Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 7

• 76 364
  • 621
  •   1
Отговори
# 405
Честит имен ден на Герганка и на всички носещи името Георги.  bouquetДа сте живи, да сте здрави, почитани, обичани и с гордост да си носите името.
Деси добре дошла.Много ни липсваше на всички.Искам да ти кажа че след всичко което преживя ти наистина доказа е си добра майка.Аз мисля че отново си взела правилното решение за сина си. Hug

# 406
Честит имен ден на Гери на Росонери! Да е здрава и много да напредва за радост на мама!

Това е книжката "Моят ден" на издателство "Хермес", която четем вкъщи всеки ден и много ни помага за изграждането на навици и режим:
http://www.book.store.bg/c/p-p/m-131/id-19070/moiat-den-olga-ulasevich.html

и която ние с Марти изпращаме на Гери за именния й ден по Мари-Анка, следващата неделя Simple Smile

А тези препоръчвам за разбиране на понятия като време и пари, и самото разбиране на четенето, но са за ученици и ние ги ядем с кориците- на издателство Егмонт:

Четене с разбиране:
http://www.books.bg/book.php?ISBN=9789542702733&PHPSESSID=-&PHPSESSID=-

Времето и парите:
http://www.books.bg/book.php?ISBN=9789542702771&PHPSESSID=-&PHPSESSID=-

# 407
Мами, има ли деца сред вашите с нарушенията на моторното планиране /това е проблем на СИД, а не на А-ма по принцип/? Какви упражнения правите?

# 408
Всички от "Гимнастика за мозъка" - всякакви упражнения с писане на осморки, с химикал, с ръце и крака, ходене на четири крака, ходене на ръце, като го държа за крачетата - Brain gym:
http://www.learning-solutions.co.uk/brain_gym.php

http://www.braingym.org/

http://esl.about.com/od/englishlessonplans/a/braingym.htm

И малко видео:
http://video.google.com/videoplay?docid=2453867206334662524

http://itn.co.uk/videos/80475a77f3c0a284fab96a854a8c9f62.html

# 409
# 410
На всички празнуващи днес,пожелавам здраве и късмет!
Деси, добре дошла обратно.Ние търпеливо чакахме  и се надявахме.
Аз чакам Мари Анка и Авиком. Hug Hug

# 411
  • София
Мами, има ли деца сред вашите с нарушенията на моторното планиране /това е проблем на СИД, а не на А-ма по принцип/? Какви упражнения правите?

Деси, дай пример за нарушение на моторно планиране.Гугъл не ми помогна да разбера какво представлява.
Честит празник и от мен на всички празнуващи.  bouquet

# 412
  • София
Това моторно планиране има ли нещо общо с диспраксия.(Мишо и това го има)
Ето тази статия ми хареса http://logopedia.dir.bg/_wm/library/item.php?did=247497&df=8 … 0c2c12a8484024989

# 413
Деси,моторно планиране при каква възраст на детето?

# 414
Благодаря ви  Hug Аз да уточня питането /ако мога де  Embarassed /
Катина - да, моторното планиране има връзка с дипраксията, ама по скро с планирането на движенията  ако мога така да го нарека  newsm78 При малкия батко уж няма /на теста е на границата на долната страна  Whistling / ни си го има като дефицит. Той е и със Auditory processing disorder,/това освен СИД и ПДД-НОС/, където това планиране пак играе накаква роля, също смятат че пак то е причина за проблемите в речта и т.н.  Абе всичко е толкова преплетено при него, така и не разбрах дали СИДа му е първа диагноза или ПДД_НОС...  и кой дефицит на кой влияе...

Та ще обесня "нагледно"  Crazy
Рисува "къща"  - квадрат отгоре трябва да е триъгълник. Ама при него триъгълника аха-аха да се хързулне да падне долу  Mr. Green в двора на къщата.
кръст, линия отгоре надолу , квадрат и т.н. ако не ги рисува за терапията си /т.е. под натиск, за упражнение, където знае че винаги се почва отгоре надолу и от ляво на дясно и т.н. ги прави точно на обратно. Ако трябва да нарисува ромб с 2 диагонала вътре той рисува 4 залепени триъгълника и т.н.
Значи какво ни каза психоложката - да правим това което си прави ОТ-то - упражненията, а за писането ще му помагат да си изгради сам система по която да пише и да му е удобно и разбираемо и комфортно за него, която да покрива неговия начин на мислене и планиране...... в която ще се опитват да наложат "правилния" модел. Точно и заради подобни неща ще е в специализираното у-ще...

Друг пример - рисува примерно човечета - мама татко и аз - те са на произволни места по листа - едното стъпило на рамото на другото, третото лети някъде в небето.... или ги застъпва. т.е. неможе да си планира пространството.  това по принцип се учи с демонстрация-повторение-успешен опит. Обаче се заучават модели. А като дойде момента за "собствено" мнение става една..... Затова и ще го учат да пише по някакъв модел който ще е негов+наложен. Да идим какво ще излезе... Обаче не всичко в живота е писане - моторно планиране има в какво ли не  ooooh!
Незнам дали въобще това може да се израсте или научи.

За възрастта - 6г.

