ПРЕДСТОИ МИ ИНВИТРО/ИКСИ, да поговорим - 13

• 64 547
  • 755
  •   1
Отговори
# 135
Ще се опитам да отговоря на всички.

Тубарна бременност - ембриона се имплантира във фалопиевата тръба. Ектопична бременност - бременност, извън матката. Може да се развие във:
- всяка част от маточните тръби (над 95% от всички ЕБ)
- в рудиментарен маточен рог
- в яйчник
- в коремната кухина.

Проблем с имплантирането - ембрионът се опитва да се вгнезди в ендометриума, но не успява. Възможните причини са две - проблем с ембриона или с ендометриума.
Тук мога да кажа, че Прегнил, използван за таймиране на овилацията, допринася за допълнителната подготовка на ендометриума. Следователно, при проблем с ендометриума /тънка лигавица/, терапията с Прегнил може да подпомогне имплантацията.
Другата страна - когато причината е в ембриона . Тук една, от причините може да е мъжки фактор. Има обяснение, но беше твърде сложно и не го запомних /все се каня да си купя диктофон/.  Embarassed Тогава терапията с Прегнил също помага, защото изкуствено се внася ЧХГ, което лъже организма, че бременността е ОК. В противен случай - ембриона се опитва да се имплантира, нивата на ЧХГ са по-ниски, от обичайните, организма възприема ембриона като некачествен и го изхвърля.
Разбира се, при некачествен генетично ембрион, рано или късно ще се случи неизбежното. Целта на терапията е, да закрепи положението, докато дойде време да се отчете сърдечна дейност. Ако няма такава, нищо не може да се направи, терапията се спира и всичко приключва.

Проблемът на моята позната. Установена бременност, установена сърдечна дейност и няколко дни по-късно, наличие на кървене - непостоянно, с кафеникав или ярко червен цвят.
Прегледа /вагинална ехография/ установи отлепвания на плодния сак на две места. Причините - не може да се каже точно.
Терапията беше /доколкото помня/ между 10 и 20000 единици на седмица. В началото повече единици, които намаляха накрая. Терапията спря, когато отлепванията бяха заличени.

За установяване на проблема - няма определена седмица. Отлепване на плодния сак може да стане по всяко време в ранна бременност.

denniva ,
да разделим нещата условно на две фази - преди установяване на сърдечна дейност и след това.
Да, възможно е терапия с Прегнил да спаси ембриона и той да се развие, но шансовете са много малки.
Организма отстранява негодните ембриони, преди да се установи сърдечна дейност. Те просто не могат да се развият до тази фаза. Много малък процент от ембрионите изостават с развитието си, поради проблеми с нидацията, несвързани с генетиката. Повечето просто са негодни и биват изхвърлени. Класически естествен подбор.
Не го мисли сега. Станало е, нищо не можеш да направиш, нито зависи от теб! Другото ембрионче добре ли е?

И друго да добавя - в повечето страни е забранен такъв род терапия. Хората считат, че естественият подбор е единственият фактор. Донякъде е така. Защото, ако ембрионът не е годен, терапията само ще удължи агонията, а резултатът ще е същият.

Дано съм била полезна. Трудна е материята и аз се оплитам всеки път, когато се опитам да пресъздам спомените си от гинекологичния кабинет. Mr. Green

Последна редакция: вт, 06 яну 2009, 21:12 от [X]_Hope_

# 136
Цитат
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=97875.msg5677372#msg5677372
При инвитро възможността да се получи извънматочна бременност е 11%, а при нормална бременност 2%.

Не знам от къде е тая статистика, но факт е, че при ИВ може да има извънматочна бременност.

Правилна е статистиката. Техниката на ембриотрансфер може да допринесе за възможността за ектопична бременност чрез засилване на ембриона в тръбата като резултат от преместването на ембриона високо в кухината или при инжектирането им под високо налягане.

