Великобритания- тема 20-та - Коледна и Нвогодишна!

• 20 693
  • 301
  •   1
Отговори
# 270
Tzvetak, наистина Ave има право - на два езика се говори в семейството,ако единият е бг, другият англичанин. иначе само на бг в семейството,ако не искаш детенце тотално да забрави, че е българче или ако не искаш да учи бг.
относно реномираните училища можеш да питаш Vanilla Sky, тя ги е проучила много подробно според районите и може да ти даде някакви насоки.
при мен бе обратното - ние се преместихме и тогава вече научих, че има доклади на офстед, добри райони, лоши райони и т.н. католически училища, частни девически и само за момчета, академии и т.н. ползвах сайтовете на bbc, ofsted i dcsf:

http://news.bbc.co.uk/1/hi/education/league_tables/default.stm
http://news.bbc.co.uk/1/hi/education/6209672.stm
http://news.bbc.co.uk/1/hi/education/6209634.stm
http://www.ofsted.gov.uk/oxcare_providers/list

www.upmystreet.com - това е много полезен сайт, въпреки,че според мен информацията е много противоречива. райони,в които не бих живяла, но имат добри показатели ...

има още страници, но сега не се сещам, трябва да ги открия и да ти ги напиша. важно е и да разговаряш с родители, ако имаш познати в образователната система ... мисля, че Дорет би могла да ти помогне доста. аз се консултирах с моя учител по английски, той ми даде списък с най-добрите училища около нас, но се оказа, че са далеч и не са ни в общината - така шансът е минимален ...

ние живяхме във втора зона на Лондон - близо до Canary Warf и въпреки, че е хубав район според upmystreet се преместихме. искахме да има по-малко цветнокожи, да е по-чисто, по-спокойно, по-зелено с повече паркове и по-големи незастроени площи, да живеем в къща и да има голям шопинг център в близост без да се налага като сме с количката да ни минават отгоре забързани хора ...и да са на приемливи цени къщите естествено. удобентранспорт! така избирахме къща ...бях чувала, че тук има много добри училища, но наистина нямах никаква представа. общо взето покрихме изискванията си, няма метро при нас, но с влак стигаме за 30 мин. до charing cross.
мисля, че доста от момичетата тук ще ти дадат инфо.

matzo ball , благодаря за сайта и идеята, ще видим как да се организираме и да заведем баткото на този театър ... при него проблемът е, че трудно застава на 1 място.

Vanilla Sky, това имах предвид точно и избрах училище, където те посрещат много топло и лично (поне с такова впечатление останах), имам позната, на която и 4-те деца посещават това училище и каза, че не би го сменила за друго. офстедът също е доста добър, само се надявам да получим място там.
утре трябва да заведа малката на лекар, един месец се влачи с влажна кашлица. казаха, че ще се оправи, но ето, че не минава ... мног се притеснявам да не дадат антибиотик утре ...

Последна редакция: пн, 09 фев 2009, 01:05 от S T A R D U S T

# 271
  • ENGLAND
Doret, да кажа още, че ти бях чела постовете в темата за двуезичните бебета и понеже съм винаги склонна да приемам умни идеи започнахме да говорим на дъщеря ни само на английски, въпреки, че сме още в БГ. Ще видим какво ще излезе, засега реагира отлично и на двата езика newsm78
A, нещо си се объркала, никога не съм казвала подобно нещо. Съпругът ми е англичанин и при нас съмненията бяха дали ще говори сносен български. До тук съм предоволна, двата езика вървят на едно ниво. Ave  ти е казала, ако искаш детето ти да говори български, забрави за английския, с теб и баща му само на български, в нърсърито и училище на английски.
А за проучването на училищата сайтовете на офстед и ббс дават класирането. Търсиш добър район, проучваш училищата там и се нанасяте.И като си набележиш няколко училища иди и ги поразгледай, размени две-три думи с персонала. Аз не съм в Лондон и там ми е непозната територия. Но виж за Бирмингам и околностите инфо колкото искате имам.
Образованието не искам да го коментирам тук, не на всеки е приятно моето мнение.

# 272
  • UK/София

Съгласна съм с Doret (радвам се, че се появи в темата).Синът ми говори български по много странен начин. ooooh!Има си наизустен речник, в който думите ги казва по някакъв странен негов начин.Сега под формата на игра учи как правилно се произнасят.Бяхме кандидатствали да започне учебната година от януари 2009г.Бяхме при личната лекарка тук за нанасяне на ваксините и поискахме мнение относно говорът му. Жената каза, че е по-добре да забавим училището за есен, защото с английския ще напредне много бързо, а българския почти ще остане на това ниво.Племенника на мъжа ми, който дойде в Англия на 6г. и точно за 1г. започна да говори перфектен английски.Не знам, но много не си слагам на сърце как ще им се отрази двуезичието.Децата са като попивателни, ще го научат като попаднат сред английско говорящи.

