Психолози,психотерапевти,психиатри

• 672 998
  • 867
  •   1
Отговори
# 135
AGAPH Психолог--завършва психология,практикува като консултативен психолог в училище/детско-юношески/,болница/клиничен/,фирма/трудов,организационен/ и т.н.

Психотерапевт-обикновенно клиничен психолог,психиатър,който има допълнително обучуение-специализация по психотерапия/в продължение на 4-5 години/.Авторите са единодушни,че за да бъдеш психотерапвт не са достатъчни някакви предиспозиции и талант.За да бъдеш добър психотерапевт,не е достатъчно да разбираш добре другия човек,който търси помощ от теб.Много необходимо е да има съответното образование и умения /които се учат/ за това.Обучението по психотерапия включва-теоритично обучение,тренинги,Балинтови групи,специализиран стаж в клиника,супервизия.
Когато човек иска професионална помощ е добре да се обърне към психотерапевт и в някои случаи към психолог консултативен,/когато става дума за единичен проблем,защото консултирането е проблемно ориентирано /.
Сеансите протичат спрямо клиента-добрия терапевт следва своя клиент и няма готови рецепти -зависи от много фактори.
Дано съм била изчерпателна.

# 136
Благодаря ти!   bouquet

Интересуваше ме примерно човек има проблеми,объркан е , иска да сподели с някой но няма с кой, иска да намери себе си и да е в хармония със себе си но не е , то тогава би следвало да се обърне към психотерапевт,нали ?
И другото,което питах как протича - имах предвид не точно как , ами по-скоро в лекарски кабинет ли е , каква е обстановката в която говорите, само разговор ли е или и нещо друго? Ей такива неща са ми интересни тъй като наистина нямам идея.

Благодаря още веднъж !   Peace

# 137
Интересуваше ме примерно човек има проблеми,объркан е , иска да сподели с някой но няма с кой, иска да намери себе си и да е в хармония със себе си но не е , то тогава би следвало да се обърне към психотерапевт,нали ?
Чудя се как да ти отговоря. Така, както си задала въпроса, отговорът е, че може да ходи на йога, да говори със свещеника си, да поговори с баба си....
Психотерапевт се търси, когато има недвусмислен проблем, все пак терапевт значи лечител ( в случая лечител на душата в буквален превод).
И другото,което питах как протича - имах предвид не точно как , ами по-скоро в лекарски кабинет ли е , каква е обстановката в която говорите, само разговор ли е или и нещо друго? Ей такива неща са ми интересни тъй като наистина нямам идея.
Тук ще кажа, че сенасът е вероятно да е в нещо като лекарски кабинет, ако психотерапевтът е лекар, т.е. най-вероятно психиатър ( макар че и лекари от други специалности се обучават в психотерапия - познавам невролози, педиатри и токсиколози психотерапевти, а вероятно има и още много други - например онколози, мамолози, ендокринолози...).
Това, какво се случва в сесията, зависи предимно от метода, който ползва конкретния психотерапевт. Така или иначе основният инструмент си остава словото, ще рече говоренето, но се ползват и други физически средства, като например релаксацията, създаването на картини, живи скулптури и какво ли още не.

Последна редакция: вт, 05 май 2009, 14:02 от Ленито

# 138
AGAPH-психотерапията е начинът човек да намери себе си-нито приятел,нито йога могат да дадат такъв резултат,какъвто дава психотерапията.Психотерапевт не се търси само когато има конкретен проблем-консултирането е проблемно ориентирано,психотерапията дава път към себепознание,дава друга гледна точка и дълбочина,която друг метод не може да даде.
Ленито пише само за едно от разбиранията на психотерапията-като медицински модел,но тя е много повече от това и все повече специалисти бягат от медицинския модел-психотерапия не се прави в лекарски кабинет,именно поради студената и стерилна обстановка.Обстановката е уютна,топла-в повечето съвременни школи се следва хуманистичното направление,където няма пациент,а клиент.Тоест клиентът е активен участник и е компетентен по проблемите си и промяната зависи в голяма степен от него.Има отношения на сътрудничество и топлота,разбиране,емпатия,подкрепа.Всичко друго е от сферата на професионалното обучение и терминология/и не му е тук мястото/. Основните характеристика на терапевта извън професионалните качества , според последни проучвания/сред практикуващи психотерапевти/ са-емпатичност,в комбинация с личностни качества,способност да се постави клиента и неговият проблем над собственото Аз и т.н.Така,че ако отидете при професионалист няма от какво да се притеснявате, AGAPH .

