?Въпроси всякакви?

• 1 865 621
  • 5 381
  •   1
Отговори
# 5 010
  • София
Това, което ми се обясни на мен е, че от 2009 година не си губя отпуската. Тя си остава. Но от 2010 год. имам право да прехвърля 10 дена в 2011 год. /по начина обяснен по-горе - молби, откази и т.н., формалности/ и това е. Другото от 2010 год. - изгаря. Правилно ли съм разбрала?

Много точно написано  Peace

# 5 011
а как стои въпросът за отпуските за тези,които са в майчинство и което изтича през 2012 год? newsm78

# 5 012
     По въпроса за отпуските - Конституционният съд обяви нормата за ползване на старите отпуски до 31.12.2011 г. за противоконституционна.

Ние тълкуваме нормата така: Давността, с която се погасява правото да ползваш отпуск, е две години. За отпуск от предходни години /преди 2010/, давността започва да тече, считано от влизане на изменението по чл. 176 от КТ в сила - 30.07.2010 г.
    За следващите години давността тече така: -за непозван отпуск за 2010 г. започва да тече давност от 01.01.2011 и правото се погасява на 31.12.2012 г.
    Не знаем дали сме прави.
Решение на Конституционния съд

tuly, чл. 176, ал.2 от КТ:  Ползването на платения годишен отпуск може да се отложи и когато през календарната година, за която се отнася, работникът или служителят не е имал възможност да го ползва изцяло или отчасти поради ползване на отпуск за временна неработоспособност, за бременност, раждане и осиновяване или за отглеждане на малко дете. В този случай платеният годишен отпуск се ползва наведнъж в календарната година, в която е отпаднала причината за неползването му.

# 5 013
  • Пловдив
Айде и аз да се включа за платените отпуски:

Току що говорих с ЧР.

Аз имах 6 дни от 2009 и 20 дни от 2010г. платен отпуск.

Ползвала съм 20 дни.

Ето отговорът на ЧР: 20 дни ми ги е пуснала от отпуска от 2010г. т.е., а отпуската от 2009 остава т.е. 6 дни се прехвърлят автоматично в 2011г.
Ако е от 2010 отпуската, наистина трябва да се пише писмена молба, но ако е стара се прехвърля автоматично.

# 5 014
  • Vienna
Имам съвсем друг въпрос. Кога то4но е Великден в Бг та3и година, кои дни са по4ивни? мерси много 3а отговора.

# 5 015
Въпросът ми е юридически. Благодаря на решилите да се включат!
До колкото разбирам крадецът е направил споразумение с прокурора. Това е възможно само ако е възстановил имушествените вреди от престъплението. Била е направена вероятно експертиза, с която е оценено животното. Той е трябвало да представи доказателство, че ви е платил тези пари или ги е депозирал по ваша сметка, че ви ги е пратил с пощенски запис.
Ти нямаш право да обжалваш, защото споразумението е между прокурора и престъпника, а съдът го одобрява. Приема се, че държавният интерес е защитен, крадецът си е признал, получил е наказанието си. Единственото, което може да направиш е да заведеш гражданско дело срещу крадеца за разликата в цената на животното. Но трябва предварително да проучиш колко струва един такъв кон. Защото ще трябва да платиш 4% от претендираната от теб сума при завеждане на делото, адвокатски хонорар, нова експертиза за цената на животното. Трябва и да си сигурна, че има откъде да си събереш парите. Ако престъпникът не работи, няма кола и имот, после ще правиш още разходи за съдия изпълнител и не се знае крайния резулат.

# 5 016
  • Точно където трябва
Трудно боравя с юридически понятия, но ще се опитам да обясня. А и не съм мн. наясно, баща ми се занимаваше... Embarassed
След доста обикаляне и разпитване откри кой го е направил - 3-ма долни мангали, че и по на 15г. някои от тях.  Те са си признали. Татко казал на полицаите, че ги е открил и те го посъветвали да се споразумеят помежду си, да му платят /тук мисля, че имаше дата до която трябва да се случи това/ Те обаче се оправдаваха, че нямали пари сега, като съберат и т.н. Изтече срока и се заведе дело. 3 дни преди датата на делото татко почина. Другото е както съм описала. На делото, адвокатката ни представляваше, ги осъдили на пробация, общественополезен труд, да платят животното, разноските по делото и лихви. Усъмни ме ниската цена , на която са оценили животното. Адвокатката преди това многократно споменаваше няколко пъти по-висока цена/и по-реална/. Не каза, че е имало оценка. Тази оценка се появи в думите и сега, след присъдата. Как да разбера имало ли е такава оценка и от кога е? Как да сметна колко приблизително са лихвите? Благодаря!

# 5 017
Поискай от адвокатката копие от присъдата/решението и така ще ти се изяснят нещата. Пусни търсачка - калкулатор законна лихва в гугъл и ще си ги изчислиш.

# 5 018
оценка на вещта / в случая животното/ има, такава се прави от вещо лице още в досъдебната фаза на процеса, за да се преценят щетите от престъплението.Оценка се прави по описание на вещта - в случая пол,раса, възраст, белези на животното и т.н.
Становището на вещото лице не е задължително за разследващия орган или съда обаче,т.е. те може и да приеме тази оценка, но може да се наложи и повторна експертиза, в случай че не приеме. В съдебната фаза на процеса - някоя от страните може да не е съгласна с оценката и да изтъкне доводи,налагащи извършването на повторна експертиза /при съмнения правилността относно първоначалното заключение/ или поне допълнителна такава /при неясно или непълно заключение,т.е. за да се допълни и доизясни първоначалното заключение/
Пропуснах да кажа,че при тези експертизи вещите са винаги с по-ниска стойност от пазарната им към момента например, защото при оценката се включват и овехтявания, амортизации и т.н.

Под обосновката "изтече срока" мисля /почти съм убедена/,че се има в предвид,че е изтекъл срока за разследване и делото е внесено в съда

# 5 019
Някой знае ли дали има литература за мотори, мотористи, рокери и подобни.
Или сайт с богат избор на литература и да търся в него. Искам да купя книга на тзи тема.
Благодаря    bouquet

# 5 020
Някой знае ли дали има литература за мотори, мотористи, рокери и подобни.
Или сайт с богат избор на литература и да търся в него. Искам да купя книга на тзи тема.
Благодаря    bouquet

В НДК има международен панаир на книгата, може там да провериш.

# 5 021
http://motori.start.bg/
дано това ти помогне

# 5 022
Благодаря момичета   bouquet

Poly. не съм от Сф, от Варна съм  Rolling Eyes

tuly ще разгледам сайта  Peace

# 5 023
  • In The Middle Of Nowhere
Имам неплатена здравна осигуровка за 1 месец, за която разбрах, че се начислява лихва. Някой знае ли колко процента е?

# 5 024
И на мен и на колежката се опитва да се включи един и същ човек по скайпа. Блокирахме го. Отделно и на нейния мейл и на моя са изпратени писма. В самото заглавие е наприсан телефонен номер + името, а то е същото от скайпа - Ивайло.
Не сме отваряли писмата, а ги изтрихме директно.

На някой друг писал ли е този човек? Някой знае ли нещо по въпроса?

Общи условия

Активация на акаунт