Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 7

• 76 293
  • 621
  •   1
Отговори
# 255
Благодаря ви много   bouquet

# 256
Април е Autism Awareness месец в Америка.Почти няма списание или ТВ канал ,които да не отделят специално време,отношение и ресурси в желанието на милиони семейства да се разгадае шареният пъзел.Аз ще превеждам и публикувам в моя блог,статии и мнения ,които ме вдъхновяват.
Ние толкова малко говорим тук за порасналите деца с Аутизъм... Sad
Ето ви и любовна история:(от 4-ри части)

http://veselcheto.blogspot.com/2009/04/1.html
А има ли в България организация Аутизъм?

# 257
  • в моя свят
veselcheto благодаря   bouquet С нетърпение ще чакам преводите ти...

# 258
Има Асоциация Аутизъм http://www.tyxo.bg/?37603

# 259
Статия по повод 2 април Световен ден за повишаване на информираността по въпросите за аутизма
"Тази година по света ще бъдат диагностицирани повече деца с аутизъм, отколкото с рак, диабет и СПИН, взети заедно. Това е мрачната прогноза на Световната здравна организация. И важи не само за тази година, а и за всяка следваща."  Sad

# 260
Наде,благодаря за статията. Hug
Мами, а вие членувате ли в тази организация или се изисква да се посещава центъра,за който пише в статията?
Има нещо притеснително за мен в статията.На 3 години ВЕЧЕ аутизмът е лъснал в целия си блясък-по-ранко  на 18-24 месеца  е по-точно.Вие какво мислите?
Аз по-късно ще закача видео- линковете от autismspeaks(изчерпателен портал) за ранната диагностика и третиранена А-ма.
То явно ,че успехите идват от там.Поне това виждам. Wink

# 261
Веселче, аз мисля, че аутистичното дете определено може да се диагностицира доста по-рано от 3-годишна възраст. и аз съм стигнала до извода, че разковничето е в ранната диагностика и разбира се ранно започване на терапии - работа с логопеди и психолози и т.н.
Галя, заведи детенце на цирк. Аз никога не пропускам да заведа момиченцето си. Веднъж в годината гостува цирк при нас. Обикновено през лятото. И с всяка изминала година забелязвам колко по-адекватно се държи детето ми там. Помня, че когато отидохме за първи път, не изгледа цялата програма. Тръгнахме си на средата. После успяхме да я изгледаме почти до края, а миналата година нацяло!  Grinning Разбира се, купуваме си пуканки и вкуснотии, за моментите, когато се почувства отегчена. Но тогава аз се старая да и обяснявам на ушенце и насочвам вниманието и към случващото се на манежа. И задължително завършваме с атракцията - яздене на пони. Някой ден ще ви покажа снимки как добре се справя.
И понеже няма как да задържа в себе си вълнението и радостта от случката вчера, веднага я споделям. Защото знам, че вие най-добре ще ме разберете. За приятелките ми с деца в норма, не ми се е случило нищо особено.  Sad
Вчера докато домакинствах у дома, децата играеха на двора. По едно време се показах на терасата да ги нагледам. И видях голямото си момиче с букетче от нарциси (беше ги набрала от двора, имам много). Видя ме и каза: "Набрах букет за мама". Почти бях готова да ревна, но реших, че не бива пред нея.

# 262
  • София
Има нещо притеснително за мен в статията.На 3 години ВЕЧЕ аутизмът е лъснал в целия си блясък-по-ранко  на 18-24 месеца  е по-точно.Вие какво мислите?

Аз мисля като теб. Само че за мен е много притеснително, ако се постави диагноза на такава ранна възраст е натоварващо за семейството и роднините, а и често на това дете започва да се гледа с други очи. Според мен периода до 5 години трябва да се води за "усилена рехабилитация" или да има някаква преходна диагноза.
А от статията ми направи впечатление, че няма никакви медицински грижи и никаква терапия. Често сме говорили, че повечето от децата са имали тежки и рискови раждания. Сещам се от нашият престой в неонатологията, че много от децата имат мозъчни кръвоизливи. Те се считат за почти безопасни и не се прави нищо за рехабилитация на последствията им. Болницата по ДЦП си е издействала една клинична пътека за рехабилитация по Бобат и Войта до 1 година и това е.  Наясно съм, че на хартия има още няколко възможности, но в действителност няма нищо за качествена рехабилитация до 5 -6 години направено от държавата.

Честит ден и дано отбелязването му да помогне на децата!