Чесит празник и от мен на Гери - много съм заблеяна  Embarassed

Тити - аз въобще не се възприемам като добра майка ама като провалила се такава. След всичките ми натискания за масово училище се "предадох" и се чувствам провалена. Каквото и да ми обесняват за това, че било"най-добро за детето" ме гони страшен страх ... Днес говорих с една леля на А-но дете в спец. училище където ще ходи моя син. Тя споделила с майката на детето че и моето ще ходи там и жената възкликнала - "Господи , колко ли е уплашена тази майка, че детето и отива в училище за ненормални" ... после ми разказа, че това била нейната първоначална реакция, как се изплашила като отишла в училището, и в последствие как споделяла, че това всъщност било най-хубавото нещо което се случило в живота на детето и......Каза ми и да не ходя сама да разглеждам училището. Да гледам първо ДВД за него, и да взема някой с мен. И аз още повече се панирах  Confused Дай Боже и аз да мога да кажа, че това е най-хубавото нещо което се е случвало на детето ми, ама засега не го приемам като такова, ами като напаст някаква.... Какво ли щеше да е ако е в училище за Аутисти незнам  ooooh!
Айде стига се оплаквах. нашето ОТ каза, че с толкова тежък СИД би било цяло чудо да се интерира в масово, и че училището не е масова градина все пак....обаче за мен това беше съвсем възможно  Crazy 

Последна редакция: ср, 06 май 2009, 21:59 от [desi]

# 415
да не редактирам пак - Катина права си за диспраксията http://dejean.net/motorplanning.html
Ама и аз съм бил праава, че това има връзка и с аудит. проц. проблеми и със СИД-а  и с говора Laughing

# 416
Галя, какво точно имаш предвид  - как успяваме да накараме детето в норма да помага на детето с проблем, или как да накараме проблемното да "види" братчето или сестричето си, и да се учи от него?

Катина, имам предвид обща игра.
Например, тази вечер Матей (5г) много настояваше да покаже нещо на Криси (на 3г) с една играчка. С моя помощ (наложи се да участвам, защото Криси не искаше да даде играчката) Мати показа на Криси каквото беше решил. После Криси взе играчката и игра така както му показа Мати, но сам. Мати седеше до него и се занимаваше с нещо друго, защото Криси се беше задълбочил в играта и не обръщаше внимание на това какво прави Мати, играта не беше споделена.
За уточнение само - Криси е нашето аутистично дете.

# 417
Галя, моите малките са наобратно на твоите - 6 и 3г., като голямото е с проблем. Игрите които споделят са тези в които няма "науж" - гонене, бягане, скачане, катерене по дърветата и т.н. Обаче когато малкия почне да играе с куклите или да вкарва науж колите в гаража и малкия батко почва да се сърди, понеже той неможе да играе по този начин. Затова и за мен решението е не-аут. дете да е задължително на градина с деца на неговата възраст без дефицити. А у дома играят /по точно правят бели/ както им допада и на двамата.
А мейду другото е много хубаво че твоето малкото детенце копира баткото. Моя малък батко не копира големия, и неможе /неиска да му показв акак да играе с играчките примерно.

ПС винаги ме е учудвало как в БГ на толкова малки деца поставят категорична диагноза А-м...
Нашата я поставиха след 2г. и половина терапия ...ама и тук са по различни моделите. Ама може ид а може ако е точно аутизъм, а не е PDD-NOS  да се постава и по-рано знам ли...

Последна редакция: ср, 06 май 2009, 22:18 от [desi]

# 418
Деси, малко по-горе обсъждахме темата за диагностиката в Бг. Според специалистите в Св. Никола моето дете е с ранен детски аутизъм, защото - не говори, не може да се ориентира в пространството (в смисъл, че не отговаря на въпроса Къде е ...?, не сочи с пръст), не споделя впечатления и емоции, не обръща внимание на непознати, не играе с деца, има леко затруднение в очния контакт, комуникира с мен като ме побутва и насочва ръцете ми.
Иначе, да, имитира в игра. Когато го науча на някоя нова игра, после сам ме дърпа да играем, а и не само мен, също баща си. Само с най-големият ми син има проблем понякога, но и баткото (на 15г) е пубер от класа Grinning. Става за ръчкане и маймунджелъци, за друго - не.

Всъщност сега се сетих да допълня, че когато го диагностицираха преди една година (тогава беше на 2г и 5м) той не споделяше чувства. От известно време обаче, той се засяга като му се поскарам и му направя по-рязка забележка. Първият път, когато това стана беше през март. На гости ни беше моят баща, той идва у дома веднъж на ок. 2месеца, защото живее далеч. Та аз се сопнах на Криси и видях, че той се нацупи да реве и реших да засиля емоцията (макар да не беше нужно, не беше направил някаква голяма беля). Тогава той се обърна и хукна към другата стая и се скри в дядо си, гледаще ме много обидено и жално и плачеше. После това започна да се случва по-често. Аз по принцип му се карам изключително рядко, защото той е доста кротък и все ми е жал за него.

Последна редакция: ср, 06 май 2009, 23:09 от (х)*Галя*

# 419
  • София
Kezaja и Bluevelvet, много благодаря за линковете за "Гимнастика за мозъка".

Деси, бях чела в една книга, че за СИД се говори до около 5 годишна възраст, а доколкото разбрах дори след 4 годишна възраст в БГ се слага друга диагноза, често диспраксия. Такъв термин "моторното планиране" и аз не съм чувала. За примера, който си споменала за къщата, моето дете нищо няма да нарисува, защото не може. Но пък ако има квадратчета и триъгълничета от хартия ще апликира къща, семейство и доста други неща.
Много се надявам БГ училище да стане по-гъвкаво, защото не всичко е писане и рисуване. Успех на вас!

Общи условия

Активация на акаунт