# 139
В такъв случай кого бихте ми препоръчали за Варна? Знам,че на първа страница има но така като имена не ми говорят нищо за да се насоча към конкретно един ?

# 140
Вероника,
удивително често проектираш върху моите постове....
АGAPH,
Варна е място, предлагащо много богат избор.
Както казах - ако конкретизираш, какво те мъчи и какво би искала, би поучила по-конкретен отговор.
А и Вероника, както се вижда, е от Варна - вече се познавате задочно...

# 141
Ами просто искам да отида на един сеанс при добър специалист, да поговоря с него и да видя дали е за мен или не.Дали може да ми помогне и изобщо дали имам нужда от помоща му...Не знам дали го обясних добре  Tired Никога не съм си мислела,че някой страничен човек може да ми помогне но вече се замислям и искам да опитам. Нямам някакъв конкретен настоящ проблем,а като цяло искам да поговоря.

# 142
Ленито -проекцията е дълбинен,несъзнаван процес,аз директно диалогизирам с написаното от теб Simple Smile,
AGAPH имената от първа страница са  истинските терапевти/защото са се нароили и такива с едномесечни курсове/-с много години стаж,с богат опит и ерудиция.Не мога да знам кой е подходящ за теб,нито ти докато не опиташ.Успех!

# 143
AGAPH напиши в google.bg  - психиатър психотерапевт Варна
и ще ти излязат

# 144
AGAPH напиши в google.bg  - психиатър психотерапевт Варна
и ще ти излязат
В Гугъл също става дума за платени реклами,които не гарантират качество.И защо изпращате жената на психиатър Thinking

# 145
вероника-как можеш да си помислиш че ТИ можеш да гарантираш качество с препоръките си?
ми нека си търси момичето където си иска,колкото повече информация получи толкова по добре за нея,тя ще си избере къде да отиде

# 146
вероника-как можеш да си помислиш че ТИ можеш да гарантираш качество с препоръките си?
ми нека си търси момичето където си иска,колкото повече информация получи толкова по добре за нея,тя ще си избере къде да отиде

Аз пък не мога да разбера как може един анонимен да е толкова категоричен кой може да гарантира качество с препоръките си? За начало си направете труда да се регистрирате и да застанете зад името си, а след това пишете злобните си, а и неграмотни коментари, които дори трудно се четат ooooh!

Изобщо Вероника и аз много често привличаме злобни нападки - мисля, че и двете разбираме чудесно защо, но не е просто тук мястото за такива първосигнални реакции. Нека запазим темата "чиста" и възможно най-информативна е моят апел.

# 147
  • София
geri88,
Оставям поста ти само защото смятам, че си получил/а подходящ отговор.

А и, условно казано, не съм в подходящо настроение да трия ПОРЕДНИЯ пост от твоето IP-все в темите за психолозите, психотерапевтите и психиатрите.
Нали разбираш, че дори и изтритите неща могат да бъдат видяни от модераторите. Нищо, че много пъти гостът се появява под различни имена.  Знаеш, какво имам предвид.

# 148
Шехина и Vivi   bouquet  bouquet  bouquet

# 149
все ми е едно дали ми се изтриват постовете

забелязвам че тук има доста цензура, толерират се само вероника и шехина
нали всеки има право на мнение

преди време мнение даваше 1 клинична психоложка от русе на която постовете често бяха изтривани защото не беше съгласна с многознаещите тук новоизлюпени училищни психоложки вероника и шехина

исках да кажа че никой не можа да гарантира за качеството с препоръките си дори и вероника и шехина

и по скоро вероника и шехина да се замислят защо провокират както те ги оценяват - злобни коментари

ако бяха на ниво нямаше да си позволят да ме обидят за неграмотните ми коментари

Общи условия

Активация на акаунт