# 263
  • София и там където не се пуши
TanyaMG абсолютно съм съгласна с теб - на нас, защото сме над 1 кг родени макар и в 28 седмица, без предварителна подготовка за белите дробове с тежка инфекция - е не ни $трябваше$ рехабилитация

# 264
Здравейте-днес е 2-ри април

http://www.autismbulgaria.com/2april.html

# 265
Благодаря за отговорите и насърченията. Ще заведем Криси на цирк, мъжът ми ще дойде за подкрепа, ако загуби търпение и се налага да се излезе с него.
Подкрепям Таня за мнението й относно ранната диагноза, още повече, че после няма конкретни стъпки, с които държавата да подпомогне родителите, а те трябва да разчитат предимно на опита на други родители. Ами ако не познаваш такива? Ако пък никога не си чувал за бг-мамма, или си чувал, но си мислиш, че там се говори за памперси и пюрета само? Тогава какво?
Когато на Криси му поставиха диагнозата на 2ги 5м бях като зашеметена. Още повече ме хвърли в отчаяние начинът по който ме гледаше д-р Трендафилова от Св. Никола. Тя направо ми каза, че едва ли не няма шанс за нормален живот на моето момченце.
Да, Криси има дефицити. Все още не говори, едва сега идват първите срички. Да, Криси не общува с децата и непознати хора трудно правят очен контакт с него при първа среща. Обаче трябва да видите как от известно време Криси търси с очи, с блеснали от радост очи, погледа на по-големият си брат (на 14г), за да го предизвика да се закачат. Той непрекъснато се променя и се развива.
От диагнозата минаха 10 месеца, а вече съм сигурна, че животът за моето детенце може да бъде прекрасен. Просто трябва много да се стараем и да влагаме повече усилия за развитието му. И дано никога не я срещам повече оная докторка, защото не гарантирам за действията си Close Изплаках си очите заради присъдата, която изрече над детето ми.

# 266
Мари Анко,здравей-липсваше ми Hug
Съгласна с всички писали преди мен.Много тежко ми стана след нея.Вместо да обясним кротко и внимателно,че ние-"нормалните" се затрудняваме да проникнем в света на един Аутист-с терапии или комуникация-веднага слагаме табелка-"умствено изостанал".Никъде ,ама никъде не прочетох какво може да направи всеки от околните ,за да промени или помогне на семейство с дете или възрастен с А-м.Нали говорим за осведоменост на обществото,ранна,диагностика и третиране,човешко отношение...
Искренно пожелавам успех на всички центрове за работа с деца и възрасни.И на всеки от вас докоснат от него. Hug  bouquet
Галя-а твоето момченце ходи ли на някакви терапии?

# 267
....Още повече ме хвърли в отчаяние начинът по който ме гледаше д-р Трендафилова от Св. Никола. Тя направо ми каза, че едва ли не няма шанс за нормален живот на моето момченце.
.......
И дано никога не я срещам повече оная докторка, защото не гарантирам за действията си Close Изплаках си очите заради присъдата, която изрече над детето ми.
Това е същата докторка, която и мен ме успокои с това да не се надявам на нещо много. Думите и бяха "Ако очаквате да завърши висшо - няма да стане". И това за 5 годишно дете, за което аз на този етап се молех  да проговори  Sad.
Да не те отчайвам, но когато миналата година тръгнахме на повторно обследване в св. Никола исках друг да го види детето. Говорих по телефона с д-р ....... забравих му името, но имаше добри отзиви за него. Но той беше непреклонен - каза ми, че докторката не е стажантка, т.е си разбира от работата и че отново при нея ще минем защото е запозната със случая.
Важното в случая е, че тази година тя наистина видя напредък в Мири /помнеше го от миналата година, помнеше лицето му  Heart Eyes/ и тази година не чух тези обезкуражаващи думи  Peace.
Може би тези нейни думи ми подействаха като шамар и се стегнах. И аз като тебе много време плаках /може би момичетата тука помнят това/, но важното е да не се отпускаме. Тези ангелчета разчитат на нас и една ревлива мама не е полезна нито на тях, нито на себе си  Peace.

# 268
Веселче, Криси ходи на логопед. Също е ходил на лятната сесия в 17 ЦДГ в София (повечето майки я знаят), а пък съм уговорила да тръгне на половин ден в една логопедична детска градина, където групите са малки и всяко дете си има програма. Това е засега.

Пепи, освен при тази докторка в обследването участва и една логопедка - Мери М... (все й забравям името). Преди около месец тази жена каза в Часът на мама, че ако едно дете не казва думи на 18 м, това е патология. Направо се шокирах от изказването й. Ами аз лично познавам дете, което на 18 м не казваше нито една дума, дори мама, но беше страшно комуникативно, изпълняваше команди и имаше богат пасивен речник. Същото това дете на 5г пее на два чужди езика (освен българския) и прави изречения на английски. Всяко дете си е различно, затова се правят обследванията. Обаче пък как да й вярвам на обследванията, след като говори толкова категорично такива небивалици.

Ще ви кажа и още нещо, което ме подразни у д-р Трендафилова - тя например категорично отрича диетата без глутен и казеин, но горещо препоръчва специалната група на 17 ЦДГ, защото там постигали много добри резултати при работа с децата. А работещите в тази група горещо подкрепят диетата и съветват родителите да я правят newsm78 Смятат, че диетата подпомага другата работа с децата. Ха сега де! Тя като ги препоръчва, знае ли те как работят там?

Последна редакция: чт, 02 апр 2009, 14:59 от (х)*Галя*

# 269
Здравейте, майчета!

Влизам тук, за да честитя празника на вашите прекрасни дечица! Искам да им пожелая много здраве, много усмивки, много успехи и най-вече да срещат разбиране и толерантност от страна на хората! А вие бъдете все така любящи и борбени!

Много целувки за всички малчугани! Hug Hug Hug

Общи условия

Активация на акаунт