Израел 18

• 20 518
  • 294
  •   1
Отговори
# 195
  • T"A
Ааааа, Боряна, не е честно   Naughty Моят самоучител, който предлагах, не го взе, а от Петя взимаш  Crossing Arms

# 196
Всеки президент е длъжен да защитава собствента си страна и интересите й.Не може да се очаква,че Мубарак ще защитава интересите на когото и да е било друг,освен на Египет,да не говорим че той не е единственото изключение.(като лидер на арабска държава)
Всеки е длъжен да се бори за свободата си,но да разчиташ на другите е "нож с две остриета",защото всичко в днешно време е Интереси и Политика,а там както знаем морал и ценности няма,те са утопия.
И тук където живея се говори вече за този конфликт,но не и за позитивни очкавания.След като всички,които пишем тук знаем,че това е една "ахилесова пета" в световната политика с риск да се повторя необходимо ли е да продължаваме с този спор?
И пак с риск да стана банална ще повторя-преди да видим трънчето в очите на другите нека погледнем в своите очи.Това важи и за двете "спорещи" страни.

# 197
 hahaha  Joy Мента   hahaha

Оф  напоследък се дразня  от  едни клишета за непропорционалността на действията при тази война .....Питам се има ли такова понятие като пропорционалност при война - не !Иракчаните в Кувейт ....не .Русия и Георгия - не ...САЩ   в Ирак - не ...Никъде в историята го няма това чудо ...Така  действа понятието "война".Израел прави , това което всеки на война прави , а не търси пропорционалност. Другото клише  е за цивилните жертви .... Все пак те са около 60 , а всичко останало са хора  на Хамас.Та това  е  едно от най-гъсто населените кътчета на  Земята. Минимални цивилни жертви има при всяка война. Това е война , какво да се очаква от  една война....

Жалко за жертвите наистина !

Криси, ние не спорим , това е нашето ежедневие.Не можем да си мълчим ...Мнения  се разменят , но цивилизовано, което е ОК.

# 198
  • На дивана, под юргана

дтти , ми то е  ясно , че не го харесвате .Ти имаш сирийска гледна точка .Асад  може би ти се вижда велик вожд , а на някои - ............. дето викаш. Така е , възгледи.

то де пове4ето арабски президенти и останали да бяха като него /Асад/или пък като още една ли4ност имена няма да споменавам,щеше да е супер

анди-на колко си

Господи, господи (който и да си!  Wink ) защо си прибра Тодор Живков, Леонид Брежнев и Чаушеско? Господи толкова си несправедлив и стария Ким Ир Сен също! Все достойни президенти! Е, малко не бяха араби, ама хубави хора все пак... бяха! Сега таз женица как ша управи без ръководна роля? Кат няма кой да й казва какво да мисли, кат няма кой да я насочва? Добре че синчето на стария Асад  се управи и гепи властта, добре че не пусна кокала и някой хитър мушморок от съседен клан да го остави сухо.
Жалко само, че има некви други хора дето не мислят като него...Простаци! Глупаци! Араби били... друг път! Те арабите не са такива като този Мубарак или некакъв си негов министър!

# 199
Този спор Петя е минно поле,бомба със закъснител,продължавате ли да пишете и "спорите" ела да видиш какво ще стане.Всъщност ти знаеш много добре.

# 200
Тигре, итгалгалти ми ров цхок  Joy (иконата обяснява написанато)...

Ето сега разказа, но доста опростен, защото не ми се пишеше след като веднъж всичко изчезна...

Сега ще ви разкажа за Мееран.

