Френска празнична тема - 18

• 26 211
  • 298
  •   1
Отговори
# 225
Здравейте френска банда!Аз съм японската бременна дето се премести в Лион, ако ме помните...
Ние най-сетне сме на френска територия, благодаря на всички, които ми помогнаха със съвети през септември-октомври.

Та, великото преселение се осъществи, намерихме хубава квартира, напълно обзаведена и относително бързо (голям късмет, аз я сапикясах на kijiji и дори и без агенция минахме).
С училището на баткото се справяме за сега - нищо не знам за образователната система, сега разбрах че и ваканция ще има февруари  Crazy ама човека ходи на училище и му харесва, кво повече се иска?

С бебока сме в чуденка за ваксините - аз мисля само задължителната петвалентна - вие на какво мнение сте?
Роца за Индия ще пътувате значи? И аз да дам мнение (не че и мен ме пита някой), ама един глас "за" пътуване с детенце. Има Индия, Индия и Индия. Индия на нииво западни туристи си е съвсем безопасна за дететенце и мисля че ще й е интересно, макар да е малка още.Имаме приятели индо-японско семейство, често ходят до там, не са имали проблеми, освен едно лято, когато решиха да отседнат в някакъв будистки храм и да поживеят с някаква секта...след седмица на системи бяха като нови обаче  Laughing. Ние сме ходили с Рад в Китай като беше на 5 и много ни предупреждаваха за какви ли не болести и ужасни храни - бяхме в стандартен хотел, хранихме се в обикновенни ресторантчета пълни с местни, не сме имали никакви проблеми.А детенце си спомня за пътуването, за забележителностите, за преживяванията.И за Австралия помни, беше на 4.Така че вземете си я с вас заедно с антбактериални кърпички за ръце и бутилка минерална вода и всичко ще е ОК.
Нямах време да чета темата, за картички проблем няма, ще потърся Лионски (само да спре дъжда...), пиши ми адрес.

# 226
Здравейте мадами,

при мен нищо ново, само се ядосвам с ремонта на банята. И за да си успокоявам нервите, насочих ползотворно енергията си в ей това. Моля разгледайте първите ми изработки на свещи  bowuu
http://lh5.ggpht.com/_dsqvANK9ud4/SYcRQLBlqRI/AAAAAAAAFUA/cOfk2l … s640/DSCN3484.JPG

http://lh5.ggpht.com/_dsqvANK9ud4/SYcRs1t6xzI/AAAAAAAAFUI/kneD0r … s640/DSCN3486.JPG

Иии момичета при мен никакъв сняг няма, но днес намазах едно яке за планината от тези гъзовейките за ски, нали съм пишман ентусиастка  Laughing Милото, вече получава нервна криза като го придружавам до Маркета  Laughing

Мари Рус, радвам, се че са пристигнали добре, имаш голяма прегръдка от мен за всичко, което правиш  Hug Какво реши ти за курсовете по френски? Аз да си кажа съм много доволна.
Щумф, благородно завиждам за танците, въпреки че не мога да танцувам хоро, как бих заподскачала  Laughing
Самурайка, добре дошла отново  Hug
Роца, нямам си друга работа, сега ме зариби за тоз сладкиш  Laughing

# 227
Благодаря на мама Strumpf за отговора  bouquet
като погладнах от летището до хотела трябват 3  смяни с метрото и това малко ме отказва.
   Сигурно ви притеснявам,но пак да питам за таксито,ще ни качат ли без кошче или столче?
Благодаря

# 228
Самурайка, добре дошла отново Hug Как мина раждането?Бебока на колко стана?
Жалана, благодаря Hug За курса - не съм се отказала, но все отлагам Simple Smile Поздравления за творчеството ти Hug

# 229
mari_rus - много се радвам че  Рени е пристигнала и искренно се надявам да завърши лечението си успешно и както си писала -да се пребере в Бг едно здраво детенце  baby_neutral

Роца- бих ти обърнала внимние на  Туберколзната ваксина-има ли е твоето детенце? Пътувах в Африка с пет месечно бебе и нищо лошо не ни се случи....Само-от страх  поисках да се сложи противотуберколозната...не давам съвет-просто споделям.
Приятно прекарване в екзотична Индия-надявам се и аз някой ден да е посетя  Hug  bouquet но едва ли ще  да присъствам на такова събитие -мисля ,че е  много хубав Шанс да се види за пръв път тази страна...

