Психолози,психотерапевти,психиатри

• 676 414
  • 867
  •   1
Отговори
# 480
Не знам, аз доколкото съм чела и чувала, в България с хипноза могат да се занимават истински хора, които се броят на пръстите на едната ръка...

# 481
Тя иска хипнотерапевт.Искам да питам още дали знаете психоаналитик,който да се интерасува и от духовни практики,езотерика.Някак по холистично да гледа на човеканай-добре да е от Варна,но не е задължително.

# 482
Здравейте , искам да попитам някой посещавал ли е Златина Михайлова - психолог, работи във Варна и какви са ви впечатленията? Благодаря!

# 483
Можете ли да ми препоръчате психотерапевт от Варна, който работи с деца. По-точно юноши, предполагам че все още са в графата - деца . Grinning
   Мерси предварително за отзивчивостта!

# 484
има ли психоаналитично ориентирани терапевти във Варна за юноши

# 485
Здравейте !

Майка ми не е никак добре от няколко месеца, като напоследък сериозно се забелязва.Мисля, че става въпрос за депресия, тъй като преживя много стресови моменти, а и сега баща ми постъпи в болница.Накратко много отслабна, плаче, все нещо не и е наред и се заяжда с баща ми и сестра ми, сеща се за минали лоши случки, просто немога да я позная по нищо не прилича на себе си.Искам да я заведа на психиатър, моля ви споделете за някой добър в София.Днес звънях на д-р Ирина Лазарова, но ми каза утре на обяд да и звънна и ако няма скоро часове при нея просто незнам...

Ако ти тр психиатър мога да ти препоръчам Рали Димитров. Без часове е отиваш и чакаш, ако си с направление чакаш, ако си платиш е 60лв. и влизаш без да чакаш. Като специалист е добър.

Е, това е вече много зле - ако си с направление, чакаш, ако си плащаш, влизаш. Аз при такъв специалист не бих отишла!!!!

# 486
Аз като човек, който е завършил "психология", но най-вече като многогодишен клиент в доста от видовете терапии /групово и индивидуално/, бих искала да споделиля личното си мнение. Понятието "добър психотерапевт" е много субективно. Да намериш най-добрия терапевт/вид терапия за себе си не е лесна задача. То е малко като при гаджетата. За мен моето гадже е най-прекрсно, но за друг - друг е най-прекрасен. Така е и с терапевтите. Най-важното е да можеш да му се довериш, ако не можеш, и най-добрият да е, няма да ти помогне.
След доста учене и доста терапии, през които преминах, в следствие на стрес, аз самата, въпреки знанията и уменията ми, имах страдания, които започнаха да ми пречат много.
smurfiette, бях в много подобна на теб ситуация. Тогава открих моя терапевт и макар от години вече да нямам оплаквания, си ходя при него всяка седмица. Доста хора вече съм пратила при него и най-същественото, което мога да ви кажа е, че ако не може да ви помогне, той ще ви го каже и ще ви препоръча свой колега. Ако някой се интересува конкретно, да ми пише на лични, мога да дам там контакт и друга информация, за да не спамя тук.   bouquet

# 487
Можете ли да ми препоръчате добър психотерапевт в Студентски град?

# 488
Привет

Търся специалист по психично здраве в София, който може да ме консултира и да ми разясни 1) какво ми има и 2) какви са вариантите за лечение. До момента съм се лекувала без резултат при няколко различни психиатъра. Становищата и предписанията на различните лекари са различни. Не мога да се ориентирам как да се лекувам за да постигна някакъв реален резултат. Нуждая се от информация за човек, който може да ме консултира в една такава ситуация.

Първо пуснах тема в секцията за здравословни проблеми, но после прецених, че ще е по-добре да пиша тук. Ето и текста на темата:

Цитат
Искам да попитам как човек може да разбере дали е задължително да се лекува с лекарства, или може да се лекува с други методи, като психотерапия, спорт, хомеопатия?

Аз не искам да пия лекарства, обаче не знам и какво точно ми има. Наясно съм, че при определени диагнози лекарствата са задължителни за възстановяването и други методи като психотерапия например са неефективни. Като цяло повечето лекари смятат психотерапията за глупост.