В днешно време той е мъж в разцвета на силите си, много възпитан и интелигентен. Владеещ три езика на ниво майчин (фарсит, Иврит англит). С две завършени магистратури. Бяхме няколко години колеги и до сега е наш добър семеен приятел.
В началото на моят разказ той е дете на 11-12 години. Буйно хлапе с много приятели. Живее с родителите, двете си сестри и брат си в голяма къща в Техеран (Иран). По негови думи са живяли охолно и без да им липсва нещо. Действието се развива по време на ирано- иракската война, това както и лекият полъх на антисемитизъм явно натежава в решението на родителите да тръгнат към Обетованата Земя. Но тогава, както и сега това не е било лесна работа. Можело е да стане само нелегално. Къщата и бизнесът са били продадени, но не са могли да вземат много багаж за да не предизвикват съмнение. Децата и близките съседи са знаели, че семейството отива за по- дълго посещение при роднини в провинцията. Тръгват с автобус. Стигат близо до границата с Турция. Там ги чакат предварително уговорени хора (кюрди), които срещу доста сериозно заплащане са се съгласили да преведат семейството през границата (това е било масова практика тогава). Децата разбират какво става и са меко казано разочаровани. Напускат всичко познато, къщата, приятелите, родината. Но поради голямото си уважение към родителите си не противоречат. Кюрдите използват мулета за превозване на малкото багаж и храната. Използват най- трудно достъпните пътеки, които са слабо охранявани от граничарите. Хванат ли ги би означавало сигурна смърт поне за главата на семейството. Пътят преминава през такива пропасти и клисури, че кюрдите завързвали очите на животните, защото иначе отказвали да вървят. След дълго и много изтощително пътуване (само по мрак) прекосяват турската граница. Кюрдите се изпаряват. Миро (това е побългареното му умалително име с което аз започнах да го наричам, но сега доста хора го ползват) и семейството му се озовават в чужда държава, нелегални без познати и незнаещи езика. Не след дълго ги прибират в полицията. За да изяснят кои са, от къде идват и защо са без документи. Миро си спомня как майка му се е опитвала да общува с офицерите на английски, но те не са знаели. Както и да е разбрали са се и ги настаняват в бежански лагер докато решат съдбата им. Имало е голям шанс да ги върнат обратно, а това би значило сигурна смърт и/ или затвор. След около две седмици ги депортират в Кипър. Там са стояли около месец. Срещнали са и други евреи, които ги уговарят да тръгнат с тях към САЩ. Още повече, че са имали вече роднини там и по онова време много лесно са получавали бежански статут. Но бащата на Миро е рекъл и отсякъл " ако ще ходя някъде това е само Израел!". И така са се озовали в мерказ Клита (емигрантски център) в хЕрцелия.
Децата са били силно разочаровани не са знаели език, не са имали приятели. По онова време в Израел е имала супер инфлация и цените скачали всеки ден. Но поне били избягали от войната. Не за дълго. Започва войната в Залива и отново са били бомбандирани от старият познайник Саддам.
Лека- полека обаче и на тяхната улица слънцето изгряло. Към днешна дата всички деца са изучили и са на много добри позиции. Всички са семейни (с изключение на Миро, но има време). Майка им още работи като мед. сестра. А бащата е пенсионер и ходи на клуб да играе карти. Запитан ако сега пред него стой този въпрос как би постъпил, той отговаря- по абсолютно същият начин!

Това е накратко историята на "приземяването" и "издигането" на това семейство.
Ние взехме самолета, след два часа и половина бяхме в Тел Авив.

# 201
Цитат
въй що не стана да ги набиеш или ухапеш
Не мислиш ли че минаваш "добрият тон " .......
Правата за възрастта ми ( колкото и болно да ми е да не те засегна , знам че като чуеш Мосад и подскачаш )  та.. правата за възрастта ми   и за  някой други лични въпроси- се държат от Мосад и КГБ едновременно  !  Докато двете страни не се разберат и не намерят решение по въпроса ... не мога да коментирам тази тема  hahaha Joy
А иначе казано , ако не видя някъв смисъл от значението да разполагаш с тази информация  , не мисля че е от значение ... то "топлите чувства" бликат от твоя страна ... за тея неща няма възраст  hahaha Joy

Цитат
Жалко за жертвите наистина !

Жалко наистина ! Знам ,че мн философии са излишни , но едно изречение по повод палестинските жертви ми направи впечатление  - "Да почиват в мир невинните. И виновните, които са били и те невинни някога..." Wink

# 202
  • T"A
Този спор Петя е минно поле,бомба със закъснител

А ние сме сапьори  Peace Това го пиша съвсем сериозно, макар и символично  Peace

Войната е част от ежедневието ни в момента, това нали е отчетна тема, за какво друго да се отчитаме  Confused

Важното е да се спази добрият тон. Ако някой е обиден, нека да си каже (и аз го правя), могат да се избегнат по този начин големите скандали  Peace

Тали,   bouquet мерси...  Hug

# 203
  • Някъде там...
Пете,Ментичка  Hug благодаря и на двете за предложението ,но мъжо търси сега Улпан.Намери 1 но вече са започнали уроците ама утре ще звънне да провери как стоят нещата...Иначе си имам моя речник-обикновенна книжка си е ама ако се концентрирам малко ще мога да науча някой друг лаф.

Тали много ми хареса историята   bouquet

Ментичка,приятен полет ти желая и весели празници.Аз да си кажа от сега защото нали сега сме с един компютър незнам кога ще мога да седна пак на мъжо на стола...

# 204
ЕТО МЕЕЕ

Здравейте всички!
Благодаря ви,че сте мислили за мен.Много мило ми стана   bouquet
Добре сме и се извинявам,че не дадох знак имайки предвид събитията.
Виждам ще приключите скоро темата  Simple Smile е добре е ,че все пак успях да се разпиша било то и към края .
В общи линии сме живи и здрави,само малката много зор има с другото зъбче.......ясно ви е на всички,освен туй тази седмица всеки ден сме пълна къща.Вечер съм като пребита.едната зълва идва с 2-те деца/тази дето иска да кърми/,покрай нея идва и другата и свеки и ....... направо не знам на кой свят се намирам.Да не говорим,че по-голямото и дете е много агресивно и постоянно удря Сами/това допълнително ме изнервя/ та можете да си представите с тея мои житейски занимавки как мога да седна на компа.
Край! Оплаках ви се!Спирам!

