Израел 19

• 16 411
  • 288
  •   1
Отговори
# 150
представям си какъв стрес ви е , да не извикат и вашите мъже...
а на какъв принцип привикват мъжете?преценават ли ги по професии или по възраст да речем?
живущите към момента в чужбина граждани на израел предполагам не могат да принудят да ходят запас, или?

дитти, а защо има проблем камиони с хуманитарна помощ да влязат в Газа през Египет? нали са си братя, що не си помагат? или пък със самолети да им пускат помощите,както УСА са правили за западен Берлин.. сутринта слушах, че в болниците оперирали без упойки, нямали бинтове и марли, лекарите нямали ръкавици...нямали ток...чиста вода... ужас...

Последна редакция: вт, 06 яну 2009, 22:14 от pepelja6ka

# 151
  • T"A
живущите към момента в чужбина граждани на израел предполагам не могат да принудят да ходят запас, или?

Не, живущите в чужбина не са привиквани.  Naughty
По принцип, ако е закупен самолетен билет и  предстои пътуване, запасът може да се отложи с едно телефонно обаждане  Peace Същото важи и за други случаи - напр. скорошно очакване на дете...

НО това не важи за типа призовки, които раздават сега... Които са тук, не могат да откажат, нито да отложат запаса.

# 152
  • Paris, France
Привет,

Бихте ли ми казали, ако разбира се няма проблем, защо посещението на Саркози в Израел и личността му са толкова негативно виждани от израелците? Бях изумена от отрицателните коментари, които израелци бяха оставили  в наш вестник?

Цитат
дитти, а защо има проблем камиони с хуманитарна помощ да влязат в Газа през Египет? нали са си братя, що не си помагат? или пък със самолети да им пускат помощите,както УСА са правили за западен Берлин.. сутринта слушах, че в болниците оперирали без упойки, нямали бинтове и марли, лекарите нямали ръкавици...нямали ток...чиста вода... ужас...
- това, че Египет забавя доставките на медикаменти и затруднява достъпа до Газа на медицински персонал - доброволци и достъпа до Египет на тежко ранени умиращи хора е ПРЕСТЪПНО! И съм съгласна с Хасан Насрала. И нашият Саркози се среща с него да го подканя да отвори границата ПОНЕ за вход на лекарства и лекари и изход на тежко ранени. Причината е, че Мубарак иска да изхвърли Хамас и върне Абас на власт. Това официално. Неофициално има и икономическа част.

http://www.24heures.ch/actu/monde/egypte-ne-rouvrira-frontiere-g … nienne-2008-12-30

Имам питане за думата щутник. На мене ми звучи като руска. Малко като шутка (шега). Искам да питам за окончанието "ник"  - не ми звучи като семитско. Някак си славянско, като колхозник, войник и спътник звучи. От руски ли е привзето?

Хайде, лека!

# 153
  • На дивана, под юргана
Привет,

Бихте ли ми казали, ако разбира се няма проблем, защо посещението на Саркози в Израел и личността му са толкова негативно виждани от израелците? Бях изумена от отрицателните коментари, които израелци бяха оставили  в наш вестник?

Предполагам, че защото Франция винаги досега е била про-арабски настроена...

# 154
Добро утро!
Как,е при вас положението,момичета?Как изкарахте,нощта?
Ние,все още имаме газ,но не ми се мисли,какво ще правим,ако го спрат.А,и прогнозата за времето,е за някакви си -18 градуса.Ужас.Дъщеря ми,вече е в газова ваканция Laughing
Пожелавам,Ви лек и спокоен ден!

# 155
  • София-България, Израел - където си поискам
Като гледам как започва Новата година,  Stop  икономическа криза, война , газова криза, дано по-бързо се намерят решения на всички тези проблеми.
Мента, Тали,Пете и Боряна чакаме новини от вас и за вас, ако са добри още по-добре  Hug
Вчера вкъщи спира тока за около 1 час, а вечерта нямахме топла вода беше леко хладка невъзможно е да се къпе човек с такава вода. Как е при другите ,които са в България?

# 156
  • Някъде там...
Ох Жаки от мен какви новини,аз не мога да ги прочета  Embarassed Иначе мога да кажа само ,че времето навън е прекрасно...
Сестра ми каза,че детето е вече в дървена ваканция Sad цените на такситата скочили веднага абе голяма мизерия насатанала във Варна...
  bouquet

# 157
Пак съм пропуснала триенето и писането и май за добре...незнам.
Цяла нощ нямаше ракети , но на сутринта пак започнаха.
Саркози се обяви за приятел на Израел преди време , което е малко странно за френски президент  Simple Smile . Бурни времена са . Реакции разни.
Щутник няма общо с руската дума. То си е от щут - глупост , щуйот - глупости .... Шутка е  смешка...съвпадение .
Лаконично за сега ....после пак ....
Навън наистина е  пролет , но нещо не ми се говори за времето ...
Нещо за  Венецуела и Израел : http://www.bgfactor.org/index_.php?&id=17693
Немога да намеря исказването на Тони блеър в интервю.Беше нещо от  сорта , че трябва да се пресекат тунелите Филаделфия и не само те  за въоръжаване от Египет към Газа.Трябва да се  спре стрелбата от Хамас , за да се получи мир просто казано.Как да  спре огъня  Израел ако отсреща не спират с години. Показа загриженост към жертвите от двете страни.На  въпросът дали може да се разговаря с Хамас за изясняване на нещата той отговори, че нещата им са ясни и те знаят какво правят , но не са готови да спрат ракетите.
Трудно е когато хора на Хамас държат по едно детенце за ръка , движейки се между народа като жив щит.Още повече  взимайки линейки за превосно средство.Такъв  е характерът на тая война.
http://www.bgfactor.org/index_.php?cm=3&id=17680