Психиатърът ми написа следните неща като диагнози. Може и да бъркам при преписването, защото трудно му разчитам почерка:

диагноза: ендогенна психоза

- тежък депресивен с-м (някаква съкращение, което може би значи "синдром" или "симптом")
- конверзионен с-м
- соматоформен с-м
- социално фобиен с-м
- ди...нещо си (не се чете)

Много отчайващо ми звучи това за ендогенната психоза и не разбирам какво означава. До сега не съм изпадала в състояние на нарушена връзка с реалността. Оплакванията ми са депресия, силно всекидневно безпричинно притеснение и напрежение, ПА, повтарящи се натрапливи мисли, емоционална лабилност. Имам като фон едно постоянно чувство на напрегнатост, дразнение, дискомфорт и неудовлетвореност. Недоволна съм от всичко, раздразнителна, оплаквам се от най-малкто неудобство. Имам страх че ще умра и полудея, през цялото време се следя и мисля какво ми е. Животът ми е ограничен, стоя си у дома от страх и липса на сили.

Та има ли смисъл да търся други начини да се пооправя? Много лекарства смених, без успех. Не ги изтърпявам и ги спирам. Психиатърът каза, че само с лекарства ще се подобря и да не си губя времето с психотерапии и алтернативни методи. Това доста ме отчайва и губя надежда.. Млада съм, още нямам 30 години, перспективата за доживотно пиене на хапчета ме отчайва. Притеснявам се също че може да имам БАР.

# 489
Хм, имах подобни усещания, не всички, но някои от твоите, преди години, когато живеех в София и учех... Не излизах откъщи и когато трябваше да изляза ме се завиваше свят... абе гадно беше. Слава богу, мина. Но според мен би трябвало да имате доверие на психотерапевти, защото, пак според мен Simple Smile, лекарствата не са единствения начин, а и променят много човек и му пречат да се справи съзнателно с проблемите си. Важно е, разбира се да се попадне на подходящия терапевт, но бихте могли да го намерите.

# 490
Луничке, това минава! Не питай старо, а патило. Като те гепне си мислиш, че няма да мине, но не  е така. Никакви психиатри! Хвърли го това листче, даже го изгори ритуално и си кажи: Това не се отнася за мен! Спри хапчетата, ако искаш веднага, ако искаш постепенно, и си намери нач1ин за лечение сама.И Успех! Praynig Hug Hug

# 491
Здравейте!

Бихте ли ми препоръчали психотерапевт в София? Става дума за майка ми, която е на 55 години и има постоянни натрапчиви и лоши мисли за всички близки. След всяка мисъл започва да се обвинява, че умишлено предизвиква неприятности и така е под непрестанно напрежение. Доста често мести даден предмет по няколко пъти или подминава други. Личната лекарка я изпрати при психиатър, който и предписа лекарства, но нямаше ефект, напротив от тях доста спеше и беше лишена всякаква емоция.
Ако някой е чувал или се е сблъскал с подобен проблем, моля да ни насочи!!!

Благодаря!

# 492
Това прилича на обсесивно-компулсивно разстройство или ОКР. Характеризира се с натрапливи неприемливи и много стресиращи за човека мисли и с физически или ментални ритуали, с които той се опитва да противодейства на мислите и да облекчи напрежението. Ритуалите трябва да се намалят и спрат постепенно. Натрапливите мисли трябва да започне да ги толерира, без да реагира на тях. Не я успокоявайте и не я утешавайте, болестта намира начин да заобиколи поредното успокоение и се появяват нови съмнения и ново напрежение. Начинът за справяне е да остави мислите да си съществуват, без да се опитва да се бори с тях и да им противодейства, така с времето напржението спада и мислите избледняват. За терапевт не знам, това се лекува с когнитивно-поведенческа терапия принципно. Има много информация в нета, търсете "CBT for OCD". Не е лошо, че пие лекарства, някои хора се повлияват много добре, но обикновено трябва да се пият по-продължително време и в по-високи дози. Като антидепресанти за ОКР най-голяма ефективност са показали Анафранил, Золофт, Сероксат, Прозак и Luvox (fluvoxamine) който не знам под какво име се продава в България, и от части Серопрам.

Успех, и търсете КПТ терапевт, вижте сайта на БАКПП - Българската асоциация по когнитивно-поведенческа психотерапия.

# 493
Здравейте! Можете ли да препоръчате психотерапевт за лечение на хипохондрия?

# 494
Някой случайно да е ходил при д-р Яни Стефанов ,хипнотерапевт,Варна,квартал Младост? newsm78

Общи условия

Активация на акаунт