Литературен клуб - VІІІ

• 53 311
  • 647
  •   1
Отговори
# 585
Привет, не знам дали тук е мястото, но скоро завърших една книга.
Сега ми се чете нещо по-сериозно, разстърсващо, пропито със смисъл, ценности, чест, достойнство, кауза

Може би някоя класика  Peace

Трудно ми е да ти препоръчам, не си дал никакви насоки.

Това че си завършил "една книга" е чудесно, но не дава подробности какъв вкус имаш.

А разтърсващото четиво за един, е досада за друг.

Класика е широко понятие - мога да ти препоръчам от "Престъпление и наказание" до "Дядо Горио".

Завърших Мартин Идън, някой ми препоръча "Идиот" .
Ето какво търся:
Чете ми се нещо с запомнящ се край дори и тъжен да е...или по скоро за индивидуалист, мечтател ,човек попаднал и заклещен между два свята, където никой не го разбира и сбъркал времето си и мястото... нещо вдъхновяващо, личности изтъкани от добродетели като чест, достойнство, доблест, саможертвеност... лисчности, които да са ти пример Peace

Пробвай Великият Гетсби, Нежна е нощта, завръщане в Брайдсхед .
Ремарк чела ли си?

Последна редакция: пн, 07 сеп 2009, 11:41 от jabata_dil

# 586
Сега ми се чете нещо по-сериозно, разстърсващо, пропито със смисъл, ценности, чест, достойнство, кауза

Може би някоя класика  Peace

Това че си завършил "една книга" е чудесно, но не дава подробности какъв вкус имаш.

Класика е широко понятие - мога да ти препоръчам от "Престъпление и наказание" до "Дядо Горио".

Ето какво търся:
Чете ми се нещо с запомнящ се край дори и тъжен да е...или по скоро за индивидуалист, мечтател ,човек попаднал и заклещен между два свята, където никой не го разбира и сбъркал времето си и мястото... нещо вдъхновяващо, личности изтъкани от добродетели като чест, достойнство, доблест, саможертвеност... лисчности, които да са ти пример Peace

Ремарк чела ли си?

Да, подкрепям за романите на Франсис Скот Фицджералд. А специално за желанието ти, може би новелата "Странният случай с Бенджамин Бътън" ...

П.П. Чак сега открих темата. Видях, че Лу е споменала за нея в другата тема за книгите. Simple Smile Много се радвам!

# 587
  • Belgium
hakama, от мен препоръка във връзка с класиката - Стендал "Червено и черно" и

Уилям Текери - "Панаир на суетата".

П.П. Анн Шърли радвам се, че си открила темата  Wink

# 588
  • Варна

Ето какво търся:

Ремарк чела ли си?
Бих добавила към списъка и "Изворът" на Айн Ранд. За по-голям герой-индивидуалист не се сещам.

# 589
Прочетох Къпиново Вино.
Не знам Rolling Eyes не ми хареса.Твърде наивно, твърде...как да кажа приказно за мен.
Нещо с Джоан Харис не можем да се разберем.
Само Шоколад ми хареса.5-те четвъртини на портокала не съм чела Rolling Eyes
Сега започвам Дона Флор и нейните двама съпрузи.Дано да ми хареса.Настроила съм се за нещо типично бразилско Peace
"Странният случай с Бенджамин Бътън" .намира ли се в момента на пазара newsm78

# 590
Прочетох Къпиново Вино.
Не знам Rolling Eyes не ми хареса.Твърде наивно, твърде...как да кажа приказно за мен.
Нещо с Джоан Харис не можем да се разберем.
Само Шоколад ми хареса.5-те четвъртини на портокала не съм чела Rolling Eyes
...
Мислех че ще ти хареса Thinking, вкус какво да правиш Hug
Мен пък ми хареса "Къпиново вино" точно наивността и приказната магия, явно имах нужда от нещо такова.
В момента съм на "Шоколад" и буквално се наслаждавам Crazy

# 591
  • София

Ето какво търся:
Чете ми се нещо с запомнящ се край дори и тъжен да е...или по скоро за индивидуалист, мечтател ,човек попаднал и заклещен между два свята, където никой не го разбира и сбъркал времето си и мястото... нещо вдъхновяващо, личности изтъкани от добродетели като чест, достойнство, доблест, саможертвеност... личности, които да са ти пример... Peace

Ремарк чела ли си?
Бих добавила към списъка и "Изворът" на Айн Ранд. За по-голям герой-индивидуалист не се сещам.

Започнах Нетърпеливо сърце от Цвайг, още не съм минал 100стр (тя е 370), по едно време изгуби интереса ми, ала майсторството на автора   и обстановката (началото на 20век) , ме накараха да продължа книгата, засега Simple Smile

По някаква случайност точно снощи гледах Великият Гетсби - отново началото на 20 век (изобщо 19век и началото на 20век - много ме въодушевяват тези времена   smile3530 -музиката, обноските, джентълмените, етикетът и т.н.) ; Гетсби много ме впечатли като персонаж- обноските му, държанието... беше си и мечтател  Hug... особено когато баща му четеше бележникът му от детството му- много силен филм, с тъжен и несправедлив  край  Cry

Нежна е нощта е на лавицата и често м исе мярка пред очите - ще я имам предвид.