Vanilla Sky, питаш защо избрахме да живеем в този район.Ами защото много ни харесва :)Herdfordshire се води като една от най-хубавите области в Англия доколкото съм чувала.Надяавм се много скоро да се върнем за постоянно в Letchworth Garden City.Това е страхотно китно градче, много ни хареса със всичко.St.Albans е доста голям, няма нищо общо със зеленината и уюта на предишния.Но всеки има някакви критерии и предпочитания.Обикаляли сме в почти всички околни градове, много ми харесват.Единствено в Лутън не бих отишла да живея със сигурност.

# 273
Хайде и аз да се включа за двуезичието.

Извинявам се предварително, ако темата вече е дискутирана многократно - ако някой има линк към предишна такава дискусия, моля да го прати...

При нас таткото е англичанин и прави много нещастни опити да проговори български, но засега най-добре казва "Наздраве!", "хубава булка" и "лека нощ, скъпа" Simple Smile Аз много, ама много държа малката да разбира и говори български и аз само на български й говоря. Тя е мъничка още - 16 месеца е, но вече се опитва да казва думички предимно на български. Аз постоянно се притеснявам - дали ще говори и двата езика, дали няма да зпочне да ми отговаря на английски, или пък обрантото - като по цял ден е с мен - как ще научи английски?

Още веднъж се извинявам, ако темата е дъвкана многократно, но бих се радвала на вашите мнения.

Мерси Simple Smile

# 274
  • Лондон
Хайде да сменя малко темата. Ето ви 1 линкче към много хубав детски театър в Hammersmith : http://www.lyric.co.uk/p100.html .   

Аз там и с тях работя  Mr. Green Сега ще правим страхотна градина на терасата на кафенето. Като се върна през май на работа ще организирам нещо и ще ви поканя! Имам и разни билети - не съм се сещала да ги раздавам и тук.... ама ще започна  Wink

# 275
eya ,ти си навсякъде!  Laughing  Работеха  с пълна пара  по терасата, даже и в събота. Ще стане още по-приятно място,когато е завършена.

S T A R D U S T ,нашият юнак също не се спира на едно място и отидох на първото представление с нагласата ,че ще го изкарам като започне да бяга или вика. Това изобщо не се случи и беше много възхитен и щастлив от театъра.Освен това децата не са задължени да стоят по местата си и обстановката е раздвижена и свободна. Студио  е,а не истинска зала.

# 276
Да ви се оплача няма полети до Манчестер от Варна с България еър,а от София са много рано и ги спират и тях април месец. CryДаите идея за някои друг оператор

# 277
  • ENGLAND
Хайде и аз да се включа за двуезичието.
 Аз постоянно се притеснявам - дали ще говори и двата езика, дали няма да зпочне да ми отговаря на английски, или пък обрантото - като по цял ден е с мен - как ще научи английски?
Още веднъж се извинявам, ако темата е дъвкана многократно, но бих се радвала на вашите мнения.
Мерси Simple Smile
Fish189 ще говори, ако и покажеш, че с мама се говори на български, а с тати на английски, мое мнение и опит. Моята проговори много рано и на двата езика, но около втората годинка нещо даде назад с българския, миксваше думичките но след някой и друг месец влезе в релси.Оттогава и е останала в речника думичката вестник - вест на английски+ ник на български, на нейния си език е потник.
Сега на 4 говори перфектно и двата езика, разбира се на ниво на четиригодишно дете, превежда помежду ни, превключва за секунди от единия на другия език.Но пък ние всяко лято прекарваме месец и половина-два при българските баба и дядо, сууууупер благотворно и влияят. Забелязах даже като сънува понякога  говори на глас на български, понякога на английски.
Говоря и на български дори пред баща и, че и тои понаучи някоя дема и като не му отговаря на английски се опитва и на български да го каже.
Да ви се оплача няма полети до Манчестер от Варна с България еър,а от София са много рано и ги спират и тях април месец. CryДаите идея за някои друг оператор
Ние ще летим от Бирмингам до София с Луфтханза, но с прекачване във Франкфурт. Много по-удобно е така, вместо да ходим до Лондон. Виж нямаш ли вариант с прекачване.
Съгласна съм с Doret (радвам се, че се появи в темата).Синът ми говори български по много странен начин. ooooh!Има си наизустен речник, в който думите ги казва по някакъв странен негов начин.Сега под формата на игра учи как правилно се произнасят
А, аз съм тук, но само четях. Биляна, старай се да го попрявяш непрекъснато и да го караш да произнася правилно думите. Трудно ще ти е, но друг начин няма.