За такива, като мен, останали само с една тръба, варианта е да ми отстранят и другата тръба. Така ще съм спокойна, че кошмарът няма да ме споходи отново. Peace

# 137
Кюбит, мисля, че в САЩ, за наше съжаление, не се предписва превантивно Прегнил, дори не съм сигурна, че и при проблем се изписва  newsm78. Тук повечето разчитат на Божата работа и този факт,ако трябва да бъда откровена, направо ме влудява и побеснявам заради тази немърливост и несериозно и непрофесионално поведение от страна на докторите. Дори един елементарен пример, че бременна жена , дори и с леко кървене, веднага я приемат в болницата в БГ за задържане, а тук, можеш и крцвоизлеви да си имаш и те съветват да си лежиш у вас  #2gunfire #Cussing out Те са на принципа, че ако не се задържи бебо, значи имало да става и не било с нормално развитие и затова така се получило. както и вчера доки се опита да ми каже, че сигурно генетично не било добре ембриончето ми, затова и не се развило. Ами че то ,ако егентично не е добре, щеше ли аджаба, да се развие качествено и то до бластоцист?! Все ей такива мисли не ми дават покой  newsm78 ooooh!
Факт е, че когато на жената се обърне внимание при кървене и тя лежи в болница и се прилагат необходимите грижи за нея, си ражда напълно нормално и здраво дете в БГ, както и е факт, че ако си си вкъщи с такова кървене, може да си загубиш същото това бебе.., но разбира се, тука ще те "успокоят", че е имало генетичен дефект и затова така се е случило. Затова мразя тази амриканска немърливост към бременните жени..., и изобщо цялата им здравна политика и бюрокращина е под всякакво дори ниво  #2gunfire #Cussing out

простете ми за спама! Много негативни чувства и съмнения сега бушуват в душата ми, провокирани от съмнението ми, дали ако не си бях в БГ, нямаше да има благополучен изход за ембриончето ми след целесъобразни и наременни мерки от страна на доктора

# 138
Проблем с имплантирането - ембрионът се опитва да се вгнезди в ендометриума, но не успява. Възможните причини са две - проблем с ембриона или с ендометриума.

Тук мога да кажа, че Прегнил, използван за таймиране на овилацията, допринася за допълнителната подготовка на ендометриума. Следователно, при проблем с ендометриума /тънка лигавица/, терапията с Прегнил може да подпомогне имплантацията.

Другата страна - когато причината е в ембриона . Тук една, от причините може да е мъжки фактор. Има обяснение, но беше твърде сложно и не го запомних /все се каня да си купя диктофон/.  Embarassed Тогава терапията с Прегнил също помага, защото изкуствено се внася ЧХГ, което лъже организма, че бременността е ОК. В противен случай - ембриона се опитва да се имплантира, нивата на ЧХГ са по-ниски, от обичайните, организма възприема ембриона като некачествен и го изхвърля.
Разбира се, при некачествен генетично ембрион, рано или късно ще се случи неизбежното. Целта на терапията е, да закрепи положението, докато дойде време да се отчете сърдечна дейност. Ако няма такава, нищо не може да се направи, терапията се спира и всичко приключва.

Хоуп, много си чела. И аз чета. Всеки ден. Продължавам да нямам отговори на някои въпроси и ги търся с помощтта на дискусии с хора като теб.

Когато проблемът е в ендометруима ми е ясно - допълнителното hCG (не е съвсем правилно да пишем прегнил, тъй като това е само една от многото търговски марки) подпомага изграждането на лигавицата и така се улеснява имплантирането.

Когато проблемът е в ембриона... Както имаш предвид? Оставяме на страна генетичните проблеми и мъжки фактор, те не са интересни, тъй като там общо взето всичко е ясно. Приемаме, че и при майката и при бащата всичко е наред в това отношение. Какви други проблеми може да има?

И къде биха се намесили защитните механизми на майката? Имам предвид повишени НК-клетки примерно... Те в кой проблем са участници - при тънка лигавица, при лош ембрион или и при двете?
Надявам се да ме разбирате всички какво питам.

Оранжевото ми противоречи малко. Или по-точно механизмът не ми е ясен. Не определя ли ембрионът нивата на чХГ? Т.е. не да ги определя, но да ги повишава. В такъв случай кое вдига/смъква нивата, ако не ембриона?