Завръщане в Брайдсхед Хареса ми анотацията - и тя е в списъка, даже има добре направен филм по книгата http://DMCA-removal-from-Google/details.php?id=165462&hit=1  Party

jabata_dil

Ремарк чела ли си?

Не, но ми бяха препоръчали нещо на него Thinking
Какво препоръчваш?
REm. Аз съм Васко  Peace

"Изворът" от Айн Ранд - Тази книга трябва да си я намеря !!!

Благодаря Ви за заглавията  Hug

# 592
Ремарк пише за приятелството , истинското , което някои хора вярват, ;е съществува

Време да се живее и време да се мре (Zeit zu leben und Zeit zu sterben, 1954) 
  Живот на заем (Der Himmel kennt keine Günstlinge, 1961)
  Нощ в Лисабон (Die Nacht von Lissabon, 1962) 
 Спирка на хоризонта (Station am Horizont, 1927) 
  Трима другари (Drei Kameraden, 1938) 
 Триумфалната арка (Arc de Triomphe, 1945) 
  Черният обелиск (Der schwarze Obelisk, 1956) 
...
Биз взела първо Трима другари или Триумфалната арка .

Можеш да вземеш Богат беден на шоу

Или можеш да опиташ Екзюпери - пише за вярата , нежността , добротата , мечтите ...

Ако пък ти харесва вземи Джером Джером с 3 ма души в една лодка или 3 ма на бумел .

Ако искаш прочети 1001 нощ  Hug 

Ана Каренина също ще пасне на изискването ти, както би могло Отнесени от Вихъра, Война и Мир ...

Можеш да пробваш също Булгаков - той е велик  Hug или Илф и Петров.

Филмите към книгите не харесвам, защото се губи доста + всичко между редовете , където твоето въображение е важно  Hug

# 593
Да добавя към дългата и стойностна препоръка на jabata_dil и "Мъртвите сибирски полета" на Виктор Фалк Peace

# 594
  • София
ХЕхе, станаха доста Simple Smile

Иначе на Ремарк ми бяха посменали "Сенки от рая" - някой чел ли е тази книга и за какво се пише?
На Ремарк се сещам че имам някъде в нас - Триумфалната арка   Peace
Ана Каренина също ...колко много книги ме очакват... Crazy

На Булгаков кое ще ми препоръчате да захвана?  bouquet  

# 595
hakama, на Ремарк ти препоръчвам "Живот на заем" Peace, а тази за която питаш пак от него, не съм я чела.

# 596
  • София
hakama, на Ремарк ти препоръчвам "Живот на заем" Peace, а тази за която питаш пак от него, не съм я чела.

Добре  Peace

Забравих- по принцип не ми се четат книги, на които сюжета се развива по време на война или нещо свързано с нея-пряко.
По принцип си падам и по рамантиката  dancing smile3525

Четох че Ремарк е писал доста на антивоенна тематика.

# 597

Добре  Peace

Забравих- по принцип не ми се четат книги, на които сюжета е по време на война или нещо свързано с нея-пряко.

Четох че Ремарк е писал доста на антивоенна тематика.
Точно в тази която ти препоръчвам изобщо не се споменава война Wink
Иначе другите му книги не ме впечатлиха особено Rolling Eyes, може би щото са точно на военна тематика повечето.

# 598
Не съм забелязала Ремарк да пише за войната - естествено не съм изчела всичките му романи, само тези в библиотеката на баба ми . Е там пише за приятелството, за любовта ... вярно в следвоенните години.
Булгаков обикновенно се започва с Майстора и Маргарита .
Ако ще се говори за персоналности може да се спомене и Моби Дик .
Може и Тортила флет , а може и Марк Твен с някои неща .
Ако харесваш разкази - може да вземеш някой сборник на Джек Лондон и ОХенри ... Може пък да прочетеш Стрихнин в супата  Party

То ако вземем да споменаваме може да си споменаваме до безкрай  Wink

# 599
Не съм забелязала Ремарк да пише за войната - естествено не съм изчела всичките му романи, само тези в библиотеката на баба ми . Е там пише за приятелството, за любовта ... вярно в следвоенните години.
...
Аз за който се сетя все е за войната или последствията от нея "На западния фронт нищо ново"-роман за жестокостите на войната през погледа на един младеж, продължението на романа "Обратният път", "Време да се живее и време да се мре", кво още...а ако пък не е за война, романът му ще лъха на отчаяние, на пълна загуба на всичко или на безнадежност и липса на желание за живот, едно такова ми е черно като го чета...някак много е "ядосан" като че ли на войната автора и то лъха от почти всичките му произведения Rolling Eyes Явно защото много млад е отишъл на фронта, бил е раняван на няколко пъти и това е оставило белег в душата му, а по късно и в произведенията му.

Общи условия

Активация на акаунт