Отговори
# 60
Честита 2009 година на всички! Имайте хъс и живейте интересно!

Жужа за захранването и аз смятам след 6 месец и затова и започнах да си съставям нещо като план, от прочетено тук и там, вк. и форума.
Извинявам се, че е дълго, ще го пльосна тук, може за някой да е полезно и да почерпи идеи или да ме коригира.

Начало

Зърнени: каши от ориз, ечемик, овес.

Зеленчуци: пюре от моркови, картофи, грах, тиквички, добре сварен зелен боб, карфиол, тиква, царевица, пащърнак.
Зеленчуковите пюрета е по-добре да се купуват готови, освен ако не сте сигурни, че се приготвят с еко продукти, плодовите от пресни плодове, като се предпочитат в началото характерните на нашите географски ширини, тъй като организма е най-пригоден за тях.

Плодове. Ябълки, круши, банани. Добре е да се започне въвеждането им 1 месец след започването на захранването. Дават се като десерт след зеленчуковото или при следобедното хранене.

Сокове след 8-ми месец, разредени с вода 50:50.

Въвеждането на храните става под форма на пюрета, ситно смлени или нарязани на ситно; обработени термично на пара или варени, сурови могат да се дават авокадото, прасковата, папаята, бананите (след 8 месец). Нормално е от време на време в изпражненията да има несмлени остатъци, но ако е редовно, трябва продуктите да се пасират. Разреждат се с преварена вода, кърма, приспособено мляко или бульон от варенето (по късно и с плодов сок или кисело мляко), без сол и подправки, предлагат се с температура на тялото.
В началото се дава по 1-2 лъжички, като всяка нова храна се предлага поне 4 последователни дни. После се прибавя нова храна към вече въведената – 1-2 лъжички. При добавяне на нов вкус, към вече въведен, се изчаква 24 часа за алергична реакция. При въвеждане на плодови пюрета е добре да не се сменя зеленчуковото. Нова храна се дава преди обед, вече въведената след обед.
Нормално до месец се стига до напълно заместване на едно хранене, но темпът трябва да се определя от бебето, бе бива да се насилва да яде твърда храна, дори и да е изяло една лъжичка. Ако едно пюре не се харесва на вкус при двудневни опити, се оставя за по-късно в схемата на захранването.
След или преди млякото да се дават пюретата е въпрос на избор. Например ако детето е много гладно или раздразнено е по-добре да се започне с млякото.
Зеленчуковото пюре издържа 1 ден в хладилник, плодовото 2 дена. Домашно приготвяни пюрета могат да се замразяват, например на кубчета във формички за лед, най-много до месец се съхраняват така. При приготвяне за непосредственото хранене не се топли цялото количество наведнъж, не се бърка с лъжичката в цялото количество храна, а се отделя само за конкретното ядене.

# 61
Благодаря на всички за съветите.
Взех няколко бройки на Памперс 4ка да ги пробаваме и ако е пак същата работа ще ги сменим с Либеро Hug

# 62
Суити, Веч, Адаш  Hug
Суити,  ти си се стопила! Поздравления за което. А галето е толкова порастнала - косата й - също. Добавих линка за рецептите и махнах "светещата украса"  Wink
Пиаф, прекрасни пожелания за НГ. Аз веднага бих корегирала плана, който си си съставила със следните отметки /лично мое мнение, нали си дискутираме/:
1. не е необходимо да се въвеждат първо всички зърнени, после всички зеленчуци и после плодовете. По-скоро първо една каша, после 1-3 зебенчукви пюрета, после комбинация от вече въведените продукти.
В този ред на мисли:
2. Бих позабавила овеса - той все пак съдържа глутен, а глутен по-късничко е по-добре.
3. Зеленият боб, грахът и карфиолът са газообразуващи и особено бобът е добре по-нататък да се въведе.
4. Не забравяй, че захранването е запознаване на беб с новите консистенции, вкусове и съдържания. Целта е адаптация на организма, а не бърза замяна на хранения.  Peace
Действително за някои от храните е по-добре да бъдат купени готови... но да ти призная домашно направените просто не могат да се сравняват като вкус с тези от магазина - бебчо също разбира това. Аз никога не съм записвала Спаси на детска кухня. По-голяма хамалогия ми е било ходенето до там /репективно чакането в определен час да се достави у дома/, отколкото да му сготвя за нула време нещо вкусно и здравословно. мои приятелки пък като готвеха за бебчовците и си стерилизираха в бурканчета някои храни. Например - сготви мусака /с  по-малко подправки и т.н. като за беб/, нахрани човечето 2 пъти с нея, а останалто го затваря в буркани, стерилизира и съхранява в хладилника. Така хем е домашно, хем е разнообразно.

