм докторант в лаборатория като някои индийци  Wink

Оф, аз от две седмици някъде съм в кошмарно мрачно настроение. Най-случайно разбрах, че човек, с който съм работила всеки ден около година и с който се разбирах много добре, се е самоубил миналия октомври. Откакто разбрах не мога да спя, зле ми е, трудно ми е да разбера. Като затворя очи, все него виждам. И размишлявам, но това не ми помага.

И нещо по-весело за лека нощ - някоя от вас излъга ли се да иде в Олимпиа? Големи чудеса четох за тоя концерт на Лили Иванова - един вестник казва, че пяла на плейбек, друг - че залата била препълнена и французите били зашеметени от нашта Лилка. Аз понеже не съм фен, реших да изконсумирам пикантерията само.

И добре дошли на новите момичета!

# 160
поца и чъмби, благодаря и аз намерих инфо в интернет  Wink работодателя си знае къде и как могат да го проверят и за какво. Всяка професия си е специфична, а тук става въпрос за работа с групи хора ... Не вярвам да се увърта с цел да се прекрати договора, защото както казах става въпрос за работа с хора , постоянни клиенти и те са доволни , пробния период е успешен ... та не знам на кой клиент ще му хареса всеки месец да му се сменя инструктора  Wink Стискайте палци все пак и ще поживеем пък ще видим  Wink

# 161
Доротея, добре дошла в отбора Hug Радвам се , че вече си една от нас Hug
Мариякара, благодаря ти за инфото Hug
Жалана, Ансим и аз съм от вашият отбор бе! Grinning Ставаме три.Ох, и аз се управдавах с това , че в началото бях бременна, после пък родих и уж нямах време, но от хорски срам се управям в елементарни, ежедневни ситуации.
Ех, Роца, свадба в Индия!Мечтата на полвинчо, е не точно свадба Grinning, но поне едномесечно скитосване там.

# 162
Имам питане към Парижките мами - имате ли желание за една сре6та там?6те бъда по работа и удоволствие в Париж от петък до неделя и си мислех , 4е можем да спретнем една сре6та ако има желае6ти....?

# 163
 Доротея  Hug, искрено ти желая скорошно оздравяване , много сили и успех в преодоляването на това изпитание !
 Във Франция  наистина има блестящи хирурзи и систематики за лечение . Преди 18 години , когато в световен план медицината не беше така развита, в Париж оперираха  на наше близко момче и след химиотерапията и профилактика той се излекува и възстанови, а преди година стана и  баща на една една прелестна дъщеричка. Доротея имай вяра и се надявам скоро да се чувстваш добре и само хубави неща да се случват за напред !
 Ансим , може да си спокойна , вие с Жалана направо сте напред с материала. Аз не знам и 5 думи на френски , но за сметка на това напредвам много с италианския и по цял ден гледам италианска ТВ , особено кулинарните предавания. Резултата е , че милото е качило 3 кг за 2 месеца и какъвто е суетен , взе да се оплаква , даже ми забрани да готвя вкусотии и да лъскам по цял ден апартамента  Sad  
 Сега единственото приятно нещо е да си чета в темичката  newsm03

# 164
Здравейте!
Включвам се с една молба. Може ли някоя от вас да ме насочи към сайт /може и френски/, от който мога да поръчам цветя, които да бъдат доставени във Франция. Разглеждах Бг сайтове, но не съм впечатлена. Предпочитам някой фреснки сайт, в който мога да платя с кр.карта и предполагам, доставката ще е по-евтина.
Предаврително балгодаря!

Общи условия

Активация на акаунт