# 139
Благодаря ти, Хоуп, за доста изчерпателните отговори!  bouquet Hug За съжаление, в случаи, подобни на мисед или спонтанни, или дори качествено нидирани ембриони, но изобщо неосъществен сърдечен ритъм, може само да се предполага...  Sad Аз, въпреки хилядите ми проучвания и тестове, след моя мисед през 2007 година, така и не се установи със 100% сигурност дали причина бяха моите НК-клетки и тромбофилен генетичен фактор, или остаряла и некачествена яйцеклетка, или некачествен генетичен ембрион...Факт е, че всякакви кръвни и уринни тестове през бременността ми бяха почти перфектни, чухме и сърдечен ритъм и после се случи това..., установено при рутинен генетичн преглед. Много момичета са го изживели и по няколко пъти и е много тежко за всички ни.
Съжалявам, мила Хоуп, че така се е получило при теб. Hug Остават ни надеждите и молитвите за успешен опит и дано час по-скоро се случи щастието на всяка една от нас! Praynig

# 140
Кюбит ,
ще се опитам да проследя процеса.
Нивата на ЧХГ нарастват, когато ембриона се развива правилно. В началото, когато се имплантира, стойностите са по-ниски; когато ембрионът нараства, нивата на бета ЧХГ също нарастват.
Когато ембрионът има проблеми с имплантацията, то той изостава с развитието си. В момент, в който той трябва вече да расте, той все още се опитва да се имплантира. Когато това несъответствие е малко /кратко като период/, ембриона може да навакса развитието.
Лошо е, че нивата на ЧХГ трябва да нарастват. Когато ембриона не се имплантира правилно или се забавя имплантирането, нивата не нарастват правилно. Не и с темпа, който организма очаква. Тогава, предполагам, светва лампичката "проблем" и се задействат механизмите на естествения подбор.

Ендометриалните проблеми могат да бъдат с хуморална или имунологична природа. Тук спадат и НК клетките /имунологичен фактор/.
През първия триместър на бремеността могат да доведат до спонтанни аборти, до спиране на развитието на плода, до липса на сърдечна дейност. А и при високи НК-клетки може изобщо да няма имплантация.

Пожелавам ви да не се налага повече да четете! Освен главоболие и синдром на третокурсник по медицина, нищо друго не постигнах! ooooh!
Понякога наистина не е добре да задълбаваме.

Последна редакция: вт, 06 яну 2009, 21:58 от [X]_Hope_

# 141
  • в сърцето на един мъж...
Кюбит, НК клетките директно атакуват ембриона, възприемат го като чуждо тяло, което се опитва да се настани в организма и по тази причина трябва да бъде унищожено. Т.е. нито тънка лигавица, нито некачествен ембрион. Те възприемат тази клетка като чужда, т.е проблема идва на генетично ниво. Затова и терапиите са до 12-14 седмица, когато е възможно все още да се отхвърли ембриона.

# 142
  • София
Кюбит, НК клетките директно атакуват ембриона, възприемат го като чуждо тяло, което се опитва да се настани в организма и по тази причина трябва да бъде унищожено. Т.е. нито тънка лигавица, нито некачествен ембрион. Те възприемат тази клетка като чужда, т.е проблема идва на генетично ниво. Затова и терапиите са до 12-14 седмица, когато е възможно все още да се отхвърли ембриона.
точно това обясниха и на мен имунолозите,с 3 изречения

# 143
Денива, мисля си за ембриончето, с което се раздели.
На кой ден ти беше трансфера - 3-ти или бластоцисти? Чета тук едни докторски изказвания, че

Цитат
Dr Smith replies:
The primary reason embryos do not make it to the blastocyst stage is because they do not possess the necessary genetic instructions for continued growth. No one can change or improve the genetics of an embryo. Assuming the lab is competent (and most are), there is no "risk" associated with continuing to culture the embryos to the blastocyst stage. I think you're making the false assumption that the embryos are better off in your uterus on day 3. They're not. Under natural conditions, the embryo remains in the Fallopian tube until the fifth day of development (blastocyst stage). The uterine environment on day 3 is not the same as the Fallopian tubes. When sequential culture systems are employed to grow the embryos to the blastocyst stage, the conditions in the laboratory more closely resemble the Fallopian tubes. Therefore, the embryos are better off in the lab for day 4-5 of development.

The point of growing embryos to the blastocyst stage in the laboratory is to deliberately weed out the embryos that do not have the genetic potential for continued growth. The "risk" you speak of doesn't really exist. If they're gonna make it, they do. If they don't, they don't. Of course, there's always the "risk" that no embryos make it to the blastocyst stage in the laboratory, but (because the problem is related to the genetics of the embryo, not culture conditions in the laboratory) they wouldn't have made in the uterus either.