# 63
ЧЕСТИТА ДА ВИ Е 2009 ГОДИНА МОМИЧЕТА! КРЕПКО ЗДРАВЕ И ПРЕКРАСНО МАЙЧИНСТВО ИЗПЪЛНЕНО С НОВИ НЕПОЗНАТИ КРАСИВИ ЕМОЦИИ!

Сега да почерпя за Тино - днес става на 4 месеца, мойто дребосъчеnewsm18 baloni beer2 cheers
Преди два дена се научи да крещи и така му хареса, че като го сложим на активната гимнастика (с мъжо и викаме лежанка  hahaha) и озвучава целия апартамент  Mr. Green
Много са ви красиви снимките  Grinning Мойте още не съм ги качила, но обещавам да го направя скоро и дави ги покажа.
За памперсите - ползваме Либеро и съм много доволна! Тино в момента е не повече от 6300-6400гр. и ползваме 3 номер.
За захранването - може би ще започна с картофено пюре и ще си го правя сама. Но това чак след 5ти месец.

# 64
честита нова година Simple Smile
пожелавам ви най-вече любов и здраве, щастливи бебета и мноооого топлина в семействата  Heart Eyes

ние посрещнахме заедно с малкото ми мишле новата година, след което тя доволно запа Simple Smile
Люси, честита месечинка Simple Smile

за пелените - ползваме на Памперс и Хъджис. И от 2 вида съм мн доволна - от Хъджис особено, но от тези, които и ги носят от Турция. Не знам  защо има разлика или аз си внушавам  newsm78 ве4е сме на 4рка... ако дупето й продължава так да расте и да произвежда, ше тр да й купувам за възратсни  Joy hahaha Crazy

за захранването - ще е по примера н аПиаф, с тази разлика, че ще започна само с оризова каша и соковете смятам да ги дам след годинката... но пак ще помисля. Като време го планирам от началото- средата на март.

снимките ви ме омагьосаха  Heart Eyes разкошни бебоци  Hug
по късно ще покажа и нашта госпожица как посрещна НГ Simple Smile

лека

# 65
Ще попиша съвсем малко. Но не мога да не кажа колко съм очарована от снимките, които разгледах. Суит,  имаш прекрасно семейство. Суровачката на Косьо и венчето на Зори са много красиви.
Ирини, снимките ти сканирани ли са? Или си ги изрязвала във фотошоп? По-различни са от другите. Много хубава Коледа сте си изкарали. Сигурно Спаси е бил очарован от Макуин.  Разгледах малко от другите албуми. Изглеждаш страхотно на снимките от сватбата, където сте били кумове. Супер елегантно и красиво. Поздравления.
Видях, че на последната снимка на Джинджи е с редутската грейка. На Ема й е все още много голяма. Само 1 път съм й я обличала.
Като чета, че ползвате 3-ка памперс, се замислям дали Ема не е дребна. Все още сме на 2-ка. И са й добре. Но съм купила 3 пакета 3-ка, та ще минаваме вече на тях. За мен това е най-добрата марка на която съм попадала. Ползвала съм Либеро, Хъджис, Фипи и разни други, когато сме купували по спешност от аптека.

Гледах и още едни снимки - на Вики - много е сладка. Като бонбон. И елегантна.