# 230
  • пак на Рив Гош
Привет и от мен!

Самурайка, добре завърнала се!  Hug За ваксините - аз слагах само задължителните + БЦЖ (dala  Hug), защото беше на бавачка с други деца. А за ваканциите - тук са много начесто - готви се за нова през април  Laughing. То май затова се носи славата на Франция, че тук не се работи Wink.

Мамо Щрумф, страхотно хоби имаш! Някъде можeм ли да видим откъси от концерта?

vessi122 - направих бърза справка със закона - по член R.412-1 от Закона за движение по пътищата (Code de la route), допълнителни седалки не са необходими при пътиване на деца до 13 години в такси (и други средства за общетсвен транспорт) с придружител. Пътник, придружаван от дете до 13 години не може да изисква от водача таксито да е екипирано със седалка. Освен това, водач на такси няма право да откаже да ви вземе ако сте с дете до 13 години под предлог, че няма подходяща седалка в колата.
На практика - пътувала съм само веднъж с такси с Камбанката - беше още бебе (под годинка), бяхме отзад, тя в скута ми и двете хванати с колана.
За цените - гответе се за сума по-близка до 90 евро (една симулация в сайта на една от най-известните парижки фирми за таксита - G7 ми даде за пробег от Роаси до Версай цена между 71 и 86 евро).

Мише, не е малко рано за декларации? Свикнахте ли вече с новата държава? Как са малчовците?

Mari-rus, свалям ти шапка за всичко, което правиш за Рени и детенцето и.  bouquet Дано всичко мине добре! И се надявам някой ден да се видим наживо при някоя парижка среща. Grinning

Мерси на всички за съветите за Индия - ще се документираме  ще решим Simple Smile

За инициативата с картичките - благодаря ви за отзивчивостта!  Heart Eyes
Накратко за проекта - идеята е от темата за коледните картички за децата в домовете. Отначало беше да се изпратят картички от местата, където живеем, после момичетата (чужбинските + доброволките от ДБМ  Hug) го развиха в проект за нещо като открит урок, в който ще бъдат представяни по 2 държави месечно 2 пъти в 2 последователни седмици.  Представянето ще е горе-долу по следната схема:
1. Име, население, площ на съответната държава
2. Политическа система
3. Парична единица
4. Големи градове, забележителности + снимки
5. Символи-знаме, герб (ако има девиз...нещо от сорта)
6. Официални езици (език)
7. Нещо характерно за страната-производител на..., известни артисти,...
8. Характерни ястия-може да подберем една или две рецепти и децата да се опитат да приготвят нещо по нея
9. Система на оценяване в училище (А,Б или % или....)10.
10. Информация за българската общност в съответната държава - с какво сме известни сред местното население, евентуално информация за известни българи, живеещи там, бг-църкви, бг-училища, бг-организации, бг-печатни издания, радио и т.н.
11. Характерни празници, чествания, обичаи
12. Mестна кухна, особености
Аз имам нужда от вас по точка 4 - градове, забележителности. Имам лични снимки от някои градове (Лил, Старсбург, Довил, Атлантическото крайбрежие, Шартр), впрегнах няколко колеги, които са от различни региони (Нормандия, Оверн, Бретан), но бих искала да имам няколко картички поне още от няколко региона. Не е необходимо да ги надписвате, ще са само за представянето. Идеята ми е да разпечатам на няколко листа карта с контурите на Франция (на части), после листата да се сглобят, за да се получи цялата страна. Kартичките/снимките да са номерирани, както и съответните места на картата и в хода на представянето да се закачат на картата, та да се придобие визуална представа кое къде се намира.