Последна редакция: пн, 09 фев 2009, 20:35 от Doret

# 278
  • ENGLAND
Да питам и тези с 4-годишни деца. Сложихте ли втората доза на ММR ваксината? Като сложихме първата ми казаха, че е само една, сега ми пращат писмо за втора. Вече се сбърках, единия път едно, друг път друго, не им вярвам на тукашното сърджери, сестрите се сменят непрекъснато и все забравят нещо, миналата година и сложиха една ваксина два пъти.

# 279
  • След завоя в дясно
Привет момичета

Много се раздвижила темичката браво.

Да се похваля и ние сме на есен с песен, ама каква песен ще пеем още не знам Thinking Кандидатствахме в района, в който живеем в момента, но със сигурност ще се местим пак до 2-3 месеца. Така, че не знам каква ще я измъдря. При нас ситуацията е следната - живяхме последните 2 год в БГ, не му говорех често за да не хване от моя акцент Rolling Eyes. От септември пак сме тук започна буквално с 10- 20 думи в речника, сега е много добре бърбори здраво с българския словоред все още, но и това ще отпадне време трябва. При нас нърсърито помогна много от януари ходи няколко дни в седмицата по цял ден и напредъка е голям.

Някой спомена, че е имало като изискване в училището и двамата родители да работят, ако е държавно, мисля че нямат право да слагат такива изисквания. При нас едното училище е еврейско и то изцяло и не приемат други деца, но общината ги принуди да приемат от тази година - няма мърдане

Дорет привет и от мен. Радвам се да те видя и аз тук.
Относно ваксините преди 2-3 месеца сложихме втората ММR ваксина, не са сбъркали време ви е.
Погледни в червената книжка там има информация за броя и възрастта.
О и да не забравя   bouquet за помощта, която ми оказа за училищата.
Мери как мина родителската среща?
Vanilla Sky ние се преместихме, защото 1/2 смени работата.
Някой ме питаше за работа- ние живяхме там преди 3 год. и нещата са много променени от тогава. За съжаление нямам информация.
Биляна за Лутън съм съгласна с теб, но пък околните селца са доста сносни.
matzo ball непременно ще се възползвам да видим как ще се отрази на дребния малко културно мероприятие. В БГ доста ходехме, но тук още не съм се отчела.
eya ако изнамериш нещо интересно и в северен Лондон ще съм много благодарна. Имам в предвид нещо интересно случващо се, да не ме разбереш погрешно. Wink

Имаше няколко Шотландки къде изчезнаха, да не ги затрупа снега Laughing

Лека вечер

# 280
Билета ми трябва за мама а тя горката освен български друг език не говори та за това ми се искаше нещо директно.Преди прехода беше Варна-София-Манчестър и обратно.Ние по принцип си ходим лятото с Балканхолидейс от East Midlands до Варна но тези билети не ги пускат за БГграждани пък и са от края на май месец.Ще търся пък дано намеря нещо скоро Peace

# 281
  • ENGLAND
Билета ми трябва за мама а тя горката освен български друг език не говори та за това ми се искаше нещо директно.Преди прехода беше Варна-София-Манчестър и обратно.Ние по принцип си ходим лятото с Балканхолидейс от East Midlands до Варна но тези билети не ги пускат за БГграждани пък и са от края на май месец.Ще търся пък дано намеря нещо скоро Peace
Изи джет летят София- Манчестер, ако отиде до София след това ще ви е по-лесно.

# 282
Жената от агенцията не се изказала много лъскателно за изи джет.Аз сега гледам тук:
http://www.travelsupermarket.com/Default.aspx?ef_id=1816:3:s_772 … At:20090209200540

# 283
Доре, и аз да кажа - има втора доза ММР. На Алекс му я сложиха през Юни миналата година /значи е бил на 4г и 2м/. Слага се преди започването на училище. Всъщност две реваксинации има на тази възраст - едната е ММР ,а другата е Дифтерит, тетанус, коклюш и полио/ но без Hib/. На Алекс му ги биха като две инжекции в двете ръце.

# 284
  • ENGLAND
Мерси, Ани. Ще ги питам и за втората, да не ме викат пак след някой и друг ден.

Общи условия

Активация на акаунт