Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 7

• 76 277
  • 621
  •   1
Отговори
# 525
bravo na kezaja   bouquet inegrazia mu e maikata
Здравейте!
Чета отдавна какво пишете и реших да ви поздравя! Пожелавам ви победа Peace!
Супер ако успеете да напреднете при Б. Брадър.
Малко да се представя:
Имам детенце със APD/проблем да преработва речта и в началото приличаше на аутчени хиперактивен/. Той е на 4.3месец. Зле е със съня и аз покрай него. Ходи си на градина и там правят упражнения с него и за разбиране на реч. Живея в Англия от вече 8 години, преди
ова учих там.  Пробвахми да живеем тук и малкото бъркаше много езика. Но като видях, че не проговаря навреме и тук беше трудно за специални терапии с куфарите и пак там. Сега за месец, два ъ тук на гости на сестра ми която има малко бебе и тя е все пред компютъра чете какво да прави и ме нави да ви пиша.
За да се включа в темата ви и понеже вчера гледах жената с центъра - не се косете както казва шопа! Някои аутисти са по-аутисти от другите !:lol:
За разлика от мястото където живея забелязвам, че сте много по-активни и сами си решавате какво да правите на децата си - явно ви е много трудно CryТака е много стрес.
Също искам да ви питам за терапията с музика. Ние сме правили два цикъла в център/това ни е големия проблем/. Но чета в специалните сайтове за Tomatis Method и не намирам България. Иначе тук ще ми е полезно да направим още един път и може би по-евтино Thinking.
Но все пак за мен са на първо място съветите които ще  дават хората които работят, а това е доста сериозно. Първия път на детето му правиха много сериозен преглед и знам от терапевта, че е много сериозно с честотите.

# 526
# 527
  • sofia
Ще ни вместят до 5-ти юни, когато приключват концертите.

Там сме  Peace, само да кажат кога.

# 528
  • София
Момичета, тази сутрин влязох за да ви благодаря, че 4 години споделяте ежедневната си борба! Сигурна съм, че по този начин сте направили пътеката в БГ за интеграция на тези деца. Правейки достояние вашият живот помогате на много деца и родители и сте били пример за тях! И специално на мен много ми помогнахте да се ориентирам рано.

Всички вие не просто искате помощ от държавата или фондации, вие искате резултати! Тук слагам и себе си.
Мисля си, че липсата на утъпкана пътека в БГ има както предимства, така и недостатъци. Основното предимство е, че няма сложени рамки - детето работи само там, това е пътеката от 20 години.
Пожелавам ви успех! И ще подкрепям борбата с време, емоционално и по всякакъв друг начин!  bouquet

Kezaja   bouquet

# 529
Кезая, поздравления  bouquet
neznaika-znaika , добре дошла при нас  Hug
И ще подкрепям борбата с време, емоционално и по всякакъв друг начин!  bouquet
Аз също  Peace

# 530
  • София
Казея браво  Hug
Аз друго се сетих да ти кажа.Пиша умишлено тук, въпреки че си онлайн на скайпа за да го прочете и още някой.
Марти според теб изчаква инструкция за да научи наизуст даден текст.Ако в повечето неща е така - да чака инструкция за да направи нещо - вероятно нещо куца в твоето поведение.И това е малкото право на избор, което му предлагаш.Познавам те и мисля, че можеш да се отпуснеш, да отпуснеш каиша и да му предоставиш още повече свобода на действие.Марти от километър личи, че може доста повече сам, но страха ти да му гласуваш доверие, майчинския страх те възпира все още.Опитай да не си му преводач постоянно, изчаквай го повече, и дай повече свобода да мисли сам, да извади инициатива сам, да намери сам решението, да намери отговора сам.Това става, когато не получи веднага готов, смлян отговор от теб, поизчакай го сам да опита да го намери, и ако не успее - не му го давай готов, а само му го подскажи , ама много леко.Това се отнася за всичко, което се сетиш, от обличането сутрин, храненето, извеждането, разговорите.Във всичко.Постепенно като започне да размърдва мисленето си - Марти ще започне сам да проявява инициатива.Това се отнася и до мен де.И на мен това ми е трудно да го отпускам.Ама е необходимо, защото ги задържаме на едно място и не вървим нагоре.Дано ме разбрахте  Embarassed