В моята клиника като ги питах какъв трансфер правят и ми скочи една сестра да ме убеждава, че нямало било разлика на кой ден ще е трансфера, защото матката била най-добрата среда за ембрионите. Да, ама не е точно така... Аз не й се обяснявах, щото като я чух как ми отговори на другите въпроси, разбрах, че няма смисъл.
Та... кога ти беше трансфера и какво ти казаха?
Извинявай, че те връщам назад, но съм зациклила нещо тия дни.

ЕДИТ:
http://www.sharedjourney.com/articles/3vs5.html <-- давам линк към сайта, защото има доста интересни отговори тук.
Видях, че тази статия има превод в Зачатие: http://www.zachatie.org/index.php?option=com_content&task=vi … 544&Itemid=26

Последна редакция: ср, 07 яну 2009, 06:54 от Кюбит

# 144
Зюмбюлче, мис-ив, прегръщам ви силно. Каквото и да кажа, няма да помогне.
Аз на 8ми отивам на преглед, не се вълнувам изобщо, даже не ми се ходи Confused страх ме е. Има ли и други за тази дата в Надежда?
ИМАМ ВЯРА, утре ще ти стискам палци много силно.

# 145
Зюмбюлче, мис-ив, прегръщам ви силно. Каквото и да кажа, няма да помогне.
Аз на 8ми отивам на преглед, не се вълнувам изобщо, даже не ми се ходи Confused страх ме е. Има ли и други за тази дата в Надежда?
ИМАМ ВЯРА, утре ще ти стискам палци много силно.

Аз утре слагам първата инжекция  Confused И мен ме е страх.На 10 -ти съм на преглед.
Успех ,и вси4ко най-най! Hug

# 146
  • The QC to be!!!
Бурбошонче, mis-iv много съжалявам за сучилото се  spoko, нищо не може да се направи, а само горе главите и дано следващият път да е вашият  Praynig Flowers Four Leaf Clover fingerscrossed Аз мойте кахъри на масата си ги успокоявах  eat То и за туй си ми личи  Wink
Зюмбулче, не се предавай, направи кръвен, уринните понякога не могат да отчетат късна имплантация  Praynig
Деннива мила, стига се притеснявай, успокой се, на това сърчице дето тупка в теб  Praynig само спокойствие му трябва сега, мисли само за него моля те. Туй дето се е загубило, може и никога да не го е имало след като сърдечен ритъм не са установили. (During a normal pregnancy, HCG secreted by the placenta maintains the corpus luteum after LH secretion decreases, supporting continued secretion of estrogen and progesterone and preventing menstruation. Обикновенно HCG се предписва 500-10К единици, но това зависи от много неща, може да се слага всеки втори ден, или само няколко пъти по време на първите 12 гс. Тук в САЩ не се практикува защото не е безопасно, и да никой лекар не иска да си изгуби лиценза.) Ще стискам лакираните си нокти за това борбено кюфтенце, да е на мама и тати така желаното детенце и радости да носи  Praynig Hug
ИМАМ ВЯРА стискам палци утре Св. Иван да е с теб при започването на този опит, и само да ни се хвалиш  Praynig fingerscrossed Flowers Four Leaf Clover
Зазолинка  fingerscrossed Flowers Four Leaf Clover за положителен кръвен.
Кюбит, HCG е аболютно противопоказно да се дава след аспирация на жени които са образували много фоликули (6/7), даже и в Европа. Тук лекарствата са регламентирани от ФДА, и както знаеш никой лекар тук не се наема да поеме риск да предпише нещо което не е одобрено от ФДА за определени цели.
Choosy ха сега, страх те е? newsm78 От какво бе мила? Толкоз пъти вече си ходила на преглед, ами ти ветеран трябва да си  Hug Ха и на теб  Flowers Four Leaf Clover fingerscrossed за добър късмет  Praynig
Грациика  Hug
Аз отчет да дам, гледайте какво става в нашата къща: аз си мислех че аз съм оптимист не подлежащ на реализация, а вчера като се връщахме от таралежката сесият и моето юначе ме пита дали ще правим кръвен тест преди биопсията защото може да се е захванало нашето бебе, а ние да рискуваме? Аз си мислех че като му обясних че моята ФФ се е скъсила за последните 2 месеца той е разбрал, но явно нищо не е приел. Така започнах да му се хиля, и викам: "да аз специално сутринта преди да отида на биопсията кръвен тест ще си направя че ти поне да си по спокоен." Та така, ние биопсията ще я правим в другият Вторник, на 13 сутринта в 0930.  Praynig Резултатите ще ги чакаме до 3 седмици, горе долу към края на този, началото на другият месец. То милото ми юначе се  luvbed и сега го е страх нещо да не развалим Wink Ние от 5 години се мъчим за бебчо, но сега било много важно ми казва той да се провери  Wink Ох какво оптимистче ми е това юначе, така си го гушнах  hug  love001 Хей, много са странни те мъжете  newsm78