И накрая, макар и без сняг - поздравявам ви с първите ми кокичета в "градината":

Лека вечер!

P.S. Тони и Тото ме подсети - представянето на Франция е за юни. Ще пращам материалите през май.

Последна редакция: вт, 03 фев 2009, 23:24 от Роца

# 231
Роца, всичко разбрах. Пращам обаче в понеделник, няма ли да е късно, а ?????
За сладкиша, не разбрах с к'во какао се прави - такова на нескуик или cacao amer ???Проста съм си, не ми се сърдете, пък не искам да се изложа и да нахраня коша  Joy
Жалана, внимавай да не хванеш някой грип с новата ти "гъзовейка" Много ме разсмя с тази дума. Приятно прекарване, където ще ходите  Hug
Няма с какво да се похваля, тъй-че толкова  за сега.

# 232
  • пак на Рив Гош
Тони и Тото - не е късно, редактирах горе  Embarassed - Франция е за юни.
А за сладкиша - истинско какао (cacao amer) ти трябва.

# 233
Здрасти и от мене
За любимия Чоколат крейзи кейк гледам говорите децата все ме карат да го правя умират за него
Той ни е нещо като фамилен специалитет
Тони и тото в БГ го правих с истинско какао и става супер
Но от как съм тук го правя с Нескуик вече 3 пъти и пак систава супер
Та тествано е  Peace става но си мисля че с истинско како ще си е по добре
Изяжда се за отрицателно време да знаеш  Wink

Мари рус и аз те поздравявам за това което правиш за малката   bouquet
Сърцат човек си ти и милосърден все по рядко явление в днешно време  Hug  bouquet

Роца страхотни кокичета мерси   bouquet и аз си откъснах едно преди две седмици и се сетих за Бг мислех си че едва ли не само там има кокичета  bowuu

Мацки Юли ще си ходим на ваканция до БГ някой да ме насочи къде да гледам за билети евтини сайтове нещо  Praynig
Айде лека вечер  от мене  Hug Heart Eyes

# 234
Момичета, здравейте и от мен! Тук съм,ама нямам сили да пиша...
Мамо Светли, аз купувам билети от този сайт, обикновено все на Луфтханза излизат най-евтините:
http://www.promovols.com/

веси122, децата пътуват без седалки в такситата, от опит знам.

Доротея, какво направихте с центъра за ваканцията? имаше ли места?
Роца, като съм малко по-будна някой от тези 4, ще погледна и за инициативата...

Жалана, добре завърнала се, както и самурайка! Hug

# 235
Здравейте, французойки!
И на мен ми се иска да драсна някой ред, все нямам време, но сега си откраднах  Laughing.
Много сте готини на Парижката среща. Какво става със срещата в Тулуза? Аз живея близо до този град, но едва ли ще мога да дойда Sad.
Малкото ми ангелче така се е залепило за мен, че няма отлепяне.
По време на бурята ние бяхме пощадени, дори имахме и ток, така че няма да се оплаквам. Вчера заваля сняг, но днес вече го няма.
Роца, хубави кокичета, напомниха ми за нашата градина в България. Chocolate crazy cake ще го пробвам задалжително, щом го хвалите толкова, ще се развихря в кухнята  chef.
Жалана, хубави свещи си направила. Всяко зло за добро - от яд кам банята, свещи за ваната! Радвам се, че си доволна от курса по френски, дано и аз някой ден да мога да го стартирам.
Мари_рус, поздравления за това, което правиш, за Рени и детето и.
Мамо Щрумф, как ми се иска и аз да тропна едно хорце. Хобито ти е много хубаво.
vessi122, момичетата ти дадоха пална информация, аз мога само да ти пожелая всичко да мине успешно и благополучно.
Е, това е от мен мадами, дано скоро пак да имам време да пиша. Приятен и лек ден ви пожелавам!