# 531
Катя, приемам забележките ти, но е така, защото те нямат граници, отпуснеш ли им юздите една идея само, и отива коня в реката, на този етап, по- доброто за тях е силен контрол, не за узрели за решения, иначе съм съгласна- последствията са в повечето случаи пагубни, без много строг контрол и затова избираме по- малкото зло на този етап.
А не съм он лай на скайпа, на работа съм, Марти е он лайн Simple Smile

# 532
  • София
Това за концерта е чудесно,браво,Кезая!на самия концерт/извинете но не разбрах/ ще може ли да присъстваме като публика?

# 533
Кезая, поклон! Можеш да разчиташ и на моето присъствие, където и да било по институции и дори и в тази ситуация във Вип брадър, ако ти е нужно. Скоро оставам без работа и съм на разположение.

# 534
За самоинициативата и контрола - при нас е малко по различна ситуацията  - даваме правилата - т.е. какво МОЖЕ. Но не и забраните.
Примерно на терапия се качва на люлката прав и получава инструкция-въпрос която е "Това права люлка ли е или седнала?"/на БГ малко странно звучи/. Той отговаря - седнала люлка. така е била определена люлката първия път. Какво тогава правим на седнала люлка? Седим. И той сяда. Не се казва, не стой прав на люлката заюото ще паднеш и т.н.
Ако се катери където не е имало предварителна инструкция се пита"В безопасност ли си?" -ДА. Защо смяташ така? Какво ще се случи ако паднеш? Има ли възряастен с теб да те хване и т.н. КОгато детето разбере, че това не се прави защото едеи какво си то прави избор да слезе от където се е покатерило.
Или удря друго дете - питат го това правилно ли е? ДА. защо? защото той ме удари. Ако ти го удряш боли ли го? Хубаво ли е да причиняваш болка? на теб хубаво ли ти е к като те удрят. Какво е правилнод а се направи и т.н.
Т.е. модела на поведение е "информиран избор" на детето, ние само го насочваме как да го направи. Правилната дума е манипулиране  Crazy в случая, но някои правила просто трябва да са такива които на нас ни изнасят

# 535
Днес смятам да отида в предаването, за да кажа, че и нашите деца СЪЩЕСТВУВАТ!
Ако някой иска и има възможност да дойде с мене, да ми пише тук или на личини.

Това е много хубава идея и осъществима там при вас в София, аз бих те подкрепила и много ми се иска да се свържа по тел в студиото. Ако отидеш кажи и за нас - Пловдив имам предвид, че има много нуждаещи се деца, че родителите - Клуба на майките също се опитват да направят нещо от типа и на център, но им е много трудно.

# 536
Росонерче,

Бях снощи:

“Ходих във Вип брадър тази вечер. Приеха ме и разговарях с двама от продуцентите. Говорихме за това какво разстройство е аутизма, какво засяга и именно поради трудната или липсата на социализация, тези деца трябва да са в естествената си среда, а не затворени в центрове. Нуждаят се от ежедневна терапия с логопед, психолог, музикотерапия, биофитбек, плуване и езда. Нуждаят се от "персонален ресурсен" учител, който да ги интегрира, да "превежда" инструкциите от другите към тях и от тях да подпомага предаването на информацията към другите. Обясних им, че месечната такса за центъра, който подпомагат е 1 500 лв., което включва само работа в центъра с логопед и евентуално психолог, а цялата необходима терапия за едно дете с аутизъм, която изброих по- горе, възлиза на около 1 300 лв. месечно, така че къде родителите ще предпочетат да си заведат детето- на логопед за 1 500 лв. в новооткрития център или на всички, необходими терапии. А и за тези деца е противопоказно да се затварят в център, те се нуждаят от интеграция в естествената си среда. Обясних, че всички наши деца вече си имат логопеди и психолози, които работят с тях и с които децата са свикнали, а нашите деца са такива, че се привързват към терапевтите си и не всеки приемат. Иначе, казах, че приветсваме отварянето на нов център, дай боже да има повече, но е неприложимо така направено и при тези цени. Казах им, че единственото лиценцирано място със специалсити- диагностици на аутизъм, е клиниката "Св. Никола" в Александровска болница и само там има регистър с децата- аутисти в България и, че най- справедливо и благородно, така че да отговаря на благородната кауза е, да се разпределят средствата между всички деца с аутизъм в България.