Ще се връща да чета,какво сте писали,че не съм в час!
Пожелавам на всички ви приятно и весело посрещане на Новата година!На всички да донесе ,кой каквото си е пожелал и обещал!

Да кажа ,че при нас нещата са спокойни.Само 1-вия ден имаще протести вечерта,на другия ден нищо не работеше от съображения за сигурност.Сега живота си тече както преди.

Аз тайно се надявам утре поне малко време да си крадмен с мъжо след като заспят децата та и ние да разберем нещо от празника,ноооо стискайте палци  Joy

# 205
Мента, докато не съм те изпуснала искам да ти пожелая лек път, приятни мигове в компанията на обични хора.
Весело посрещане на новата година и много радостни емоции.
Дано успееш да се включваш от родината, но ако не ние ще ти извиним отсъствията по уважителни (семейни) причини.
 шана езрахит самеах  Laughing да не остана по назад!
Щастлива Нова Година!

# 206
  • Paris, France
Snejana, камък ми падна. Радвам се, че сте добре.  Hug

На всички привет и ще пиша по-късно.

# 207
  • Paris, France
Здравейте,

Мента   bouquet
Цитат
за Името означава дом на вратите, шеарим е порти, врати (от шаар=врата, синоним е на делет...), меа е 100
. Голям глупендер съм. Как можах да напиша това newsm78? Ма по нощите всичко е възможно. Поне се посмяхте с мене Laughing. Благодаря за изчерпателния отговор, който ми спестява питането за делет (врата), което на български съществува като делта - "врата, през която река се влива в море или езеро" и откъдето идва гръцката буква делта. Само да питам на иврит има ли думи за врата, порти, отвор, прозорец или подобно с корен БУЛ или БАБ?

Благодаря ти за превода на материала за Ванга. Искам да ви пожелая приятно пътуване и страхотно изкарване на празниците! И поздрави на семейството и целувки за кучетата.

Цитат
пете за съжаление ,Мубарак е едно ........................................... няма да го коментирам пове4е,и министъра му също
- вече от почти 30 години едно такова Sad. С майка спорехме защо не отваря границата за граждани от Газа след като е под натиск от ЕО и Кадафи да го направи. Но той си пази стола, пардон, трона.

В тази връзка
Цитат
Господи, господи (който и да си!  защо си прибра Тодор Живков, Леонид Брежнев и Чаушеско? Господи толкова си несправедлив и стария Ким Ир Сен също! Все достойни президенти! Е, малко не бяха араби, ама хубави хора все пак... бяха! Сега таз женица как ша управи без ръководна роля? Кат няма кой да й казва какво да мисли, кат няма кой да я насочва? Добре че синчето на стария Асад  се управи и гепи властта, добре че не пусна кокала и някой хитър мушморок от съседен клан да го остави сухо.
Жалко само, че има некви други хора дето не мислят като него...Простаци! Глупаци! Араби били... друг път! Те арабите не са такива като този Мубарак или некакъв си негов министър!
- може да поспорим. Арабският свят си има своите културни особености и дългите диктатури със желязна ръка като на Асадите, Хашемитите, Алауитите и подобни носят стабилност и мир. А и, да знаете, в България и до днес има хора които с носталгия си спомнят за Бай Тошо и прекрасния живот, който имахме (ох, добре че се спасих навреме!). За Асад сина - оказа се съвсем не лош президент, който модернизира и отвори страната, отчитайки етническите, религиозни и културни особености. Революциите не винаги са най-краткия път към благоденствието ( Кастро, Хомейни, Ленин).

Ох, отивам да спя

# 208
В БеерШева вчера е паднала ракета Град в детска градина, добрече нямало занятия. Пак да кажа, Мента учи там и онзи беше там.
Обявено е 48 часа спиране на оганя от Барак за хуманитерни нужди.

# 209
Още не съм се измила ,бързам да видя как сте,момичета! Hug

Ментичка - голям е студ в София!Но ти сигурно вече летиш.....

Тигре,тигре(имаш ли пари)  равен нЕмаш!

Снеже,пиши бе душко !Да сме спокойни!

Анди,кажи на колко си бе - вече не мога да спя нощем и само мисля "- на колко е,на колко е....? ThinkingСега съм недоспала заради теб Tired newsm78няма ли да намеря някоя връзка из разузнаването  newsm78Дядо ми е бил вербуван в НКВД ,ама то това е преди 60 години...пък и не е искал много,много да работи за тях... newsm78дали нещо из Мосад няма да изкочи?...Абе,то така ще разбера и Лили Иванова на колко е! Party

И все пак весело посрещане на 2009 година!

Общи условия

Активация на акаунт