Честита месечинка на Тино и Вики! Да са здрави, да спят спокойно и да растат щастливи!

# 66
Момичета zдравйте. В момента чета първата ви тема, линка на която е пуснала Веч. Много мило ми става, аz се включих по късничко, може би февруари. Но ми е много приятно да се върна така наzад, вече около година сме zаедно и съм много щастлива от което. Чак тогава открих и форума, с търасачката. Трябва да ви кажа, че както тук съм далече и нямам приятелки с бебета, беz вас бих се побъркала сигурно. Благодаря ви, че ви има  Hug .
Ирини, Веч от вашите снимки струи топлина и прекрасен семеен уют. Имате страхотни семейства и домове.
Отивам да дочитам таzи тема архивна с кеф и една биричка.

# 67
Аз само късен запис и утре ще ви чета и ще разглеждам снимки Heart Eyes.
Мама ми е на гости и си говорим много, но ми липсвате.
Лека нощ!

# 68
Къде сте всички?  Crossing Arms  Нощната почива ли след праzниците? Не ми харесва така на мен......
Мариям и ти липсваш  Wink

# 69
  • София
ЧЕСТИТА ДА ВИ Е НОВАТА 2009г. Желая на всички бебета здраве, спокойствие и силна храна, а на майките лекота в отглеждането и успешното му съвместяване с други желани занимания!
При нас нищо ново - все още доста рев, гарниран с писък. Но и много прекрасни  усмивки. Наченки на членоразделни звуци /следки гърлени/.  Засега едно плахо обръщане. И слюнка. Хапане на юмручета.
Имате ли идеи за игри с бебетата? Какво им говорите, пеете?
Аз пробвах да показвам шарени картинки от кижките на баткото - заглежда се. Крия лицето си зад нещо и после се показвам - интересно й е. Относно пеенето - пея фалшиво, най-много куплетче, но пък и действа успокоително. И си измислям разни безмислени, но рими.... Иначе й говоря основно колко ми е хубава, сладка и т.н. Но вече трябва да разнообразя с по-богата фактология, а след време и митология Grinning     

# 70
# 71
Добро утро мамчета!

Виждам, че нощната смяна е почивала Simple Smile Ние пък снощи имахме гости, кумците дойдоха с техния син. Георги е на 2 годинки и е много див. Тича, скача, хвърля, съответно вика и така се притесних, че ще събуди Калоян. Но той миличкия си спа спокойно. Дали защото е уморен или просто си спи дълбоко не знам. Иначе вчера следобед до вечерта се изака още 3 пъти и пак разстройство. Дано днес му поотмине вече. Всеки момент го чакам да се събуди и да видим какво има в пакетчето. Сутринта в 6 нямаше нищо освен пишкано.

Бора, и аз така като теб пея на малкия. Единствените песнички, които изкарвам до край са Крокодила Гена, Тихо се сипе първия сняг /не знам дали така се казва песента, но така започва първия куплет/ и има една песничка за английската азбука. Така е свикналс тези песнички и много се успокоява. Иначе пробвам да измислям разни неща като ми дойде музата и римувам. Като правим гимнастика броим раз-два-три и т.н. и той много се радва. Иначе и аз така му обяснявам колко е сладък, хубав, пухкав. Вчера по повод разстройството тати му измисли индианско име"Течащото дупе". То не е смешно, ама вчера много се смяхме.

По повод първата ни темичка, която пусна Веч, момичета и аз се радвам, че ви намерих. Така ми е хубаво, че ви има и че мога да си споделям с вас.  Hug А колко много научаваме една от друга ....

За памперсите и аз не съм доволна от марката Памперс. Пропускат много. Пробвах на Хъджис и съм доволна. Обаче те били два вида. Аз ползвам тези, които са с голяма картинка отпред и на лепките и на гръбчето имат ластик. Някак си ми се струват по-дълбоки и на крачето по-добре стоят. И ние сме на 3-ка.