Политиката на предаването обаче е такава, че средства могат да се отпуснат, само, ако се сключи договор с фондация или организация, която представлява нашите деца. Следващата седмица ще се срещнем с ръководството на Нова и продуцентите на предаването, които ще организират срещата и ще подпишем договор, като ще направят едно предаване и за нас, т. е. - за Аутизма такъв, какъвто е и средствата, събрани от каузата за Аутизма през последните дни, ще бъдат разпределени между нас и майката с центъра.
Средствата, колкото и да са, ще разпределим по терапевтите на децата ни, като имам идея децата, които са подходящи за биофитбек и които са в София, Пловдив, Варна и Бургас (само там има), да направят по един курс поне, същото и за децата, които нямат епи- симптоматика, на всички тях, музикотерапията ще бъде много полезна и да платим на терапевтите, пък ако ще да е, за един месец да стигнат за децата ни, отпуснатите средства, хората ги изпращат именно за тях. За музикотерапията и биофитбека терапевтите са едни и същи и затова, можем да договорим и отстъпка, катоплащаме за повече деца наведнъж.

Накрая изпратиха кола на Вип Брадър да ме докара до вкъщи.”

# 537
  • София
Деси, Мишо мина през същия тип както го нарече информиран избор.Това е важна стъпка, и задължителен етап през който трябва да се мине.Точно такова нещо имах предвид одеве, ама не мога като тебе да го опиша.
Обаче не може с детето да се общува доживотно и по този начин.Замисли се - детето свиква, и смята, че това е нормален модел на общуване.Отива в градинката сред децата (или в класната стая) и говори на децата по начина по който му се говори на него.Защото така му се говори, и за него това е модела на комуникация.Получава се нещо като  - "малкия професор".Ей момченце, ти какво правиш (люлее се детето), а люлката права ли е или седнала, а какво правим на люлката  и детето ако не отговори "седим" твоя момък ще го обучава да седне и да не се люлее прав, защото ще падне.И в очите на околните нашето аутистче е един досаден професор.Имам предвид следното.Ако твоето дете те попита мамо ти готвиш ли, а ти очевидно готвиш - или мамо ти готвиш, или някакъв такъв професорски коментар на който знае отговора - ще кажеш не знам, забравила съм, ти кажи, не помня.Всъщност сложно е да го обясня в две изречения, но основната ми идея дано стана ясна.Проблема е, че на моят син твърде дълго му говорих по този начин - писах го някъде това и сега е във фазата - досаден професор.Опитвам да изляза от нея като рязко смених модела на комуникация с него - всъщност хвърлям го на лъвовете в градинката - деца и по големи от него и му говоря точно така както те си говорят едно на друго.

# 538
Здравейте моми4ета. Нямам много време напоследък и затова не съм се вклю4вала. Исках само да ви пусна това линк4е за една терапия която се ползва тук за аусти4ни деца. Терапията е за концентрация и координация. Моми4ето от репортажа е с диагноза ADHD. Майката казва 4е след няколко посе6тения са успяли на намалят от 54 до 36 мг. от препарата Concerta който ползват http://www1.nrk.no/nett-tv/indeks/169269

# 539
  • в моя свят
Peo    bouquet
Момичета ако някой знае за тази терапия или разбира езика нека напише за какво по точно става въпрос?Изглежда ми много интересно и точно като за темперамента на моя син.Той много обича такива по интензивни действия.....Свършихме с един курс Биофитбек,но ужасно много му омръзна,казва че тези игри били бебешки и не може да стои толкова време на един стол,много е раздвижен и много емоционален.Надявам се след около месец почивка да успеем да направим още един курс,но не знам как да го мотивирам.

Общи условия

Активация на акаунт