?Въпроси всякакви?

• 1 876 776
  • 5 381
  •   1
Отговори
# 630
  • Ямбол
Стефче, няма никакви изчисления, щом е по взаимно съгласие. Обезщетението е минимума и е само 4 месеца. Мисля последно беше 120 и няколко лева.

# 631
lilqna, а какъв е другият вариант? Да е съкратен ли? Тогава ли са повече помощите? Питам, за да знам евентуално да попита в работата му дали биха го съкратили. Но доколкото съм чувала май работодателите се пазели от това да съкращават понеже май после 6 месеца нямали право да назначават друг човек на същата позиция. Ако не греша нещо де. Не разбирам нищо от тези неща.

# 632
  • Ямбол
Да, трябва да е съкратен или изобщо договорът да е прекратен от страна на работодателя.
http://www.btsz.hit.bg/obez.htm

# 633
Имам следния въпрос:Как е правилно да се каже? -"Бъбря с приятелите МИ" или "Бъбря с приятелите СИ.", "Вечерям със семейството СИ" или "Вечерям със семейството МИ" Thinking Thinking Thinking
Голяма чуденка се чудим тука в офиса,някой да помогне???

# 634
Имам следния въпрос:Как е правилно да се каже?...
                         Мисля, че няма значение, но 'си' звучи по-добре. Но все пак не разбирам много.

# 635
Имам следния въпрос:Как е правилно да се каже? -"Бъбря с приятелите МИ" или "Бъбря с приятелите СИ.", "Вечерям със семейството СИ" или "Вечерям със семейството МИ" Thinking Thinking Thinking
Голяма чуденка се чудим тука в офиса,някой да помогне???
[/qute]

Като че ли "си" придава  по-голямо благозвучие. newsm78.Май това е по-добрия вариант.  

Последна редакция: пт, 11 сеп 2009, 13:55 от adriana112

# 636
Правилната форма е: "си"
Речниче нещо, ала бала. Не са много скъпи, все ще потрябва.

# 637
А каква е разликата между "моите" и "своите"
Бъбря с моите приятели
Бъбря със своите приятели

# 638

Благодаря за заяждането,но все пак обосновка ,ако може, нещо,ала бала...Защо правилната форма е "СИ"?

# 639
  • София
Моля някой да ми каже, ако знае как да стигна с кола до извора в Горна Баня, който се намира срещу офис на Софийска вода / нещо не мога да се оправя с картата/. Благодаря Ви.

# 640

Благодаря за заяждането,но все пак обосновка ,ако може, нещо,ала бала...Защо правилната форма е "СИ"?

Вероятно защото изданията на Института по български език имат силата на нормативен акт, т.е. ако в речника пише, че "си" е правилната форма, значи е така.

# 641
Добре де, в речника не пише ли защо това е правилната форма? Thinking
Или просто това е правилното и точка по въпроса?!?!?
Нещо като граматическо правило,норма или нещо подобно?
Благодаря предварително!

# 642
Не се заяждам бе, жена.
Никой не се е родил научен.
От речник е да не кажеш, че си измислям.
"Употребата на възвратните притежателни местоимения е дефинирана в “Граматика на съвременния български език”, т. 2, “Морфология” по следния начин: “Възвратното притежателно местоимение изпълнява служба на определение в изречението. Когато е самостойно употребено или пък субстантивирано, може да изпълнява и други служби... Кратката форма СИ изпълнява служба на несъгласувано определение и употребата й е задължителна, когато определяемият обект принадлежи на глаголното лице”. Примерите, които са дадени за илюстрация, ексцерпират само случаите на постпозиция на анализираните местоимения, напр.: Обичам родината си. В лингвистичната литература е прието препозицията на възвратното местоимение спрямо обекта на действието да се дефинира предимно като допълнение, напр.: Взех си ябълка (На кого вземам? – На себе си), а постпозицията се определя най-често като атрибутивна Взех ябълката си (Чия ябълка взех? – Своята, тази, която ядях преди малко).4

# 643
Не се заяждам бе, жена.
Никой не се е родил научен.
От речник е да не кажеш, че си измислям.
"Употребата на възвратните притежателни местоимения е дефинирана в “Граматика на съвременния български език”, т. 2, “Морфология” по следния начин: “Възвратното притежателно местоимение изпълнява служба на определение в изречението. Когато е самостойно употребено или пък субстантивирано, може да изпълнява и други служби... Кратката форма СИ изпълнява служба на несъгласувано определение и употребата й е задължителна, когато определяемият обект принадлежи на глаголното лице”. Примерите, които са дадени за илюстрация, ексцерпират само случаите на постпозиция на анализираните местоимения, напр.: Обичам родината си. В лингвистичната литература е прието препозицията на възвратното местоимение спрямо обекта на действието да се дефинира предимно като допълнение, напр.: Взех си ябълка (На кого вземам? – На себе си), а постпозицията се определя най-често като атрибутивна Взех ябълката си (Чия ябълка взех? – Своята, тази, която ядях преди малко).4

Благодаря ти,точно от това имах нужда  bouquet  bouquet  bouquet

# 644
Няма защо. Grinning

Общи условия

Активация на акаунт