# 147
Кюбит, вече ти писах няколко постинга по-горе- Heart Eyes трансфер на 12.12.08 на два бластоциста. Що се отнася до дилемата бластоцист или на 3 дена да е- това се оказало много спорен въпрос, защото някои доктори твърдят, че по-рано е по-добре и по-голям шанс да се закрепи в естествената си среда, други твърдят, че бластоцист е по-добре, защото било по-голямко и по-силничко и шансовете му били повече уж, за да оцелее. Но въпросът е спорен.  newsm78 Иначе, поласкана съм, че и ти си мислиш за ембриончето ми, макар че е мнго тъжна съдбата му  Cry
Ох, Бейби, така се моля твоето юначе да е един реален оптимист, а ти този път да си грешен песимист!  Heart Eyes Praynig Ох, дано е прав и да има там загнезден на топличко някой плод на страстната ви любов!  Heart Eyes Peace Hug

Момичета, моята приказка с двете ембриончета се оказва, че имала продъжение, за което разбрахме днес и съвсем ще се превърне в драматургия май, както по всичко си личи. Днес гинекологът ни даде да видим продължението на историята с живичкото ембрионе, като истината ни беще спестена от ИКСИ-докторът. Абе и аз усетих нещо притеснително при доки вчера, ама си мислех, че е тъжен и разочарован само заради загиналото ембионче, а то се оказва, че нашето геройче си има сакче с неправилна форма (ирегуляр- нямам латиница тук) и в един момент май-май ще спре и то да се развива... ooooh! Много ми е тьжно... Cry След една седмица сме на доки да видим какво е продьлжението на нашата история. Praynig

# 148
Денива, аз няколко пъти писах, че съм разсеяна.  Rolling Eyes  Embarassed

Четох днес доста за трансфер на ден 3 срещу трансфер на бластоцист.
Има лекари, които обясняват по-високите проценти на извънматочна бременност след ин-витро именно с трансферите на ден 3.
Както пише в текста по-горе, в естествен цикъл ембриона стои до ден 5 в тръбата. Условията в лабораторията са идентични с тези в тръбата, а не в матката на ден 3. Когато се направи трансфер на ден 3 ембриона се стреми да стигне до място, където му е по-уютно, т.е. отива към тръбата. От там и повечето тубарни бременностти.
Та така...

Тая дилема няма да я решим ние, но поне можем да се борим да ни направят активни участници във вземането на решението.

Най-неприятното е, това:

Цитат
Why aren't all programs doing this? There are numerous reasons for continuing to perform day three transfers: its cheaper, its less work for the lab, lower liability because the lab has the embryos for a shorter period of time, everybody makes it to transfer, if the cycle doesn't result in a pregnancy, the program can still look good, etc. You'll notice I didn't say anything about a day 3 transfer improving your chances of getting pregnant - it doesn't. The reason programs continue to transfer day 3 embryos is because its more convenient for the lab and the docs.
...
When day 3 transfers are performed, its completely uncertain as to whether or not the embryos made it to the blastocyst stage (unless there's a pregnancy). If you don't become pregnant, you're left hanging. What went wrong? Were my embryos O.K.? Should I do this again??? Of course, your doc's answer will likely be "Yes" since that keeps him in business.

Силно ти стискам палци за другото ембрионче.  Heart Eyes

Последна редакция: ср, 07 яну 2009, 06:54 от Кюбит

# 149
  • Близо до София
Дессико, ти май нещо се спотайваш  Wink.
Грацийка, още малко мила и ще се отчета...

Последна редакция: ср, 07 яну 2009, 09:44 от dessiko

Общи условия

Активация на акаунт