Последна редакция: ср, 07 яну 2009, 13:06 от petia911

# 158
  • T"A
Невена, как си? По-добре ли се чувстваш?

Окончанието -"ник" е привзето от руски. Други примери са думите кибуцник, мошавник и още много др. съществителни... Обаче за думата "штут" не съм сигурна...  Thinking
 Thinking Ще проверя в речника и ще допълня  Hug

Саркози поиска незабавно прекратяване на огъня, но не взе отношение към исканията на израелците или към опасенията им... Така преговори не се правят. По-скоро намесата на страни като Италия или Германия биха допринесли, Франция не я виждам като посредник, тук тя е възприемана като проводник на арабските интереси.

Желанието на Мубарак е споделено и от тукашните управленци  Peace
Навлизаме в обсъждане на политически теми, за това спирам до тук. Peace

Момичета и момчета, оставени без газ!  Sad
Съчувствам ви и следя новините от България (при нас не казват нищо за газовата криза) с надежда да се намери разрешение на проблема. Обличайте се, движете се, иначе не знам как ще се изтрае студа (ток се ползва ограничено) Confused

Наина, Жаки, днес възобновяват и училището в някои градове (в 20 км зона), но само там, където има скривалища.
Насрала пак заплашва... И така...

Нещо смешно - преди 2 дни, когато пътувахме, са ни изчезнали четките за зъби. Ципът на сака беше леко дръпнат, но не обърнахме внимание. Обаче четките ги няма  Mr. Green

# 159
Очаквам,всеки момент да ни врътнат кранчето,нямам си и идея,какво ще правят тия хора дето нямат алтернатива.Ние ще местим,при свеки,само да не е за дълго,че ще изперкам Laughing
Но в сравнение с това което се случва при вас,нашето е бял кахър!
За едно нещо,направо Ви завиждам,че при Вас е топло,а при нас студ,а и със студовата алергия която имам,си е направо страшно.
Boryana ,при нас още не са скочили,но метан няма още от вчера по бензиностанциите.
Mentha ,ще си купиш нови Laughing,ама що за глупост да ти откраднат четките,и за какво ще ги ползват Thinking
Петя,къде се губиш?А между другото,какво стана с кандидат зетя Laughing,да не се разлюбиха  Mr. Green

# 160
 hahaha МОже някой да си е помислил, че има нещо скрито вътре по мосадски  hahaha

Аз пък днеска се возих на автобус  с малката и с количката и с  една  дружка - е , га ти ....не съм в час ...Не  знам колко струва билета , не знам , че се плаща за количка ако не я  сгънеш ...  Седнах обратно та ми се  зави  свят - лигла! Поне научих номер 14 къде ходи и само него ще хващам ако съм сама ....За смях ли, за срам ли, за какво ли ..... Гледа ме шофьора и си мисли , че нещо не съм добре ....Количката ? - ми казва ....И аз  : Ми какво количката ? Ще  я  сгънеш ли ?  Ми  незнам викам , може да  се сгъва - сгъваема е  ooooh! hahaha Ужас ..... Отивай , отивай сядай  вика ....Аз пак  Shocked ...Какво иска ?

Кандидат зетя е още кандидат ама не са дошли семейно да я искат и не са си платили това онова  hahaha Ще  ходим на парк с татковците  - там ще  стане  споразумението  Joy

# 161
# 162
  • Някъде там...
На Ментичка и откраднали четката за зъби за да усетят ментоловия и вкус  Joy

# 163
Леле Петя,понякога като чета твои постове  Joy
А при нас също е студено,но ние сме с камина и сега ми е топличко нищо,че си е хамалогия.На останалите пожелавам да се намери решение,Наина да оцелее при свеки Heart Eyes

# 164
  • T"A
Невена, сайтът сафа иврит (език иврит) посочва, че окончанието -ник е навлязло от идиш (съществува и в полския и украинския език); освен посочените от мен, са дадени примери като джобник, хамасник, хафифник, милуимник
(джобник е войник, който върши цивилна работа, не е боец; хамасник е привърженик или деец на Хамас; хафифник е някой, който върши работата отгоре-отгоре; милуимник е запасняк, от милуим=запас). Друг пример е нудник - някой, който не те оставя на мира; въпреки че думата е с полски корен nuda=скука...

Штут (пиша я с ш+т, за да е ясен коренът на иврит) я няма в речника на чуждите думи, от което заключвам, че си е със семитски произход  Thinking

Штутник я има в Речника на жаргона (на Рубик Розентал)  Grinning - склонен към действие или говор, който е несериозен, шеговит. ("נוטה למעשה או דיבור לא רציני, מתבדח")

Производни на тези думи са штути=абсурдно, глупаво и штутники= несериозен, склонен към шеги  Peace
-------------------------------------------------------

За четките -  и ние все се смеем и чудим какво е станало  Mr. Green
Дали не е шега?  Joy Да са паднали - не ми се вярва... Но не ги намерихме, а знаем къде ги бяхме сложили   newsm78

Общи условия

Активация на акаунт