# 236
Я колко момичета-кокичета се появили! Добре дошла и на Самурайката и леко приспособяване към ваканциите!

Доротея, какво стана наистина, записахте ли се? Тук ваканциите наистина са малко прекалено начесто и е полезно човек да си е направил досието на детето в кметството за годината, за да може да се класира за центровете за игри, все за някоя ваканция ще има място все пак Grinning

Роц, подай адрес  за картичките де! И аз имах преди кокичета в градината, но вече не се появяват Sad

Мари Рус,  Hug - за теб, за Рени и детенцето! Дано всичко завърши по най-добрия начин!

# 237
  • Vienna
Иzвинявайте,4е се намесвам в темата ви, ама слу4айно някой кам 13.2 да лети или патува zа или преz Виена? сестра ми иска да иzпрати големия(11г) zа ваканцията тук, но скай не приемат деца беz предружител, с ецр франс иzлиzа мн скьпо, с рейса сь6то не приемат деца беz придружител. или дайте някаква идея,моля. мерси  bouquet

# 238
Роца,mariakata,ansim   bouquet,благодаря за изчерпателните отговори.
Мари рус поздравление за духа ти и голямото ти сърце.Стискаме палци всичко с Рени и детенце да мине по най-лекия начин.
    Приятен ден на всички

# 239
Привет и от мен ,
  Виждам темичката се е оживила   Grinning и още нови майчета са се включили  Hug .
Аз приключих с щурмуването на магазините и съм много доволна от намаленията тази година , такъв гардероб си спретнах за медения месец, че трябва да си присвоя още едно крило от дрешника на милото  Wink . Майка ми също е във възторг от тоалетите, които  съм и взела за сватбата . Мисията е изпълнена .. не искам да пробвам и магазин не искам да виждам поне няколко месеца ..
 Също да споделя , че и аз започнах курсове по Френски и съм много доволна , доста е интензивно темпото , но вкъщи вече говорим на Френско-английски и имам надежда да проговоря и този език . Не съм подозирала, колко думи знам и колко сходна е  граматика на  френския и италианския.  Желая успех на всички вас , които като мен започвате да изучавате . Езика е прекрасен и дори да е труден ще го преборим момичета !
Жалана, много хубаво хоби имаш, чудесно е да създаваш нещо с ръцете си и да ти радва окото  Flutter.   Аз  съм дизайнер  и  също като теб  разполагам с доста време, в което да творя вкъщи . Най-новата ми страст са мозайки ,  нещо което от години имах желание да правя и все ми липсваше време .Ако имаш интерес , може да опиташ  комбинацията с малки обли камъчета на дъното на свещ или цветни стъклени плочици , които се продават в магазините Casa .   Hug Съчувствам ти за банята, много е неудобно , докато е в ремонт, но поне ще имаш удовлетворението да е по твой вкус. Аз за съжаление, не мога да правя съществени корекции тук, защото е ремонтирано основно преди 3 години и е жалко да се руши . Приех как е направено, но не го чувствам като “моята къща" .  Най-после си извоювах съгласието на половинката, да  продадем това жилище и да си направим ново от самото начало съобразено с вкуса на двама ни и нуждите ни , че дай боже семейството като се разрастне, малко ще ни е тясно тук. Спалнята за гости е малка и я използваме за кабинет, за ателие и когато дойдат на гости роднините на милото / половината европейски съюз / .  То ние сме такава цветка картинка , че започнах да си оприличавам живота на латино-сериал .
Мамо Щрумф, страхотно е това с танците , ех .. да можех и аз , с удоволствие бих се занимавала с балкански танци  ..но ми се струва, че съм с  2 леви крака и едно право хоро само мога да изкарам криво-ляво .  Wink добре че на сватбата ще съм с дълга рокля, че и класическите танци не са ми сила...

Общи условия

Активация на акаунт