И аз гледах снимките ви. Много сте хубави Иринии, малката е бонбон, а ти изглеждаш чудесно. Суит, много са ти хубави дечицата. Simple Smile Няма да изброявам всички поимненно, ама всичките нибебчета са големи сладури.

# 72
Добро утро и от мен!
Иринии, прекрасни сте! Ти си много хубава и елегантна жена! Суит, и вие също сте мн сладко семейство!
Бебе Вики на Вики86 също е голяма чаровница!
Изобщо досега колкото снимки съм гледала на всички ни, все искам да нагушкам и нацелувам всички бебенца! Пу-пу!   Hug

Нени
, виждам че сте още с разстройството. Извинявам се за тъпия въпрос момичета, но какво предсталява разстройството... Защото аз сега заподозрях Дария, че всъщност нейното си е просто по-често изхождане... Не ми изглежда  да е течно баш като водичка....  Thinking   ooooh!  Ох, побъркала съм се, но се притеснявам за детето... и ги редува по цвят - жълто, зелено, жълто, зелено...
Бора, аз с мойта си играя така - пея, говоря, навеждам се към нея и пак се отдръпвам, цунквам по нослето, по бузките, тя се смее с глас. Давам й по някоя играчка в ръчичка да държи, тя я лапа или се ядосва като не успее. Разнасям я изправена да разглежда из апартамента. Държа я като "самолет" и фър насам-натам.. голям кеф пада  Mr. Green
Мариям, и ти ни липсваш  Wink

# 73
Доро утро на всички!!!
За акането мойта педи каза че не е проблем ако отвреме на време е зеленикаво,а за разтроиство и аз незнам как изглежда при  бебета,не мисля че еба е имала до сега.
Мерси за комплиментите за беба на всички!!! Hug
И на мен ми харесват всички бебета и само ги показвам на мъжо .Викъм му това е бебе....на мама... и искъм да ви кажа ,че и той знае ако имате проблеми,ако някое бебче е болно и това е още от началото от както ви чета.Радвам се че ви има!!!  bouquet

# 74
Привет дами!!!
Тази сутрин къв 6.30 Джинджи тъквмо започна ранната си закуска и какво да установя - не може да диша. Не може да диша - въобще! Честно ви казвам при цялата ми опитност се постреснах за секунди. Допускам, че проблемът е предизвикан от прекалено високата температура в стаята. Пръснах стеримар, то горкото още спящо съвсем се разстрои, но поне покрай плача изкарахме едни голееееми дълги сополки - неприсъщи за малка госпожица като Джинджи. Накърмих я, заспахме, след което последва взрив в памперса... направо преля. Та така - сега пием кафенце, а таткото ни спинка сладко.
Бора, хубаво е,  че повдигаш въпроса за забавленията на бейбърите. Аз на моменти имам чувството, че не я забавлявам достатъчно, точно поради липса на нови идеи. Освен с изброеното от теб, аз най-успешно забавлявам Джи като се разхождаме из къщи. Нося я на ръце, целувам я и й говоря. Спираме пред камината - показвам й шарени картички, обяснявам йот кого са, тя слуша с интерес. После пак я поглеждам в очите и й казвам, че отиваме да се огледаме - отиваме пред огледалото и я посочвам нея, като казвам името й, после посочвам себе си и казвам - мама. И така... обяснявам й кое какво е - като на малко сладко извънземно, за което на нашата планета всичко е ново. Играчките за съжаление не я радват, а и тя не ги задържа за дълго в ръка. Вашите бебета държат ли вече в ръка  предмети за повече от 10 секунди?
страйп, снимките са стандартно обработени, затова се различават. Мерси за комплимента за кумата - там съм в 6ти месец бременна, после в 9ти пак кумувахме  Simple Smile Космонавтът е супер и всеки път те споменавам за услугата,която ми направи Hug
моарейн, и джи има дни, в които ака по-зелено, после жълто-кафеникаво, жълто-златно...не се тревожи ако е само променливия цвят проблема  Hug

Последна редакция: сб, 03 яну 2009, 10:53 от irinii

Общи условия

Активация на акаунт